Spotcheck: Serfaus-Fiss-Ladis - nabídne bajkpark i traily

Autor: Čert, kategorie: Spotcheck, vydáno: 17.9.2019

Serfaus, Fiss a Ladis jsou tři vesnice zapíchnuté do svahu asi sto kilometrů západně od Innsbrucku. A tyhle tři vesnice spolu tvoří resort Serfaus-Fiss-Ladis, který se před nějakou dobou rozhodl být nejlepším bikově-rodiným resortem v Alpách.

První vyrostl Bikepark Serfaus Fiss Ladis, ten obsluhuje kabinková lanovka Waldbahn. V Bikeparku, stejně jako loni, najdete 9 trailů, nicméně plnohodnotných je vlastně pět, mezi kterými můžete v několika místy vybírat z několika variant. Tři modré varianty, traily Milky Way, Vuelta a Morning Glory jsou si velmi podobné, široká šotolinová dálnice s menšími lavicemi a vysokými klopenými zatáčkami. Asi proč ne. Ideální místo pro rozjetí nebo ježdění s mladými nadějemi. Červené traily jsou čtyři, Strada del Sole, Super Natural, Super Natural 2.0 a Freeride trail. Ty jsou částečně podobné jako modré, jenom jsou na nich větší skoky a větší zatáčky. S výjimkou Super Natural, který, jak už jeho název napovídá, je Super a je přírodní. A to potvrzujeme. Vyloženě přírodní není, umělých klopek, dřevěných lávek a skoků je dost. Mezi nimi ale narazíte na dost kořenů, kamenů a přírodních klopených i odklopených toček. Za nás asi nejlepší trail tady. Zbývají ještě dva černé traily, Hill Bill, to je něco jako Super Natural na drogách, větší, drncavější, rychlejší, drsnější. Taky dobrý. A poměrně povedený „Downhill“, tedy sjezdová trať, kde se zrovna v době naší návštěvy konalo poslední kolo tzv. Rookies Cupu, tedy sjezdového poháru jezdců do 17 let. A taky mistrovství světa mladých sjezdařů. Můžeme prozradit, že ve svojí kategorii U15 vyhrál Jackson Goldstone, ovšem na tří minutové trati byl pouze o vteřinu a půl před druhým.

Místní bikepark mi trochu připomíná Špičák, protože i tady se podařilo, ve srovnání s okolními kopečky na relativně malém a krátkém kopci, (převýšení je cca 400 m mezi horní a spodní stanicí lanovky) vytvořit poměrně povedený, malý a intenzivní bikepark se spoustou překážek a velkou zábavností. Jenom teda v době naší návštěvy, tj. začátkem srpna, byly před klopkama na červených tratích Strada del Sol a Freeride trail přímo obří rolety. Nevím, jestli tady někdo divoce najížděl před závody nebo se tady prostě jenom nepodařila údržba, protože třeba na modrých tratích to tak zlé není. Ale to je asi jediná výtka k tomuhle bikeparku.

Možná vám přijde zvláštní, proč v Alpách staví bikepark na „malém kopci“, když mají okolo dvoutisícovky a víc. No, protože bikepark musí být přístupný pro všechny. A pro ostatní, kteří chtějí víc dobrodružství, výhledů a selfíček s krávama, tady mají traily i mimo bikepark. A na ty jsme se zaměřili primárně.

Singletrailů mimo bikepark je psaných celkem 7. Nicméně většina z nich jsou vlastně spíš horní a spodní polovina trailu. Vezmu to postupně, podle toho, jak blízko byly traily od našeho ubytování.

Když jsme ráno vyskočili z postele a nahltali se výhledů, z našeho Life Hotelu v Serfausu stačilo vyjet kousek po asfaltu k lanovkám Alpkopf-Bahn a Komperdell-Bahn. Komperdell (hehehe, komu prdel?) vás posune s jednou mezistanicí o skoro tisíc výškových metrů nahoru. Z nějakých 1500 m.n.m. až do 2351 metrů na vrcholek Lazid. Odtud pak startuje první trail našeho výletu, velmi panoramatický a fotogenický Scheitrail. Zatáčky zasekané ve svahu obklopeného špičkami hor, na to člověk jenom tak nezapomene. Scheid je značený jako modrý, tedy jakási střední úroveň. V pohodě poměrně jezdivý trail který není až tak prudký a tuhle anakondu vidíte vlastně už od horní stanice lanovky. Zatáčky, kameny, sem tam kaluž a příjemný točivý trail. Žádné extrémní pasáže ale příjemná flow, sem tam sysel, sem tam kráva. Ani se nenadějete a jste kousek pod horní stanicí vedlejší lanovky Alpkopf. Po pár metrech na asfaltu pak následuje fungl nágl nový, zelený rodiný trail Alpkopftrail.

Na místní poměry relativně vyhlazený rychlo flowtrail. Žádné zásadní zrady, všude to jde mega pálit a je tady pár míst, které jdou parádně vyslat jako dvoják a spousta klopek, které jdou parádně „nas*at“. Jenom bacha, jste v alpách a místní druh šedých krav s vtipnou čupřinou, Tiroler Grauvieh se velmi rády pasou třeba za zavřenou klopkou, nebo těsně pod skokem. Bacha na ně. A zpravidla nejsou dlouho na jednom místě. Alpkopf je docela dlouhý, resp. jeho horní zelená část má 1100 metrů, ovšem zhruba v polovině u mezistanice Hög se mění ze zelená na modrý Hög trail. Ona obtížnost nijak zásadně nestoupá, možná je tady o trochu víc trčicích kamenů a mírně prudších úseků, ale to spíš gravity jezdce potěší. Hög má pak 3,8 kilometrů délky a zhruba 300 metrů převýšení.

Nic extrémního, ale taky nic zrádného a vzhledem k tomu, že jste v alpách, mají i ty nejvíc family traily extrémní stupeň zábavnosti a hlavně jsou pro středoevropana docela z kopce. Kombinace Serfaus-Fiss-Ladis se naprosto cíleně profiluje jako rodinný resort a traily vedoucí ze Serfausu to jenom potvrzují. Ale bavíme se o trailech, které sice sjede dítě, ale dva výrostci s duší dítěte, jako jsme my dva, se tady zabaví královsky taky.

Na zbylé 4 traily, které mají o kus vyšší obtížnost, se musíme vydat do vedlejší vesnice téhle triády, do Fissu. Tady chvilku po asfaltu do kopce ke stanici Schönjoch-Bahn. Ta vás vyveze do 2436 metrů nad mořem na vrcholek Fisser joch, odkud máte dvě varianty. Rovnou na sedmikilometrový vyhlídkový červený Frommestrail. Ten vás při více jak 1000 metrech převýšení proveze po hřebenu po kamenných chodnících, okolo pekelně studených jezer-nádrží, přes prašnou a hliněnou střední část kopce až po velmi přírodní, velmi technickou a velmi kořenitou spodní pasáž.

Anebo jako jsme to vždycky udělali my, máte druhou možnost. A to, že se od restaurace Berg Diamant vydáte rovno dolů po Flüstertrailu. Ze začátku velmi prudký úsek přechází do příjemně rychlého trailu který je sice umělý, ale zachovává si spoustu přírodních prvků. Tím nemyslím jenom kravské exkrementy, ale i hodně kamenů a kořenů, to všechno namotané mezi hromadou klopek. A okořeněné epickými výhledy za každou druhou zatáčkou. Flüstertrail po asi dvou kilometrech přechází do Zirbentrailu. První trail má být červený, ten druhý modrý, ale zásadní rozdíly asi nesleduju. Prostě jeden trail. Jako dva vám přijdou jenom pokud si jako my dáte kafe a štrůdla v chaloupce v polovině kopce. Zirbentrail má asi dva kiláky a vede k lanovce Almbahn. Ta vás vyveze na Zwölferkopf – 2596 m.n.m. A odtud spadnete zpátky na Fisser joch Almtrailem. Velmi podobný Flüstertrailu, prostě kamenitý trail ve víc jak dvou tisících. Výhledy, kameny, řidší vzduch než dole a zase kameny a sem tam klopka. No pak už je jenom jedna varianta jak dolů do Fissu a to výše zmíněný Frommestrail.

Sedm kiláků dolů z kopce. A že to docela z kopce je. Mimo pořád měnící se výhledy má tenhle trail hromadu míst, které stojí za minimálně dvě další projetí. My ho dali za tři dny třikrát a čím víc jsme ho jezdili, tím víc nás bavil. Prostě dlouhý trail hodně z kopce. A každých pár set metrů se jeho vzhled i stav dramaticky mění s tím, jak ukusujete výškové metry dolů. Až dokud nedojedete do výše zmíněné hliněno-kameno-kořenité pasáže. Extrémně technický a vlastně i rychlý ani ne kilometr na samý závěr dlouhatananánského sjezdu je prostě třešnička na dortu. Narvat tam každou zatáčku plnou kamenů a doufat, že ruce ještě udrží řídítka na další palbě regulérním sjezdovým úsekem. A bum, jste na šotolinové lesní cestě. A po ní už jenom vyklepat ruce a sklouznout se zpátky asi kilometr do Fissu. No a znovu!

Serfaus-Fiss-Ladis je velmi, velmi progresivní středisko, ve kterém se na jednu stranu nestydí jeho investoři utratit pořádné peníze a stejně tak se jeho stavitelé nestydí vzít lopatu do ruky a postavit velmi dlouhé alpské traily. Zatím jich tady moc není, pokud pojedete všechny „půlky“ vcelku, napočítáte vlastně nějakých 5–6. Ale s ukázkovou infrastrukturou a spoustou výškových metrů. Všude vás zaveze lanovka a udělat si okružní jízdu po několika kopcích a nemuset vyšlápnout vlastně ani jeden z nich, protože všude jedete na laně, to je prostě parádní zážitek. Výškových metrů za den nasekáte ani nevíte kolik a když vás výhledy unaví, je vždycky možnost „zalézt“ si do bikeparku a sekat jízdy na několika rozličných, ovšem vždycky povedených tratích. A tohle všechno na jeden skipas, který startuje od 39 euro na den. Nebo vícedenní lístek na lano, kdy si můžete vybrat, 3,4,5 nebo 6 dní z týdne. Zkrátka, koupíte si třeba 4denní lupen za 148 euro a můžete si volně nasypat tři dny volna v následujícím týd­nu.

Serfaus-Fiss-Ladis určitě stojí za návštěvu. Z Brna je to nějakých 700 kiláků a deset hodin cesty, což je stejně jako třeba do Prahy po D1 v čase odpolední špičky. Takže docela kousek. Mají i docela vyladěnou interaktivní mapku tady abyste se určitě neztratili.

Fota:redakce, christianwaldeg­ger.com

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Suisaida 17.9.2019 v 10:39

    Souhlasím, Super Natural je jedna z nej tratí tam...dá se to totálně proskákat. Jedno skryté kombo za druhým.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí