MojeKolo

Test: helma Bell Super DH aneb když kompromis není kompromis

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 15.10.2018

Na jaře jsme vám představili novinku, teda staronovinku, v nabídce Bellu. Novou generaci populární odepínací přilby Super, ovšem s označením DH. Tyhle dvě písmenka v tomto případě znamenají oficiální DH certifikaci (ASTM F1952–00 DH a ASTM F2032–06 BMX).

Volně přeloženo, odepínací přilba, která při nasazení brady splňuje stejné podmínky, jako ty nejlepší sjezdové integrálky. A na to se podíváme v dnešním testu!

Většinou je tradiční problém všech univerzálních věcí, teď nemyslím jenom odepínací přilby, že jsou tak napůl cesty, že nejsou vlastně pořádně dobré na nic. Případně z toho vyleze #enduro přilba, která je opravdu dobrá jenom na enduro závod. Tj. z kopce se nebojíte, protože máte chráněný obličej, ale na seriózní bikeparkování to fakt není a do kopce s ní jedete jenom z povinnosti, protože na hlavě něco musíte mít. A s odeplou bradou se malinko líp dýchá.

Právě proto je Super DH tak zajímavá, při odepnutí máte na první pohled klasickou trailovou přilbu, ve které by mělo jít vydržet celý den. A při nasazení brady máte zase regulérní sjezdovou přilbu, kterou se nemusíte bát vzít do bikeparku nebo na DH závod. Teda aspoň tohle tvrdí katalog.

Co se týče vzhledu přilby, tady je poměrně vidět snaha o univerzalitu a jakýsi kompromis. Nejvíc asi na délce brady a kšiltu. Ono to totiž není jenom tak. Klasická DH helma má poměrně dlouhou bradu a dlouhý kšilt. Trailová přilba má zase krátký kšilt a žádnou bradu. Bellka je proto někde napůl. Má výrazně kratší bradu, než většina integrálek, ale zase výrazně delší kšilt než většina trailových kokosek. Ale s tím se asi žít dá, nicméně v DH setupu prostě nevypadá jako tradiční „velká helma“.

Naopak, na bezpečnosti přilby se rozhodně kompromisy nekonají. Ona Super DH nestojí úplně málo 7 799 Kč, to je částka, při které už o koupi přemýšlíte. Jakmile ji ale dostanete do ruky, pochopíte. Nový systém MIPS: MIPS Spherical jsou defakto dvě přilby v jednom. Resp dvě skořepiny, které po sobě pomocí gumových „paciček“ kloužou jako kloub. Ta blíže hlavě je měkčí, připravená na menší nárazy, a ta vnější je tvrdší, připravená puknout a zachránit hlavu při opravdu velkých nárazech.

A samozřejmě nechybí skvělý způsob zapínání v podobě magnetického Fidlock systému. Stačí dvě přezky přiblížit k sobě a sami se zacvaknout tak jak mají být. Boží.

Stejně jako Bell 4Forty, i tahle helma skvěle sedne na první nasazení. Samozřejmě pokud se bavíme o nasazování přilby bez brady. Při nasazování helmy s nacvaklou bradou si již tradičně, jako u všech „nacvakávaček“ trháte uši. Ale zvykneš si. U Super DH to není tak hrozné, každopádně zrovna snadno se přilba s chráničem brady nenasazuje, což je samozřejmě dané její tuhostí a menšími rozměry. Ve chvíli, kdy ji máte na hlavě ale pochopíte, i když není vzadu stažená, tak fantasticky sedí na hlavě. Nikde se nehýbe, nikde mě nic netlačilo. Prostě kopyto se letos Bellu fakt povedlo.

Když jsem nakousl to nacvakávání brady, ve srovnání s dřív testovanou Giro Switchblade se mi nepodařilo osvojit um nasazování chrániče při nasazené přilbě. Jednak je to trochu nonsens protože spodní část vytváří skoro uzavřený kruh, který bych musel mít okolo krku a taky se brada zajišťuje třemi přezkami. Dvěma se připojí po stranách a jednou sepne celý „kruh“ vzadu. Kdo to dá poslepu s helmou na hlavě, má můj respekt.

Jinak to ale není nic složitého, trefíte boční díry, zajistíte, vzadu cvak a hotovo.

U helmy na enduro se hodí výborné odvětrání. To oceníte, když bude fakt vedro a pojedete šrot z kopce nebo ve šlapavém úseku. Míň to oceníte, když bude bahno a mokro, protože Super DH nemá žádnou síťku nebo cokoliv, co by bránilo bahnu dostat se vám do pusy. Prostě „eat dirt“ jak má být. Holt daň za super odvětrání i s připnutou bradou. Na proudění vzduchu se samozřejmě nemyslelo jenom u brady, ale taky u vrchní části. Přilba je dost „děravá“ a má ambice být i skvěle odvětraná, velkou část vzduchu bohužel nepustí k hlavě dvojitá skořepina Mipsu. Tím nechci říct, že by přilba nevětrala, hlavní roli tady ale hrála bezpečnost.

Nicméně, ano odepnutá přilba sice větrá hůř než lehoučké trailové přilby, na druhou stranu nabídne nepřekonatelný systém bezpečnosti. A není to nic hrozného, v odepnuté Bellce bez problémů strávím celodenní výlet, kdybych neměl srovnání se spoustou jiných přileb, asi bych neřešil.

Velkou pochvalu si Super DH zasluhuje za velký „průzor“ při nasazené bradě, díky tomu přilba pojme v podstatě jakékoliv MX brýle. A díky tvarování zadní části brýle pěkně drží a nešoupají se.

Velká pochvala dva míří za integrovaný držák na GoPro, který se nacvakne do jednoho ventilačního otvoru nahoře na přilbě. GoPro tam sice tak často nevozím, ovšem jako držák na světlo je to naprosto geniální místo.

Nemám k dispozici žádné přesné laboratorní testy nebo čísla působících sil a jiné informace, kromě těch, co tak můžu posoudit z masivnosti a bezpečnostních prvků Bell Super DH, jedná se o přilbu kterou bych si nebál vzít ani do bikeparku.

Ano, má trochu jiný tvar, než klasické integrálky, ale Bellu se dle mého názoru podařilo skvěle vybalancovat přilbu pro:

  • Enduro závodníka, který chce jednu odepínací přilbu a maximum bezpečnosti z kopce a výbornou kompatibilitu s velkými brýlemi.
  • Hobíka, který chce primárně bezpečnou malou přilbu a jednou za čas si vyrazí do bikeparku
  • Kohokoliv, kdo si třeba není úplně jistý svými schopnostmi a co ho čeká na výletě někam dál a nemá moc místa v autě. Takhle může vzít malou i velkou přilbu, bradu bez problémů připne na batoh a může ji nahodit jenom když strach překoná sebevědomí.
  • Pro někoho jako jsem já, kdo neustále někam jezdí jezdit na kole a nikdy neví co ho potká. Je to ideální kámoš, který zůstává v autě spolu s jedním párem bot a chrániči kolen a je jedno, jestli mě čeká xc vyjížďka, nebo sjezdová trať.

Po dlouhé době slovo „univerzální“ neznamená „ne moc dobré v ničem“. Bell Super DH je sice svými tvary netypická, jinak ale velmi univerzální přilba s ohromným spektrem využití. Jediné kompromisy se konají v oblasti větrání a to jenom drobné a to jenom kvůli maximálnímu zvýšení bezpečnosti. Takže pokud chcete mít doma, v autě, v bikeparku, na trailu, na závodech, prostě kdekoliv jenom jednu přilbu, asi by to klidně mohla být tahle. Krok vedle neuděláte.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel F:k (furstp (a) volny.cz) 15.10.2018 v 22:43

    potvrzuju recenzi, je fakt perfektní

  • anonymní uživatel Kuba_JP (jakub.pubal (a) gmail.com) 17.10.2018 v 10:04

    nandavám náhubek s helmou na hlavě úplně bez problému....

  • anonymní uživatel Martin (martinleseticky (a) seznam.cz) 27.11.2018 v 0:33

    mám ji

  • anonymní uživatel Petr (mrazekbike (a) seznam.cz) 5.8.2019 v 6:11

    Měl bych dotaz. Pořídil jsem si tuto přilbu jako zánovní a nevím, zda je normální, že se mi na hlavě nepatrně hýbe, když ji mám nasazenou bez brady a správně utaženou. Je to tím Mipsem Spherical? Má to být tak málo "tuhé"? Mám obavy, že se mi bude při jízdě hýbat. Díky za radu.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí