Test: Rock Machine Blizz TRL 70-29 - hardtail s obřím potenciálem

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 22.3.2021

Trailový pevňák nechybí ani v nabídce české značky Rock Machine. Model Blizz TRL nabídne unikátní rám, 140 milimetrů zdvihu, devětadvacítky a velmi slušné osazení za přívětivou cenu.

Nízký, až extrémně nízký

Když nahlédneš na rám Blizze TRL musí tě napadnout, že je jiný. Ano, je poměrně malý. Nízký a dlouhý. Dvě slova, která dokonale vystihnout rám Blizz TRL. Velice nízká sedlová trubka dominuje všem velikostem, ale u největší, testované velikosti je asi nejvýraznější. 431 milimetrů u velikosti XL - to je extrémně malá hodnota. Nicméně u Rock Machine krátkou sedlovou trubku "kompenzují" dlouhou teleskopickou sedlovkou, i nejmenší velikost zkousne 150 milimetrů a jezdci přitom dosáhnou na pedály. A u větších velikostí, tedy i na tomto konkrétním XL je dokonce osazena sedlovka s délkou 170 mm.

Obvykle vozím řídítka co nejníže to jde, mám to tak rád a vyhovuje mi to. Avšak na Blizzu je rám tak nízký, že jsem s výškou prvních několik jízd laboroval a skončil až v maximálním možném vysunutí představce. Pokud vozíš řídítka proklatě vysoko, na Blizzu budeš možná mít i v nejvyšším nastavení problém, který vyřešíš jen výměnou řídítek za vyšší.

 

Velikost

Když jsem měl první možnost vyzkoušet Blizz TRL na letní prezentaci Rock Machine sedlal jsem velikost L a tato velikost byla pro mne s výškou 185 cm naprosto hraniční. Nebál bych se ji označit spíše nejezditelnou. Ano, jediná volba pro jezdce s výškou 185 cm a vyšší je velikost XL. A pokud jsi narostl ještě více, tak v aktuální nabídce velikostí Blizz TRL pro sebe kolo nenajdeš. 

Osazení

Testovaný model nesoucí označení 70-29 byl ve vyšším osazení. V nabídce Rock Machine totiž najdeme ještě i nižší, ekonomičtější verzi za necelých třicet tisíc. 
Za bez desetikorunu čtyřicet tisíc korun českých RM namíchalo zajímavý koktejl komponentů, levnější, ale odolné a především funkční. Na kole za čtyři pětky očekáváš nějaký chyták, na něčem přece výrobce musel ušetřit. Já však vyloženě do očí bijící komponent, který by si přímo říkal o výměnu nevidím. Kompromis ceny a výkonu je dokonalý, je to prostě kompromis bez kompromisů!
Nebudu zdržovat popisem jednotlivých komponentů, ale vyberu ty zásadní.

Vidlice
Rock Machine již delší dobu osazuje kola vidlicemi DVO, konkrétně tento Blizz nese model Diamond D3 s průměrem vnitřních nohou 35mm a nastavitelnou pomalou kompresí a odskokem. Relativně základní vidlice dle katalogu se slušnými užitnými vlastnostmi. Dostaneme se k ní dál.

Brzdy
Brzdy brzdí závod, nicméně bez kvalitních brzd to nejde. Vzhledem k ceně kola asi nepřekvapí, že je kolo osazeno mimořadovými brzdami Shimano - páčka MT4100 a třmeny BR-MT420. Ke třmenům osazenými čtyřmi pístky nelze mít výhrad, na páčku si člověk ale musí zvyknout. Celkově lze brzdy hodnotit známkou dobrá. Brzdný výkon v kombinaci se 180 mm kotouči je solidní, ocenil bych jen větší kousavost. Body dolů ubírá měnící se krok páčky, s tím jak se minerální olej zahřeje, krok se zkrátí.

Pohon
Shimano Deore nabídne "jen" 11 rychlostí, ale přitom zachová mega rozsah 11 - 51 zubů na kazetě. Odstupňování mezi jednotlivými pastorky by se dalo označit jako poměrně veliké, jeden chybějící pastorek je prostě znát. Často jsem se dostal do situace, kdy jsem jen obtížně hledal, co zařadit. Menší pastorek byl moc těžký, větší byl zase moc lehký. Řešení? Jednoduché! Buď zpomalíš a nebo zrychlíš. Nic s čím by se nedalo žít. Beru to jako daň za super rozsah, vyjedeš v podstatě cokoliv a navíc máš lepší životnost celé pohonné soustavy než u 12rychlostní varianty.

Pneumatiky
Obutí od WTB, jak je zvykem u Rock Machine. Kombinace TrailBoss a Vigilante je přesnou trefou vzhledem k určení kola. Šíře 2,6 a 2,5" je pro mne osobně trochu moc, ale chápu, že větší šířka přidá trochu na pohodlí a jízdním komfortu. Sice jsou obě gumy v tvrdé směsi, ale zadní má alespoň zesílený bok. Chválím.

Teleskopická sedlovka
Použití teleskopických sedlovek s velkým zdvihem umně eliminuje nízký rám a přidává na prostoru nad ním. Jezdce neomezuje zavazející sedlo a může tak plně využít zdvihu ve svých nohách. Kolo má prostě kam uhnout.

Jízdní pocity

Při každém nasednutí mě překvapilo kolik prostoru mám na rámem. Nezvyklý pocit, který jsem na žádném jiném kole nezažil. Vlastně ano, na mém pumpovacím pevňáku je to podobné. 
Nicméně při jízdě malost rámu nevnímám, protože jeho délka je docela standardní. 
Když se kopec zlomil dolů a sedlovku jsem zasunul, zjišťuji, že by rám klidně zkousnul i teleskopku s ještě větším zdvihem. Je otázkou, zda-li by ještě větší zdvih měl pro uživatele význam, pokud nejezdíš extrémně prudké technické sekce, je 170 mm zdvihu naprosto dostačující. Dostat sedlo při zasunuté sedlovce do kontaktu s pozadím je skoro unreal. 

  

Geometricky není Blizz TRL žádný extra agresivní stroj, jeho určení ani takové není - má to být univerzální kolo na traily, od těch lehčích flowček a těžší - Blizz zvládne vše, záleží jen na jezdci. Vyvážená kombinace 66 stupňů hlavovky a 440 mm na zadní stavbě je optimální pro dostatek ovladatelnosti a i stability v rychlosti. Blizz je obratný, mrštný a to i přes absenci ultra krátké zadní stavby a dost dlouhého rozvoru. Při jízdě ale délka kola není extra znát a to ani ve velmi utažených zatáčkách. Switchbacky projíždím jako nic, žádné odhazování zadního kola není třeba, stačí si jen pěkně nadjet. Pokud ale přijde trialová vložka, endo, otočka okolo předního kola jde sama, v takové situaci budeš děkovat tvůrcům kola, že vidlice není kilometr předkoplá a ty při endu nemusíš dělat předklony jako jogín. 
Vzal jsem Blizze i na ostřejší traily a překvapil mě jeho potenciál a schopnosti zdolat i terén, který by jsi na pevňáku jezdit nechtěl. Kombinace 140 milimetrů zdvihu a devětadvaceti palcových kol funguje bezvadně.

Hmostnost Blizze TRL je obdobná jako u podobných konkurenčních trailových kol, atakuje 15 kilogramů a už jen to z něj žádnou extra raketu do kopců nedělá. Ale Blizz to vynahrazuje pohodlím, sedíš si jako v křesle, v klidu točíš nohama a Blizz spokojeně stoupá. Do kopce vyjedeš skoro s téměř nulovým úsilím. To platí na hladších výjezdech, ani v terénu Blizz nezklame. 
Jeho delší stavba totiž dost usnadňuje výjezdy, Blizz nemá tendence se stavět na zadní a to ani v nejprudších výjezdech. Jízda do kopce v rozbitém terénu je o poznání snazší než na nedávno vyzkoušeném Canyon Stoic.

Něco se nepovedlo?

Za mne je jednoznačně potřeba zaměřit se na vidlici. V létě při krátkém testu se vidlice chovala předvídatelně. Teď jsem nasedal na kolo, které trávilo noci v nevytápěné garáži a měl jsem pocit, že vidlice je přetlumená a tupá. A to i při nejvíce povoleném odskoku i pomalé kompresi. Sídlo DVO se nachází v Kalifornii, a tam nemrzne. U nás ale zrovna mrzlo a chod vidlice se s klesající teplotou dost zásadně změnil. Samozřejmě k horšímu.
Konstrukce tlumící patrony počítá s teplotami na 10 °C. Pokud budete jezdit i při teplotách okolo nuly, počítejte s tím, že vidlice je v továrním setupu na hranici použitelnosti. Je možné nechat si na zimu upravit polohu planžet, nejlépe v nějaké ladičské laboratoři. To si necháme na příště.

Co říct na závěr? Rock Machine Blizz TRL je kolo s obřím potenciálem. Bajk na kterém velmi příjemně jezdí a navíc je za super cenovku.

Infobox

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Karlička 22.3.2021 000 7:43

    Supr zábavný kolo, po dvou měsících ježdění úsměv stále od ucha k uchu

  • anonymní uživatel Šíša (honzasiska (a) centrum.cz) 22.3.2021 000 7:47

    s každým dalším kolem od RM mi přijde, že na těch barevných provedeních musí dělat dva lidi. Jeden má trochu vkus, vybere základní barvu rámu a pak přijde ten druhej, otevře plechovku toluenu, půlku jí vyčichá a pak ze vzorníku nejhnusnějších barev vesmíru vybere tu jednu (dvě, tři...), kterou ten rám dojebe. Fakt to nechápu, proč se tohle děje. Vždyť ten rám mohl být v té šedé, s černým nápisem, ta DVO vidle by tam nijak zvlášť nerušila - ne! Musíme tam nasrat trochu zelený, která ale bude mít jinej odstín, než ta vidle! Tohle fakt navrhuje stejnej člověk, kterej dělá projekty zateplených fasád pro český panelový sídliště.

    • anonymní uživatel Mára 22.3.2021 000 8:45

      Designem je RM někde před 10ti lety kdy frčeli cirkusácký barvy na kolech. Ale asi je to to čím chtějí vyčnívat. Vrchol hnusu BLIZZARD 70-297, to kolo nebylo nikdy hezký samo o sobě, ale v té červené barvě je to teda mega hnusný.

      • anonymní uživatel Honza 24.3.2021 000 15:53

        Ty voe presne, mluvis mi z duse...

    • anonymní uživatel orbann@seznam.cz (orbann) 22.3.2021 000 10:05

      s těma panelákama je to přesný
      ona ta základní barva šedá (s nádechem krémový nebo o co se to snaží) je sama o sobě docela hnusná, ovšem na tu červenou to ještě nemá, tohle je taky strop www.mojekolo.cz/...

    • anonymní uživatel hoffman 28.3.2021 000 12:18

      tak nejak. a ešte nájsť zmysel ladiť odtieň na ráme k vidlici. to sú 90te. každý náročnejší kustomer si aj tak bike podľa svojich potrieb preskladá. často x vidla je otázkou osobných preferencií a ide z rámu dole prvá..

  • anonymní uživatel Ewa Farna (peceny (a) morcata.com) 22.3.2021 000 9:46

    Jediny plus je ze alepson sedlo zustalo cerne

  • anonymní uživatel Kingofdirt 22.3.2021 000 10:00

    Doufam ze to lidi z RM tady ctou a chytnou se konecne za nos, protoze ty kola nejsou blby. Prosim najmete si nejakyho designera kdyz to neumite!!!! Verim ze by si to koupilo daleko vic lidi kdyby ty kola nevypadali designove desne kolotocarsky (ano barvicky jezdi :))) Myslim ze trendy a inspirace vsude ve svete jsou jasny... rychly pruhy jsou out uz tak 10 let. Staci mrknout ke konkurenci SC, Yeti, Canyon nebo i ceskej SUP ;-)

    • anonymní uživatel Koli 22.3.2021 000 11:49

      Tak oni jsou se Supem v podstatě jedna firma žejo.., ale ten design jim nějak nejde no :) A to jak barvičky tak i konstrukční. I když blizz vypadá dobře oproti blizzardům.

  • anonymní uživatel whatever 22.3.2021 000 10:51

    Vzhledove mi to pripomnelo, kdyz jsme si jako kluci odreli detskyho pionyra, tak jsme sehnali neonovy lybarovky a tema ty mista v kruzich obstrikli. Dnes mi to ale pripada mimoradne hnusny. Jinak kolo vypada chytre vymysleny a muze nadelat spoustu radosti.

  • anonymní uživatel Honza S. (jmeno (a) prijmeni.cz) 22.3.2021 000 14:36

    Nikdo a nic vám přeci nebrání si to přestříkat podle vašich představ. Teda pokud oželíte samolepky. :-P Když jedu, tak barva kola je to poslední, co řeším. A ano, radši pojedu na dobrém kole, byť v divných barvách než na krásném designovém kousku, který nebude fungovat.

    • anonymní uživatel Kingofdirt 22.3.2021 000 15:15

      Nebrani, ale kdyz uz investuju x tisic do kola, tak by my melo delat radost i vzhledove, takze se radsi kouknu po jinych znackach i kdyz funkcne tomu nic nevycitam :) stacilo by to zkrotit a byly by to za me fajn kola celkove. Proste klasicky cesky cim vic tim lip... namisto Less but better

    • anonymní uživatel krabica 22.3.2021 000 15:17

      To já si raději vyberu kolo, které funguje a zároveň se mi líbí, ale když chocou designem odhánět zákazníky, tak to je jejich věc.

    • anonymní uživatel Jarda 23.3.2021 000 16:28

      Honza S. : mně teda brání kolo přestříkat záruka. BTW volím kolo, které je pěkné designově a zárovň i funguje

  • profilová fotka Vencik 22.3.2021 000 15:48

    za ty prachy bomba

  • anonymní uživatel Honsa 22.3.2021 000 18:37

    Už chybí jen fialový řidítka a nikdo to neukradne..

  • anonymní uživatel daywak (daywak (a) gmail.com) 23.3.2021 000 7:05

    Honsa zabil

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí