MojeKolo

Fox DropFrame - open face integrálka a první dojmy

Autor: Čert, vydáno: 16.5.2019

Měli jste někdy pocit, že malá helma je pro vás moc malá a velká helma moc velká? Pro vás je tady nová „open face integrálka“ Fox Dropframe.

Fox nabízí v tuhle chvíli až neuvěřitelně odstupňovanou sérii gravity přileb. Pokud to vezmeme od „nejvíc xc“ až po „nejvíc sjezd“, nabízí liška xc/trail přilbu Fox Flux, tu jsme testovali tuhle.
Pak byla na řadě odvětraná integrála Proframe, kterou jsme testovali tady.
Letos představená nová sjezdová přilna Rampage Pro Carbon, tu jsme představili zde a test už Čert chystá.

A dnes vám můžeme představit přilbu, která se vešla mezi trailového Fluxe a enduro integrálku Proframe. Novinka Fox Dropframe na první pohled vypadá, jako Proframe bez náhubku. Prostě openface. Nabídne výrazně víc ochrany než Flux, ovšem chybí ochrana obličeji. No a my ji díky českému zastoupení Foxu, firmě Ndistribution, měli možnost zkusit ještě před koncem oficiálního embarga.

Vypadá jako Proframe bez brady ale není. Dropframe je ještě víc odvětraný, na to jak je to velká přilba je relativně lehký (ve velikosti L naváženo 510g) na první dobrou skvěle drží na hlavě a ochrání celý zátylek i boční část hlavy okolo uší. Samozřejmě nechybí technologie Varizorb? EPS, kdy jsou použity dvě tvrdosti vstřikované pěny, jedna pro větší rány, druhá pro ty menší, přilba má magnetické zapínání Fidlock a 8 „nádechů“ v přední části a 7 „výfuků“ v zadní části pro optimální proudění vzduchu kolem hlavy.

Bohužel vzhledem ke květnovému počasí nebylo možno zjistit, jak se přilba chová v opravdu teplém počasí, nicméně v teplotách okolo 10 stupňů výborně větrala a vlastně mi místy byla i zima na hlavu. Takže zatím dobrý.

Hlavním tématem asi bude „k čemu helmu, která je jako velká, ale nechrání jako velká?“ No, po těch pár projetích jsem měl z Dropframe v první řadě pocit extrémního bezpečí. Takhle krytou hlavu jsem v „malé helmě“ určitě nikdy neměl. Obří výhoda je skvělá kompatibilita s velkými mx brýlemi, vepředu je na ně dost místa a na helmě je přímo místo na popruh. Kšilt je sice napevno, ovšem akorát ve správné výšce aby směřoval proudění vzduchu na hlavu. A taky aby se pod něj vešel pásek od brejlí, když šlapete do kopce a máte brýle „naopak“. Dropframe je prostě malá velká přilba. Když to trochu přeženu, je to velká přilba, kterou můžete mít celý den na hlavě.

Pokud máte jako já, zkušenosti s odepínacími přilbami, jistě znáte ten pocit, kdy si odcvaknete bradu a dumáte nad tím, kdy už je čas ji nacvaknout. A zpravidla padáte ve chvíli kdy bradu nacvaklou nemáte. Tahle starost u Dropframe odpadá. Nic se nenacvakává.

Takhle na první dobrou je Dropframe skvělá varianta malé přilby, pokud v ní rádi děláte velké věci. Máte výborně oplastovanou, přitom slušně odvětranou hlavu téměř ze všech stran, je skvělá při použití velkých brýlí a na dlouhé traily, kde je potřeba dýchat. Víc vám řeknu po delší době ježdění. Co se týče ochrany, mám zakulisní zprávy od Kuby Říhy, který se v Dropframe smotal na velkém posíláku na trati Struggle na Špičáku a prý obličej bez úhony.

V nabídce jsou dvě barvy, černá a černo-bílo červená. za cenu 3999 Kč ji můžete najít tady na n1shop.cz.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel George 16.5.2019 v 8:35

    Vzhledem k primarnimu urceni tj xc/trail bych ocenil moznost vytahnout goggles pod ksilt a to jednim pohybem behem okamziku. Nejak si neumim predstavit je tocit pred kazdym vyjezdem za jizdy. Endura MP500 kterou mam, to ma vyreseno zvedacim stitkem (treba Smith Squad goggles akorat), tomu rikam podpora pro pouziti bryli. Jinak vzhledove se mi libi a fandim ochrane usi, skoda ze nedotahli zvedani ksiltu. Jen muj nazor samozrejme.

  • anonymní uživatel Sandwolf 16.5.2019 v 9:43

    Fakt je to na Xc a Trail ?

  • profilová fotka SandWolf 16.5.2019 v 10:04

    Peoč mi chybí půlka komentáře? :D ty vole sem něco napsat to je za trest

  • anonymní uživatel Manas TL 16.5.2019 v 10:29

    Tak jako .. ja bych si ji vzal na dirt :)

  • profilová fotka Čert D:key 16.5.2019 v 11:00

    Nikde není řečeno ani psáno že je to Xc/Trail přilba, tou je Flux. Dropframe je Foxem označený jako Trail/Enduro open face.
    Co se týče polohovatelného kšiltu, mně přijde daleko lepší tahle varianta, téměř všechny pohyblivé kšilty se dřív nebo později "vyklepou" a nedrží jak by měly. Sundávání a nasazování velkých brýlí je věc co se dělá pod kopcem a na kopci a z mojí zkušenosti otočené "naopak" míň zavazí a hlavně nebrání větrání přední části přilby. Když jedu trail kde se stoupání a klesání často mění, prostě si nevezmu velké brýle.

  • anonymní uživatel George 16.5.2019 v 13:16

    Cert: No vec je tal, ze kdyz je pod 5stupnu Celsia, tak si proste beru velke bryle pokazde. Typicky mix co jedu se jmenuje MTB a obsahuje vse od presunu XC pres prirodni traily az po kusy ala Enduro. Rocne tak najedu od konce listopadu do brezna okolo tisicovky kilometru. Vyjedu od baraku do lesa a sem venku okolo 3-4h a ujedu k 40km lesama vyjezdy i sjezdy. Pak se opravdu hodi moct si prehazovat Goggles jednou rukou vepredu nad oci, nejak si neumim predstavovat ze na kopci a pod kocem kvuli tomu budu zastavovat nebo balancovat a davat ji dozadu. Proste je to o tom uhlu pohledu a respektu, ze ne kazdy ma prilbu na vymanikurovany umely traily anebo do parku.Jamm do svyho nazoru napsal, ze jde jen o muj pohled a jinak jsem prilbu pochvalil (na rozdil od diskuse v PB pred par tydny, kdy dostala peknou cocku :-)) Jinak ta Endura MT500 co mam se mi stitek neuvolni a je tretim rokem tj pres 500 hodin bajkovani v lesech je jako novy.

  • anonymní uživatel George 16.5.2019 v 13:48

    No vec je tal, ze kdyz je pod 5stupnu Celsia, tak si proste beru velke bryle pokazde. Typicky mix co jedu se jmenuje MTB a obsahuje vse od presunu XC pres prirodni traily az po kusy ala Enduro. Rocne tak najedu od konce listopadu do brezna okolo tisicovky kilometru. Vyjedu od baraku do lesa a sem venku okolo 3-4h a ujedu k 40km lesama vyjezdy i sjezdy. Pak se opravdu hodi moct si prehazovat Goggles jednou rukou vepredu nad oci, nejak si neumim predstavovat ze na kopci a pod kocem kvuli tomu budu zastavovat nebo balancovat a davat ji dozadu. Proste je to o tom uhlu pohledu a respektu, ze ne kazdy ma prilbu na vymanikurovany umely traily anebo do parku.Jamm do svyho nazoru napsal, ze jde jen o muj pohled a jinak jsem prilbu pochvalil (na rozdil od diskuse v PB pred par tydny, kdy dostala peknou cocku :-)) Jinak ta Endura MT500 co mam se mi stitek neuvolni a je tretim rokem tj pres 500 hodin bajkovani v lesech je jako novy.

    Aby upresnil, je mi jasny ze nenusim byt cilovka ale jsem blizko a duvod myho komentu bylo dat feedback fox lidem jak malo by stacilo aby se cilovka rozsirila. Mam zimni bajk lesy do kopce s kopce jako zimni sport tj alternativu k lyzovani. Tedy kdyz neni vsude led:-).

  • anonymní uživatel George 16.5.2019 v 13:50

    Omluva za zdvojenej koment, nejdriv se mi pulka ztratila a pak zase objevila:-)

  • anonymní uživatel Petr H. 16.5.2019 v 14:27

    To jsou paradoxy!
    Jedni preferují namísto fullface convertible helmy (tedy se sundávací bradou) raději plnotučnou integrálu, která přecejen chrání obličej plnohodnotně, a pouze pro přesuny do kopce vyndají lícní vycpávky, aby lépe větrala a dalo se v ní vydržet.
    Druzí si zase na malou helmu přidají jen ty lícní vycpávky (tahle Foxka), aniž by tím získali jakoukoliv smysluplnou ochranu navíc. Třeba brady a obličeje....
    Jak barvitý je ten svět MTB!

  • anonymní uživatel Jakub Říha (52riha (a) gmail.com) 16.5.2019 v 16:00

    Dovolím si trochu nesouhlasit, u téhle přilby je rozdíl především v jejím celkovém tvaru. Ač se to možná z obrázků nezdá ale když si helmu Dropframe dáš na hlavu, máš opravdu pocit jak kdybys měl integrálku. Přilba je hodně uzavřená, v zadní části chrání týl stejně tak jako integrální přilba a v přední části jsou lícní vycpávky udělané tak že ti končí v podstatě tam kde končí u klasické integrálky takže máš opravdu pocit maximálního bezpečí ačkoli máš otevřenou přilbu. Každopádně bude možnost přilbu testovat v rámci endurosérie takže můžete posoudit na vlastní kůži. :) Ať se daří kluci

  • anonymní uživatel Roman 16.5.2019 v 16:13

    Helma se mi líbí. Něco jako lépe odvětrané giro switchblade bez náhubku(což je jediná helma tohohle typu co by mě přesvědčila o koupi). Jen teda ty velké brýle. Bez nich si nedokážu ježdění moc představit, obzvláště teď v tom prašném podnebí kdy jsou malé brýle k ničemu, když se jede v partě více jak 2 lidí. Otáčet je dozadu není úplně praktické.

  • anonymní uživatel Mario 16.5.2019 v 18:33

    nase brnenska Pricezna Lejla :))))

  • anonymní uživatel Opi 16.5.2019 v 19:10

    :D

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí