Test: Zipp 3Zero Moto - vypletená kola s unikátními ráfky

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 4.11.2019

Na poli zapletených kol je to hrozná nuda, především pokud mluvím o karbonových. Spoustu výrobků a výrobců nabízí v podstatě identické produkty, které se liší jen polepy. Reálných výrobců ráfků je ve skutečnosti skutečně jen pár a jejich ráfky napletá téměř celý svět. Nejvtipnější mi přijde visačka Made in Czech republic na kolech, které jsou v České republice jen vypletena.
Samozřejmě na trhu jsou i alternativy, když pominu experimenty v podobě loukoťových kol, tak relativně nekonvenční řešení nabízí například tchajvanský Quai a nyní také Zipp.

Zipp, americká značka patřící do portfolia firem SRAMu je specialista na výrobu napletených kol především pro silniční a dráhové disciplíny. Jejich první vlaštovkou určenou do terénu je model 3Zero Moto. Jméno to není náhodné, inspirace z motokrosu je nepopiratelná.

Zipp 3Zero Moto je naprostý unikát v konstrukci a tvaru ráfku. Nic podobného v top kategorii mtb ráfků jen tak nepotkáte. Jednostěnný ráfek je výsadou úplně nejlevnějších low-end vstupních modelů, ale mít ho na výpletech za více jak 50 tisíc? To tomu jako výrobce musíš hrozně moc věřit.

Proč zrovna jednostěnný ráfek? Protože Zippu umožní použít unikátní řešení založené na flexi ráfku v příčném směru. To znamená, že ráfek je stále kulatý (ve vertikální ose), ale díky možnosti ohybu v horizontální ose je styčná plocha pláště s podkladem výrazně víc kolmější než u běžného konvenčního ráfku. Standardní ráfek, díky své vícekomorové konstrukci, příčnou, horizontální flexi nemá téměř žádnou. Ohyb je možný díky pružnému uchycení niplů, mezi samotnými niply a ráfkem je podložka, která pohyb umožní.
Tohle je samozřejmě velmi těžké si představit. Ostatně ani v rukách jakékoliv ohýbání ráfku necítíš. Pokud si ale ráfek dáš na stůl a trochu s ním zacvičíš uvidíš, že výrobce nekecá. Ohyb není nijak extra velký, ale je tam.

Možnost jednostěnného ráfku je jen díky použití karbonových vláken, bez nich by byl ráfek pro ostřejší ježdění zcela nepoužitelný. Je logické, že aby jednostěnný ráfek měl stejnou tuhost jako vícekomorový je potřeba použít více materiálu. Tímto oslím můstkem se dostáváme k hmotnosti, ta rozhodně není nejnižší, atakuje téměř 2 kg u páru. Karbon totiž není jen o váze!

Největší nevýhodou jednostěnný ráfků je náchylnost na osmu, vycentrovat kolo do absolutní roviny vyžaduje velký cit a ani tenzometr ti práci příliš neusnadní. Zvláště pokud potřebuješ kola naplést s offsetem, tedy vyoseně na osu ráfku, jak je to nezbytné u testovacího stroje Cannondale Jekyll 29.

Dalším zajímavou vlastností Zipp 3Zero Moto jsou továrně namontované manometry, které neustále měří tlak v pneumatikách. Jeho hodnotu si můžeš ověřit skrze mobilní aplikaci. Zajímavé, funkční, ale v praxi nic zásadního. Jestli pro měření tlaku vytahuješ ruční tlakoměr nebo mobil je asi jedno. Kromě čísílek v mobilu měřáky ukazují tlak i blikáním led diod, pokud máš přes appku nastaveno rozmezí, tak dle barvy červená / zelená poznáš jestli kolo neušlo a nebo jsi jej nepřefoukl. Stačí se mrknout a rychle blikající červená ledka značí moc vysoký tlak, pomalu blikající červená ledka příliš nízký tlak, zeleně blikající tlak je v rozmezí. Ono zmíněné rozmezí je nutno nastavit v aplikaci, buď ve specializované Tirewizz nebo v komplexní AXS aplikací. Takže, když máš kolo s elektrickou sadou Sram AXS a elektrickou sedlovkou RockShox Reverb, tak v jedné appce uvidíš i Zipp kola.

3Zero Moto jsou k dispozici jak v 27.5", tak 29" provedení, vždy pouze v klasickém Boostu (15×110 a 12×148mm, přední náboj kompatibilní jak s klasikou, tak s Torque Cups pro RockShox). Z továrny kola přijdou s přípravou pro bezdušáky, s páskou a ventilky. Zadní náboj disponuje čtyřmi ložisky a čtyřpraporkovým ořechem s 52 body záběru. Záběr ořechu zadního kola by mohl být jemnější, zvláště pak na výpletech top kategorie do které 3Zero Moto míří. Barevných variant je osm, ale jedná se o pouze barvu polepu, základní barva ráfku je „karbonová“ šachovnice.

Montáž plášťů na ráfek, minimálně mnou zvolených Maxxis High Roller nebyla nejsnazší. Ráfek nemá příliš velké prohnutí na středu a nasazení pláště bez použití montpák je z říše fantazie. Navíc ti na středu ráfku „zavazí“ hlavičky niplů, ty na klasickém vícekomorovém ráfku nepotkáš. Já musel použít i docela dost mýdlové vody. Jakmile byl však plášť nasazen, tak následné chycení „do patek“ bylo otázkou okamžiku. Do patek je v úvozovkách správně, protože 3Zero Moto jsou hookless ráfky bez prolisu na bočnici.

Jak se na těchto kolech jezdí? Kdo očekává okamžitý změnu bude zklamám. Rozdíl rozhodně nepoznáš na první dobrou. V podstatě jsem nepociťoval žádné unikátní vlastnosti až do chvíle než jsem na testovací kolo vrátil hliníkové ráfky. Rozdíl je naprosto zásadní. Na lepší se zvyká velmi snadno, opačná cesta bývá bolestivá. To si pak říkáš, jak jsem jen bez Zippů mohl jezdit?

U spousty karbonových kol nechybí wow efekt, kola pocitově a nejen pocitově hrozně jedou – připadáš si, že máš v nohách dynamit. To na Zippech nezažiješ. Kvalitní hliníková kola jedou úplně stejně. Stejně tak je to i s udržováním rychlosti. Na některých karbonech z dolíku vylétneš ani nevíš jak, ale na hlíně si musíš přišlápnout. Ani tohle na Zippech není nijak extra patrné. Prostě při výjezdech či jízdě po rovině nejsou nějaké unikátní vlastnosti až tak znát.

Kde ale rozdíl poznáš okamžitě je jízda z kopce dolů. V terénu, v drncavém terénu. Čím ostřejší a víc rozbitý terén je, tím jede kolo jakoby hladčeji. Způsobeno je to zřejmě tím, jak je ráfek schopen drobně uhnout nárazu a díky tomu se snadněji převalí přes překážku.
Kde jsou ale znát specifické vlastnosti ráfků Zipp nejvíce? Nejvíce patrné jsou v odkloněných svazích a šikminách. Na těchto místech kolo znatelně více drží. Pokud kolo správně zatížíš, krásně si vysedneš, tak, když to hodně přeženu, žádná šikmina už nebude dost šikmá.

V bikeparkových tratích, v klopenkách jsem při svých 90 kilogramech pociťoval lehce menší tuhost, pocitově se kolo kroutilo, ale to způsobovala výše zmíněná flexe. Je to dost o zvyku, ze začátku mne to překvapovalo, po čase jsem už nic nevnímal.

Zipp 3Zero Moto nejsou levné, cena 54.574 Kč patří k vyšším na trhu, ale Zipp má kromě svých vlastností i jednu super výhodu a tou je doživotní záruka na ráfky. Můžeš ráfek rozštípat a nikdo se nebude ptát a zjišťovat, co se stalo a ráfek ti vymění. Žádná záruka jen na chyby zpracování či materiálové vady, prostě na cokoliv. Tohle je aspoň pro mne velmi silný prodejní argument.

Infobox

Zipp 3Zero Moto
Cena: 54.574 Kč

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel bok 4.11.2019 v 14:25

    Ahoj Keli, takovej lama dotaz, ale přijde mi, že ta páska si vyloženě koleduje o průstřel niplem/drátem, fakt se to neděje?
    A věc druhá, kolik váží tyrewiz ventilek oproti klasice? Nerozhodí to vyvážení výpletu? V době, kdy Blenki a ostatní fofrníci tohle řeší by mě to docela zajímalo

  • profilová fotka Keli 4.11.2019 v 14:45

    Páska je výrazně silnější než klasická bezdušová páska. Najel jsem na kolech odhadem přes 200km, včetně jednoho závodu a s páskou nebyl sebemenší problém. Ale při prvním pohledu jsem měl stejné obavy. TyreWiz ventilek váží 10g, kolik váží klasika nevím. Vyvážení výpletu je jedna věc, hmotnost a rozložení hmotnosti pláště druhá a pak tady máme ještě mlíko v plášti... rozhodně jsem nepozoroval žádné rozdíly oproti klasice.

  • profilová fotka ZR 4.11.2019 v 14:47

    Hmotnost TireWizu by měla být 10 g.

  • anonymní uživatel bok 4.11.2019 v 16:06

    díky kluci

  • anonymní uživatel Dreg 7.11.2019 v 11:21

    S vyrokem made in czech republic, se pojí více pravdy než by se zdalo. To my jsme primo vyrobci jedněch z nejlepších rafku. Když se tedy budem bavit o hliníku. Vím to z první ruky, protože je vyrábí přímo spolecnost ve ktere pracuji.

  • anonymní uživatel krabica 7.11.2019 v 14:15

    Dreg: Kterých?

  • anonymní uživatel Dreg 8.11.2019 v 8:16

    Omlouvám se , ale nemohu zde jmenovat přímo firmy. Jsou to , ale opravdu renomované firmy, ktere z Čech odebírají profily a sami si pak dělají finalizaci. Technologie pochází od starých dobrých českých ručiček. :)

  • anonymní uživatel Ádoš 9.11.2019 v 11:40

    proč bys nemohl? alespoň jim udělej reklamu - tohle nejsou vojensko-kosmické technologie které spadají
    pod přísné embargo...

  • anonymní uživatel Balanc 30.11.2019 v 0:11

    Remerx

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí