reklama

Test: Yeti SB5 - kolo jako žádné jiné

Autor: Keli, vydáno: 25.5.2018

Americká značka Yeti je známá svým neotřelým způsobem řešení zavěšení zadní stavby potažmo přepákování. Prostě, Yetinu poznáš z dálky a zcela neomylně. Jejich svébytný rukopis je zcela jedinečný a nepřehlédnutelný. Ani model Yeti SB5 není výjimkou.

Switch Infinity – specialita kol Yeti

A to nemluvím jejich sjezďáku Yeti 303R DH s kolejnicí po které jezdil zadní čep přepákování. To byla historie (psal se rok 2009) a možná i docela velký úlet. Avšak nyní v roce 2018 má Yeti na kolech stále unikátní řešení. Jmenuje se Switch Infinity a je pokračováním, inovací jejich předchozího systému založeného na excentrickém hlavním čepu.

Switch Infinity tvoří dvojice kluzných pouzder nesoucí hlavní čep, ty to pouzdra kloužou po dvojici trubek s Kashima povrchem, ano, s tím stejným jako najdete na top modelech od Foxu. Právě Fox je výrobcem této části kola Yeti SB5. Často jsem se setkával s dotazem, jak se Switch Infinity fouká a nastavuje. Nijak, není to totiž tlumič, jedná se o čistě mechanickou záležitost, prostě dvě různé věci klouzající po sobě.

Jak Switch Infinity funguje? Jednoduše, celý systém Switch Infinity se pohybuje pouze ve vertikálním směru. A během zdvihu zadní stavby se mění směr pohybu, nejdříve drobně nahoru a poté až zcela dolů, tak jak jde zadní stavba více do zdvihu. Rozsah pohybu je cca 10 mm. Co je cílem použití SI? Dosažení minimálního vlivu šlapání a celkově eliminovat vliv sil z řetězu na chod zadní stavby. Díky tomu získáme citlivost zadní stavby na malé nerovnosti a přitom pocit nekonečného zdvihu. Tolik teorie, pro lepší pochopení video.

Switch Infinity rozhodně není bezúdržbový systém, výrobce doporučuje mazání každých 40 hodin provozu. Samozřejmě, při jízdě ve zhoršených podmínkách, déšť, bláto, sníh, se interval zkracuje. Pokud tě nebaví o kolo pravidelně pečovat, Switch Infinity není pro tebe.

Osazení ekonomické

Testovaný model je základním modelem s tím nejnižším osazením, které Yeti nabízí, jedná se o komponentový mix Shimano XT a SLX, odpružení na Foxu, teleskopka taktéž Fox, kokpit a doplňky Race Face. Samotný rám je proveden v ekonomické verzi karbonu, která se liší použitými uhlíkovými vlákny a zpracováním od top modelu s označením TURQ, při stejné tuhosti narostla jen hmotnost, konkrétně o cca 350 gramů. Ale bacha, i tento model váží bez pedálů hrubě pod 13 kilo!

Přestože je osazení ekonomické, cena za testovaný kus překračuje 140 tisíc korun, holt je to daň za unikátnost využívající proprietární řešení v podobě Infinity Switche.
Aktuální cenu zjistíš na webu dovozce kol Yeti a Niner firmy Zookee.

Vysoko, řídítka proklatě vysoko

Když Yetina přišla, první co mě udeřilo do očí byla výška řídítek. Jsou hrozně vysoko. Ano, byly pod představcem podložky, ty šly okamžitě pryč, ale stále je kolo na své přední části hodně vysoké. Může za to jak geometrie, tak vysoká hlavová trubka (144 milimetrů v testované velikosti L), ale i poslední kónická krytka hlavového složení, která má dobré dva centimetry. I pokud jsou řídítka nejníže jak to jde, tak jejich výška je vyšší než na co jsme poslední dobou zvyklí.

Yeti rozhodně nikoho nekopíruje, jde si vlastní cestou a důkazem toho je třeba použití vidlice s vyšším zdvihem než má zadní stavba – 150 mm vepředu a 127 mm vzadu. I toto je důvod vysokého předku (a nemluvím o tom, že SB5 je koncipován i s možností využití vidlice se zdvihem 16 cm).

Citlivé a rychlé

První nasednutí… tý jo, to je nizoučký, místa nad rámem je hrozně moc, rám je opravdu nízký. K tomu zmíněná řídítka výše. Posed skoro jako na DH kole. První metry a první zkušenosti, systém je velmi citlivý, reaguje na každou nerovnost, ale hodně se to houpe při šlapání. Přivřít pomalou kompresi na tlumiči a najednou… raketové zrychlení. Neuvěřitelně SB5 jede, doslova hltá metry vzhůru, efektivita šlapání bezkonkurenční. Posed je hodně vzpřímený, rovná záda, šlapání pěkně pod sebe, pohodlíčko a přitom svižně jedeš.

Po hladkém to nahoru jede krásně, jakmile začne být podklad trochu rozbitý, tak chytám pedálem o zem. Tady? Zde se mi to na žádném kole nikdy nestalo. Tady taky. Musím na to dávat pozor. Uff, zase, to jsem nečekal. Prostě a jednoduše, kombinace nízko umístěného středu spolu s 175 mm dlouhými klikami a výsledkem je prostupnost terénem na limitu. Po čase jsem si zvykl, „občasnému“ škrtnutí jsem se nevyhnul.

Na rovném či mírně dolekopcom trailu si na sebe s Yetinou nemůžeme zvyknout, jak popsat ten pocit – vratké. Přesně toto slovo vystihuje moje dojmy. Řídítka mám hrozně vysoko a nemůžu níže. Téměř v každé zatáčce mám pocit, že lehnu. Určitě na to mají vliv i obuté Maxxis Ardent, které nedrží nikde (ale jedou).

Situace se změní v prudkých sjezdech, tam naopak výše umístěná řídítka oceňuji. Pokud je takový sjezd ale rozsekaný, zadní stavba přestává svým zdvihem stačit vidlici, předek by chtěl, zadek už dál nemůže. Není problém dostat se na konec zdvihu tlumiče, poznáš jej však jen podle gumičky na pístnici, žádné uši rvoucí dorazy nečekej.

Pro koho je SB5

Yeti nabízí celou škálu kol postavených s Infinity Switch systémem, kol s různými zdvihy, různými průměry kol, takže doporučit jednoznačně pro koho je SB5 vhodná je obtížné. SB pětka je těžko zařaditelná, není to čistokrevný trail bike a ani to není čistokrevný allmountain. Každopádně, pokud hledáš neobvyklé kolo, které zaujme netradičním provedením, určené spíše do lehčího terénu, kolo s velmi efektivním přenosem síly, kolo rychle jedoucí s nízkou váhou, tak SB5 je ideální adept. A nesmím zapomenout na pohodlí, především ve výjezdech si ho budeš užívat.

Pohled druhý, Edův

Jak už psal Keli výše, má Yeti SB5 nezvykle vysoko řídítka. Když jsme Yeti postavili vedle do jiného článku testovaného kola Devinci Spartan, mělo SB5 řídítka o cca 3cm výše v nejvíc sníženém nastavení. A to má Spartan vidlici se zdvihem 170mm. Yeti má řidítka opravdu vysoko na tento typ kola. Při prvním seznamování máte pocit, jako když stojíte vedle sjezdového kola a ne kola s určením pro trail či all mountain.

Jakmile ale nasednete a vyjedete, poměrně rychle na tento problém zapomenete. Kolo jde moc pěkně za pedálem a při nastavení režimu tlumiče Medium jedete velmi rychle do kopce i v terénu. Zadní stavba se téměř nehoupe, ale pořád je pěkně aktivní. Zadní odpružení lze i úplně zamknout. Z kola se pak stane nefalšovaný hardtail. Daní za to je ale výrazně snížené pohodlí.

Na jízdu z kopce jsem se velmi těšil. Při plně otevřeném odpružení všechno funguje na výbornou. Esbé pětka se nejlépe cítí ve vyšších rychlostech a v méně až středně náročném terénu. Občas se až divíte, jak je kolo rychlé. Menší nerovnosti odpružení zobe velmi ochotně ani větší náraz není cítit díky vychytávce Switch Infinity. Díky nízké váze a snížené horní rámové trubce je kolo i ve vyšších rychlostech obratné. Protlumovat boule, přenášet těžiště nebo si z jakékoliv vlnky poskočit není žádný problém. A v těchto případech je jízda opravdový požitek.

V dalších dvou případech jízdy už se tolik neraduji. V menší rychlosti se záhy připomenou vysoko umístěná řidítka. Kolo je poměrně nestabilní a trochu hůře se ovládá. Také mě občas překvapilo v menších rychlostech, že je kolo trošku línější než bych čekal.
Druhý extrém je jízda v hodně vysoké rychlosti. Zde začíná být poznat nižší zdvih zadní stavby. Tlumič už chodí po dorazech, ale vidlice by ještě snesla trochu přidat.
Karbonová zadní stavba také není tak tuhá, jak bych očekával. Avšak nebyl by to Yeti, aby nešel vlastní cestou, nechtěli absolutně tuhý rám, ale rám s trochou flexe, možná nezvyklý přístup v dnešní době ultratuhých kol, ale své opodstatnění má. Měkčí stavba dodá pohodlí, při nárazu trochu povolí a nejede přes mrtvoly.

Kolo jsem testoval prodloužený víkend na Rychlebských stezkách a pak na lokálních trailech kolem Brna. Pokud by na kole byly obuty jiné pláště, než osazené Maxxis Ardent, jízda by se stala mnohem jistější. Tento typ kol si přímo říká dozadu o nějaký semi-slick plášť a dopředu o plášť s hrubším vzorkem pro lepší vedení stopy. Zajímavé by mohlo být srovnání s modelem SB6, který se řadí do kategorie Enduro a má stejný systém odpružení.

Yeti SB5 má neskutečný Wow efekt. Kamkoliv přijedete, upoutáváte pozornost. I u lidí, kteří se cyklistice moc nevěnují. Doporučil bych ho lidem, kteří nevyhledávají těžké terény, ale mají rádi rychlejší jízdu v méně náročném terénu. Tam se Yeti SB5 cítí jako ryba ve vodě a ukáže své přednosti.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel ernesto 25.5.2018 v 9:11

    Jak je to myslene s cistenim switch infinity vychytavky? Staci streknut silikon olej a frcat? Alebo komplet rozobrat?

  • profilová fotka Keli 25.5.2018 v 11:38

    No myšleno především kvůli umývání, je to dost špatně dostupné místo a nejde to zcela snadno.

  • anonymní uživatel ernesto 25.5.2018 v 13:31

    Aha, jop to urcite :) tak ako zlate bazenky ba ramoch...

  • profilová fotka had 25.5.2018 v 13:32

    Koupíš si mazací lis za cca 400Kč, k tomu vazelínu přesné specifikace za cca 130Kč/0,5kg a zvesela lisem tu vazelínu natlačíš do dvou maznic. Stará vazelína se vytlačí a tu otřeš. Celé je to rychlejší než vyčistění a namazání řetězu.
    www.ridefox.com/...

  • anonymní uživatel ernesto 25.5.2018 v 14:16

    @had: tak toto by ma bavilo robit :D clovek vyzera jak profi mechanik hehe

  • anonymní uživatel mates (mates2502 (a) gmail.com) 28.5.2018 v 8:45

    Chystá se i test Santa Cruz Nomad 4 C..CC ?

  • profilová fotka Keli 28.5.2018 v 8:54

    Mates: zatím nám toto kolo nabídnuto nebylo, ale pokud by se tak stalo, tak určitě neodmítneme

  • anonymní uživatel mates (mates2502 (a) gmail.com) 28.5.2018 v 13:37

    Keli: hmm tak to asi nebude vzhledem k tomu jak je tady značka mizerně zastupovaná.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí