Test: Cannondale Habit 3 - nová generace s novým odpružením

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 3.6.2019

Další evoluce oblíbeného trail biku Cannondale Habit. Kolo tohoto jména nacházíme v nabídce americké značky již dlouhá léta, nejnovější model, představený loni však není s předchozím příliš podobný. I když zaměření a určení zůstalo zachováno. Habit je trailové kolo. Novinkou jsou však také velká 29" kola a o centimetr více zdvihu.

Provedení s označením Habit 3 je nejnižším modelem postaveném na karbonovém rámu. Stojí v pomyslném středu nabídky, pohled do tabulky odhaluje dva karbonové modely nad ním, dva hliníkové pod ním.

Největší změnou Habita, mimo přechod na 29" kola, je nový systém odpružení zadní stavby, místo původního přepákovaného jednočepu je nyní čtyřčep s Horst Linkem.
Předchozí generace totiž sázela jen na flexi trubek sedlových vzpěr zadní stavby. Zadní stavba byla v podstatě trojúhelník bez jedné strany a u zadní osy nebyl žádný čep. Výhodou byla nižší hmotnost, absence dvou čepů byla na váze znát. A ruku v ruce byla znát i menší citlivost, čep ohýbáním trubky nenahradíš.

Původní řešení bylo relativně unikátní, není mnoho značek, které toto řešení využívají. Habit byl zajímavý v tom, že flexi vzpěr měl jak hliníkovém, tak v karbonovém provedení.
Zato současné provedení je, bez urážky, tuctovka. Na čtyřčep sází spousta značek na trhu. Za mne trochu zklamání, Cannondale vždy přicházelo s neotřelými řešeními, které u nejnovějších kol nenacházím. Možná jen ale špatně hledám.
Abych Cannondale nekřivdil, Habit je v něčem specifický – Proportional Response – slouží k tomu, aby pocit z kola byl stejný ve všech velikostech. U běžných firem máte jednu zadní stavbu pro všechny velikosti a mění se pouze přední rámový trojúhelník. Cannondale díky Proportional Response mění pro každou velikost pozici čepů a díky tomu zajistí, že kolo velikosti S se chová zcela stejně jako kolo velikosti XL.

Habit mi hodně připomínal nejnovější GT Sensor – oba mají společný sportovní přístup. A oba také patří pod jednu mateřskou firmu, firma Dorel Sports vlastní totiž, mimo jiné, jak GT, tak Cannondale.

Kolo pocitově nabízí více zdvihu než ve skutečnosti má. V terénu rozhodně nevnímáš, že jedeš na 130mm traibiku, jeví se jako kolo o minimálně kategorii výše. Habit v sobě totiž skrývá neúprosný sjezdový potenciál.
Už rozumím, proč si partička okolo Joshe Brycelanda vybrala právě toto kolo… protože prostě víc zdvihu nepotřebují a když ne oni, tak já vlastně taky ne.
Zkoušel jsem kolo jak na trailech, tak v lokálním „bikeparku“ a nikde jsem necítil slabinu ani nedostatek zdvihu. Objel jsem na něm i například sobotní etapu letošní Blindura na Lipně a nikde mne Habit nelimitoval. Přitom je to „jen“ trailové kolo. A pokud ti přijde málo trailové, lze si díky flipchipům lehce poladit geometrii a nebo použít kola o rozměru 27,5+.

Na rozdíl od mnoha enduro kol je lehčí, hravější, s menším tahem na branku… ale musíš ho trochu víc řídit. Musíš u ukázat, kdo je zde pánem, ne moc, ale minimálně musíš jezdit tzv. newschool stylem s váhou pěkně na předku, pak Habit poslouchá jak hodinky. Jakmile se z tebe stane starý páprda a dáš váhu dozadu, nebudete si rozumnět.

Bavilo mě, jak snadno jde Habit do manuálu, bunnyhopu nebo jak se odlepuje na skocích. Vůbec při tom necítíš velká kola.

Habit z kopce dolů za jedna, do kopců je to horší. S otevřeným tlumičem se houpeš a houpeš. Ano, vím, že tlumič je základní model, ale architektura přepákování mu funkci neusnadní. Bez přepnutí režimů na tlumiči jsou stoupání nepříjemná, jakmile ale přivřeš tlumič, situace se velmi vylepší. A pokud jej „zamkneš“ (tlumič nelze zamknout zcela do tvrda), tak je to pecka. Práce s páčkou pomalé komprese tlumiče je nezbytná, z kopce otevřeno, po rovině prostřední režim a do kopce zamčeno.

Za necelých sto tisíc korun dostanete kolo se slabším osazením. Na první pohled je vše v pořádku, ale bližší zkoumání odhalí třeba těžkou NX Eagle kazetu, která je na klasický ořech a díky tomu má nejmenší pastorek s 11 zuby, opravdový Eagle má 10 a ten jeden zub navíc fakt poznáš! Ani zde brzdy Sram Guide R výkonem nepřekvapily, brzdí, ale žádná extra sláva to není. Také ráfky s 26mm vnitřní šířkou jsou na spodní hranici, toho co by kolo této kategorie mělo nést.

Pochvalu si zaslouží teleskopická sedlovka, funguje spolehlivě, stranová vůle minimální. Velikost zdvihu se liší dle velikosti rámu testované eLko mělo k dispozici 150mm. Co se mi opravdu nelíbilo byl páčka sedlovky, ergonomicky v pořádku, ale ostrá hrana na spodní straně si vyloženě říká o polechtání pilníkem než ona polechtá tvé koleno.

Cannondale Habit přináší to, co slibuje a přidává k tomu ještě něco navíc. Kolo, které je silné na pěšinkách, trailech a s trochou dobré vůle objede cyklomaraton a přitom se neztratí ani na lehčích tratích v bikeparku. Prostě pravý trailový univerzál.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Pačes 3.6.2019 v 15:36

    Já chci do testu nějaké Dháčko.
    Děkuji;-):-)

  • profilová fotka Keli 3.6.2019 v 16:09

    Pačes: máme připravené testy Kellys Noid 29 a GT Fury Pro 29. Brzy na tvém monitoru.

  • anonymní uživatel Pačes 4.6.2019 v 12:52

    Juuu děkuji:-))

  • anonymní uživatel Mates 4.6.2019 v 14:54

    Už se vám dlouho nedostalo do rukou nic od YT. Přidat 20 klacků navrch a je z toho Jefssy v raketové výbavě :-)

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí