Test: CamelBak Mule LR 15 je batoh s odlišnou koncepcí

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 31.5.2019

CamelBak už dlouho platí jako synonymum batohu s vakem na vodu. Asi jako že Wapka je tlaková myčka, Lux je vysavač, Walkman je přehrávač muziky a Xerox je kopírka. Ostatně, na trhu je CamelBak tak dlouho, že ho možná lidé používali na převoz Walkmana. A stejně tak ho dnes používají lidi, co už vlastně ani neví, co to ten Walkman je a jak to, že k přetáčení na další skladbu se dřív musela používat tužka.

CamelBak samozřejmě nežije z historie a pořád tlačí na novinky, inovace a vylepšení. Umí všechno možné, ledvinky, vestičky, láhve a samozřejmě hlavně batohy. A ty jak endurové s páteřákem nebo i lehké „xcčkové“. V loňském roce se velké inovace odehrály asi v nejkultovnější řadě batohů s označením Mule. V tomto případě nejde o hardcore enduro batoh s ochranou zad, ale spíš batoh pro běžné výlety po trailech i mimo ně, nahoru i dolů.

A právě směrem spíš dolů je zaměřena edice s označením LR – Low Rider.
Tohle označení znamená stavbu batohu s umístěním vaku na vodu v nejnižší části báglu v bederní oblasti. Tím pádem přesouvá zátěž z ramen na bedra a samozřejmě tím snižuje těžiště. Navíc je bederní stahování batohu napojeno na jakýsi „pás“ který vede kolem celého batohu a spolu s pásem si stáhnete celý batoh. Takhle to minimálně říká teorie PR materiálů.

Praxe je takováhle: Před prvním nasazením je potřeba si s batohem trochu pohrát a ideálně si ho doma vyzkoušet i s plným rezervoárem zapnout a nastavit. Vřele nedoporučuju mou variantu „jedu vyzkoušet kola na Trutnov trails a batoh vybaluju z igelitu až pod trailama“. Jakmile jsou ale jednou popruhy správně nastavené, batoh výborně přilne k zádům. Překvapilo mě, jak dobře se cítím s batohem který má v sobě plný, třílitrový vak vody.

Jasně že se vám pod ním potí záda, prostě to tak je. Moc batohů pod kterými bych se nepotil není, vlastně jsem nenašel zatím žádný. Ale celou dobu vyjížďky je bágl na svém místě. Nelítá nahoru a dolu, voda ve vaku nikde necestuje. Je prostě stlačená v nejnižší části báglu a stažená popruhem. Podle mě nejlepší řešení co jsem kdy zkusil. Zkoušel jsem batoh s velkou i malou helmou. Malá bez problémů, velká DH přilba si ale s Mule LR úplně nerozuměla. Batoh má sice těžiště nízko, jeho horní, lehká část ale sedí na zádech poměrně vysoko, takže v exponovaných momentech mi horní díl batohu klepal do přilby a bránil v pohybu hlavou. Nicméně tenhle batoh není primárně určený na DH a enduro. A s běžnými trailovým přilbami s delší zátylkem jsem neměl jediný problém. S „Open face“ Fox Dropframe jsem dal zatím dvě jízdy a helma se mi batohu dotkla jenom jednou a rozhodně ne tak, aby to bránilo v pohybu nebo výhledu. Ale ta už je asi na hraně.

Mimo neobvyklého a podle mě geniálního řešení umístění vaku na vodu, má Mule LR spoustu dalších vychytávek. Když to vezmu namátkou tak spodní kapsa na vodu je samostatně uzavíratelná a plně oddělená od horní kapsy na ostatní věci. Hadice je samozřejmě odepínací, takže otevřete kapsu, odcvaknete hadici, vytáhnete rezervoár a nalijete vodu, nacvaknete hadici, zajistíte rezervoár přezkou, zapnete zip, nasadíte, jedete. Ve spodní části u vody je pak ukrytá i pláštěnka na batoh. Celkový objem zavazadelníku píšou u Camelu 15 litrů, ale je to včetně vaku na vodu. Horní „nákladový prostor“ má pak 12 litrů a je relativně velký a rozumně rozdělený. Do velké hlavní kapsy dáte duši, větrovku, spodní triko, obal na brýle, nějakou tu sváču a do uzavřené síťované kapsy uvnitř dáte i opravdu velký svazek klíčů a peněženku. Skvělý detail jsou gumičky po obou vnitřních stranách tohoto prostoru, ideální na chycení dlouhých věcí „na stojato“ jako jsou pumpičky. Nebo banány. Zepředu batohu je pak „semišová“ kapsa na telefon nebo brýle. A že se tam vejde fakt velký telefon a fakt velké brýle, i ty motokrosové.

Nevýhodou oddělených částí je nemožnost vložení externího chrániče páteře. Pokud máte třeba páteřák z jiného batohu nebo tak něco, do Mule LR ho nedáte, pokud si nevystřihnete díru mezi prostorem pro vodu a prostorem pro náklad.

Kapitolou sama pro sebe je pak spodní šedá „stahovací část“. Ta totiž, mimo stažení vaku na vodu, umí ještě další kouzla. Například je v ní skrytá kapsa s pořadačem na nářadí. A pokud do téhle kapsy sáhnete ještě hlouběji, vyrolujete držák na malou přilbu. Ten se pomocí háčků připne na jedno ze tří oček v horní části batohu a vesele vezete helmu na batohu. A bacha, to stále není všechno. Držák na helmu v sobě má totiž skrytou ještě jednu kapsu, na fotkách jsou v ní pro ilustraci velikosti brýle, ale primárně je asi zamýšlená na chránič kolen nebo loktů. Držák helmy s kapsou na chrániče nebo třeba i ty brejle je podle mě boží nápad. Chrániče nesmrdí v batohu a nemusíte lézt do „kufru“, když je zase potřebujete nasadit.

CamelBak Mule LR. Neobvykle řešený batoh se spoustou vychytávek. A podle mě s nejlépe umístěným vakem na vodu. Ideální na celodenní výlety na trailech, hlavně na těch, které jsou více z kopce, případně trailová centra. Protože hlavně na skocích a v zatáčkách oceníte, jak dobře batoh sedí na zádech, nikde se nehýbe a vak na vodu je pevně stažený. Skvělý trailový batoh na celý den na trailech nebo tam, kde se vám hodí hodně vody. A pokud hledáš ještě větší batoh stejné koncepce, tak CamelBak má řešení v podobě HAWG LR 20.

Kompletní nabídku batohů CamelBak najdete na webu českého dovozce firmy Progress Cycle.

Podobné články

Diskuze

  • profilová fotka Wrist 31.5.2019 v 12:06

    díky za recenzi.. skvěle řešené uspořádání, vypadá to že se bude i celkem dobře čistit, konečně výborně promyšlený bágl bez páteřáku :-)

  • anonymní uživatel Libor 31.5.2019 v 13:17

    PĚKNÝ KOZY!!!

  • anonymní uživatel Tomas 31.5.2019 v 15:06

    Mule mi stacilo, uz nikdy, vysokej bagl u kteryho furt marketaci od Camelu "inovujou" jen aby se zdalo ze na tom furt makaj a jsou leadry. Zmeny v koncepci zadoveho systému maji ob rok ode zdi ke zdi, nekdy i kazdej rok.

  • anonymní uživatel schejta 31.5.2019 v 18:33

    K vyzoru sa radsej nevyjadrujem, odolnost podla vyzrou tej latky tiez nebude ziadna slava, sice v dnesnej dobe sa uz hlada tazko nieco co vydrzi viac ako len zarucnu dobu
    ked vidim novo predstavovane modely tak som rad ze este stale a bez hociakych zavad mi sluzia LOBO(2006) a MAYHEM(2011)

  • anonymní uživatel Ádoš 3.6.2019 v 20:23

    Mám trochu jinej M.U.L.E. LR15 Black/Orange - s vychytanějšim systémem odvětrání zad a trochu jinou koncepcí uložnýho prostoru, pár vnějších kapes navíc atd. ale v zásadě je to stejné - za mě tak 6 z 10.

    Kvůli ceně - u batohu za 3.899kč mě dost nemile překvapila velmi nekvalitní oranžová barva na dekoru batohu. Během jednoho roku a cca 50 vyjížděk to totálně vybledlo a z oranžový síťoviny, pásů, látky je vyšisovaná bílo-žlutá - po jednom roce při ježdění do práce podel Vltavy.
    Kapsičky na bocích jsou nesmyslně malé - peněženku tam nedáš, smartphone s většim displejem taky ne. Je to dobrý tak maximálně na
    permici, nebo dětskou peněženku - přitom by stačilo objem kapes zvětšit o alespoň 40%, nijak by to při pohybu nezavázelo.

    Užitkovost jde kvůli tomu hodně dolů, kdykoli chceš přeladit písničku na telefonu, nebo vytáhnout tučnou šrajtofli, stejně musíš
    sundat batoh, škoda. Celkovej objem batohu taky nic moc, dáš tam soft-shellku, pár drobností a hotovo šmitec.

    Za mě, stejnou službu udělá bágl do 2000kč

  • anonymní uživatel Ádoš 3.6.2019 v 20:34

    Koukám, že tenhle MULE nemá ani úchyty na DH helmu. No za 3.500kč (nebo kolik v týhle sezoně ten bágl stojí),
    ať si ho strčí do zádele. Celkově mi tenhle novější model přijde paradoxně ještě ochcanější.

  • anonymní uživatel Ádoš 3.6.2019 v 20:40

    ne má uchyty na DH škopek, sorry

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí