Na prezentaci: Kellys Bicycles pro rok 2019

Autor: Čert, vydáno: 4.10.2018

Jednou z dalších zastávek naší tůry po prezentacích pro rok 2019 byl i slovenský Kellys. Značka, dříve spíš levných a „openmold“ kol, se v posledních pár letech poměrně silně vrhla do vlastního vývoje. A my jsme rádi, že velkou pozornost upírá hlavně na modely v kategoriích enduro, trail i DH.

Kellys má ostatně nejúspěšnější sjezdový tým v našich končinách, Standu Sehnalovi a Rasťo Baránkovi se z kopce na nových Noidech daří nejenom u nás, ale i v pohárové Evropě.

Kellys Noid 29

A pokud půjdeme po novinkách od největšího zdvihu, začneme právě sjezdovým speciálem Noid. Asi není překvapením, že tenhle úspěšný závodní sjezďák bude pro rok 2019 i ve variantě se 29 palcovými koly.

Pozor, ačkoli i starší model bylo, za použití delších patek a posunutí středu naladit na větší kola, nějak to „nebylo ono“, proto devětadvacítka používá zcela nový přední trojúhelník, aby byla zachovaná co nejlepší geometrie. Rám bude s velkými koly ale nabízen pouze v jedné verzi a v jedné velikosti a to L.

Nicméně, po zkušenostech s letošním Noidem, je Lko asi nejuniverzálnější velikost. Sedmadváca má v L reach 460, devětadvacítka dokonce 470, takže z vlastní zkušenosti můžeme říct, že by díky nárůstu o 1 cm měla bez problémů pojmout jezdce s výškou od 175 do 190cm. Samozřejmě, je nutné brát ohled na fakt, že se bavíme o závodním DH kole, které má být spíš rychlé než super hravé.

Geometrie: reach 470mm, zadní stavba 447,7mm, hlavový úhel 62,6° s rozvorem 1301,2mm.

Kellys Noid

Sedmadvacítka bude nabízena opět ve dvou modelech, oproti letošním došlo k drobným změnám v olepu, nicméně jedno na Saintu s novým Boxxerem WC (cena 95 990 Kč), druhý na Zeečku s novým Boxxerem RC (cena 69 990 Kč). Všechny vyššího vzrůstu potěší novinka o rozšíření nabídky velikostí, protože pro 2019 bude Noid 27 i v XLku. Tahle velikost by měla uspokojit všechny závodíky od 185cm nahoru, kteří mohli mít s novým Noidem Lku problémy. Mě totiž tahle velikost přesně seděla na mých 175cm.

Kellys Swag

Žádné revoluční změny se neodehrály v kategorii enduro kol Swag. 165mm enduro vychází z platformy Noida a je spíš sjezdové, než výletnické, proto potěší pružinový tlumič na nejvyšším modelu, kterému sekunduje 170mm Lyrik vepředu. Je příjemné, že v podstatě na všech kolech jsou nyní populární a hlavně bezproblémové brzdy Shimano, o pohon se pak stará buď GX Eagle, nebo Shimano, nebo mix NXka a SLXka. Swagy jsou celkem 3 levely, s cenami od skvělých 66 990 za nejvyšší model s pružinou až po 45 990 Kč za nejnižší model.

Kellys Thorx

Větší novinky se ale odehrály v kategorii trail a allmountain. Tady zmizel populární, rychlý, nicméně už trochu geometricky přežitý Eraser a bude pro příští rok nahrazen modelem Thorx. Ten, jak je na první pohled patrné, vychází ze Swagu, nicméně se jedná o celý přepracovaný rám. Thorxů je celkem 6. Tři úrovně výbav, které jsou v podstatě totožné, nicméně se samozřejmě liší velikostí kol. Thorx je totiž možné pořídit jak sedmadváce, tak v devětadvace­tipalcové variantě.

 

Geometricky je Thorx podobně progresivní jako Swag, reach v Mku 473mm, 67°hlavy a 418mm krátká zadní stavba. U dvacetdevítky je pak reach 471mm a zadní stavba 429,5mm.

Odpružení ThinkLink pracuje se 140mm zadního zdvihu v obou případech, vepředu jsou použity vidlice se 150mm. Karbon ale v nabídce Kellysu zůstává v podobě dvacetdevítky Slanger se 150mm zdvihu.



To by byly vlastně všechny celopéra, nicméně pozornost si zaslouží i několik pevňáků.

Kellys Gibon

V první řadě je to trailový stroj Gibon, ten dostal pro letošek kompletně nový rám, který bude pracovat s vidlicí se zdvihem 130mm a sedmadvácami. V číslech je to pak reach v M 434mm, hlavovka 67°, zadní stavba 430mm a rozvorem 1152mm.

Kellys Tygon

Druhým zajímavým pevňákem je nový ebike Tygon. Ten je zajímavý hlavně plně integrovanou baterkou, kterou z rámu sice nelze jednoduše vyjmout, nicméně díky tomuto řešení je možné vyrobit výrazně tužší rám a použít baterii s výrazně vyšší kapacitou. Integrovaná baterka má totiž 630Wh kapacitu při 17Ah. (Oproti tradičním 504Wh a 14Ah) Výrobce slibuje až o třetinu větší výdrž baterky, než u konkurenčních kol.

Tygon má mimo vyšší kapacity tradiční motor Shimano E8000, s fičurou v podobě startovacího čudlíku nahoře na rámu.

Geometricky je Tygon neméně zajímavý. K dispozici bude jak v devětadváce, tak sedmaváce. Rám s velkými koly bude mít reach v M 440mm, 435mm zadní stavbu, úhel hlavy 67,5 se 120mm vidlicí a rozvor 1175mm.

Dvacetsedmička bude kratší, reach 425mm, zadní stavba 430mm a při stejném úhlu hlavy rozvor 1143mm. No, řeklo by se relativně obyč geo. Ovšem takhle krátké zadní stavby, byly u ebiků ještě nedávno dost problém. No, jsme zvědaví jak se bude tahle trailová pevná električka chovat. Cena za nejvyšší model je 96 990 Kč.

Co se ebiků jinak týká, náš oblíbený, nedávno testovaný odpružený Theos v nabídce zůstává.

Kellys Hacker

Ještě jedna věc k pevňasům. Ačkoli Xc je mimo naši kategorii, v komplet novém XCčku s názvem Hacker je totiž cítit značná sjezdová inspirace. I přesto, že se XC závody vyhrávají hlavně do kopce, rozhodně se dají z kopce prohrát. A vzhledem k úrovni moderních tratí, je vývoj směrem k lepším sjezdovým vlastnostem kola logický. Co z toho má člověk, kterého baví gravity ježdění? Neříkám „běžte si koupit xcčka“, ale mít doma rychlé kolo není od věci, obzvlášť když to rychlé kolo dokáže konečně přinést i trochu zábavy směrem dolů. A to by měl umět Hacker.

69° hlavovky je na sjezd málo, na xc ale „extrémně položené“ a nejvíc asi zaujme zadní stavba, ta je u devětadvacít­kového pevňáku 422mm. Samozřejmě, kolo pak vyrovná delší reach, 439mm v Mku. A nejvyšší Hacker 90 má dokonce i teleskopickou sedlovku. No zkrátka, Kellys je značka, která se prostě ráda ubírá z kopce dolů, bez ohledu na kategorii. A to my oceňujeme!

Konkrétní ceny můžete najít v ceníku.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Pedro Sanchez 4.10.2018 v 7:01

    Za posledních pár let to v Kellysu pěkně rozjeli. Už mi ten jejich název přestává evokovat Kelly Family a vnímám jej teď spíš ve spojení s biky :)
    Kola vypadají hodně dobře a ceny moc zajímavě.

  • anonymní uživatel Tom 4.10.2018 v 8:06

    To je vlastne takovej e-trail-bike ten Tygon..not bad. Tatove maj co jezdit.

  • anonymní uživatel Nadvora (fidel.kastrol (a) centrum.cz) 17.10.2018 v 5:00

    Kola vypadají opravdu dobře. Jen jsem si všiml, že bez "nárazníku" u převodníku to asi jen tak nepůjde :) Ten spodní čep, vyčnívající pod převodníkem, bude strašně trpět. Hlavně u neumětele, jako jsem já :D Co šutrák, to zářez přímo na čep.

  • anonymní uživatel Michal 17.10.2018 v 15:19

    To ak by si trafil tak leda tak na bike triale. Je to v klidu.

  • anonymní uživatel Jakub 6.12.2018 v 21:02

    ten cep se ti pri prepruzeni schova, takze trefit ho naprimo asi nejde

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí