Test: KLS Omni - jedna pumpa na tlumič i duši

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 17.5.2018

Jak se stát alespoň na chvíli nejoblíbenějším členem party? Snadno, zde krátký příběh z praxe.

Potřebuji si dofouknout vidlici. Kdo má pumpu na tlumič?
Já ne.
Já taky ne.
Ani já.
Já jo. Mám Omni od Kellysu, pumpu na tlumič i duši.

Když jsme loni na prezentaci produktů Kellys bicycles na letošní rok viděli pumpu KLS Omni, okamžitě nám padla do oka (KLS je značka doplňků od Kellysu). To je sen každého testéra, jedna pumpa do batohu a nafoukneš jak kola, tak tlumič nebo vidlici. Je jaro 2018 a zásilkovka dovezla balíček z Kellysu, kde kromě jiného byla i pumpa KLS Omni. Podívejme se jí na zoubek blíže.

Vzhledově pěkně kompaktní pumpa, cca 26 centimetrů dlouhá a ne zrovna lehká, skoro 220 gramů je v ruce docela cítit. Proč je váha vyšší je jasné, stačí pohled na solidní hliníkové tělo a na mohutný, pogumovaný, manometr, za který pumpu při pumpování držíš rukou. Pod manometrem je umístěno červené tlačítko ovládající ventil pro upouštění tlaku a oproti němu na zadní straně je pak hadička zakončená ventilkem.

To je vše. Skoro vše. Málem bych zapomněl zmínit nejdůležitější část, přepínač HI-P a HI-V. Ti co vládnou angličtinou již tuší, jedním posuvným přepínátkem měníš High Pressure (vysoký tlak) na High Volume (velký objem). Čili na HI-P foukáš vysoký tlak do tlumičů a vidlic a opačně HI-V, velký objem, foukáš do plášťů a duší.

Jak přepínání funguje nevím, ale mám teorii, při přepnutí na High Pressure se odpojí velká komora a foukáš jen úzkou „pístnicí“, na High Volume se pak fouká celým „držadlem“. Moji teorii podporuje i skutečnost, že při pumpnutí v HI-P režimu okolo přepínače ufukuje vzduch (nejspíše z druhé komory)…

Pumpa zkousne všechny běžné typy ventilků: autoventil, galuskový, dunlop… poslední dva však pouze s redukcí. Na univerzální hlavici zapomeň.

Základní požadavkem na pumpu je foukání vzduchu. U Omni se spojuje jak vysokotlaká, tak velkoobjemová pumpa. I když v tomto případě je slovo velkoobjemový v silných uvozovkách, protože vzhledem k velikosti pumpy prostě extra velký objem nevykouzlíš. Na HI-V foukáš stejně dlouho jako s podobně velikými pumpičkami, časově nesouměřitelný výsledek s dílenskou pumpou. Na vysoký tlak je rozdíl od speciální tlumičové pumpy neznatelný, kdyby ti někdo tvrdil, že je Omni pouze tlumičová pumpa, budeš mu věřit.

Manometr je kapitola sama pro sebe. Je totiž hodně orientační. Disponuje dvěmi stupnicemi v rozsahu 0 – 300 psi a 0 až 20 bar, ale vzhledem k odstupňování po 20 psi resp. 1 bar si přesně tlak nenafoukáš. Pokud zvládneš přesně třeba 77 psi, tak jsi kouzelník a máš u mě pivo. Nicméně, u tlumiče a vidlice čísla nepotřebuješ, tam máš jasný ukazatel v podobě SAGu, u plášťů holt budeš muset improvizovat a dát trochu i na cit. Nicméně, Omni není dílenská pumpa, je to pumpička na ladění a pumpování v terénu, pumpa do batohu nebo na rám (držáček pod košík na láhev je součástí balení).

KLS Omni aneb jedna pumpa na tlumič i duši, za necelých osm set korun. Cena výborná, funkce taktéž. Často se stává, že kombinace více funkcí do jednoho výrobku mu ve finále spíše uškodí. Naštěstí, u Omni to neplatí.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel rudyshy (motogpmoto (a) centrum.cz) 17.5.2018 v 16:47

    korekce 0-300psi , u vacsiny pump mi pride cteni manometru dost mizerne a dokonce i u tech dilenskych. Osobna skusenost je asi takova ze manometr je vic forovy nez jsem si myslel. Vacsina totiz ukazuje tak o 20-30% vacsi tlak nez je skutecny.

  • anonymní uživatel Mato 17.5.2018 v 22:06

    Mam s nou co to odfukane a mozem povedat ze funkciu splna ale na ergonomiu tvorcovia akosi pozabudli pretoze mne osobne sa moc dobre nedrzi v ruke. Bol som dost prekvapeny ked si ju odo mna pozical kamos a nedokazal nou nafukat RS Monarch Debonair pretoze to nedociahlo na ventil. Zvlastne...

  • anonymní uživatel Mike 18.5.2018 v 12:07

    Jak ze nedokazal? Sak to ma pridavnu hadicku s nou sa dostanes vsade. To sa divim. Ja ju vozim sice len mesiac zatial ale velka spokojnost.

  • anonymní uživatel Mato 18.5.2018 v 15:35

    Mike: nasroboval tam hadicku ale asi sa nestlacil ventil na tlmici a fukal tak na prazdno a to mi ver ze ju tam nasroboval co to islo, tiez tomu nechapem...

  • anonymní uživatel Blbec 20.5.2018 v 20:27

    A namazali jste?

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí