Test: PTN Rokk Line - lehká vložka do pláště, která funguje spolehlivě

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 16.9.2019

Vložek do plášťů je na trhu celá řada, přesněji neuvěřitelně dlouhá řada. Výrobců je spoustu, provedení také stejně, tak jsou rozdílné i výrobky. Nalijme si čistého vína – ona taková vložka do pláště není žádná raketová věda, ač se nám často výrobci snaží namluvit opak. Ačkoliv jsou na trhu naprosto rozličné tvary tak funkce je vždy obdobná. V podstatě se jedná o věc, která brání kontaktu ráfku s pláštěm při maximálním dorazu pláště, tak aby se plášť o ráfek neprosekl. To je samozřejmě primární funkce. Druhotnou funkcí jsou i lepší jízdní vlastnosti díky útlumu v pěně.

Italský výrobce PEPI´S Tire Noodle je na trhu doslova stálicí. V nabídce má již několik verzí, určení – od extrémně lehkých pro cross country závodníky až pro sjezdově endurovou verzi Rokk Line. Právě tu jsem ve svém kole vozil snad půl roku.

PTN Rokk Line je tvořen pěnou obalenou ve fólii. Toto řešení PTN přinesl již u svého předchozího výrobku, ten nesl červenou fólii a byl určen na jemnější zacházení než tato žlutá varianta. Rozdíl samozřejmě není jen v barvě, ale i v provedení. Rokk Line má hustější pěnu a hlavně pěna není dutá, v průřezu se jedná o kulatý, plný profil. K dispozici je Rokk Line ve třech velikostech, já pro ráfek s vnitřní šířkou 30mm použil střední průměr 60mm a bez problému používal v pláštích šíře od 2,3 – 2,5 palce. Jedna nudle rozměru M a pro 29" kolo váží 108 gramů.

Výhody řešení, potažení pěny fólií, jsou jednoznačné – maximální odolnost proti nasávání tmelu. Možná se to jeví jako marginální problém, ale u některých vložek je nasákavost opravdu veliká a pijí tmel jako houba. Když víš, že se ti do vložky nic nevsákne, nemusíš neustále kontrolovat kolik tam vlastně tmelu máš – stačí jen čas od času trochu doplnit. Samozřejmě, pokud si na prázdném kole s vložkou dáš dojezd RZ, tak potah prořízneš a kouzlo přestane fungovat.

Kromě nenasákavosti fólie zaručí i téměř nulové natažení celé vložky. Při použití a neustálých nárazech do vložky je logické že se pěna vytahá a natáhne. Pěna se možná tahá ale fólie nikoliv. Takže i po půl ročním používání je vložka v víceméně stejném rozměru jako při prvotním použití. Velký rozdíl například od Panzerů, které se již po krátké době natáhli tak, že po vyzutí z pláště do něj nešly následně skoro vložit. To, že se vložka nenatáhne je jednoznačně výhoda, je totiž neustále přilepená k ráfku a při otáčení kola na něj těsně doléhá, nikde ti necestuje, nehýbe se.
Protože vložka doléhá opravdu přesně a těsně je nezbytné použít speciální ventilek, kterým vzduch prochází uvnitř ráfku bokem, nikoliv v ose ventilku. Ale tento způsob najdeme i u drtivé většiny ostatních výrobců.

Hodně podstatná je i výdrž, PTN na svém facebookovém profilu zveřejnilo výsledek srovnávacího testu, do různých vložek opakovaně vnikal impaktor až do jejich nevratného poškození. Rozhodně zajímavá čísla.

Cena, ta je společná pro drtivou většinu vložek do plášťů, je hrozně vysoká. Především k vzhledem ke složitosti výroby, která rozhodně není nijak extra náročná. Ani u PTN tomu není jinak, dát téměř 1 800 Kč za kus pěny potažené fólií je hrozné. PTN je dodáváno v setu pro obě kola, za tuto cenu dostaneš dvě vložky a dva bezdušové ventilky. Matematika základní školy říká, že cena je zhruba poloviční než kterou nabízí konkurence (např. Cushcore).
Jasně, můžeš si doma vyrobit podobnou vložku za zlomek ceny, ale musíš pro to něco udělat – sehnat si materiál, měřit lepit a věřit, že to bude fungovat. Já jsem od přírody člověk líný a nechce se mi vymýšlet, raději použiji osvědčené řešení i když si za něj budu muset připlatit.

Po relativně dlouhém čase můžu vložku Rokk Line rozhodně doporučit. Funkčně patří k tomu lepšímu, vyrovná se – pro mne – nejlepší vložce Cushcore, ale má oproti ní jednu nespornou výhodu, kterou ocení především závodníci. Cushcore v lese při devastaci pláště, například proříznutím, v situaci, kdy musíš nasadit duši prostě z ráfku bez velkého nářadí nesundáš, PTN naprosto v pohodě a to i bez montpák.
Zásadní výhoda použití bezdušového řešení s vložkou, a sice, minimalizace defektů a snížení tlaku funguje bezvadně. Při svých 90 kg se vším všudy jsem byl schopen jezdit v zadním kole tlak 1,23 baru – 17,8 psi (plášť s výztuhou WTB Judge 2,4 Tough) a za celou dobu neměl ani jeden defekt, ani poškození ráfku. A to i včetně několika závodů.

Infobox

PTN Rokk Line Cena: 1 799 Kč Varianty: S (šířka ráfku 23–35 mm) / M (šířka ráfku 27–38 mm) / L (šířka ráfku 35–48 mm)

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel DVO Factory Rider 16.9.2019 v 8:43

    Co kdyby sis místo vložky zkusil pořádně nafoukat kola. Vozit 1,23 v zadnám kole je celkem bebilit@

  • anonymní uživatel mathes 16.9.2019 v 8:48

    Po pul roce vlozka byla vytahana a volně se otacela kolem ráfku. Vnější obal peppiny byl od ráfku proseknutý na několika místech a tak vnitřní pěna nasakovala tmel. Ani se svými 65kg jsem se při tlacích +20psi na maxxisech s dh vyztuhou nevyhnul defektum a zničení ráfku. Montáž je u této vložky opravdu snadná, ale tím pro mě klady končí.

  • anonymní uživatel MD 16.9.2019 v 9:23

    Já nevím, dávat skoro dvojku za takovou věc. To si radši párkrát nezajdu do hospody a došetřím na Procore.

  • profilová fotka Keli 16.9.2019 v 9:53

    DVO: Můžeš mi prosím říct jaký tlak dle tebe bych měl vozit s butylovým pláštěm a vložkou?
    MD: ProCore nejde použít například s velkým množstvím karbonových ráfků
    Mathes: já se tímto, co popisuješ, nesetkal. Ale vozil jsem vložku výhradně s WTB plášti a na NoTubes ráfcích, což samozřejmě může a má vliv.

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 16.9.2019 v 10:56

    2 Keli

    záleží na tvojí váze a typu pláště - ale obecně 1,23 Bar je dle mého hodně málo - velký valivý odpor = méně agresivní, pomalejší jízda.
    Ale tohle má každej subjetivní, někdo raději "komfortnější" jízdu, někdo se smíří s tím, že mu to sice uskakuje, ale zas kolo rychleji
    jede. Moje mininum bylo s 95kg cca 1,4-1,6 BAR a to jen kvůli technickým rockgardenům. Jinak jsem jezdil okolo 1,8-2,5 BAR v závislosti
    na typu trati. Kola se lépe odvalovaly.

  • profilová fotka Keli 16.9.2019 v 12:20

    Ádoš píšeš o plášti s vložkou nebo píšeš o plášti bez? Je to dost zásadní rozdíl. Jinak vyšší tlak neznamená lepší odvalování, to platí na zcela hladkém povrchu, v praxi je to opět dost jinak a přišli na to třeba i na silničkách.

  • anonymní uživatel DVO Factory Rider 16.9.2019 v 12:22

    Já osobně mám zkušenost s vložkou PANZER strčenou do Maxxis Aggressor DoubleDown 2,5WT obutým na DT EX511. Při svých cca 65 kg jsem nikdy nešel pod 1,6 Bar s vložkou a bez vozím tak 1,8-1,9. Ad. vložka PANZER - už nikdy víc! Obouvání pláště s tímhle bazmekem je velice nekomfortní (reklamnímu videu rozhodně nevěřte), vytahá se to jak starý tepláky a i s touhle vložkou jsem plášť stejně cvakl.

  • anonymní uživatel Holy 16.9.2019 v 13:25

    Já mám 3 měsíce Pepiho nudli na Mavic Crossmax Carbon obutých do Maxxis DHR, vozím lehce pod 2 bary a vložka rozseklá asi na 10 místech a nacucala všechno mléko... Za mě dost nevyhovující... Kdyby šla upnout fotka, už je tu.

  • anonymní uživatel SaintJV (xxpokusxx (a) seznam.cz) 16.9.2019 v 13:43

    Zkuste ty fotky naházet sem at je to pohromade, co vy na to?

  • anonymní uživatel SaintJV (xxpokusxx (a) seznam.cz) 16.9.2019 v 13:44

    kua w(e)w(e)w(e).bike-forum.cz/forum/inzerty-do-plastu-vase-fota-plus-zkusenosti

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 16.9.2019 v 15:19

    2 SaintJV

    ono by bohatě stačilo, kdyby se zase dal prostor DK fóru a fotkám - to bylo to, co drželo DK nahoře - komunita. To se zrušilo.

    2 Keli

    s vložkou nemám zkušenost, ale přijde mi zvláštní, abych trail sjel rychleji na 1,2 BAR než na 2.0 BAR. Prostě mi to nejde pod fousy.
    S podfouklejma gumama byli vždycky všichni pomalejší.....ok, míň jsme si rozbíjeli držky, protože to sedělo.

  • profilová fotka Keli 16.9.2019 v 16:37

    Ados: tvůj komentář je bohužel zcela irelevantní. Vyzkoušej to někdy s vložkou ať máš porovnání. Co se týče nižšího tlaku, možná ti to pod fousy nejde, ale zeptej se strejdy Googla a uvidíš sám.

  • anonymní uživatel Ádoš 16.9.2019 v 17:31

    Dobře, pokud bude příležitost, rád vyzkouším. Do té doby budu krapet nevěřící Tomáš. Asi to znáte na domácích trailech, které má člověk
    naježděné i poslepu, všichni - ze začátku jsme vozili nižší tlaky kvůli bezpečnosti. Guma oblepovala každej kamínek a kořen, při nahuštěnejch
    pláštích guma letí po terenních nerovnostech daleko rychleji. Alespoň takhle fungovaly běžné pláště a byl to po dlouhá desetiletí
    nepopiratelný fakt v MX, XC, DH....dráhové i silniční cyklistice.

    Pokud šprcka změní diametrálně vlastnosti pláště a i s měkym pláštěm jde jet stejně rychle, tak se svět v prdel obrací a rozbil si mi bábovičky :-)

  • anonymní uživatel Jiri Fikejz (jiri.fikejz (a) seznam.cz) 16.9.2019 v 23:34

    Podivej se na to, co se aktualne vozi. Nino vozi treba 2,4 semislick od Maxxisu s lehkou vlozkou. Dneska je efektivita odpruzeni, vaha rafku i celku uplne jinde a hlavni je nalezt nejvhodnejsi kompromis v nastaveni. Takze pneu na 2,5 mozna lepe akceleruje na asfaltu, ale jinak ztraci uplne vsude- minimalne v CX/Gravelu, XC i Enduru. To stejne na silnici, tam se taky rozsiruje a tlak jde dolu. Je fajn, kdyz jedes na draze na uzkych galdach na 10 atmo, ale kdyz na stejnem set-upu prijedes na kostky nebo vlhkou zatacku, tak lezis ani nevis. Valivy odpor na hrubsim asfaltu je mnohem horsi.

  • profilová fotka Pavel 16.9.2019 v 23:37

    Ádoš: taky jsem nad tím tlakem trochu kroutil hlavou, neb jsem žádnou vložku v plášti nikdy nezkusil, ale když teď nad tím uvažuji, tak si říkám, že musí být rozdíl, v jak velikém prostoru daný (stejný) tlak je...

  • anonymní uživatel Mirra (m.krizek (a) email.cz) 17.9.2019 v 7:17

    Všeobecně, pláště, šířka, vzorek, konstrukce pláště, tvrdost, tlaky v pneu....... je vždy výsledek nějakého kompromisu a nedá se jednoznačně říci tohle je nejlepší. Záleží na jezdci, na trati, výkonnosti........
    Doba, kdy se jezdily úzké pláště na 4bary je dávno pryč. Pokud si někdo opravdu chce “hrát” s pneu tak jako úplný základ je digitální tlakoměr - takové to osahávání pneu a odhadování tlaku nikam nevede.
    Já osobně mám slabé nohy proto vozím lehké EXO pláště s samodomo lehkou vložkou. Vepředu 2,5 WT na 35mm ráfku a v zadu 2,3-2,4. Tlak mám nějaký výchozí a konečný volím až podle tratě/počasí. Obecně raději volím tlak víc na jistotu (abych neprorazil) + nemám rád žvejkání gumy (pokud žvejkám EXO tak se poničí kord a plášť háže). Tlak pneu hodně ovlivní jak druh vložky tak i velikost (v podstatě se dá vložka chápat jako tokeny ve vidlici). Ve finále to vypadá tak, že tlak 1,4bar je OK a 1,5 je “nepožitelný” (pneu odskakuje nedrží.....).
    Jak psal Fikejz na silničce to je stejné. Do práce dojíždím na kole přes centrum města (kočičí hlavy) a pokud mám pneu nafoukané jak na hladký asfalt tak se pomalu nejsi schopný rozjet/udržet rozumné tempo. Pokud podhustím tak se i na kostkách dá letět jak vítr.

  • anonymní uživatel Koli 17.9.2019 v 7:23

    Adoš: Já 2 bary nefoukám ani na XCM závody, hrozně to drncá a nedrží to :D. Spíš kolem 1.5 a foukají tam profíci i méně a jede to. Taky je něco jiného 1.2 baru v plášti kupříkladu s EXO ochranou nebo butylovou ochranou, ta tuhost pláště udělá hodně. Jediný, kdy jsem foukal na zadek třeba 1.9-2.1 atm bylo na sjezďáku/enduru, když sem věděl, že pojedu jak prase a nechtěl sem zrušit ráfek.. Což se stejně stávalo :D

  • anonymní uživatel mathes 17.9.2019 v 7:29

    Keli: Ja vozil pepinu na E13 LG1+ a maxxisi vzdy ve variantě WT.. Ted jsem na CushCore a rozdíl je propastný.
    Ještě k tomu tlaku, když jsem byl na méně jak 1,5 bar, začal jsem plášť v klopnách zouvat. Znova budu opěvovat Cush, protože ten teď drží patku krásně na ráfku a žádné zouvaní zatím neproběhlo

    A k té pepině ještě dodám že když jsem kolo roztočil a pak ho prudce zabrzdil, slyšel jsem jak se tam pepina ještě setrvačností točí a to moje OCD nedávalo :D

  • anonymní uživatel Roman 17.9.2019 v 8:41

    Vyzkoušel jsem samodoma, ale cucalo to tmel a rozekal jsem to za chvilku. Na DH mám cush core + DH butyl a tlak vozím cca 1,9bar na zadním při 86kg + chrániče a oblečení, takže a si dost přes 90kg. A v pohodě ráfky konečně furt necinkají i tak jsem ráfek DT FR560 přihnul což nevadí. Na Trail biku vetšinou Exo + ARD od nukeproof. Mléko nesaje, ale hustější tmel na ní ulpívá a vytahuje, takže jsem jí zkrátil. Tím jak nesedí pevně v ráfku bych jí doporučil spíš na ráfky do i25mm. Za mě tedy jednoznačně cush core. Sice těžší a dražší, ale funguje a kdy si člověk zvykne, tak i to přehazování plášťů docela jde.

  • profilová fotka Karel 17.9.2019 v 13:35

    Pokud to chceš brat trochu vážně, tak durability test mluví za vše- CC. Já vozím na DH ghetto pěnovou plavací nudli a kupudivu to tmel saje míň než jsem čekal ( dávám tmelu minimum jen na zacelení při nahození pláště) a svůj účel to plní dobře (nemuset při průrazu dojíždět vyloženě po ráfku) a ran to pochytá taky hromadu, životnost stejného ráfku je výrazně delší. S pláštěm to vyhodím a za pár kaček tam dám novou

  • anonymní uživatel Dawid 17.9.2019 v 14:51

    to Karel: mam to úplně stejně za 65kč jezdím do průrazu pak zalepím plášť a hodím novou. Pěnove varianty jsou jen vyhozene peníze. Prvotní nadšení že si dojel na prázdném vystřída zděšeny pohled nad rozsekanou pěnu. Je jen otázkou času kdy to příjde :-).

  • anonymní uživatel Balanc 19.9.2019 v 10:33

    Ma nekdo znameho v R&D u Maxxisu?

  • anonymní uživatel Al (al (a) al.org) 21.9.2019 v 8:53

    Ty ventilky se daji koupit nekde samostatne? Cush core dava jen jeden a je hlinikovej. Libil by se mi tento kovovej.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí