reklama

Test: Funn Ripper - nášlapné pedály s naklápěcí klíckou

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 8.1.2019

Nášlapné pedály pro DH a tvrdé enduro? Poměrně dlouho bylo odpovědí na tuhle otázku: „Jednoznačně DéiXa od Shimana, sou navždycky a mají naklápěcí klícku“.

Ale čas letí, doba se posunuje. DX už nemají naklápěcí klícku a asi už nejsou navždy. Navíc i tyhle legendární pedály měly některé svoje slabinky a plastová klícka rozhodně nevydržela všechno. A trochu jí chyběly piny… Ale dost o historii.

Je s podivem, jak málo pedálů s naklápěcí klíckou na tvrdé použití je. Proč naklápěcí klícka? Protože tahle jednoduchá fičura výrazně usnadňuje život (čti zacvakávání) pokud nejsou zcela ideální povětrnostní podmínky. Ať už jedete Megavalanche a máte botu obalenou sněhem, nebo jedete normálním českým jarem či podzimem a máte boty zašvihané od bláta. Díky náklopné klícce je výrazně snazší očistit podrážky a zacvaknout se. Mimo to je samozřejmě opora o klícku příjemná při nacvakávání i při pěkném počasí, zkrátka se pedál lepe hledá.

Proto když chci pedály, chci klícku co se natáčí. A těch je málo. Naštěstí, takovéhle pedály umí Funn a říká jim Ripper. Uprostřed je klasický SPD pedál a okolo něj bytelná hliníková klícka, no spíš klec, která má na každé straně 4 pořádné a ostré piny. Uvnitř se skrývá ložisko na vnější straně kluzné pouzdro na vnitřní. Samozřejmě, všechny náhradní díly je možné pořídit přímo u Flowcycles.

Naklápěcí klícka uložená na pružinách samozřejmě není vynález Funnu, nicméně na těchto pedálech funguje parádně. Od prvního svezení, vlastně od prvního nácvaku, jsme se dost zkámošili. Piny jsou velké, nicméně mně tahle jistota navíc seděla. Slyšel jsem názory, že pokud máte boty s nějakou extra jemnou podrážkou a hodně usazeným kufrem, může v určitých situacích pin mírně komplikovat nacvakávání. Já to víceméně nepozoroval, asi správná volba bot (Testováno se Specialized 2FO, NW Enduro Mid, Scott AR). Nebo spíš mi díky mohutné klícce přišlo našlápnutí tak snadné, že to ani komplikace s většími piny nepřebila.

Výhody. Pedál se extrémně snadno hledá a extrémně snadno se do něj našlapuje i pokud ho vozíte dotažený skoro na maximální předpětí jako já. Poznámka k pružince, ta mi přišla o něco měkčí než je u Shimana, takže pokud vozíte SPD pedály extrémně dotažené, bude vypínací síla Funnu o něco menší. Ale moc lidí, kteří by vozili extrémně dorvané espéda neznám. Ono to taky není úplně bezpečné.

Našlápnutí usnadňují do velké míry vlastně i piny, protože na pedálu jde bez problémů stát a poměrně seriózně jet i pokud nejste zacvaklí. Má-li bota alespoň minimálně lepivou podrážku.
Piny jsou výměnné, bohužel náhradní nejsou přibalené v krabičce, nicméně náhradní sadu pinů můžete pořídit za nějaké dvě stovky a ještě je možnost výběru barev. Všechny pedály Funn mají totiž stejné piny.

Pedál je ohromný a masivní, tím pádem pokud se potká s čímkoli, vyhraje pedál. S tím ale přichází i nevýhody. Pokud jste zvyklí vozit menší trailové pedály a máte kolo s nízkým středem, přijde Ripper do kontaktu s terénem dost často. Hlavně při náklonu, tělo je zkrátka vyšší a širší. Na druhou stranu jak bylo zmíněno, vydrží vše.

Nepříjemné je i nemožnost nastavení výšky pinu. Prostě piny jo a nebo ne. Možnost si piny zvýšit ale je, pomocí podložky.

Jak můžete vidět na fotkách, pedál toho zažil hodně. Funn Ripper mi držely nohy na pedálu celou letošní sezónu a dost toho potkal. Někde mě opustil i jeden pin. Proto může s klidem říct, že vydrží všechno. A nejenom hliníkové tělo. I ložiska a osy jsou totiž „ze stejného těsta“ a ve Funnu moc dobře ví k čemu je tenhle pedál odsouzený. Po sezóně stačí otevřít, loupnout do ložiska vazelínu a jezdit a týrat pedál další sezónou. Nic se neohnulo, nevyvaklalo nebo nezadřelo. Absolutní bomba.

Funn Ripper je momentálně asi nejlepší EN/DH/FR nášlapný pedál pro SPD systém, který jsem měl možnost vyzkoušet. Na sjezďáku vydrží všechno, včetně zahazování do rockgardenů. A skvělá varianta je i na tvrdé enduro. Skvěle se „hledá kufr“, skvěle se zacvakává a dá se na něm jet i pokud se nezacvaknete. A vydrží spoustu sezón. Nevýhodou při enduro použití mohou být větší rozměry pedálu na extrémně šlapavých tratích, občas si pak škrtnete o zem. Z mého pohledu je to ale jenom drobná daň za obří doživotní pedál co asi dovede nejednou zachránit i botu a nohu.



Akční foto: GRUND Photography

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel pps 8.1.2019 v 11:37

    2 čert: vidím že jezdíš boty Scott AR BOA, bude test? Díky

  • profilová fotka Keli 8.1.2019 v 12:16

    Odpovím za Čerta, test již byl, zde je odkaz dolekop.com/...

  • anonymní uživatel Kamil (holub.kamil (a) centrum.cz) 8.1.2019 v 15:50

    Několik poznámek... DXka mají stále naklápěcí klícku, je pravdou, že dnes jsou na stránkách/v katalozích Shimana řazena pod sadou ZEE, ale jsou to pořád ty samé pedály. Dodnes mají nové kusy na těle i na kleci vyraženo DX. Jedná je o model PD-M647. A ten má zámek známý od M520 + plastovou klec. Kdo chtěl "DXka" s hliníkovou klecí, tak mohl mít i to. PD-M545, které ovšem mají ještě starý zámek M505... A ano, dnes existuje nový pedál DXR, který má pevnou klec a je velmi velmi podobný trailovým XTčkům M8020.

  • anonymní uživatel LEVNEJI 8.1.2019 v 16:43

    Čus, na chainu je koupíte o litr levněji :)
    www.chainreactioncycles.com/...

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí