Spotcheck: Dolomiti Bike Galaxy - Jižní Tyrolsko se hlásí o slovo

Autor: Keli, kategorie: Spotcheck, vydáno: 23.7.2019

Na další redakční trip jsme se vypravili do Alp, konkrétně do Dolomit, které se nachází v severní části Itálie nedaleko rakouských hranic – do lokality nazývané Jižní Tyrolsko. Do oblasti, která nabízí neuvěřitelné výhledy a panoramata a díky nim se tato část Alp dostala na seznam světového dědictví UNESCO v Evropě. A náhoda to není, ať se podíváš, kam se podíváš, vidíš neuvěřitelně krásné hory široko daleko. Ale my zde nebyli za výhledy, ale především kvůli ježdění.

V Dolomitech se nachází snad všechny typy horské krajiny od vysokých rozeklaných skalních hřebenů až po široká horská údolí. V severní části Dolomit se domluvíte jak italsky, tak německy a pokud chcete opravdu zapadnout mezi místní je třeba se naučit jeden z nejstarších světových jazyků takzvané ladino. Tento jazyk se zde používá již od nepaměti a nezměnila na tom nic ani historie. Do údolí obklopených vysokými štíty se při svých dávných výpravách nedostaly barbarské kmeny a proto zde jazyk zůstal zachován dodnes. A nejen zachován, skutečně se zde jím mluví, ladino používá asi jen devět tisíc lidí na světě.

Dolomiti Super Summer

Tato oblast Dolomit je známá především kvůli zimním sportům a turistice, cyklistika zde jede zatím na druhé koleji. Během necelého týdne jsme navštívili čtyři různá střediska: Kronplatz včetně San Vigilio di Marebbe , Val Gardena / Selva a Alta Badia. Tyto čtyři střediska a k tomu dalších osm v celé oblasti Dolomit je zapojeno do systému Dolomiti Super Summer. Je to obdoba zimní varianty, která propojuje všechna střediska Dolomit, takže na jednu permanentku můžete jezdit všude, kde se dá.

Celkově se Dolomiti Summer Super rozprostírá na třech tisících čtverečních kilometrech, nabízí 250 km trailů, které mají 24 tisíc metrů převýšení. V nabídce jsou jak denní permanentky za 47 Euro, tak 3 dny z 4 za 108 Euro a nebo 5 ze 7 dnů za 144 Euro.

Střediska zapojená do Dolomiti Summer Galaxy:
Cortina d Ampezzo
Kronplatz-Plan de Corones
Alta Badia
Val Gardena/Alpe di Siusi
Val di Fassa / Carezza
Arabba / Marmolada
3 Cime Dolomiti
Val di Fiemme / Obereggen
San Martino di Castrozza/Passo Rolle
Rio Pusteria-Bressanone
Alpe Lusia/San Pellegrino
Civetta

Kronplatz

Špičkové zimní lyžařské středisko, které v loňském roce získalo ocenění nejlepšího areálu v Alpách, i tak se dá označit Kronplatz. K dispozici je rozsáhlá infrastruktura v podobě velmi moderních lanovek, snad žádná z nich nemá více jak 10 let. Nás ale zajímá především letní provoz. Pokud tě nezajímá pouze ježdění, tak na na vrcholu Kronplatzu najdeš i dvě velmi zajímavé muzea – jedno z nich je Messner Mountain Museum, muzeum historie dobývání velehor od Reinholda Messnera a nebo muzeum historie fotografování hor a horských výstupů – obě stojí rozhodně za návštěvu.

Kronplatz nabízí tři poměrně odlišné strany kopce. Nejzajímavější je strana směrem k městečku Bruneck. Právě zde nalezneme ty nejprudší a nejdelší traily. V podstatě je zde ale jeden jeden trail s několika variantami a odbočkami – Herrnsteig. Jeho varianty jsou pojmenovány typickými německými jmény jako Hans, Franz, Andreas a podobně. Kopec má necelý kilometr převýšení a délka trati je zhruba devět kilometrů.

Reliéf kopce je velmi podobný i v ostatních střediscích, které jsme měli možnost navštívit, horní část spíše plytší a čím více se blížíte ke konci, tím je kopec prudší a prudší. Sklon je místy velmi výrazný a to velmi znesnadňuje stavitelům práci, nezbývá jim nic jiného než trať namotat pomocí mnoha zavřených zatáček, které po chvíli začínají dost nudit.

Všechny dráhy zde na Kronplatzu i ve všech námi projetých střediscích jsou spíše endurového charakteru, nejedná se o typický bikepark s mnoha skoky a podobnými překážkami. Enduro kolo bude také optimální volbou a to i přesto, že na tratích nejsou žádné výjezdy.
Druhou tratí na Kronplatzu je Gassl trail, míří na opačnou stranu kopce, která je výrazně pozvolnější. Kdyby byl vyhlazený, dal by se označit jako flow trail, v reálu je však trochu drncaný (díky za to!).

A na poslední stranu kopce vede trail Furcia, který končí ve stejnojmenném sedle. Tento trail nabídne typickou modročervenou dráhu přírodního charakteru, zajímavé a zábavné jsou zkratky CC Top, které dráhu příjemně opepří.

San Vigilio di Marebbe je další lokalitou v nejbližším dosahu, nicméně vesnice a její bikepark není spojen trailem s ostatními drahami z Kronplatzu. Dostat se můžeš po šotolinových cestách a zpátky do sedla Furcia tě odveze bezplatný autobus. Zdejší bikepark vedoucí od vrcholu Piz de Plaies nabídne jednu zábavnou dráhu plnou zatáček a drobných skoků ( parametry 388 m převýšení, délka 2,8 km).

Val Gardena

Na další den jsme se přesunuli do střediska Val Gardena Selva, kde jsme vyzkoušeli vše, co toto místo nabízí. Zde najdeme jak přírodní traily, tak klasické bikeparkové. Středisko je výrazně rozsáhlejší než Kronplatz. Nevýhodou je relativně velká vzdálenost mezi jednotlivými tratěmi, přesouvat se z místa na místo zabere nějaký ten čas. Danterpierces, to je jméno lanovky vedoucí nad sedlo Gardena pass, z její horní stanice vedou na dvě strany tratě, spíše lehčí, trochu skákací a zábavné pro všechny – jak pro malé dítě, tak i hustého střelce.

Další vyzkoušenou tratí, která je z mého pohledu asi nejzábavnější z celé této oblasti je Ciampinoi freeride. Název freeride je spíše trochu zavádějící, o pravý freeride se rozhodně nejedná, nečekejte skoky ani lávky. Ano, pár jich tam je, ale spíše se jedná o klasický enduro trail. Který díky své poloze lehce stranou a sklonu není nijak extra frekventovaný – dokáži si představit, že na Ciampinoi strávím celý den.

Poslední lokalitou, kterou jsme ve Val Gardeně vyzkoušeli, je nový Sasso bikepark. Ten nabídne jednu opravdu lehoučkou modrou trať a trať zvanou Easy jump. I zde je název trochu zavádějící, není easy jako easy, skoky jsou relativně macatý. A i přesto, že jsou skoky lavice, tak na první dobrou je nedá asi nikdo. Pro kompletní nalítnutí je třeba dost velká rychlost, kterou však lze snadno získat a udržet. V době naší návštěvy zde byl dokonale vyšejpovaný povrch, žádné rolety a super obří klopenky. Jinak skok „lavice“, prostě klasický tabletop se ve zdejší bajkové hantýrce nazývá „panettone“, stejně jako italské pečivo, obdoba naší bábovky.

Alta Badia

Další den jsme se přesunuli do střediska Alta Badia zde je bikepark Bikes Beats, který nabízí dvě trati, jedna červená, druhá modrá – obě nepříliš zábavné, především jejich společný dojezd ke spodní stanici lanovky je skoro až obtěžující.

Za nás tedy když do Alta Badia tak v zimě na lyže a nebo jen jako průjezdní bod v Sella Ronda tour.



Oblast Jižního Tyrolska, alespoň ty lokality, které jsme měli možnost navštívit, nabídnou spoustu jezdeckých zážitků spíše trailovému a enduro jezdci než hardcore sjezdaři. Co však zajisté ocení všichni jsou výhledy na okolní vrcholky, udělat si krásnou fotku s alpským štítem – kdykoliv a kdekoliv. A nesmíme zapomenout ani na vyhlášenou italskou kuchyni, zapomeň pro jednou na pizzu a dej si místní speciality. Rozhodně nebudeš litovat.

Kompletní informace o Jižním Tyrolsku najdeš na webu suedtirol.info.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel mates (mates2502 (a) gmail.com) 23.7.2019 v 7:24

    Tato destinace byla v hledáčku na příští rok. Ale jak to tak čtu ještě přehodnotím.

  • anonymní uživatel esmo (cernikdominik (a) gmail.com) 23.7.2019 v 9:48

    Taky mě to zprvu nadchlo, ale jak to tak čtu, tak to asi za moc nestojí...ta takovej Saalbach & Hinterglemm bude lepší varianta

  • anonymní uživatel tcq 23.7.2019 v 12:18

    Dobrej prehled

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí