Test: Whyte G170 - vysokozdvihové enduro pro nejtvrdší nasazení

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 6.5.2019

Značku Whyte naši pravidelní čtenáři určitě znají, nejenom z četných testů, ale třeba i prostřednictvím jejich ambassadorů Téry Vybíralové nebo závodníka Petra Letáka. Anglická značka s odvážnými geometriemi si pro rok 2019 připravila další evoluce svého nejvíce-zdvihového kola, endura-freeridu-superEndura (nehodící se škrtněte) stroje G170. A my ho pořádně prohnali po jarních trailech a přinášíme vám naše závěry!

G-170 jsem měl možnost testovat i loni a závěry byly jasné. Pocitově se jedná o takřka regulérní freeridovo/bi­keparkové kolo, které snese hodně a ještě se na něm dá poměrně příjemně vyšlapat do kopce. Whyte, známý extrémně nízkými, položenými a dlouhými rámy, se v posledních dvou sezónách přecejenom více přibližuje „běžnému publiku“ a rámy malinko zvyšuje a zkracuje. Jenom tak pro představu, první testované enduro do Whyte, G160 mělo v Mku reach 479mm! Loňské G-170 se zkrátilo na daleko rozumnějších 458mm a letošní G170 už má téměř bežných 452mm.

Řečí čísel ale rozhodně Whyte G-170 není kdovíjaké „normální kolo pro masy“. Hlavový úhel je na 64,5°, sedlový má 75°, reach jak už bylo zmíněno je 452mm v M, zadní stavba je dlouhá 435mm což dohromady dává rozvor 1221mm. Whyte neudává BB drop u svých kol, ale výška středu od země je 337,5mm, což tak zhruba odpovídá BB dropu 17mm. To je u kola se zdvihy 170/180mm pořád dost. Přitom je pořád střed u modelu 2019 o téměř 4mm výš, než tomu bylo u loňského modelu.

G-170 je nadále vysokozdvihovou sedmadvacítkou pro nejtvrdší nasazení.
G-170 je nově vysokozdvihovou devětadvacítkou pro nejtvrdší nasazení.
Rozumíte? Ne? Tak jinak. Nový rám v Anglii prostě vyvinuli tak, abych fungoval s oběma rozměry kol. Zázrak? Ani ne. S příchodem novým offsetů na vidlici je prostě pro výrobce daleko jednodušší udělat z jednoho rámu dva. Navíc u kola, kdy nemusíte mít extrémně krátkou zadní stavbu kvůli lepší stabilitě ve vyšší rychlosti a prostě se vám tam i ta 29 bez problémů vleze. Rozdíl mezi 29" a testovanou 27,5" verzí je pak jednoduše pouze ve zdvihu vidlice a jejím offsetu, kdy na 29" je 160mm vidlice s offsetem 42mm a na sedmadváce je 180mm vidlice s extra krátkým offsetem 37mm. Vzadu se pak vlastně nic nemění, tlumič je stále 230mm dlouhý se zdvihem 65mm. Tím pádem má 29 samozřejmě střed téměř o jeden centimetr výše než 27. Což by mělo v první řadě pomoct jejím schopnostem při šlapání.

Zpět k naší testované mašině, G-170 na dvacet sedmičkových kolech v osazení G-170C RS. Je potřeba říct, že samotný karbonový rám se ve své podstatě nezměnil, změny geometrie jsou zapříčiněny značnými změnami v osazení. Pohon je stále v režii Sram GX Eagle. Ovšem už na pozici brzd se odehrály změny, ne až tak povedené Guide R letos nahradily sjezdovější Code R, podvozek se taky „povýšil“, nejenom v úrovni, kdy je vzadu tlumič Super Deluxe s expanzkou a ovládáním pomalé komprese a vepředu Lyrik RC, ovšem zvednutý až na 180mm. Kola jsou asymetrické široké ARC 30 od Race Face obutá do Maxxis Agressor vzadu a Minion DHF vepředu. Spoustu detailů jako kokpit nebo sedlo si Whyte dodává sám prostřednictvím obrandovaných komponentů a není asi co vytknout. Prostě v pořádku kokpit, řídítka se příjemně drží, gripy taktéž. Zajímavým detailem je sedlovka BikeYoke Revive, kluci z českého Whytu jsou totiž dovozci i této značky.

Nyní k samotným jízdním vlastnostem. Oproti loňskému modelu je díky svému osazení Whyte G-170 ještě o další pomyslný krok přiblížil sjezďáku. Jestli jsme loni tenhle model označil za „freeride, co umí šlapat“, ten letošní bych shrnul asi „sjezďák, na kterém se občas dá šlapat“. Díky vyšší vidlici, hodně citlivě nastavenému tlumiči a širokým plášťům a ráfkům je tohle kolo pocitově je tohle enduro až extrémně zaměřené na „Enduro“. Volně přeloženo, hlavní je být co nejrychleji dolů z velkého kopce a tím pádem jsou hlavní sjezdové schopnosti Whytu. Což je parádní, pokud máte za barákem třeba Finale Ligure, nebo když budeme skromnější Ještěd či Kouty. Kolo je fantasticky dlouhé, nízké a extrémně stabilní. Položený hlavový úhel vám umožní jet „narvaní na řídítkách“ v agresivní pozici téměř v jakémkoli sklonu. A zadní stavba je tak akorát dlouhá, aby kolo dokázala uklidnit a zároveň říznout zatáčku. Kolo je opravdu velmi stabilní a přitom relativně obratné, takže zkušeného jezdce ve sjezdu poslechne, ovšem díky vyšším zdvihům dokáže i méně zkušenému pilotovi leccos odpustit.K osazení mám asi jedinou výtku, široký Agressor vzadu je samozřejmě lepší než nějaká 2.3, nicméně kolo by, vzhledem ke svým sjezdovým schopnostem, sneslo i ostřejší gumu co dokáže lépe brzdit typu DHR atp. Ale jinak 180mm Lyrik paráda, brzdy Code R v tomhle případě fungovaly skvěle, DHF vepředu jasná volba. Rvát to z kopce, nebát se ani klopených ani odklopených zatáček, prostě to pálit dolů.

Jenže jakmile přijedete dolů, musíte nahoru. A tady narazíte na zdvih a geometrii G-170. Pokud pojedete EWS nebo prostě enduro závod ve velkých kopcích, kde jde o to se na kopec nějak dostat a pak to pálit dolů po sjezdové trati, je tohle super volba. Pokud žijete ve zvlněné části světa, kde se kopce a sjezdy často střídají, není tohle kolo pro vás. Whyte G-170 není zrovna agilní švihač a polykač kilometrů, celý posed je prostě nastavený primárně na sjezdování. A nebo na jízdu do prudkého kopce. Celodenní výlet (pokud to neznamená závodní den na EWS) není úplně parketa tohohle kola a je spousta lepších „šlapačů“. Ostatně ani sám Whyte se vám nesnaží vnutit tohle kolo jako jediné kolo do domu podle výrobce spadá G-170 do kategorie Gravity/Enduro. Univerzálnější kola řadí do kategorie Trail/Enduro a mezi ty patří třeba dříve testovaná S-150.

Výtku mám i k tlumiči. Jelikož je rám primárně designovaný pro sjezdové použití, co největší citlivost a trakci a potažmo pružinový tlumič, je vzduchový SuperDeluxe vnitřně nastavený na nejmenší možnou kompresi. A s mými 95 kily jsem se s ním nějak nedokázal skamarádit a hlavně z něj dostat to, co bych chtěl. Rám i tlumič jsou samy o sobě velmi citlivé, ale přišlo mi, že přepákování je hodně progresivní až v poslední třetině zdvihu. Což nevadí u pružiny, nebo pokud máte možnost dotáhnout si pomalou kompresi a tím částečně pomoct noření se kola ve střední části zdvihu. Ovšem kombinace nejnižšího setupu komprese a poměrně progresivního tlumiče pode mnou prostě nefungovala ideálně. Nebo aspoň ne tak, jak bych chtěl. Pokud jsem foukal okolo 22% sagu, byla první část chodu rozumná a poskytovala dostatečnou oporu ve střední části zdvihu, ovšem podle polohy gumičky na pístnici jsem se z daleka nedostal k dorazu a nevyužíval jsem cca poslední 3cm zdvihu kola.A to já nerad. Takže jsem ufoukl, to jsem se při ježdění už přiblížil využití celého zdvihu, ovšem prostřední část zdvihu byla poněkud „žvýkavá“ a neposkytovala takovou oporu. I když jsem měl vytočenou pomalou kompresi na maximum, prostě to nestačilo, vzhledem k internímu nastavení tlumiče.

Řešením by bylo:
A) Odvložkovat vzduchovou komoru tlumiče pro co největší linearitu a zvýšit počáteční tlak, čímž se ovšem připravit o citlivost.
B) Použít jiné naladění komprese, protože pro mých 95 kg základní nastavení komprese i při úplném zavření LSC kolečka prostě nestačilo.
C) Nasadit tvrdší pružinový tlumič, na který je tohle kolo možná trochu líp odladěné.

Určitě je možné zadní stavbu naladit pro optimální funkci se vzduchovým tlumičem i pro těžšího jezdce, chce to ovšem trochu práce práce. O dost víc, než u jiných kol. Nicméně v tomhle případě je velkou výhodou Whytu skvělá komunikace s jeho českým zastoupením, kluci z Made for trails jsou na české poměry až extrémně ochotní, nadšení a hlavně spolehliví, takže pokud má zákazník jakýkoli problém, rádi s ním pomohou. Jenom nějaké extrémní vrtání se v tlumiči nemělo v mém případě, při cca 14 denním testování až takový význam.

Ještě zpět ke komponentům, velmi mě překvapila sedlovka Bike Yoke svým skvělým chodem. Sedlovka bleskově vyjíždí ale je skvěle utlumená, takže nemáte strach o rodinné stříbro a hlavně ji zatlačíte jedním prstem. Takhle snadno nezajíždí snad žádný teleskop na trhu. Když se vám náhodou zavzdušní, má na boku pod zámkem páčku, kterou ze sedlovky vypustíte bublinu vzduchu a zase chodí jak má. Parádní, vychytaný komponent. A velký test vám už brzo přineseme.

Ve zkratce, Whyte G-170 je ještě víc sjezdový, ještě rychlejší a ještě agresivnější při jízdě z kopce. Zároveň nemá tak extrémní posed jako v předchozích letech, takže určitě uspokojí větší pole jezdců. Všech jezdců, kteří mají ambice jezdit velké kopce a těžké, rychlé traily. Pochvalu si určitě zaslouží vyšší střed, škrtání pedály o zem bylo dříve velkou bolístkou Whytů. Ta u tohoto modelu téměř zmizela. Asi bych G-170 nedoporučil jako kolo „na všechno“. Zrovna univerzál to opravdu není, je to spíš malý sjezďák, na kterém se dá vyjet na kopec. Ale veškeré případné útrapy ve výjezdu vám vynahradí hned na prvních metrech cesty dolů. Dá se na něm totiž jet pekelně rychle ať už vám příroda či organizátor závodu postaví do cesty cokoli.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Žeryk 6.5.2019 v 18:55

    Super enduro,nebyl to kdysi freeride?

  • anonymní uživatel Tonda Kračman (tondakracman (a) gmail.com) 6.5.2019 v 21:33

    A co třeba srovnání vlastností s Torquem?

  • anonymní uživatel HansCV (kptmalina (a) seznam.cz) 6.5.2019 v 22:31

    věta "Navíc u kola, kdy nemusíte mít extrémně krátkou zadní stavbu kvůli lepší stabilitě ve vyšší rychlosti" je asi překlep nebo ne ?

  • anonymní uživatel Ádoš 7.5.2019 v 9:08

    asi jak píše Žeryk. Slovo freeride je fuj?....ono spíš už jen neni kůl co :-)

    Mě to z fotky přijde jak kolo úplně na ho*no - do kopce ti natrhne kaďák každej xcčkař, z kopce potom každej Franta
    s kolem, které má "DH possitive" geometrii a komponenty.

    Tohle je krátká nakoplá koza na vzduchu, kterej je na dlouhých sjezdových lajnách v nevýhodě v porovnání
    s klasickou pružinou. Pokud je to kolo určené do "Rychleb", pak má zbytečně moc zdvihu a váhy navíc a
    povodí si Vás tam každej s xcčkem za 9 900kč.

    Pokud má moje teorie závažné trhliny, prosím o usměrnění.

  • anonymní uživatel Sandwolf 7.5.2019 v 15:04

    Nehorazna Koza pripomina mi to Zabu od Lapapiru

  • anonymní uživatel George 7.5.2019 v 16:22

    Souhlasim, ze vypada na fotkach jako koza, ale mozna je to jen klam. S temi uhly by mely byt kola od sebe daleko dost, odhaduju ne moc pod 1300. Tu kozoidnost na pohled asi umocnuje ze testovany model je na 27 ale je pripraven i na 29. Kdyby tam ty 29ky byly vypadalo by to v proporcich jinak. Ale mozna se pletu.

  • anonymní uživatel Tech-Geek (zlepsuji (a) uroventestu.com) 7.5.2019 v 16:31

    Krátké mně to nepřijde :-), geo mederní, teda pokud nebereme jako "krátké" spousty jiných dnešních kol např. nový SC Megatower 29", který je pořád v rozvoru i Reach kratší než tohle ... je to pořád enduro, když tam dávají 2,5WT gumy v měkké směsi, vložky atd. nedivím se, takové kolo už nepůjde za pedálem nikdy jako XC, to je na něco za něco ... kopni tam jiné gumy a lítá to jako XC, ale zase s tím nezajedeš enduro závod, volba každého, kam míří.

  • anonymní uživatel Sunshine 29 7.5.2019 v 16:35

    Já jen čekám kdy se tady začne z fotek i servisovat a ladit nastavení všeho :)

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 7.5.2019 v 17:14

    2 sunahine 29

    To je ale přeci zlatý standard Dolekopu od roku 2004-5 :thums up:

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 7.5.2019 v 17:15

    Nick zkomolen nechtěně, píšu z tel

  • anonymní uživatel Sunshine 29 8.5.2019 v 12:52

    Ádoš: místní diskutující, obvykle jezdci RB Rampage, profesionální mechanici a diktátoři vkusu mi pravidelně rozšiřují obzory....:)

  • anonymní uživatel Yaromeer 16.5.2019 v 22:51

    Ádoš, si total mimo, nejezdíš, nevíš. Tohle kolo jezdím chvíli, a je to top notch. Je to sjezďák, na kterým ten kopec vyšlapeš. Místo, abys ho vezl na lanovce nebo tlačil, that's it. Vstaň od kompu jdi jezdit, chytni kluky z Whytu na testovačce a pochop, která bije.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí