MojeKolo

Test: Mondraker e-CRAFTY R+ je spíš ekroska než ebike

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 10.5.2018

Ebike. Ebike, spíš Ekroska. Na který se musí šlapat. Každopádně poměrně extrémní kolo co má motor, Mondraker e-Crafty R+ mám řádně projeto a tady jsou moje zážitky.

První řadě je asi potřeba trochu si vysvětlit pojmy. Určitě bych o ježdění na elektrokole nemluvil jako o „ježdění na kole“. Sám pro sebe jsem si to nazval že jdu „ébajkovat“. Od obyčejné vyjížďky se to totiž liší. Dost liší. Ébajkování je skoro pravý opak běžného ježdění na enduru nebo sjezďáku, kdy je obvykle mým cílem dostat se nějak na kopec a pak si užít tu legraci dolů. S motorem to dolů není zas taková hitparáda. Nebo v toleranci, v pohodě, ale srovnat s klasickým kolem se to opravdu nedá. Zábava na ebiku je ale všechno to před těžkým sjezdem a všechno po něm. Vyjedete všude. Všude a rychlostí mezi 20 a 25 km za hodinu. Po rovině – 25. Do kopce – 25. Při výjezdu z klopky – 25.

Proč tohle povídání? Protože jinak tohle kolo na papíře úplně nedává smysl. Pokud o něm přemýšlíte jako o kole. Musíte o něm smýšlet jako o „ébajku“. Na jednu stranu je E-Crafty samozřejmě pořád Mondraker. Vychází z dříve testovaného modelu Foxy R a má většinu jeho vlastností, jako virtuální Zero Suspension odpružení, Forward geometry (čti dlouhý reach a položenější hlavovku). V číslech je to 140mm zadního zdvihu, 475mm reach v Mku, 66° stupňů hlavy.

A odtud už začíná „ebike specific“. Aby se výkon motoru do kopce líp krotil, chce to totiž pár úprav. Těmi jsou v tomto případě pluskové pneumatiky Maxxis ve v 2,8 palcích a prodloužená zadní stavba. Dost prodloužená. Z původních 425 mm, co bylo na Foxy, je teď zadní stavba celých 475 mm. To je dost! A srdcem kola, pardon Ekola je motor Bosch s 500 Wh baterií integrovanou v trubce. V té zůstane po vyjmutí baterie díra jak do… středu země, která je krytá plastovým obalem. Pokud bych chtěl být šťoura, asi bych možná snesl v rámci elegance a integrace krytí udělat trošku míň plastově, působí to podle mě malinko levně.

To samozřejmě na jízdní vlastnosti kola vliv nemá. Co se motoru týká, je tam prostě Bosch motor, jeho detaily nebudu zdržovat, najdeš je na webu. Pomáhá, když točíte klikama. Pocitově mi přijde, že v prudším stoupání malinko víc ztrácí výkon než Shimano a má trošku pozdější nástup. Na druhou stranu ale výrazně líp hospodaří s baterkou. Á propos výdrž baterky. Nezajímají mě Eco módy a podobné nesmysly, když jezdím, tak jedině na „Turbo“, tj. maximální dopomoc. Takhle vydrží celá baterka cca 25 kilometrů a nějaký dvě hodiny ježdění. Ale ne ježdění kolo řeky, prostě poctivý enduro jízdy nahoru dolu, nastoupaných okolo 700 výškových metrů, stejně tak naklesaných. To není moc, nicméně ani málo. Můžu říct, že po dvou hodinách jsem byl rozbitej jak Drážďany. Nebyla to sice nejzábavnější vyjížďka co se „flow“ a „pohopsávání po lese“ týká, pokud se ovšem bavíme o ježdění „nas*r to tam z kopce, pak vybzuč nahoru a nas*r to tam znovu, opakuj po dvě hodiny dokud máš baterku“ tak… TVL boží!

Ale už k samotnému kolu a jízdě na něm. Trakce, trakce, trakce. Vyladěné tlumení a dva osmičkové gumy, navíc cca 10 kilo váhy navíc oproti klasickému kolu. Na tomhle kole vám může vadit kde co, nedostatek přilnavosti to určitě nebude. Crafty je položená, dlouhá, strašně drží, navíc i pekelně rychlá. Ten zážitek, když to narvete z kopce dolů v kompletním bordelu a ono to nedrncá… Pak přijde chvilka strachu, když je potřeba brzdit, protože to se tomuhle kolu vyloženě nechce. Jenže, pak zjistíte, že není zas tak potřeba brzdit, protože i když to není zrovna zatáčecí a hopsací kolo, trakce v zatáčkách je neuvěřitelná. Hlína lítá, do trailu se zařezává obří pneumatika, ale já jedu dál.
Asi už chápete kam směřuju. Ježdění na tomhle kole je spíš ježdění na krosce. Obří pneu, vysoká váha, motor a obrovská stabilita.

Určitě ale tyhle vlastnosti nepovažuju za nevýhody. Ba naopak, už sem pár elektrokol jezdil a na Mondrakeru se mi líbí hlavně to, jak si rozhodně nehraje na to že je kolo. Modraker udělal elektro motorku do lesa. A dost dobrou. Nesmíte čekat hravost, musíte čekat létající hlínu a rohlík od ucha k uchu. Vzhledem k tomu, že kolo váží nějakých 25 kilo, je opravdu potřeba, aby jste na něm seděli pořád.

Máma o mě vždycky říkala, že mě je lepší šatit než živit.
Na Mondrakeru je lepší jet, než ho tlačit.

Co do osazení, asi za akčních 118 999 Kč není snad kromě brzd, co vytknout. Tlumení dělá RockShox, Super Deluxe vzadu, 160 mm Yari vepředu. Tlumák nemá zamykání. Není potřeba. Většinu věcí si opět Mondraker dělá sám pod značkou MDK a jsou bez problémů, teleskop teleskopí, řídítka řídí, ráfky ráfkují. Ad brzdy, asi by tohle monstrum, co umí jet fakt rychle z kopce, sneslo něco lepšího než jsou XC/Trail entry level brzdy Sram Level T. Brzdí, ale… no mohlo by to být lepší.

Nebudu zbytečně rozvádět argumenty proč kupovat nebo nekupovat ebike, na to bude místo jindy.

Každopádně Mondraker e-Crafty je pekelný stroj, ze všech Ebiků, co jsem zatím jel, mi přišel nejvíc motorkový. Motor by možná snesl malinko víc výkonu do prudkých stoupání a malinko lepší brzdy. Jinak není co vytknout, je potřeba k tomuhle kolu přistupovat dost jinak a taky počítat s hodně… neobvyklým jízdním projevem. Ale zábavně neobvyklým jízdním projevem. Prostě motokros. A to já rád.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Sandwolf 10.5.2018 v 8:12

    na Ekola je jeste brzo.. az to pojede 40km/h a zvladne cca 200km pri stejne vaze jako ma beznej bike tak to bude teprve to prave orechove ale to je zatim nerealny

  • anonymní uživatel JF (jiri.fikejz (a) seznam.cz) 10.5.2018 v 11:43

    Sandwolf: To asi nebude zatim uplne realne. :-) Ale 100km a 3K vyskovych by nebylo k zahozeni.

  • anonymní uživatel pps 10.5.2018 v 11:44

    Dobrá recenze. Dá se podobej kousek někde půjčit?

  • anonymní uživatel Hybrid 10.5.2018 v 18:40

    JF: S náhradním aku v báglu těch 100km a 2500m výškových dám- s turbem se tedy musí trochu šetřit, ale i tak se furt jedná o exhibiční výjezdy :-)

  • profilová fotka Ádoš 12.5.2018 v 10:57

    2 Sandwolf

    u některých značek se neoficiálně dá přehrát firmware a v podstatě to přečipuješ. Pak to těch 40km/h klidně jede (třeba Specialized Levo),
    ale rapidně se snižuje dojezd - třeba jen na 15km v prudšim terénu. Mě to zatím neoslovilo, pořád jsou to těžkopádný, necitlivý mrchy, kde mám rohlík na ksichtu jen z výjezdu na kopec. Jakmile dojde na "Dolekopcom", tak to rázem přestává být zábava (pokud má jezdec zkušenosti s klasickejma EN/FR/DH bajkama)..... prostě to chceš rázem zahodit a sedět na svý sjezdový mrše.

    Až se dostanou třeba na 18kg a i u dospělýho 80-100kg chlapa bude garantovanej dojezd v "turbo" modu třeba 70km, pak to začne být opravdu
    zábava :-) s 90kg vytřískám baterku u Leva 2018(6fattie i 29) v turbo modu max po 25 km a převýšení 300 metrů.....to je na celodenní vejletování po horách pořád trochu málo :/

  • profilová fotka Ádoš 12.5.2018 v 11:12

    navíc si na takové přečipnutí budeš chvilku zvykat a běžnej víkenďák si v lese rozbije hubu. Vem si, že šlápneš v ostrym terénu a motor tě vystřelí......pecivál to neustojí a spadne jak pytel brambor :-)

  • anonymní uživatel Radek 20.8.2018 v 0:04

    Byl v mém výběru ...Ale nakonec jsem šáhnul po Kellys Theos EN70.. Tehdy nižší cena, lepší výbava a shimano steps mi přijde lepší..Ale to je o každém..Co člověk to názor..Jinak vývoj jde dál a určitě každý rok budou e-kola lepší..To by ale člověk musel stále čekat a sedět doma..Já jezdím a jsem rád že jsem do toho praštil..

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí