Test: Syncros Hixon IC 1.0 - řídítka a představec z jednoho kusu

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 22.5.2019

Řídítka a představec z jednoho kusu. To přesně byla idea bikového vizionáře Rubena Torenbeeka, když pro Scott vyvíjel kokpit Hixon. Jak takhle idea funguje? Původně byl Hixon 760mm široký trailový kokpit pro novou generaci Scottu Genius. A po pár jízdách tam fungoval skvěle. Jak je ale použitelný nová, allmountain/enduro varianta Hixon IC 1.0 na kolech, které nejsou Scott?

Problém je samozřejmě na první pohled jasný. Pokud máte řídítka, který mají integrovaný představec, nebo představec s integrovanými řídítky, záleží jak to berete, prostě se nemůžete nastavit tzv. bar roll, tedy natočení řídítek směrem k/od jezdce. To ovšem na druhou stranu nemusí být špatně, protože když se dívám kolem sebe, spousta jezdců má právě se správným natočením rodel dost problém, většinou je mají moc dopředu a tím pádem prostě nesedí úhly, řídítka nefungují jak mají a jezdce můžou bolet ruce.

To Hixony vám moc prostoru k vlastní invenci nenechají. Což ideologicky jako fanoušek integrace a systémových řešení považuji za přínos. Komplet vyrobený z UD karbonu má šířku řídítek 800mm, zvednutí 20mm a úhly 6° upsweep (zvednutí nahoru) a 7° backsweep (zvednutí k jezdci). A prostě ho nasadíte na sloupek vidlice, pokud možno rovno a tím vše práce se štelováním kokpitu vlastně končí. Když jsme u technických údajů, celá řídítka i s představcem váží pod 300 gramů, u 40mm verze se 800mm neseřízlými řídítky ukázala váha 281 g. Takhle málo obvykle neváží ani představec. Jsem extrémně vybíravý v nastavení kokpitu, výšku řídítek, počet podložek pod představcem nebo natočení klacků dokážu ladit na testbiku klidně i několik vyjížděk. Preferuji řídítka Renthal s risem 20mm a ty mají úhly 5° nahoru a 7° k jezdci. A jezdím je poměrně natočené k sobě. Případně rodla od Funnu, ta směřují nahoru o 5,5° k jezdci natočené 8°. Takže se Syncros relativně trefuje do mých preferencí. Tak jsem je nahodil na kolo, nejdřív Beast Hunter s hlavovým úhlem 67°, pak s vyšší vidlicí, která položila na 66,5, potom Soul s hlavou 65,5° a potom Ebike Orange Alpine 6 E s hlavou 64,5°. Proč tolik kol a proč se zalamuju úhlem hlavy? Protože to je v tuhle chvíli jediná věc, která vám ovlivní natočení řídítek. A zajímalo mě, co mi přijde v pohodě a co mi už přijde ne tak v pohodě.

K mému obrovskému překvapení jsem ani s úhlem 67° neměl zásadní problém. On ty řídítka někdo prostě dobře vymyslel. I když mám rád rodla hodně k sobě, byly i s poměrně postaveným hlavovým úhlem poměrně dobře padnoucí do ruky. Samozřejmě, jak úhel klesal, bylo to lepší a lepší, jenom jsem si pak víc hrál s naladěním výšky řídítek. To beru jako velkou výhodu pevného natočení, jezdci trošku usnadní ladění kokpitu, protože jedna možnost je nastavená pevně a vy si pak můžete líp vyzkoušet co udělá jedna malá nebo velká podložka pod představcem. Pokud o to máte zájem.

Další výhodou jednoho kusu kokpitu je možnost neobvyklého tvarování řídítek. Možná je to jenom můj pocit, ale přišlo mi, že Hixon jsou díky neobvyklému sploštělému tvaru výrazně "funkčnější" a pohodlnější, než klasické kombo 35mm představec a 35mm kulatá karbonová rodla. Tak akorát tuhá kde mají být tuhý a tak akorát pružná aby nepřenášely do rukou tolik vibrací. Což asi není možné u klasických klacků naladit.

Na okrajích řídítek je pak zdrsnění pro větší tření pod gripy a objímkami na brzdy a přehazku, které tím pádem nemusí být tak dorvané. V sadě navíc dostanete zajímavě tvarované víčko, které lícuje s tvarem představce a taky s tvarem kokpitu na kolech Scott. Podložky tohohle tvaru bohužel v sadě nejsou, ty si musíte případně vyptat na prodejnách Endorphin Republic kde tyhle klacky seženete. Moje zkušenost je taková, že kluci jich tam mají tradičně dost. Ale není to nezbytné, představec funguje i s klasickýma kulatýma podložkama.

Syncros Hixon je neobvykle vypadající a přitom velmi dobře fungující kokpitové kombo. Víc mi sedělo u kol s hlavovým úhlem okolo 66° a míň, ale ani postavenější hlava vlastně nebyla problém. Určitě se s tímhle kombem odlišíte, určitě s ním ušetříte gramy a přitom se nemusíte bát ani tvrdšího nasazení. Cenovka 8 890,- sice není málo, ovšem za prémiová karbonová řídítka a prémiový představec vlastně nedáte výrazně méně. A bude to vypadat tuctově. To Syncros fakt nebude. Akční foto: David Valiašek

Podobné články

Diskuze

  • profilová fotka posmourny 22.5.2019 v 13:53

    281 gramů představec? Možná dva, ne jeden.

  • anonymní uživatel Pačes 22.5.2019 v 15:56

    Krása :-))

  • anonymní uživatel bok 22.5.2019 v 16:38

    By mě zajímalo, jaká je záruka? Ono tohle zabolí tak o bůra víc, než zlámat jen karbonový rodla

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí