Sjezdový SRAM X01 DH v novém

Autor: Keli, vydáno: 23.5.2019

Sjezdová sada SRAM X01 DH doznala změn, nejsou to sice změny zásadní, ale jsou zde. Nicméně to zásadní, sedmirychlostní pohon zůstal zachován. A to nejsou všechny novinky, které dnes na světlo světa vypustil SRAM.

Když na trh přišla sada X01 DH bylo to trochu jako zjevení, zatímco všichni ostatní bojovali o co největší počet pastorků na kazetě, SRAM tehdy otočil a šel opačnou cestou. Vsadil na pouze sedm převodů a sázka na menší počet byla trefou do černého. Samozřejmě, tuto sadu oceníš jen na sjezdovém kole, jinde nenajde uplatnění.

Nyní doznala sada SRAM X01 DH změn, jaké jsou? Především je to nová osa, upravená přehazovačka a nové převodníky.
Loni SRAM přišel se středovými osami vlastního standardu DUB. Jeden průměr osy na všechny typy a druhy kol, kompatibilní jak se závitovými, tak lisovanými středovými složeními. Mnozí si tehdy klepali na čelo a ptali se proč, další standard. Nicméně silný hráč jakým SRAM je snadno tuto novinku prosadil a především výrobci kol ji ocenili. Takže letos DUB najdeme i na ryze sjezdové sadě.

Další novinkou je použití eaglových převodníků s přímo montáží na kliku. Eagle funguje i bez vodítka, bez napínáku a řetěz nepadá, tohle oceníš i na sjezďáku. Kromě DUB osy je zajímavá také povrchová úprava klik, tak aby jsi si neošoupal.
Kazeta zůstala víceméně stejná (sedm rychlostí), rozsah taktéž zůstal zachován (10–24 zubů), jednotlivé pastorky jsou odstupňovány po dvou zubech. Je namontovatelná pouze na ořech s xD driver.

Stejně jako u převodníku, tak i přehazovačka opisovala od sady Eagle. Ještě lepší napínání řetězu zajistí spojka Type-3 a kompaktní design se snaží o eliminaci kontaktu hazky s terénem.

Sram má skoro vždy i ekonomickou variantu k prémiové a ani zde tomu není jinak, co bývala stará X01 DH, to je teď v podstatě sada GX DH.

Mezi další novinky patří zajisté i spolupráce SRAMu a Troy Lee Designs. Chceš unikátně malované kliky či řidítka? Kliky Descendant TLD Colab Crankset ve dvou maskovaných provedeních a obdobně i DH verze. A pokud by jsi sáhnul po TLD klikách, tak mít řídítka ve stejném designu je téměř povinnost. Ty jsou v provedení jak pro 31.8, tak pro 35mm představce, šířka 750, 760 a 800mm a na výběr je karbon nebo hliník. Tady si vybere fakt každý.

 

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí