reklama

Test: platformové pedály KLS Stealth a multiklíč Adroit

Autor: Dan Klimeš, kategorie: Test, vydáno: 14.11.2019

Platformových pedálů je na trhu dlouhá řada. Nízké, vysoké, malé i velké. Levné i drahé. Odlité i frézované. Vybrat si není jednoduché. Mezi producenty pedálů na kolo se zařadila i slovenská značka Kellys, v nabídce jejich doplňků nalezneme také pedály KLS STEALTH. Právě ty Dan vyzkoušel. A nejen je, do rukou se mu dostal i multiklíč Adroit.

Platformové pedály KLS STEALTH

Suchá fakta výrobce:

Platformní pedály KLS STEALTH s nízkým profilem dovolují snížení těžiště jezdce a zvýšení stability. Tělo, vyrobeno CNC technologii z hliníkové slitiny 6082, je lehké a pevné pro optimální kontrolu a rovnováhu při jízdě. Velikost plochy a piny poskytují stabilní oporu a grip za jízdy přes kameny, kořeny nebo bláto.

  • Nízkoprofilové pevné tělo z hliníkové slitiny 6082 je lehké pro optimální kontrolu a rovnováhu
  • Konkávní tvar pedálu umožňuje přilnavost a trakci
  • Odolné těsnění zamezuje kontaktu nečistot s oskou a ložisky
  • Odolnost protáčení nezatíženého pedálu pro snadnější nastoupení
  • 2 zapouzdřená ložiska a IGUS kluzné pouzdro
  • Rozebíratelné s možností údržby pro delší životnost
  • 8mm piny pro spolehlivý grip

Detaily:
Osy: Cr-Mo
Ložiska: dvě zapouzdřená ložiska a IGUS kluzné pouzdro
Hmotnost: 390 g
Rozměry: 115 mm x 108 mm x 17 mm

Nás spíš zajímají ta fakta reálná, resp. mokrá, protože výhoda platforem by měla být taková, že drží téměř jako spd za každého počasí, dávají jistotu okamžité volnosti bez nutnosti vycvakávání. A tím „za každého počasí“ myslím fakt za každého. Ať je zima nebo mráz, resp. tento podzim sucho nebo mokro výjimečně. Ale postupně, ke všemu se dostaneme.

Už balení nevypadá vůbec zle, nejde jen o to pedály rovnou namontovat, nejdřív se s nimi musíte trochu pomazlit a namontovat piny. Práce tak akorát na jednu plzničku. 9 pinů na každou stranu. Milé překvapení je, že v pytlíku po zaplnění všech dírek (stále píšu o pedálech), stále zbývá dostatek náhradních pinů. Téměř jednou tolik. Piny jsou řešeny šroubky s imbusovou hlavičkou, na konci bez závitu. Pedál přesahují o dobré 4 mm! To v holeni mít nechceš. (Vím, o čem moje holeň mluví.) Ale díky tomu se zaseknou i do pořádně blátem obalené boty.

Při montáži používám nářadí KLS Adroit 19F. I přes svoji krátkou délku nástavců to jde velmi dobře. Piny na svém místě, druhá fáze – do klik s nimi – je taky v pohodě. Kdysi jsem si koupil pedály chromované, aby nebylo poznat jak je barva omlácená, ale když to vidím teď, tak černá je víc sexy. Na první pohled jsou pedály velmi dobře udělané. Vše vypadá kvalitně, frézování, lakování.

Kellys se chlubí nízkou výškou pro co nejnižší těžiště. Mno, 17 mm plus výška pinu (5 mm) není úplně nejmíň, ale zase to není žádná katastrofa. Podle mne slušný standard. Díky své výšce je však pedál ke středu mírně prohnutý (- 3 mm) pro lepší kontakt s botou.

Piny jsou rozděleny nerovnoměrně. Tři vpředu, čtyři na zadní hraně a dva na venkovní. Na vnitřní chybí, ale vlastně nechybí. Tady prostě být nemusí.

Osa je krytá dlouhou kovovou zátkou s dostatečným závitem. O její ztrátu strach nemám.

Pedály testuji s botami Scott MTB AR. Boty výborný, pohodlný, nejsou přehnaně tvrdý, tak při chůzi netrpím. Ale překvapují podrážkou, do které se prostě pin nezakousne. Což je na jedné straně záruka dlouhé životnosti, na straně druhé po letech strávených ve 5.10 jsem si musel zvykat. Do těch se pin zakousl a nepustil. Ale za cenu zničené podrážky. Toto však není test bot ale pedálů. A ty i v kombinaci s tvrdou podrážkou obstály. Ostré piny a jejich rozložení fungují – podrží.

Pedály jsem jezdil tři měsíce, prohnal jsem je na Blinduru, Rychlebských stezkách, tajných trailech a hopsal na Kareši. Dostaly několik pořádných zásahů od rychlebských šutrů, byly obalené pořádnou dávkou bláta a nakonec přímý zásah tlakovou myčkou. Už po vybalení mne překvapilo, že se otáčí mírně ztuha. A není to rozhodně na škodu, vždy je jasné, kde pedál najdu. A tato vlastnost jim i po najetých cca 400 kilometrech zůstala.

Ze zvědavosti je rozdělávám. A nic. Jen čistá vazelína, po blátě a vodě ani památky, jako nové. Jasně, z venku dobité, ale i tak se lak nikde neloupe. Ale!

Ale při zpětné montáži vidím, že se pedál divně „vrtí“. Při prvotním nasazení jsem si toho nevšiml, tak nevím, zda je to výrobní chyba nebo jsem pedál ohnul já. Není to moc, ale je to. Při jízdě jsem křivost osy necítil.

Takže co s tím? Koupit nebo nekoupit, toť oč tu běží. Jistě kvalitně a pěkně zpracované pedály, s dobrými a dostupnými piny. Pedály jdou odservisovat, ale nejspíš to nebude hned tak potřeba. Jsou dobře utěsněné. A ta odvrácená strana pedálu? Viz pár řádek výše.

Infobox

Multiklíč Kellys Adroit

Společně s pedály se mi do ruky dostal multiklíč stejnojmenné značky – Kellys Adroit.

19 funkcí? Tak to už snad umí uvařit i kafe! Neumí, ale i tak toho umí více než dost: snýtuje řetěz, obsahuje dvě montážní páky (jednu plastovou, jednu kovou), dále 2 mm, 2,5 mm, 3 mm, 4 mm, 5 mm, 6 mm a 8 mm imbus, T25 (torx) – šroubovák diskových brzd na kotouče, plochý šroubovák, křížový (philips) šroubovák, 8, 9 a 10 násadový klíč, 3,2 mm, 3,3 mm a 3,5 mm centrovací klíč. Vyrobeno z chrom-vanadium oceli.

Vše úhledně zabalené do kompaktního balíčku. Klíč se dá vysunutím rozdělit na dvě části – montážní páku nebo nýtovač a zbytek. Vše jde příjemně do ruky, nikde netlačí. Mírnou nevýhodou je délka, resp. krátkost imbusů, torxů a šroubováků. Prostě když chceš seštelovat páku řazení, sedlovky nebo brzdy je někdy potřeba povolit a dotáhnout více jak jeden šroub. Ale co by tento multiklíč nezvádl. Jako drobnou leč velmi příjemnou fičurou je dvojháček, kterým si lze nýtovaný řetěz spojit a pak pohodlně nýtovat.

Montpákama jsem sundal i bezdušáky, kterým se občas ze zalepených patek ráfku nechce.

Nářadí se v pohodě vejde i do té nejmenší kapsy, kterou svoji váhou rozhodně neprotrhne a dokáže odstranit kdejakou technickou lapálii a zachránit vyjížďku.

Mimochodem adroit (francouzské slovíčko) v češtině znamená šikovný a chytrý.

Infobox

multiklíč KLS Adroit
Cena: 539 Kč



Foto akční: David Peška

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Tom 14.11.2019 v 8:43

    Pises ze js pinu 2x tolik. Nejsou to nahodou 2 delky pinu? Mne se libi jak je schovana profilem pedalu. Muze trisknou sebevic ale po osku se nedostanes

  • anonymní uživatel Majkl 14.11.2019 v 10:06

    Docela prehrot cena za pedaly od takové druhorade znacky

  • anonymní uživatel Mathew 14.11.2019 v 11:04

    Pedály vypadají použitelně, ale za ty peníze bych už možná uvažoval nad jinou značkou.

  • anonymní uživatel Vacan (vacan222 (a) gmail.com) 14.11.2019 v 18:14

    S osou, která prd vydržela jsem se už setkal, reklamace po měsíci marná, tak jsem je dal nějaký holce, která to neřeší. Akorát, že stály pár stovek...

  • anonymní uživatel Samoš (tomashaton (a) gmail.com) 17.11.2019 v 14:21

    Dal jsem si čas přečíst článek a už jsem to viděl a slyšel vícekrát....nejezdite na Kareš,ale ke Karešovi a nejsi na Kareši,ale u Kareše!!! Naučte se skloňovat!!...diky za Zevl team Samoš

  • profilová fotka Keli 17.11.2019 v 16:57

    Samoš: skloňovat umíme, ale prostě přirozené je říkat, že jedeme někam a ne k někomu, bavíme-li se o bikeparku.

  • anonymní uživatel samoš (tomashaton (a) gmail.com) 17.11.2019 v 17:03

    Keli a jedeš do kálnice nebo na kálnici a nebo jedeš na kouty nebo do koutů.....přirozeně jedeš do bikeparku ke karešovi

  • anonymní uživatel rejpal 17.11.2019 v 17:29

    Je smutný, že maj lidi, tak prázdnej život, že maj zapotřebí řešit takový problémy.

  • anonymní uživatel samoš (tomashaton (a) gmail.com) 17.11.2019 v 19:11

    rejpal ...ty troubo,to je poznatek a ne životní dogma :D:D

  • anonymní uživatel Karešová Milada (mila (a) kareska.cz) 17.11.2019 v 22:14

    Na Karešovi je to fajn! Mimochodem nevíte jak se jmenuje ta garážová značka slovenských kvalitních pedálu? Chtěla bych objednat na Ježíška. Děkuji a ať to jezdí

  • anonymní uživatel loda 18.11.2019 v 0:08

    Nechci se tím nikoho dotknout,ale každymu je u pr..le jak se co jmenuje, když si tam dobře zajezdí. Rejpal to shrnul dobře, jinak pedály vypadají ok ale jezdím na čajnách za pěťo -za ušetřeny love si zajezdim na kareši(teda u Kareše).

  • anonymní uživatel Eda 18.11.2019 v 7:18

    Samoš: Když jedeš k našim východním sousedům, taky jedeš na Slovensko. Ale o pár set kilometrů víc na jih jedeš do Slovinska. Takže na Kareš je naprosto v pořádku. Tohle je ta krása češtiny ;)

  • anonymní uživatel Lukáš (zeber (a) centrum.cz) 18.11.2019 v 11:28

    Vy jezdíte na/do Kareš/e. My jezdíme na KRLEŠ :-D

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí