Test: Transition Sentinel NX - Opravdový Trailbike s velkým O a T

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 11.10.2019

Transition, firma ze severu Ameriky, kterou netřeba představovat, protože svým neortodoxním přístupem k marketingu i výrobě kolům, se jistě pozitivně zapsala snad všem gravity chtivým jezdcům.

Tentokrát se podíváme na jejich vysokozdvihové děvetadvacítkové enduro s názvem Sentinel. A jelikož u Transitionů nic není tak, jak se na první pohled zdá (jak už jsme se přesvědčili v testu Smugglera), není Sentinel vlastně ani vyloženě vysokozdvihové, ani vyloženě enduro.

Je to ale každopádně ten nejvíc sjezdový „non-sjezďák“ od Transitionu. I přesto, že zadní zdvih je „pouhých“ 140mm. No a geometrie je, nebál bych se říct „freeridová“. Transition používá zkratka SBG, která značí Speed Balance Geometry. Volně přeloženo je to „hodně jezdíme a chceme kola, co budou co nejlepší na ježdění z kopce a dobře se na nich pojede do kopce.“ V řeči čísel je to dlouhý reach – 450mm v Mku, spíš kratší zadní stavba – 435mm, velmi položený hlavový úhel až na 64° a naopak hodně postavený sedlový úhel – skoro 77°. A střed tak akorát nízko, což zajistí bb drop 30mm. Při takhle extrémně položené hlavě a delšímu reach je důležité použití vidlice s krátkým offsetem, pro lepší předozadní rozložení váhy a lepší obratnost kola ve výjezdech nebo nižších rychlostech.

Pokud to přenesu na praktickou ukázku – naladím kolo, nastavím doporučený sag, podle toho, co píšou na kyvce, nasednu a jedu do kopce. A stejně jako na všech ostatních Transitionech je posed naprosto unikátně pohodlný a vzpřímený. Sedíte jak v křesle, motáte nohama a jedete na kopec. Zadní stavba se trochu pohupuje a nejedete zrovna v xc tempu. Ale taky se u toho nějak zásadně nedřete a prostě jenom čekáte, až budete na kopci. Důležitá vsuvka, tohle kolo vážně potřebuje Eagla, minimálně já ho potřebuju, protože nemám ambice rvát do kopce nějak zvlášť těžké převody.

No a když se pustíte dolů po trailu. Je to dobrý. Ne jenom dobrý, je to extrémně superboží. Tohle kole je ohromující hned v několika ohledech.

Je ohromující, jak vám po prvních pár metrech tohle kolo přesně řekne, co s ním máte dělat. Posed je vzhledem k unikátní geometrii trochu jiný než na ostatních kolech, kratší offset vidlice vám přiblíží přední kolo a vy na něm máte daleko víc váhy než u klasických vidlic. Tudíž máte mega grip na předku a kolo zatáčí jak blbý.

Je ohromující, jak vás tohle kolo nutí jet agresivně a „tlačit“ co to dá. Pokud si chcete jízdu na Sentinelu opravdu užít, musíte ze sebe vymáčkout co nejvíc, ať už po stránce techniky nebo fýzy. Tohle kolo není na vození se po lese, tohle kolo je na ježdění rychle a agresivně z kopce.

Je ohromující, jak ohromnou jistotu vám dokáže dodat kolo s „pouhými“ 140mm zadního zdvihu. Zdvih není všechno a tady to platí o to víc, agresivní a moderní geometrie vám umožní to napálit i do míst o kterých byste na jiných kolech dost přemýšleli. Sentinel je tak trochu jako prášky na sebejistotu.

Takhle by šlo pokračovat ještě nějakou dobu, ale abych nějak věcně shrnul jízdní vlastnosti Sentinela při jízdě po trailu z kopce. Není to asi primárně kolo do trailcenter a ani to není primárně závodní enduro. Jako všechny Transitiony je totiž „Designed to party“. A přesně tohle jeho sjezdové vlastnosti vystihuje nejvíc. Je velmi podobný Smuggleru, jenom je větší, zlejší a rychlejší. Když chytnete řídítka do ruky, okamžitě vám dojde „jo, na tomhle kole to bude sranda, ale nesmím se bát to tam "nas*at“. Párty. A nekonečno možností jak zpracovat každou část trailu. Když jedete na skok, můžete ho buď jenom tak „přejet“ a počkat, jak ho velké kola a skvělá geometrie „vyřeší za vás“ a soustředit se na co nejrychlejší jízdu. Anebo ho díky krátké zadní stavbě, skvělému naladění odpružení vyslat, kam vás napadne. Protože i kdyby to bylo do protisvahu, Sentinel to nějak pokouše. Klopenou zatáčku můžete projet buď seriózním rychlým způsobem „venek-vnitřek-venek“ pro co nejvyšší výjezdovou rychlost a Sentinel to udělá. Anebo to můžete jak idioti narvat na vnitřek s plnou zadní brzdou a počkat, jak si s tím tohle kolo poradí. Poradí, vy budete pomalejší, ale kompletně vychechtaní. To samé když přijde prudká rockgarden. Buď chytnete řídítka a necháte kolo jet rovně, ať vám najde nejlepší cestu do cíle samo, a nebo vymyslíte prudce debilní variantu s odpalem z jednoho kamene a dopadem do jiných kamenů. Za ráfky neručíme, ale Sentinel to pokouše a vy budete opět vysmátí.

V minulém odstavci logicky nebylo nic o hladkých a rovinatých flow trailech. Jo, Sentinel si poradí i s českým trailcentry-dálnicemi. Ale není to ono. Na tyhle účely je spousta lepších kol. Ale na účely „ježdění z opravdového kopce po opravdovém trailu“ moc lepších kol není. Nevím, jestli vůbec nějaké.

Sentinel je nepřekonatelný při agresivní jízdě na těžkém nebo aspoň středně těžkém trailu. Pro lepší představu, Funtrail v Kopřivné je na spodní hranici toho,kde je ještě na Sentinelu sranda. Stačilo mi ho jet jednou. Oproti tomu nová sjezdová trať, nebo taky RZ 1 z posledních dvou Endurosérií, je přesně ideální trail na legraci se Sentinelem. Kde je potřeba dodá odvahu, kde to potřeba není, přesně poslouchá. Je zároveň rychlý a přitom zábavný.

Nevýhody? Nenašel jsem, pokud se budeme bavit o rámu. Určité úskalí plyne z relativně nízkého zadního zdvihu, protože Sentinel má přesně akorát zdvihu, kolik potřebuje. To znamená, že vyžaduje přesné nastavení tlaku v tlumiči. I takové 3psi a hloupé dva milimetry v SAGu dokáží úplně rozhodit pocit z kola a zkazit jízdu. Ale pokud vám nevadí vzít si tlumičovou pumpu do batohu/kapsy/led­vinky a první dvě jízdy ladit ideální tlak, ve chvíli, kdy ho najdete, to fakt poznáte. Okamžitě víte, že tohle je správný setup. Ani o psi víc ani míň, tohle.

Jelikož jsem testoval nejnižší osazení, které Transition nabízí, tady už samozřejmě výhrady mám. Ale ne až tak velké. Zadní obyčejný tlumič od RockShoxu nabídne jenom nastavení odskoku a dvě polohy „odemčeno/zamčeno“, ale díky výborné kinematice se s ním dá seriózně jezdit. Není zrovna dvakrát citlivý a sem tam se přehřívá, ale jinak funguje, udrží vám zadní kolo na zemi a pokouše i velké rány. To samé vidlice, Yari RC není zrovna vrchol evoluce, ale chodí relativně slušně a štelování komprese nahoře funguje. Prostě vzhledem k ceně celého kola 86 900 Kč na prémiovém rámu jsou určité kompromisy odpustitelné. Co ale odpustitelné není, jsou brzdy. Sram Guide T jsou prostě naprosto zbytečné využití kusu hliníku, který kdyby se stal plechovkou na pivo, udělal by líp. Brzdná síla je tragická, modulace v podstatě nulová, lépe řečeno náhodná, brzda brzdí pokaždé jina. Naopak co se týče přehřívání, tady Guide T rozhodně vynikají, hoří pod vámi v podstatě pořád. A abyste se nenudili, poměrně často se zavzdušní. A u kola, které má ambice letět z kopce fakt rychle a dovolí vám brzdit opravdu na poslední chvíli, jsou právě tragické brzdy tím největší kazičem dojmu z kola jako celku. Vůbec bych se nebál jít do nejnižší výbavy Sentinelu, je to výjimečně dobré kolo s velmi slušným osazením. Příjemný kokpit RaceFace, použitelná kola WTB STi s 29mm vniřní šířkou, v Mku už 150mm sedlovka, v L a XL dokonce 175mm, pohon NX Eagle…no, dejme tomu v pohodě. Ale brzdy musí okamžitě pryč.

Abych svoje dojmy nějak uzavřel, Sentinel je neuvěřitelně návykové enduro s ohromně zábavným, skoro až vulgárním jízdním projevem, které mimo to funguje i jako „tabletka instantní sebejistoty na dvou kolech“ když přijde na těžké, prudké a brutální sjezdové úseky. Je to skvělý nástroj, který se umí chovat seriózně závodně i „hulvátsky“ trailově. Není to chrt do kopce ani trailbike v tom smyslu, že máte XC kolo s vyšším zdvihem. Sentinel je podle mě ten Opravdový Trailbike. Kolo na traily a na zábavu při ježdění. Na nic jiného. Ne celodenní výlety, ne lehké šmrdlání se na flowtrailech. Na kopec se jakkoli vydrápat a dolů to tam kompletně vyslat.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel krabica 11.10.2019 v 7:17

    Nějak jsem nepobral to s tím offsetem, myslel jsem, že naopak delší offset (menší trail) je vhodný pro lepší obratnost kola ve výjezdech nebo nižších rychlostech.

  • profilová fotka Keli 11.10.2019 v 9:04

    Ano, máš určitě pravdu. Delší offset rovná se kratší trail (stopa). Uvidíme jak se z toho Čert vylže :-)

  • anonymní uživatel Macek (mpribyl (a) gmail.com) 11.10.2019 v 10:03

    Tyhle dopady různých offsetů pozoruju docela dlouho v recenzích.
    Giant: máme položenou hlavu, tedy jsme dali delší offset, protože to zkracuje trail a tedy zvyšuje obratnost kola.
    Transition: máme položenou hlavu, tedy jsme dali kratší offset, protože to zkracuje rozvor a tedy zvyšuje obratnost kola.
    Jako WTF. Pak si přečtu recenzi kde uvedou, že to je skoro jedno, že je rozdíl neznatelný a jsem v klidu:)

  • anonymní uživatel cena nesmysl 11.10.2019 v 10:35

    Za 87 tisic dostanu hlinikovy ram, shitovy gumy, low-end pohon i brzdy a zakladni tlumic s vidlici? Lol... Hlavne, se v textu objevilo magicke spojeni "premiovy ram".

  • anonymní uživatel Jaryn (mam nejakej :)) 11.10.2019 v 10:41

    Jo, proste neresit a jezdit :)

  • anonymní uživatel krabica 11.10.2019 v 10:56

    Macek: Moje zkušenost je taková, že s offsetem 46mm na 27,5 bylo řízení moc živé, tak jsem anglesetem položil hlavový úhel o 1° a jsem spoko.

  • profilová fotka esmo 11.10.2019 v 11:28

    no za 87 je to docela špatně osazený...aspoň kdyby ty brzdy tam byly lepší ...

  • anonymní uživatel vrabco (a.vrabec (a) gmail.com) 11.10.2019 v 13:21

    dolekop.com/...

  • anonymní uživatel MF ( (a) ) 11.10.2019 v 13:35

    Jsem po obede a jemne me zmita unava, ale toto nechapu: Ale pokud vám nevadí vzít si tlumič do batohu/kapsy/led­vinky a první dvě jízdy ladit ideální tlak, ve chvíli, kdy ho najdete, to fakt poznáte.

  • anonymní uživatel Duris (muj (a) mejl.cz) 11.10.2019 v 16:06

    87 za social edition v hlíně? To asi neprojde. Nevím co je prémiového na hliníkovým čtyřčepu, aby to ospravedlnilo cenu.

  • anonymní uživatel Tony 11.10.2019 v 22:22

    Za 60klacku by se to ještě dalo.ale za skoro 90?????to už si člověk může hodně vybírat.tech 30navic za ten nápis na rámu nestojí

  • anonymní uživatel CEO 12.10.2019 v 9:43

    Nevím ale, podle mých omezených zkušeností a ještě omezenějších schopností je geo rámu a u fullů chod zadní stavby to úplně nejdůležitější pro pocit z jízdy. Komponenty to můžou posunout, ale neudělají zdaleka tolik co rám. Měl jsem s kamarádem přímé srovnání sockoidní hlíny za 60 a Santy CC na kashimě za cenu násobně vyšší a oba jsme shodně konstatovali, že ta socka seděla líp a mít obě kola doma, tak se na Santu práší a nikdo ho nevytáhne. Tím neříkám, že je Santa horší, jen prostě nám 2 tento Santa absolutně nesedl. Ještě jsme tam měli Julianu a ta byla naopak super. Takže za mě pokud se podařilo odladit geniálně rám, může být papírově vyšší cena ok.

  • anonymní uživatel Ádoš 13.10.2019 v 15:41

    V první části textu píšeš, že je pocit z kol subjektivní a v závěru napíšeš, že pokud se jim podařilo odladit geo (pro koho? Pro tebe? Pro kámoše? Pro Tlustyho malýho Karla, nebo vysokyho hubenyho Honzu? Nebo pro Zdendu, co má sice krátký tělo ale jinak hrozný chapadla? :-D) tak je papírově vyšší cena ok. CeCe nevím, radši tu Santu za ty prachy. 90 je pro firmu bez dlouhodobého, pozitivního renomé trochu úlet.

  • anonymní uživatel Ádoš 13.10.2019 v 15:42

    Píšu do špatného vlákna oopps

  • anonymní uživatel QP 14.10.2019 v 8:39

    CEO: Juliana a SC jsou ty samé rámy.

  • anonymní uživatel Ceo 14.10.2019 v 10:01

    QP Proto to píšu - že ten jeden konkrétní model Santy ( starý Tallboy) mně vůbec nesedl. Ne že všechny Santy mi nesedí.

    Ádoš odladit pro kupujícího. Spíš trefit do konkrétního kupujícího.

    Zbytečná debata. Rozdíl papír vs. realita. Na papíře stojí Transitiony nesmysl. V reálu mají podle všeho Transitiony specifickou geo a naladění (podobně jako Mondrakery), které pokud sedne, tak smiles per km je k nezaplacení. Prostě jsou to kola se specifickým, odlišným charakterem, který buď okouzlí a pak nechceš nic jiného, nebo nejsou pro tebe. Transitiony se nevybírají v excelovské tabulce.
    Uvidím, jestli sednout mě, nebo ne (Smuggler).

  • anonymní uživatel Andre (andrex (a) atlas.cz) 14.10.2019 v 13:39

    Finální cena je zatížena o clo, s čímž se nedá nic dělat (vsadím se, že 2/3 Amíků by si to za cenu u nás nekoupili). Každopádně v EU máme hodně super značek, takže pro ty co musí hodně počítat, je řešeních víc než dost :).

  • anonymní uživatel Davo 14.10.2019 v 14:05

    Cena je fakt příšerna, ale je to tak, CLO to zabijí. Když nahodí Transition výprodej, dá se tenhle Nx model koupit v Ameru nový za 56 klacků (Tušim že 2018 model se tak prodával).. Každopádně Transition jako značka má určitě hodně slušné renomé, akorát tady v našich luzích a hájich ji nikdo tak moc nezná. Kola jsou to ale skvělá jak funkčně tak designově!

  • anonymní uživatel Jr. 15.10.2019 v 16:53

    A teď si to kolo za 56 klacků nech poslat domů :).

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí