Test: batoh Kellys Switch 18 - ne jeden, ale dva batohy v jednom

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 13.9.2019

Slovenský výrobce kol Kellys kromě samotných kol vyrábí i poměrně rozsáhlou škálu doplňků, od oblečení přes přilby až třeba po batohy. Jejich nejnovějším počinem v této oblasti je batoh Switch 18. Jedná se o specifický batoh s chráničem páteře, ale není to jen jeden z mnoha. Je jiný, jedná se o ne jeden, ale dva batohy v jednom

Základní konstrukce drtivé většiny chráničových baťohů je jasná. Výrobce do klasického batohu z vnitřní strany zádové oblasti našije kapsu a do ní vkládá plát z chytré pěny, která slouží jako absorber nárazů, alespoň tak tomu bývá zpravidla. Kellys se na tuto problematiku podíval hlouběji a přišel s jiným řešením. Chráničová část je odnímatelná a k hlavnímu batohu je připnuta masivním zipem.
Výhoda je jasná, máte dva výrobky v jednom – chci jet na celodenní vyjížďku a potřebuji velký úložný prostor – mám velký batoh i s chráničem páteře, chci jezdit pouze v bikeparku a nechci se tahat s velkým batohem, odpojím batoh a jedu jen s plochým páteřákem.

Batohová část je velmi podobná již dříve testovanému batohu Fetch 25, takže nechybí několik menších kapes, úložné prostory kryté zipem, možnost připnutí přilby či chráničů, pláštěnka a vše, co od batohu podobného typu a určení očekáváte. Hodně se mi líbí boční kapsička o velikosti tak akorát na CO2 bombičku. Samozřejmostí je kompatibilita s vodním vakem, ovšem ten není součástí balení.

Samostatný chránič páteře nese kompletní zádový systém a také popruhy jak bederní, tak hrudní. Aby jej šlo použít samostatně a vypadal přitom pěkně, je možné na něj připnout přední stěnu a vytvořit tak velkou vnitřní kapsu s jedním síťovaným organizérem. Chytrou pěnu, která při nárazu ztvrdne a pohltí energii nárazu dodal německý Sas-Tec. Chránič splňuje normu EN1621 Level 1 a je vhodný pro postavy, které mají vzdálenost mezi pasem a rameny 46–48cm.
Co velmi potěší je taktéž možnost umístění vodního vaku, není zde pro něj sice speciální kapsa, ale dá bezproblémově vložit. Vznikne tak mikro batoh s vodním vakem – na závody či kratší pojezdy ideální.

Na zádech batoh sedí velmi příjemně, zádová část je spíše tužší s několika polštářky, tak aby bágl na zádech neseděl celou plochou, ale mohl tvoje záda i trochu odvětrávat. Odvětrané ramenní popruhy s dostatečnou šířkou netlačí a to ani při plně zatíženém batohu. Bederní pás má příjemnou šířku, pro prostorově výraznější jezdce bude možná širší část trochu krátká – stahovací popruh však obtáhne i opravdu velkého tlouštíka.

Velikost batohu, respektive jeho vnitřní objem 18 litrů, je dostačující pro celodenní bajkování. Váha batohu je lehce přes 1400 gramů včetně chrániče páteře a pokud odpojíš hlavní batoh a jedeš jen s páteřákem, tak ho na zádech skoro necítíš.

Za necelé tři tisíce dostanete super funkční batoh, který má velkou konkurenční výhodu v podobě možnosti jako samostatný páteřák. Za sebe mohu Kellys Switch jen doporučit.

Infobox

batoh Kellys Switch 18
Cena: 2.999 Kč

Podobné články

Diskuze

  • profilová fotka modryorangutan 13.9.2019 v 7:16

    Díky za test, batoh je pěkný. Pouze pár postřehů k odnímatelnému páteřáku (mám evoc). Teoreticky se to dá použít jako samostatný páteřák, ale v reálnym životě jsem tuhle funkci použil párkrát jako nouzovku, když jsem neměl po ruce normální páteřák. Vzhledem k tomu že z toho různě visí popruhy a má to kapsičky na bocích, tak se to nedá dát pod dres a ochrana samotná je taky lepší s normálnim páteřákem, který je delší hlavně v oblasti beder. Tady je naprosto pecka ta plachtička co z toho udělá v podstatě minibágl na vodu a sůšu s páteřákem, kolikrát už jsem si přál něco takového taky mít.

  • anonymní uživatel ExFun 13.9.2019 v 8:21

    Myšlenka KLS je kopie Dainese ProPack z roku 2014. Tam šli ještě dál a primárně to je chránič páteře, na který lze připnout batoh. www.youtube.com/...

  • anonymní uživatel Opi 13.9.2019 v 11:20

    to odepinani s tim coverem co z toho dela minibatoh s paterakem a vodnim vakem je fakt gut napad

  • anonymní uživatel Michal 13.9.2019 v 14:30

    Camelbak toto řešení už taky chvíli využívá, u něj je to ale praktičtější díky síťovaným kapsičkám, kdy se mimo páteřák dají vzít pohodlně i nějaké drobnosti...

  • anonymní uživatel Opi 13.9.2019 v 15:26

    Tady jsou jeste postranni kapsicky kde ma Keli CO bombicky

  • anonymní uživatel Michal 13.9.2019 v 15:45

    Podle fotek jsou ale tyto kapsičky na části o kterou člověk po odepnutí přijde...

  • anonymní uživatel rexa (petr.drexler (a) post.cz) 16.9.2019 v 10:34

    Podle obrázku je tam chránič SCA-450 a ten nemám ochranu úrovně 2 ale jen 1. Matoucí je to označení normy EN 1621-2, kde ale ta dvojka neznačí úroveň. Stejný chránič mám v batohu od Amplifi www.amplifisports.com/...

  • anonymní uživatel Zdeněk (fejkovy (a) email.cz) 13.10.2020 v 10:48

    Batoh mám a přesně jak píše rexa: uvnitř je chránič Sas-Tec SCA-450 s normou EN 1621-2, který splňuje level 1. Jinak na etiketách batohu je štítek chrániče SCA-500, což je vetší velikost oproti 450. Ale 500 by se do batohu určitě nevešela (jsem vysokej, tak jsem přemýšlel, že bych dovnitř strčil vetší chránič). Další zajímavostí je, že jsem měl chránič vsazenej obráceně oproti promo fotkám (tzn. zaoblením a logem k zádům).

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí