Test: Dainese Enduro Knee 2 - chrániče bez pěny a přesto fungují

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 6.6.2019

Tradičním výrobcem všemožných chráničů a ochranu na kolo a motorky je italský výrobce Dianese. Do testu jsme dostali jejich nejnovější počin v oblasti kolenních chráničů model Enduro Knee 2.

Italové přišli s zcela jiným řešením než je obvyklé u kolenních chráničů. Klasická koncepce chráničů, tedy tlumící pěna pokrytá buď látkou odolnou proti proříznutí nebo plastem, je odlišná od toho, co najdeme na těchto chráničích. Tyto chrániče žádnou tlumící pěnu neobsahují. Jak tedy chrání?

Náraz absorbující látka, kterou Dainese nazývá Pro-Armor, je vyrobena ze speciálního elastomeru, který má tu vlastnost, že energii nárazu dokáže přeměnit na tepelnou energii a to až s 83% účinností.

Konstrukce je složená ze rozličných geometrických tvarů, které téměř dokonale kopírují tvar těla a stejně tak umožní i neomezený pohyb. V případě nárazu plastická deformace těchto elementů pohltí náraz a následně se materiál vrátí do svého původního tvaru. Velikost „zdvihu“ je cirka 8 milimetrů.

V oblasti čéšky a pod ní je Pro-Armon překryt vrstvou ABS plastu, který ještě zvyšuje ochranu. Logicky tato oblast splňuje vyšší ochranu než samotná mozaika, což potvrzuje také příbalový leták. Stupeň ochrany samotné mozaiky je level 1, překrytá část stupeň 2.

Základní materiál pod chránící plochou je tenký neopren na přední části kolene. Naopak zadní část kolene je z prodyšné látky svými vlastnostmi připomínající síťovinu.
Chrániče disponují jedním stahovacím páskem nad kolenem, který ale nevstahuje nohavičku po celém obvodu stehna, jen pouze přední polovinu nad kolenem. Druhý pásek je umístěn zezadu pod kolenní jamkou, jedná se o pružnou gumu bez možnosti jakéhokoliv ovlivnění síly stažení. Testoval jsem velikost XL, měřím 185cm, váha 90kg – prostě relativně konfekční velikost Středoevropana a chrániče seděly, i přes omezenou možnost stahování, bezvadně.

Chrániče působí poměrně neprodyšným dojmem, ale na noze tomu tak není díky. Absenci pěny může proudit vzduch skrze plastové chránící elementy a neopren až k noze a chladit ji. I v parném dni jsem se nějak významně pod chrániče mi nepotil.

Střih chráničů je lehce do pokrčené nohy, tak jak zhruba jsi na kole. Díky tomu sedí bezvadně na noze, žádné sklouzávání či padání jsem nezaregistroval. Když mluvím o padání, myslím tím padání chrániče, své padání jsem bohužel zaregistroval a měl tak možnost vyzkoušet ochranu chrániče na vlastní koleno.
V bikeparku na Kareši před jedním z velkých skoků mi to trochu uklouzlo v klopence a přesto, že jsem držel, tak jsem neudržel a v plné rychlosti plnou silou padl přímo na koleno. Chránič i při pádu v této rychlosti zůstal přesně na svém místě a absorboval sílu nárazu. Do volných prostoru mezi jednotlivými proužky ochranné vrstvy jsem kvalitně zalisoval kouteckou hlínu.
Samozřejmě mě zajímalo jak se promítne mozaika na kůže na koleni rychlé sundání chrániče a mozaika je bezvadně obtisknutá. Ale koleno zcela bez naraženiny i bolesti. Tohle mne docela přesvědčilo.

Dainese si Enduro Knee 2 cení na 110 Euro. Chrániče nabízí výtečnou funkci v oblasti ochrany a k tomu dodávají i nulové omezení pohybu při šlapání či chůzi. Rozhodně zajímavý počin, který stojí za pozornost.

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí