Test: Evoc TRAIL PRO - lehoučký batoh s páteřákem

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 19.5.2021

Na trhu je už pěknou řádku let poměrně velká nabídka v batohů. Dalo by se říct, že nejde přijít s ničím novým. To si však nemyslí německý výrobce Evoc a přichází se batohem Trail Pro, který je docela inovativní. V čem? Například v konstrukci zad či použitém chrániči páteře. Jaký je Trail Pro v praxi? Odpoví recenze.

Hmotnost pod kilo

Ač inovativní, tak jeho základní funkce a určení zůstává zachováno, batoh jako zavazadlo umožňující transport nákladu. Evoc však přidává i ochrannou funkci, ani to není nic extra zvláštního. Nicméně provedení chrániče páteře je zcela jiné než jaké jste měli možnost kdykoliv předtím vidět. Ano, hlavní inovace je v provedení páteřáku a dále i v hmotnosti. Jde to ruku v ruce, k tomu se dostaneme posléze. S hmotností, ale nejen s ní, souvisí i záda z jednoho kusu 3D vylisovaného materiálu. Váha batohu Evoc Trail Pro se u menší varianty modelu dostane pod jeden kilogram, testovaný model s 16litrovým objemem pak váží přesně 1000 gramů. A s páteřákem o 210 gramů víc.

   

Safety first

Evoc je jedna z prvních firem, která přišla z chráničem páteře umístěným v batohu. Stalo se tak po nehodě jednoho z majitelů, který při snowboardingu spadl a díky nákladu v batůžku si zlomil páteř. To bylo před mnoha lety, nyní přichází Němci z chráničem, který je naprosto unikátní. Minimálně já jsem nikdy nic podobného neviděl. LITESHIELD PLUS - na první pohled se jedná o polystyrenový výlisek. Říkám si, věc ke které úplnou důvěru nemám. I podrobnější zkoumání ukazuje, že vizuální podoba s polystyrenem zde je. Konstrukce je ale mnohem vymakanější, jedná se o sendvič dvou materiálů. Ploché desky tmavé barvy - termoplastického polyuretanu a druhé desky lehce světlejší barvy s výraznou profilací - expandovaného polypropylenu (EPP). První vrstva dodává jakous takous pružnost. A druhá vrstva slouží primárně k pohlcení energie nárazu. Chránič splňuje normu EN 1621-2 Level 2 - tedy nejvyšší ochranu v rámci této normy. V podstatě nic lepšího si na záda dát nemůžeš.

Evoc nabízí i bezplatnou výměnu chrániče páteře pokud dojde k jeho poškození při pádu. Zajímavý marketingový tah. Mám to brát tak, že může běžně dojít k poškození páteřáku při pádu a nebo je to jenom takový tahák? Chci věřit spíše druhé možnosti.
Pružnost chrániče je výrazně menší než na jakou jsem zvyklý. Chránič sice umožní flexi ve všech směrech, ale ve srovnání s chytrou pěnou prohrává skoro na celé čáře. Při vkládání do batohu jsem vnímal "křehkost" chrániče, ano, jsem měl trochu strach, že jej při neopatrné manipulaci zlomím. Pokud je ale zajištěn na svém místě využívá opory zádového dílu a působí velmi kompaktně.

Páteřák se vkládá do speciální kapsy, která je přesně natvarovaná podle chrániče. Nicméně není přesně specifikováno jak chránič vložit, hladkou částí k tělu nebo k obsahu batohu? Hladkou stranou dovnitř! Dalo to zabrat, ale nakonec jsem to vymyslel.

Odvětrání

Evoc slibuje minimální pocení uživatele při nošení. Toto jsem nebyl schopen ověřit v reálných podmínkách, protože jsem testoval v chladnějším jarním počasí. Sice jsem párkrát vyjel jen tak v dresu, ale pořádné letní "hice" jsem nezažil.
Nicméně jak ramenní, tak bederní popruhy jsou velmi slušně perforované a dobře budou spolupracovat s profilací na zádového dílu. Navíc i chránič páteře respektive jeho profily umožňují proudění vzduchu uvnitř batohu, jak moc proudí vzduch batohu si netroufnu kvantifikovat. Každopádně pocitově působí batoh vzdušně, takže za sebe bych Evocu tvrzení o menším pocení věřil.

Na těle

Ani u tohoto batohu nalezneme pro Evoc typický zpusob nošení. Batoh je celkově posazen na zádech níže a největší část hmotnosti nese, na místo ramenních popruhů jak toho tomu bývá zvykem u jiných značek, bederní pás. Na tento způsob je potřeba si zvyknout a je třeba říci, že nebude vyhovovat asi zcela všem. Aby podobný způsob nošení fungoval je třeba mít velmi kvalitní bederák, který hmotnost šikovně přenese na jezdce. Evo takový má, jeho bederák obepíná jezdce v obvodu celého těla. A to všude v poměrně ve velkorysé šíři. Bederák je velmi odvětraný síťovaný a prodyšný, takže pocení, které by se dalo očekávat, se nekoná.

Délka batohu je mohutná, pokryje téměř celá záda. Mluvím o velikost M-L, větší ze dvou nabízených. Každou variantu batohu lze pořídit ve dvou velikostech odpovídající výšce postavy. 
Napojení popruhu ramenních popruhů na vršku batohu je skvělé. Popruhy jsou připojený přes takzvaný Brace link, který umožní automatické nastavení podle těla jezdce. Zní to strašně sofistikovaně, ale je to v podstatě kroužek, který je přišit k batohu a druhá část, popruh, po něm může klouzat a díky tomu lze se batoh nastaví sám dle jezdce. Něco podobného má již delší dobu na svých batozích například Camelbak.

Když řeknu, že batoh Evoc Trail Pro dokonale sedí na zádech, a to i za jízdy, nebudu ani trochu přehánět. I s plným batohem krámů batoh nelítá nahoru a dolů, ale sedí na jednom místě. Není to jen při jízdě, ale i při skákání, dropech a podobně. Prostě žádné bouchání batohu zezadu do helmy se nekoná! Aby to tak bylo, je třeba bederní pás utáhnout docela dost silně. Díky jeho velké ploše přitom ale nikde netlačí.    

Objem

Testovaná verze byla s objemem vnitřní části 16 litrů což se jeví jako relativně málo ale u tohoto batohu jsem na rozdíl od jiných měl pocit že objem odpovídá. U jiných značek mám často dojem, že si výrobci objemy cucají z prstu, a nebo vnitřní prostor má tak podivný tvar, že vlastně nejde pořádně využít. Evoc si zaslouží pochvalu za velký vstup k hlavní kapse, ale i k přední kapse na nářadíčko a drobnosti. Ten jsem si doslova zamiloval. Dvojice popruhem spojených zipu otevírání velmi usnadňuje, otevřít kapsu lze i v rukavicích a jde to fakt rychle.
Horní kapsa, velikostně tak akorát na sluneční brýle, je polstrovaná. Bohužel jen ale z jedné strany, takže je třeba dávat pozor při vkládání. 

Nechybí ani pláštěnka, tu najdeme na bederním pásu v jedné z jeho postranních kapes. Zde částečně blokuje jednu z dobře dosažitelných kapes, do kterých lze dosáhnout bez sundávání báglu. Dokáži si představit lepší umístění. Co však lze na pláštěnce vyzdvihnout je oblast pokrytí, pláštěnka kryje jak batoh, tak i bederní pás.
Samozřejmostí je i možnost upevnění přilby pomocí síťky a několika karabinek.  A také je zde možnost vložení vodního vaku, ten ale není součástí, stejně jako v předchozí větě zmíněný držáček helmy.

Lehký, skvělý, ne zcela levný

Evoc Trail Pro přichází s několika novinkami a zajímavými provedeními. Pokud hledáš lehký batoh, který přinese i ochranu tvým zádům, tak Evoc je správná volba. Jedinou zásadní nevýhodou je cena, která je poměrně vysoká. A pokud chceš batoh využít naplno, tak tě neminou ani další částky za vodní vak či síťku na helmu.
Pokud už ale korunu pustíš může tě potěšit, že si i částečně zachránil přírodu, protože batoh je vyroben z recyklovaného materiálu.

Pár informací na úplný závěr, Evoc Trail Pro je k dispozici ve třech různých objemech, dvou barevných kombinacích - černá a světle olivová (testovaná verze), vždy v kombinaci s uhlíkově šedou.

Vnitřní objem Hmotnost Rozměry Cena
10 l 900 g 26 × 50 × 9 cm 190 Euro
16 l 1000 g 26 × 50 × 12 cm 210 Euro
26 l 1070 g 26 × 50 × 16 cm 230 Euro

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Vojta (v0c (a) seznam.cz) 19.5.2021 000 11:09

    Mam uz nejakou dobu FR trail a ten batoh je podle me dokonalej, kdyz vysel Neo tak jsem upgradoval i pres tu zavratnou cenu, protoze jsem si rikal, ze to bude dalsi evoluce, ale i EVOC muze strelit vedle, me teda EVO absolutne nesedlo, takze jsem zpet u FR a s dalsim upgradem si to hodne rozmyslim, ani tady to u Trail PRO moc nevidim, jestli to co zmenili bude v zaveru lepsi, navic i vyssi cena, FR trail lze porad koupit novej za 4t.

    • anonymní uživatel smeták 20.5.2021 000 13:14

      Souhlas, měl jsem to stejně, po 5ti letech jsem na FR trail nenašel jedinou chybu a tak jsem si koupil ještě jeden, protože EVO mě neoslovilo, ten 6ti letej kousek furt funguje na 100% a jestli vydrží 10 let, což nyní vidím jako velmi reálné, tak se k němu začnu modlit.

  • anonymní uživatel Skrat 18.11.2021 000 13:45

    Pekný, pekný ale batoh za 5 klacku…tak ďaleko som sa v živote ešte nedostal…možno niekedy v zľave.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí