Test: Acerbis Legacy Pants - super odvětrané kalhoty na kolo

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 17.3.2021

Testované kalhoty Acerbis Legacy Pants jsou na první pohled jednoduché, ale při podrobnějším pohledu zaujmou mnohé vychytávky. Co čekat? Volnější střih, odvětrání, i kapsy, to vše, ale i něco víc.

  

Použití kalhot na motorkách je dlouhodobá záležitost, ve sjezdu také, ale do oblasti endura či trailování přichází dlouhé kalhoty teprve v několika posledních pár sezónách. Důvodem je materiál. Materiály používané na motorkách či ve sjezdu nejsou dostatečně pružné, mají především ochranou funkci, šlapání v nich není není prioritou a ani není nijak extra příjemné. Až látky pružné do všech směrů tzv. čtyřsměrový stretch přinesly pohodlí a dodaly dostatečný komfort při šlapání. Poté nastala jejich velká popularita, bavíme se od době cca několika málo let zpátky. 

Acerbis, Italové s motorkovou historií

Italský výrobce Acerbis je na trhu již téměř pět desetiletí, svou historii píše od roku 1973 a jeho dominantní oblastí, které se věnuje nejvíce je motorkový sport, enduro či motokros. Do oblasti horských kol, do gravity zaměřených horských kol nakoukl teprve nedávno, ale s tak dlouhými zkušenostmi z motorek se dá očekávat, že jeho výrobky budou stejně dobré. Uvidíme.
V portfoliu Acerbis určeného pro MTB najdeme především oblečení a chrániče. 

Materiál pružný, pohodlný

Na omak je základní materiál poměrně tuhý, podoba s motorkovu Cordurou zde trochu je. Výše zmíněné platí jen pro první dotyk, jakmile si kalhoty oblečeš okamžitě pocítíš, že motorková Cordura - tvrdá a nepoddajná - je od této látky na hony vzdálena. Legacy Pants jsou ušity z tkaniny Acerbis X-flex, polyesterové látky obohacené nylonem a navíc i 2% spandexu. Pružnost to je klíčová vlastnost. Je až překvapivé jak se látka dokáže natáhnout. Výhody velké pružnosti jsou nepopiratelné, díky ní se v kalhotách velmi příjemně šlape a nikde nic netahá. Samozřejmě odolnost nelze s Cordurou srovnávat, ale věřím, že i tak materiál vydrží dost.
Původ v motokrosu je jasně patrný z podšívky. Ta se nachází v oblasti pasu a sahá v podstatě až ke kolenům. Velmi příjemný polyesterový perforovaný úplet. 
Když bych pocity z nošení a ježdění měl popsat tak Acerbis Legacy pants mi strašně připomínaly kraťasy. Volnost a pohodlnost je srovnatelná jako u kraťasů, navíc s přidanou hodnotou v podobě dlouhých nohavic.

Italskou velikost nečekej

Na rozdíl od velké spousty italských výrobců Acerbis nejede v italských velikostech. Italský somatotyp není se somatotypem běžného Středoevropana zcela kompatibilní. Italové jsou spíš drobní, šlachovití a Středoevropané zase více mohutnější. Takže Čech velikosti M často musí sáhnout u italské značky po velikosti XL. 
Naštěstí zde to neplatí, já se svými 90 kilogramy a obvyklé velikosti XL, respektive 36 palců v pase, jsem volil velikost XL i u Acerbisu. Mám raději volnější střih, ale určitě bych se vešel i do menší velikosti L. Obvod pasu se může natáhnout, látka umožní a naopak dá se i zmenšit pomocí dvojice stahovacích pásků jištěných suchým zipem.

Obvykle u italských značek se setkáváme s velmi obtaženým designem a nízkým pasem, ani to zde neplatí, Acerbis jde spíše cestou americkou, volí pohodlnější a volnější střih.
Je samozřejmě počítáno s použitím chráničů, i s rozměrnějšími chrániči stále jsem měl dostatek volnosti. Za to vděčí kalhoty síťovaným panelům na zadní straně lýtek, skoro až stehen, jehož pružnost je zhruba dvojnásobná ve srovnání se základním materiálem.

Zapínání na druk i háček

Zajímavé provedení má zapínání, klasický kalhotový zip kryje léga jištěná kombinací háčku a druku. Pro mě docela nezvyklá kombinace a chvíli mi trvalo než jsem si na ni zvyknul. Výhodou je, že se zapínáním v pase podstatě se nemá šanci samo rozepnout, háček se jen tak sám od sebe nepustí.

   

Kapsy nechybí

Kalhoty disponují dvojicí zipem uzavíratelných kapes, jejich pozice se nachází z přední části stehen. Velikostně jsou dostatečné i na rozměrnější telefon či peněženku. Avšak vzhledem k jejich pozici s s větším nákladem moc počítat nelze, protože při každém šlápnutí její pocítíš.

Odvětrání na jedničku

Velmi příjemnou vychytávkou jsou drobné, nenápadné laserem vyřezané dírečky v oblasti třísel. Děrovaná plocha není nijak zásadně veliká, ale i tak odvětrání poskytuje kvalitní a v chladném počasí je ti skoro až zima. Vliv na to má i zmíněná pružná síťovina zmíněná o pár odstavců výše. 
Dalším detailem je drobný silikonový pásek na zadní vnitřní straně pasu, který nedovolí vytahování dresu z kalhot. 

Vodě odolá jen chvilku

Jedinou výtku lze mít k voděodolnosti, ta je minimální. Kalhoty mají sice voděodpudivou vrstvičku na povrchu, ale ta většímu mokru dlouho odolávat nedokáže. Především exponovaná oblast pozadí by si zasloužila silnější ochranu. Je jen otázkou času, kdy opotřebení vzniklé otěrem zadnice a sedátka voděodpudivý nátěr pošle do kytek. 

Acerbis Legacy Pants jsou kvalitní kalhoty lehce volnějšího střihu, takže pokud neřešíš aerodynamiku a preferuješ pohodlí před upnutostí, tak jsou pro tebe ty pravé. A navíc jsou za příznivou cenu.

Infobox

Acerbis Legacy Pants
Cena: 2900 Kč
Dovozce: vecinakolo.cz

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel anonym 17.3.2021 000 7:15

    mě by zajímala ta větrovka

    • profilová fotka Keli 17.3.2021 000 7:40

      Větrovka je už trochu postarší Scott TRAIL MTN DRYO 20, model roku 2017

  • anonymní uživatel Lukáš (zeber (a) centrum.cz) 17.3.2021 000 8:15

    Kalhoty vypadají designově super, ale nějak postrádám jejich smysl? V zimě nezahřejou a na podzim/jaro mě zas neochrání před mokrem, tudíž mě jaksi nenapadá jejich využití? :-D

    • anonymní uživatel Shu Lin 17.3.2021 000 8:52

      abys neměl psí lejna na kůži u nohou

  • anonymní uživatel MD 17.3.2021 000 9:02

    Dlouhé kalhoty si kupuje člověk na podzim/zimu/jaro, kdy je v lese a na cestách mokro a hnus. Pokud nedokážou po delší dobu ochránit před vhlkostí a mokrem, tak za mě absolutně postrádají smysl. A ta cena mi taky nepříjde nějak extra super.

    • anonymní uživatel Lukáš (zeber (a) centrum.cz) 17.3.2021 000 12:22

      Já se letos dokopal a po 4 letech jsem si koupil kalhoty na bike (Haven rainbrain - i podle testu tady) .Jsou teplé, fakt nepromoknou a jsou levnější než tyhle.Jen mi tam odešly zipy (už se to taky tady někomu stalo,dle komentářů) ,tak jsem je poslal na rekamaci a uvidíme,ale krom zipů,za ty prachy maximální spokojenost.

      • profilová fotka Salkrikaltor 17.3.2021 000 13:01

        Snad ti to dopadne dobře, já je po dvou reklamacích vracel. Poprvé dorazily se nefunkčním zapínáním, podruhé se odlepil zátěr švu na zadku, takže hydroizolační vlastnosti šly do kytek. Materiál na opravu neměli, tak jsem si po třech týdnech nechal vrátit peníze. Na druhou stranu komunikace s Havenem byla vcelku dobrá.

        • anonymní uživatel Lukáš (zeber (a) centrum.cz) 17.3.2021 000 13:42

          Ten šedostřibrný pás šel u mě taky do kytek :-D Komunikace zatím bezproblemová, uvidím jak se postaví k samotné reklamaci.

      • anonymní uživatel Tom (Rob.t (a) seznam.cz) 21.3.2021 000 18:46

        Každýmu odejde zip! Je to šitka! Bohužel!

  • anonymní uživatel Psm (vojtech.posmourny (a) email.cz) 17.3.2021 000 12:53

    Kalhoty hezký, ale to kolo! Bude test?

    • profilová fotka Keli 17.3.2021 000 13:21

      No asi něco napíšu :-D

      • anonymní uživatel LM 17.3.2021 000 20:32

        Rovnou toho Highlandera můžeš porovnat s Druidem, který už v testu byl :-)

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí