Test: STFU Bike - zkrotí řetěz a ztiší kolo

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 8.3.2021

Jsou kola která se pohybují terénem téměř neslyšně a jsou kola, která už tak neslyšná nejsou. Při jízdě jejich řetěz mlátí, je v kontaktu s řetězovou vzpěrou nebo sedlovou vzpěrou zadní stavby. Právě pro tyto kola vymyslel Chris Kovarik vychytávku nazvanou STFU Bike, která kolo, respektive řetěz ztiší.
Jak? Prostě nedovolí řetězu narazit do zadní stavby, tím pádem se eliminuje všechno klepání, které generují ony nechtěné zvuky. Kromě zvuků by se měla prodloužit i životnost řetězu.

Jo a jestli je vám jméno Chris Kovarik povědomé, tak ano, je to ten střelec z Kanady, který bombí tamní tratě ve strašným stylu a strašné rychlosti.

Shut The F*ck Up Bike

Jak jeho vynález STFU Bike (Shut The F*ck Up Bike) funguje? To je relativně jednoduché, řetěz prochází dvojicí otvorů, které mu nedovolí dotknout se rámu. Říkejme STFU vodítko, které v podstatě nikdy není v kontaktu s řetězem. Kontakt nastane pouze tehdy, když řetěz hodí takzvanou vlnu a pak narazí do vodítka. Pokud by zde vodítko nebylo, amplituda vlny se zvýší až dosáhne na rám a ozve se zvuk, který slyšet nechceš. Tím, že každí díl vodítka dělí délku vlny, tak se i zmenší maximální výchylka.
Řešení jednoduché a funkční. STFU řeší následek, neřeší eliminaci vzniku vlny. Zde je určitě prostor pro další vylepšení. Na lehokolech se pro ochranu používá trubička, stejné řešení používá už dlouhá léta na svých kolech s úspěchem kamarád Bolek aka BolekKrutor.

 

Provedení

Co se týče vzhledu, tak ten je samozřejmě diskutabilní. Já bych STFU jako elegantní asi nenazval, ale osobní vkus každého soudruha je jiný. 
STFU je vyroben z plastu a gumy. Asi nejpřesnější označení by bylo: z pogumovaného plastu. Plastová kostra je potažena gumou, tak aby při potenciálním kontaktu s řetězem nedocházelo k nežádoucím zvukovým projevům.

 

K dispozici je více variant, pro kola trailová, endurová, sjezďáky, ale i třeba kola se singlespeed pohonem. Já vyzkoušel variantu STFU Trail pro 12rychlostní jednopřevodníkové pohony. Cenově se utišovadla STFU pohybují od cca třiceti dolarů výše.

Montáž

Montáž je snadná, ale vyžaduje přesnost a trochu laborování. Samotný "tlumič řetězu" je třeba upravit na míru konkrétnímu kolu. STFU je univerzální, ale jsou kola na kterých fungovat nebude - zásadním omezením je minimální a maximální vzdálenost řetězu od řetězové vzpěry při zařazeném nejtěžším převodu. Pokud je vzdálenost menší než 8 a větší než 60 milimetrů, STFU fungovat nebude optimálně, protože řetěz bude o tlumič drhnout.
Ve správném setupu je v při každém zařazeném převodu mezi STFU a řetězem malá mezírka.
STFU dělí řetězovou vzpěru ve třetinách, po rozměření vzdáleností si na daných bodech je třeba změřit vzdálenost horní hrany řetězové vzpěry od spodní hrany řetězu a tuto vzdálenost zaokrouhlit nahoru na nejbližší násobek 5 mm. Poté použít stahovací pásky a STFU přitáhnout k zadní stavbě. Následně je nutno vyzkoušet všechny převody a ověřit, že tlumič nikde v kontaktu s řetězem, pokud je, posunutím ve směru podélné osy lze toto odstranit, popřípadě zkrátit vzdálenost od stavby.
Stejně tak je nutno ověřit, že STFU nikde nekoliduje, když jde kolo do zdvihu (to v případě fullu). 
Celá montáž je otázkou maximálně deseti minut. 

Univerzální... skoro

Já na testovacím kole GT Zaskar LT narazil na problém, že pokud jsem zadní "vodítko" nastavil podle návodu, tak při nejtěžším převodu řetěz drhnul o spodní hranu. Zkoušel jsem posouvat v podélném směru, ale bez úspěchu. Respektive aby nedocházelo ke kontaktu bylo třeba posunout vodítko o cca 6 cm k převodníku, tedy skoro k polovině délky řetězové vzpěry. Vrátil jsem vodítko do základní pozice a zkrátil komínek, spodní hrana byla OK, ale řetěz začal drhnout o horní hranu. Zde již stačil drobný posun k převodníku. Mezera mezi horní zadní hranou je minimální, u horní přední hrany je více jak 3 milimetry. Důvod? Vodítka jsou namontována kolmo na řetězovou vzpěru, ale řetěz při zařazených krajních převodech není paralelně s řetězovkou. Stačilo by STFU trochu nahnout, ale jak? Prostě daň za univerzalitu.

Na druhém kole fullu GT eForce AMP, (ebike ... no fuj) se však výše uvedený problém s neprojevil. Na něm je výškově STFU zcela v poho.
Pokud je bowden k přehazovačce veden po horní straně řetězové vzpěry, jako na eForcovi, tak zde koliduje s STFU a je třeba jej vést jinudy. Já využil dírky pro stahovačky a výsledné řešení je vizuálně docela ucházející, ne?

Sedne na různé tvary řetězových vzpěr

Výrobce počítá i s profilací řetězové vzpěry a dodává v balení i čtyři různé gumové podložky, které usnadní uchycení. Každá podložka má jiný průřez a pokud máte rám, kde se průřez zadní stavby mění minimálně, narazíte na problém jako já, že by jste potřebovali dvě shodné podložky a není, kde brát. Takže je třeba improvizovat.

Drží pevně, ale mohlo by víc

Každý ze dvou STFU je zajištěn dvojicí stahovacích pásků, já použil 4,8 mm silné a dotáhl opravdu na krev. Víc to už fakt nešlo. Očekával jsem, že STFU bude na místě držet festovně, nicméně pokud na něj zatlačím na konci i relativně malou silou, tak velká páka zaručí, že se vodítko pohne. Pokud se nestane nic neočekáváného, tak drží na místě spolehlivě. Nicméně, když se mi kolo trochu splašilo a rozhodilo mi kopyta, omylem jsem si do zadního vodítka kopl patou a to šlo do drátů. Následoval hrozný randál a já brzdil i očima. Naštěstí se do drátu nedostalo celé a nesmotalo se do výpletu. 

Funguje to?

Primárním účelem, už název Shut The F*ck Up Bike to napovídá, je ztlumení kola, omezení zvuků vznikajících kontaktem mezi řetězem a zadní stavbou. V tomhle ohledu nelze mít jedinou výhradu. Nepříjemné zvuky a klepání řetězu přestalo existovat. Nič. Nic. Nothing. Nichts. Nada. A to i v kombinaci s přehazovačkou Sram NX jejíž napínací pružina nepatří mezi nejsilnější.
Kolik vydrží? Pokud se nestane neočekávané neštěstí typu, že půjdou vodítka do výpletu, tak bude nejvíce trpět guma, kterou je kostra potažena. Už po pár jízdách v ní byly patrné vrypy, ne nijak zásadně hluboké, spíše lehčí škrábance... po cca 150 kilometrech se množství škrábanců zvětšilo, ale nějaké větší poškození od řetězu jsem neregistroval. Usuzuji proto, že životnost gumy bude více než slušná. A dokud bude držet guma na povrchu, tak STFU bude fungovat bezvadně.

Poslední dobou již mlácení řetězu a potenciální ztišení kola řeší i samotní výrobci kol, skoro každé kolo modelové řady 2020 či 2021 již nějakou ochranou rámu disponuje. Pokud tvé kolo takovou ochranou má, STFU ti zásadní rozdíl nepřinese, ale pro všechny ostatní zde přínos je.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Shu Lin 8.3.2021 000 13:27

    jezdím 10s kazetu s 36z nahoře, takže DH10 verze malá a Trail verze velká... ale lhal bych kdybych napsal že jsem po tom nepokukoval

  • anonymní uživatel hajpr 11.3.2021 000 7:52

    STFU jsem měl na bývalém kole a první jízdy to byla paráda neskutečná. Pak se mi to namotalo do drátů a bylo po prdeli, už to nedrželo původní tvar a přestalo fungovat. Jo a taky ta dřívější verze neměla to tvarování pro vzpěru, takže to je určitě vylepšení!

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí