Test: nepromokavé ponožky DexShell - nepromoknou, neprofouknou

Autor: Keli, vydáno: 25.2.2019

Jedno známé pořekadlo praví, že to chce klid a nohy v teple a já bych k tomu dodal že i v suchu. A právě jeden takový výrobek, který udrží nohy v teple a hlavně v suchu jsem měl možnost vyzkoušet jedná se o nepromokavé ponožky značky Dexshell od jejich českého prodejce Gramino.cz.

Vrstvení tedy způsob oblékání více tenčích vrstev na sebe funguje tak dobře jak je dobrá nejslabší vrstva. A stejný způsob funguje i u ponožek můžeš mít sebelepší boty, ale pokud do nich oblečeš například bavlněné ponožky tak prostě fungovat nebudou. Bavlna jako základní vrstva rozhodně není optimální protože odvod potu, nepromokavost, nasákavost a schopnost rychlého schnutí je velmi slabá, jiné, lepší, to je například u čistého merina, ovčí vlny a dalších látek, ale na poli ponožek i dalších základních vrstev definitivně vládne syntetika (většinou v kombinaci s dalšími látkami).

Co je největší výhodou ponožek značky Dexshell? Především a zcela jednoznačně nepromokavost. Každý z nás asi zažil ten pocit, když máš mokré ponožky. Velmi nepříjemný pocit a obzvláště nepříjemné je to například při vícedenním tripu, kdy nestačíš přes noc usušit boty a ráno se musíš nazouvat do mokrých bot. Tvoje původně suché ponožky během pár okamžiků nasáknou a to je přesně to, co nechceš. Tradiční turistické řešení, tedy udělat si "zapářku" (použít igelitový pytlík na nohu, na to ponožku a to celé strčit do boty) není úplně komfortní. Nohy zůstanou v teple, ale po sundání tohoto dvojobalu, zažijí tvé a nejen tvé, ale i čichové buňky všech okolo velký zážitek. Naštěstí technologie postoupila a na trhu jsou nepromokavé ponožky, které řeší tento problém. Nejedná se o žádnou novinku, ale já měl možnost se s nimi setkat až nyní.

Ponožky DexShell sází na trojvrstvou konstrukci. Vnější vrstva slouží jako ochranná, prostřední a nejdůležitější vrstva je membrána, která slouží k odvodu potu a zároveň nedovolí přístup kapaliny ke kůži a poslední, vnitřní vrstva určuje jak hřejivá ponožka je. K dispozici jsem měl dvě varianty, první slabší s označením Running socks a druhou nejteplejší, nejhrubší variantu DexShell Hytherm Pro, která je ideální do mrazivého počasí. Rozdíl je okamžitě znatelný, silnější ponožky jsou na první pohled teplejší a druhé se skoro neliší od běžných sportovních ponožek.

Ponožky jsou k dispozici ve velikostech S, M, L a XL. Dle doporučení dovozce jsem volil při velikosti nohy 45, tudíž na pomezí velikostí, větší velikost, tedy XL. Volba to byla správná, ponožky mi sednout naprosto jako ulité. Možná na lýtkách jsou trochu více upnuté, ale to je zřejmě zapříčiněno tloušťkou mých lýtek. Správná volba je zásadní, protože ponožky nejsou pružné jako běžné ponožky, o číslo menší si prostě na nohu nenatáhneš.

Pro mě jakožto člověka velmi se potícího byl zásadní schopnost odvádění potu. Nepromokavost je fajn, ale pokud se koupeš ve vlastním potu, tak jsi na tom v podstatě stejně. DexShellovic membrána v tomhle ohledu funguje bezvadně a žádné nadměrné pocení jsem nezaznamenal. Otázkou je, jak si poradí s vyšší teplotou například v létě.

Na omak jsou oboje dvoje ponožky zcela jiné než běžné ponožky, především u teplejších Hytherm Pro je to obzvláště patrné. Ponožky jsou výrazně tužší, při prvním obouvání jsem měl pocit, že si obouvám neopren. Rozdíl je ale znatelný hned vzápětí, díky vnitřnímu úpletu jsou na noze velmi příjemné, přírodní vlna je nesrovnatelně příjemnější než jakýkoliv syntetický materiál. Co jsem také zaznamenal je drobné šustění, to je zcela nezpochyb ona zmíněná membrána. Díky ní je třeba na ponožky dávat větší pozor, rozhodně se třeba nedoporučuje kroucení, důvod je nasnadě, pružnost membrány není nekonečná. Stejně tak je třeba být obezřetný při praní a sušení. To je zajímavé, nejdříve necháš okapat, pak otočíš rubovou stranou ven necháš oschout, poté obrátíš a pokračuješ lícovou stranou.

Jak obstojí ponožky v konfrontaci s vodou? Dokonale! Technické parametry membrány Porelle - vodní sloupec s hodnotou přes 10 000 mm, tedy odolnost vůči vodě rvelmi dobrá. V mém extra přesném laboratorním testu, kdy jsem si stoupl do nádoby s vodou a čekal až voda proteče, jsem dospěl k času... no, nevím, neměl jsem dostatek trpělivosti, bylo by to zřejmě na hodiny. Každopádně je to velmi zajímavý pocit, víš, že stojíš ve vodě, cítíš ji, ale nohy zůstávají stále v suchu.

Co jsem nezmínil a možná pro použití na kole je to důležitější vlastnost neprofouknutelnost. V zimním období, na sněhu, není problém jen voda, ale spíše chladný vzduch. Při použití klasických "letních" bot ti do nich nafouká a zábnou nohy. Zkoušel jsem ponožky s tretrami Mavic, které mají téměř celou čelní stranu odvětranou a s klasickými ponožkami byly v chladných dnech v podstatě nepoužitelné a zavánělo to omrzlinami. S DexShell ponožkami to byl zcela jiný příběh, skoro až neuvěřitelný rozdíl v tepelném komfortu a to dle očekávání u těch extra zateplených, tak i u tenčích Running Socks.
Osobně nejsem úplně fanoušek návleků na tretry, takže jsem neprofouknutelné ponožky ocenil, protože při použití nášlapných pedálů ti noha promrzá jak odspodu od kufru, tak zvenčí přístupem vzduchu. A s těmito ponožkami můžeš jezdit i v mrazu a bez návleků.
Po této zkušenosti, kdybych si volil ponožky, tak sáhnu spíše po tenčích, méně teplých, protože je šance je využít mnohem víckrát za rok. Pokud ale vyrážíš na zimní přejezd zasněžených hor s Hytherm Pro neuděláš chybu.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Daywak (daywak (a) gmail.com) 25.2.2019 v 7:27

    Super tip, díky!

  • anonymní uživatel pps 25.2.2019 v 7:59

    Dobrej test!

  • anonymní uživatel bok 25.2.2019 v 9:00

    Yes, to potřebuju, cena není tak zlá, dík za recenzi

  • anonymní uživatel Dan 25.2.2019 v 9:01

    můžu potvrdit, už rok je jezdím a fakt souhlas.

  • anonymní uživatel mudrlant (jelito (a) smradlave.pl) 25.2.2019 v 12:47

    Mozem odporucit aj vyrobky Sealskinz. Neprefukavost je zasadna vyhoda oproti klasickym ponozkam. Vodotesnost len bonus navyse.
    Staci tie lacnejsie tenke modely a vacsiu velkost - a pod to davat klasicku ponozku s hrubkou podla teploty.

  • profilová fotka Ondra 25.2.2019 v 16:32

    by mě zajímala i ta hodnota prodyšnosti, která jak píše Keli, je u všech membrán zásadní.

  • anonymní uživatel David (david (a) devx.agency) 25.2.2019 v 19:33

    Skvělý test. Můžu doporučit, sám používám a jsem spokojený. Dříve jsem zkoušel ponožky od Sealskinz, ale po pár vypráních se poškodila membrána a už nebyly nepromokavé. Dexshelly jsou na tom rozhodně lépe, ty peru v pračce už po několikáte a zatím OK. Uvidíme jak dlouho vydrží. Díky!

  • profilová fotka Ondrej 28.2.2019 v 10:10

    Cena jak za lepší merino fusekle. Otázka jak si to bude rozumnět s bahnem z bajkparku a týdnem ježdění takřka bez praní (když nepočítám hadici na kola) :D :D

  • anonymní uživatel mudrlant (jelito (a) smradlave.pl) 28.2.2019 v 12:50

    nosit pod tym este jednu klasicku tenku ponozku a tie kazdy den menit :)

  • anonymní uživatel Roman (zedral.r (a) atlas.cz) 8.1.2023 - 14:37

    Dobrý den. Chci se zeptat na ty ponožky protože jezdím na packraftu a v neoprenovych ponožkach a botach je hrozná zima protože naučnou vodu a mrznou protože nohama nehybu. Tak se chci zeptat jestli ty teplejší ponožky by byly na to dobré. Ať mám suchou nohu. Děkuji za odpověď.

    • profilová fotka Keli 8.1.2023 000 17:06

      Nedokážu posoudit, nicméně jsou to primárně ponožky. Možná bych se díval směrem silnější nepren. Surfuje se i v teplotách kolem nuly a nohy nemrznou. Je pravda, že se ale surfer hýbe...

  • anonymní uživatel Mára 9.1.2023 - 10:59

    test super, co by mě osobně dost sralo, je jak se dle fotky ta ponožka "muchlá" a nedrží na noze. Možná je to blbou velikostí, nevím, ale ponožka musí sedět na noze upnutě, obepínat nohu a nemuchlat se.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí