Čtenářský test: YT Capra CF 29 pohledem Kristiána Dudíka

Autor: Kristián Dudík, kategorie: Test, vydáno: 10.1.2019

Sníval sa mi sen. Ten sen bol o skoro dokonalom bajku na všetko, no hlavne na traily, občas enduro pretek a z času na čas bikepark.

Nová YT Capra hrá v tomto sne hlavnú úlohu, vyzerá byť totiž presne to, čo hľadám. 27,5-palcová verzia má o centimeter vyšší zdvih a je podľa výrobcu určená o niečo viac do bikeparku a 29-palcová zase trochu viac enduro. Vzhľadom na moje preferencie volím po malom zaváhaní veľké kolesá s vyššie položeným stredom a meniteľnou geometriou, ktorá môže prísť vhod. Pri výške 183 cm som zvolil veľkosť rámu L.

V obývačke na 6-tom poschodí paneláku s deťmi skladáme toto monštrum a už sa vidím, ako to poletí smerom hore ako trailbike a dole ako DH-čko. Tak sa to aspoň píše na stránkach YT. No a zázraky horekopcom sa nedejú. Pocitovo to ide do kopca značne pomalšie ako predchádzajúci Spectral. Miestami si skoro obúcham hlavu o najbližší strom, čo za vydojenú kozu som to kúpil. Trailbike to teda nie, aj keď po vychladnutí nespochybňujem, že na enduro ešte aj s 29-nami kolesami to nejde zle. Ešteže mám pred sebou konečne prvý trail. V prvej časti rovinatejší a… A stále nič, eufória sa nedostavuje. Akcelerácia nie je žiadny oheň, zákruty vyberám kostrbato a nejako to stále nechápem. Mám pod sebou pocitovo kus bajku, ktorý však rozhodne nepôsobí lenivo, pretože obratnosť a živosť tejto 29-ny s ohľadom na to, že sa jedná o slušný tank, je parádna. Nemám čo vytknúť ani kokpitu a posedu – 800 mm rajdy v kombinácii s krátkym predstavcom a celkovou ergonómia posedu mi sedí. Vlastne jediná vec, čo som riešil je výmena gripov ODI Elite, z ktorých som mal mozole za ODI Rogue, ktoré majú na sebe výrazne viac materiálu a sú mäkšie.

Na vyhladenom rovinatejšom traile to nie je nuda, zabaviť sa tu dá solídne, ale chýba mi tu lepšia akcelerácia, dynamika, ľahkosť jazdy. Nemať v týchto podmienkach skúsenosť s rýchlym trailbikom, mal by som asi pocit, že Capra letí ako z praku, ale nie som vizionárom, keď poviem, že trailbike na ľahkých kolesách je v tomto prostredí lepšou voľbou, aj keď porovnávam neporovnateľné. Pôvodné kolesá s plášťami na trailbiku mali zhruba v súčte o kilogram menej ako kombinácia kolies e13 TRS a plášťov na Capre. A to sa nedá oklamať. Ak by som ale investoval do ľahších kolies, situácia by sa dramaticky otočila.

Nasleduje mix koreňov, skál a voľných kameňov, sem-tam odklopený svah a hlavne konečne poriadny sklon dolekopcom. Toto konečne dáva zmysel a začínam mať z toho dobrý pocit, rám spolu s tlmičmi robia kus roboty a ja viem, že by som mal pridať, lebo tento bajk má hranice úplne inde ako zdravý rozum. Trvalo však niekoľko dní, kým som Capre začal plne veriť a jazdiť intuitívne. Capra na 29-nách jednoducho nie je bajk, na ktorý by som si nemusel zvykať. Na zákruty treba ísť o dosť iným štýlom, čomu zrejme prispievajú aj ?hranaté? plášte e13 v rozmere 2,35 na ráfikoch s 30 mm vnútornou šírkou. Ešte zrejmejší dôvod bude ale asi geometria spojená s 29-palcovým rozmerom kolies a s tým súvisiace umiestnenie ťažiska, ktoré sa nachádza jednoducho inde. Chce to odvahu to tam pustiť, zlomiť a užívať si trakciu veľkých kolies – vtedy Capra zakrojí všetko s výnimočnou istotou a a hlavne všetko sa deje veľmi rýchlo. Chce to však iný prístup a získať iné návyky prejazdom zákrut, čo sa mi potvrdzuje časom. V pomalších ostrých zákrutách je cítiť, že sedím na väčšom bajku a chce to trocha akcie, no nič, s čím by si priemerný jazdec nedokázal poradiť.

Adaptovať sa na inú filozofiu tejto kategórie endura ešte k tomu na veľkých kolesách mi chvíľu trvalo, ale po úvodnom neistom období mám pocit, že tu o veciach rozhodujem zase ja. Časy na Strave to dokazujú – najmä vtedy, pokiaľ sa jedná o náročnejší trail s prudkými a odklopenými svahmi, kde je trakcia mimochodom fantastická, kameňmi, koreňmi, ktoré po prejdení pôsobia o kus menšie alebo točkami, ktoré rám prakticky neregistruje, pričom voľby stopy je priamo nekonečná, Capra akceptuje prakticky všetko. Ideálne rýchlejší s čo najväčším sklonom prípadne bikepark. Tu sú k dispozícii silné zbrane – veľké kolesá s tučnými gumami na širokých ráfikoch, 160 mm zdvihu, pevný rám, ktorý neuhne a dobrá geometria. Skoky a dopady na Spectrale vedeli zabolieť. Capra je však iná pesnička. Nie som žiaden extra skokan, ale pocitovo je to nádhera, žiadna neohrabaná obluda vo vzduchu. Možno aj preto som v bikeparku v poslednej dobe výrazne častejšie, ako tomu bývalo predtým. V náročnom prostredí má tento bajk jednoducho obrovský potenciál a je len otázkou jazdca, čo s tým urobí.

Napriek tomu, že sa jedná o 29-nu, vôbec jej nechýba hravosť, dostať ju na zadné, do manuálu, prehopsať kamene a skočiť si, kde sa dá, to jej sedí perfektne. Zadné odpruženie je naladené progresívnejšie a pri nižšom SAG-u okolo 25% nežehlí veľa, skôr je tuhšie a poskytuje dobrú oporu v zdvihu a pri odrazoch. V prípade potreby je tu možnosť nastavenia geometrie vďaka otočnému uchyteniu tlmiča na 65,5 ° respektíve 66° uhol vidlice a o 9mm sa zmení výška stredu. Pôvodné nastavenie s 65,5° uhlom som zatiaľ nemenil, lebo nie je dôvod, vyhovuje mi.

Capra je skvelý bajk, ak by to zatiaľ tak nevyznelo. Až sa mi chce povedať perfektný. Chcelo to však čas zvyknúť si na odlišný prístup, spôsobený predpokladám veľkými kolesami a všetkým, čo so sebou prinášajú. Ako náhle sa to ale podarí, jazdenie s Caprou je pecka. Zábavné, rýchle, kvalitné. Pri porovnaní časov na Strave je vidieť, že s Caprou som na ťažších trailoch výrazne rýchlejší a to nehovorím o tom, že dosiahnuť dobrý čas sa dá s menšou námahou a opakovane. Do kopca to stojí síce viac úsilia, ale ak znova porovnám časy na Strave so Spectralom, sú plus mínus rovnaké. V prudkých a technických úsekoch dokonca nemusí byť Capra ani pomalšia. Zvážnice a asfaltky ju však brzdia a tu stráca – na polhodinovom výšlape to však nerobí viac ako 2–3 minúty. To nie je veľa a z odstupom času mám dokonca chuť povedať, že do kopca ide výborne. Samozrejme na 29-nu, 160 milimetrové enduro. Málokedy siahnem po páčke uzamknutia tlmiča, pri nastavenom SAG-u 25% to nie je v podstate treba, nehúpe sa skoro vôbec a ak už, deje sa tak pri SAG-u 30% a aktívnom šlapaní v prudkých úsekoch. Uzamknutie tlmiča príde vhod najmä vtedy, keď potrebujem zvýšiť výšku stredu – tlmič sa v tomto režime zanára menej a obmedzia sa tým škrtnutia pedálom o skalu alebo koreň.

Capra ako jeden bajk na všetko…Vyzerá to nádejne. Či už je to bikepark, traily rôznej náročnosti alebo len tak výlet naľahko a nakrátko, vždy sa vraciam domov s pocitom, že som si zazjazdoval ako kráľ. Proste radosť jazdiť. Ak nepraskne (opakovane) zadná stavba alebo dokonca predný rám, asi budem mať skutočne pocit, že sa jedná o vydarený model.

Komponenty

Radenie Shimano XT + kazeta e*thirteen trs+
Kombinácia 11-tkového radenia Shimano XT a kazety e*thirteen trs+ s rozsahom 9–46 funguje zatiaľ vcelku spoľahlivo. Kazeta je fajn odstupňovaná, váži len 339 gramov (údaj výrobcu) a je kompatibilná s orechom SRAM XD. Radenie je však citlivé smerom hore, ak zatlačím na páčku trocha viac, občas preradí o dva hore namiesto požadovaného jedného. Moja ideálna zatiaľ nevyskúšaná kombinácia je SRAM 11-tkové radenie + e*thirteen kazeta. Cena tejto kazety je však okolo 200 EUR a to ju v mojich očiach posúva mimo akceptovateľnú úroveň v prípade obdobnej životnosti ako SRAM XG 1150.

Sedlovka e*thirteen trs+
Nie tak často vídaná sedlovka s pružinovou konštrukciou a tým pádom predpokladanou lepšou životnosťou a menšími nárokmi na údržbu. Má 3 polohy aretácie – využívam však len úplne dole o úplne hore, vyžaduje malú silu potrebnú pre stlačenie do spodnej polohy a páčka ovládania je navrhnutá presne tak, ako by som si predstavoval. Mínusom je veľká rotačná vôľa, ktorá vie nepríjemne prekvapiť napríklad pri jazde po zadnom, keď je treba zatáčať a pracovať na sedle. Keď sa práve vtedy uhne sedlo, nie je to nič príjemné. Páčka ovládania je navrhnutá dobre a poteší možnosť upnúť ju na objímku SRAM. Zdvih 150 mm ma nelimituje, ale 170 mm by rám pri mojej výške zobral.

Odpruženie Rock Shox Lyrik RCT3 a SuperDeluxe RC3
Dva tokeny vpredu pre lepšiu oporu v zdvihu a SAG okolo 25% vpredu aj vzadu. Ťažko kritizovať niečo na tejto kombinácii od Rock Shox-u, vysoko prekonáva moje schopnosti.

Brzdy SRAM Code RS
Výkonné, perfektne dávkovateľné, jednoduchý servis, dobrá dostupnosť náhradných dielov. Výrazne vyšší výkon ako Guide RS, ktoré mám na pevňáku. K dokonalosti chýba už len možnosť nastavenia vzdialenosti platničiek od kotúča, čo je len na najvyššej verzii RSC.

Kolesá e*thirteen TRS
Po 5-mesačnom používaní tak úplne neviem, čo si mám o nich myslieť. Jazda na nich je bez pripomienok, sú dostatočne tuhé a široké, avšak zadný ráfik už dostal celkom na frak, ohnutý na niekoľkých miestach a stihol prasknúť jeden špic. Tlaky v zadnom kolese vozím okolo 2 atmosfér a väčšinu času som jazdil na Maxxis Agressore Exo 2,5 WT, keďže pôvodný e*thirteen TRS zlikvidoval na behúni ostrý kameň a kým som objavil čaro knotov, už bol nenávratne v koši. Len tak na okraj, Agressor má v sebe už knoty 3. Hold, Capra dovolí ísť stopy, ktoré nie sú vždy rozumné alebo aspoň náročné na úspešné zvládnutie. Samozrejme, napadlo ma investovať do DH verzie alebo aspoň DD, avšak po zaslaní dotazu do Maxxisu, či tieto verzie majú okrem zosilnených bočníc aj behúne, bola odpoveď žiaľ negatívna, zosilnenú stenu behúňa majú len plášte s označením Silkworm a tie v mnou požadovanom rozmere a type nie sú k mání.

Plášte e*thirteen TRSR vpredu a TRS+ vzadu v šírke 2,35
Na 30 mm ráfiku vnútornej šírky pôsobia dosť hranato a sú macaté – na oko širšie ako Maxxis 2,5 WT. Bočnice sú na pocit pomerne hrubé, aj keď sa jedná o jednovrstvovú konštrukciu, u verzie TRSR vpredu zosilnenú aramidovým vláknom. E*thirteen tvrdí, že TRSR má použitú mäkšiu zmes ako TRS+. Vzor v strede je pomerne nízky, bočné štuple naopak výrazné. Plášte držia super na ktoromkoľvek povrchu okrem blata, v odklopenom svahu excelentné, bočné štuple nie sú po čase natrhnuté ako u Maxxisu a majú akceptovateľnú životnosť. Kúpil som ich znova, v akcii 50 EUR za obe nie je čo riešiť.

Ostatné
Privítal by som závitový stred pre jednoduchší servis a trochu lepšiu kvalitu laku. Vo fabrike by mohli tiež troška zodpovednejšie pristúpiť k rezaniu brzdových hadíc – zadná bola na limite. Centimeter menej a pravý plný hádam ani nedám.

Plusy

  • zjazduje kráľovsky
  • je doma prakticky všade a je za každú srandu
  • rýchlosť v priamom smere dobre vyvážená s ovládateľnosťou
  • rám sľubuje na pohľad nezničiteľnosť
  • pomer ceny a hodnoty

Mínusy

  • vyžaduje zvyk
  • nemá úchyt na fľašu
  • pressfit stred (ktorý však zatiaľ nevŕzga a dúfam, že ani nebude)
  • lak nie je najodolnejší, náchylný k odlupovaniu

Podobné články

Diskuze

  • profilová fotka David Krejci 10.1.2019 v 10:05

    Super recenze. Dobře napsaný. Díky.

  • anonymní uživatel Radovan (moabbomb (a) seznam.cz) 10.1.2019 v 10:38

    Hoj díky za super recenzi, jsem také majitelem 29 capry v Xlku a můžu vše popsané potvrdit. Bohužel moje již třetí měsíc na opravě v Yt, praskla zadní stavba po zachyceni přehazovačky kolem, člověk by čekal že na nová kola budou mít náhradní díly ale je to tak že jsou v nedohlednu.

  • anonymní uživatel pps 10.1.2019 v 10:49

    Parádní recenze, dobře se to četlo, dobře rozděleno do kapitol, za mě nechybí nic!

  • anonymní uživatel Medvěd 10.1.2019 v 20:13

    mám 27,5.. ale zásadní věc jsou ty kola.. gumy jsem sundal ještě před prvním vyjížďkou a vyměnil za kombo hans damf /magic mary. což je super. a mám tu nejvyšší s carbon kolama.. a to kolo pocitově fakt moc hezky jede! .. jakmile nasadím originál gumy, které mám na bikeparkových výpletech dtswiss, které jsou taky docela lehký, jsou pořád lehčí než tyto co tam máš, tak to fakt zoufale nejede.. ale fakt zoufale!!! to by fakt chtělo motor. Navíc to dost podstatně ztratí na celkové ovladatelnosti - živosti i z pořádného kopce. Vyměn gumy a vše bude dost jinak! a když dáš i lehčí kola.. posuneš to ještě o kus jinam. Rám je super.. ale mnoho z vlastností kola dělají prostě komponenty a nastavení celku a kola především.

  • anonymní uživatel Kristian Dudik (kristian.dudik (a) gmail.com) 10.1.2019 v 21:21

    @Rado: tak to ti nezavidim, mam za sebou nieco podobne s Canyonom Spectral. Po druhej vymene ramu som ho predal a z veci, co mi ostali, postavil ocelovy enduro pevnak. Dva schopne bajky doma, to mozem odporucit :-)

    @Medved: mam doma rezervny set Maxxis DHF, na jar nahodim a budem zvedavy, co to urobi.

  • anonymní uživatel Koli 10.1.2019 v 22:39

    Jak píše Medvěd, ty E13 gumy jsou fakt slušný brzdy, když jsem je viděl poprvé na kámošovo Capře tak jsem ho litoval, ale z kopce to zase drží jak přibitý, nicméně i tak si myslím, že se dáš naladit lepší kombo třeba to DHF nebo DHR.

  • anonymní uživatel Feek (filip_dzurik (a) icloud.com) 11.1.2019 v 7:54

    Super recenze. Mam od dubna XXL. Pocity podobny. Ja prechazel z 27 160mm endura tak ze by to nejelo se mi nezdalo. Co nejede jsou ty e13 plaste. Do boku drzely neskutecne ale nejelo to vubec. Sedlovka mi dela to samy ale vule porad stejna, tak neresim. Zaplety jsou pomerne lehky a problem zatim nemam. Ted tam pujdou WTB 2,6 tak jsem zvedavej. Dozadu Tough verze.maxxis exo je papir. Me by spis zajimalo o kolik lip jede jeffsy protoze vetsinu casu travim casu na rovnejsim trailu. I kdyz ten kopec dolu to Capra vynahradi.

  • anonymní uživatel Koli 12.1.2019 v 12:16

    Feek: Exo je v rámci možností dostačující, ať jsem měl double down nebo exo, tak jsem nejčastěji udělal díru ve vzorku a tam ti výztuha moc nepomůže, jen double down váží o půl kila víc a znatelněji to nejede. To poznáš právě na tom rovnějším trailu.

  • anonymní uživatel Wrist (tvamasaz (a) gmail.com) 12.1.2019 v 16:23

    @Feek: Mám Jeffsy 27 CF a na rafcích E13 s plášti DHF a Agressor jel velmi dobře po trailech i slušně v těžkém terénu. Jak jsem na něho dal karbonový ráfky, tak letí neskutečně nejen do kopce a po rovinatým trailu, ale když to pustíš do rockgarden nebo to řízneš do uzavřené klopky drží skvěle.. na trailbike :-) Bohužel nemám přímé srovnání s Caprou.

  • profilová fotka Lada 17.1.2019 v 23:30

    @jaký třetí měsíc v opravě, po 30 dnech můžeš chtít nové kolo

  • anonymní uživatel ... 25.2.2019 v 6:19

    Ne tak v Německu... U nás jo, ale naši západní sousedé mají na vyřešení reklamace dobu přiměřenou, tzn., že záleží na dalších mnoha okolnostech, nemají přesně stanovenou dobu jako my. Ale i tak se za dobu přiměřenou bere 4 až 6 týdnů.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí