reklama

Test: Deviate Highlander 140 - neskutečně zábavný jednočep

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 29.3.2021

Jestli se něco vrací do módy, tak to jsou jednočepové rámy s vysoko umístěnou kladkou vedoucí řetěz. Mimo sjezdových kol jsou tato řešení vidět už i na trail a enduro kolech. První vlaštovky mají vždy menší firmy, ale i velcí hráči nezůstávají pozadu. Deviate však patří do první kategorie. Malá skotská firma Deviate přichází s rámem Highlander, který má být univerzální a zároveň hodně zábavný. Podařilo se jim to?

Jeden rám, dvě kola

Deviate Highlander je postaven na celokarbonovém rámu. Na tomto shodném rámu jsou postaveny oba dva modely Highlandera, jak testovaný s označením 140, tak více nazdvihovaná stopadesátka. Rozdíl mezi rámy je pouze v použitém přepákování u tlumiče, to upraví jak charakteristiku chodu zadní stavby, tak geometrii. Přepákování je umístěno nejníže jak jen to šlo, tedy v těsné blízkosti šlapacího středu i proto tlumič prochází sedlovou trubkou. Umístění uvedených prvků ovlivňuje umístění těžiště a to je pak velmi nízko, což má výhodu pro ovládání kola. Když k tomu přidáme i nízký rám získáme výtečné rozložení hmotnosti. To se odráží na jízdních vlastnostech, hlavními a převažujícími pocity jsou hravost a ovladatelnost.

Geometrie

Je to hrozně krátké, to jsem si pomyslel při prvním nasednutí. Nebyl jsem na kole jako vosa na bonbónu, ale přišlo mi krátké. Druhá jízda a už mi to tak krátké nepřišlo. Jsem na hranici velikostí, se 185 cm bych mohl jezdit jak L, tak XL. Testovaná velikost L proto mohla působit jako kratší. Kratší, ale v pohodě jezditelná. Pokud bych vybíral, byl bych na vážkách, vzít větší a obětovat trochu hravosti a nebo vzít menší a vzdát se části stability ve velkých rychlostech... Těžké rozhodování, ale za sebe bych se spíše přiklonil k menší, protože zábavnost Highlander 140 je nakažlivá. Na ostřejší ježdění je zde přece model Highlander 150.

 

Vychytávky

Hodně se mi líbí vedení kabeláže. Vnitřní vedení tvoří vizuálně čisté kolo, ale přináší docela dost komplikací, pokud není provedeno zcela precizně. Komplikacemi myslím zvuky a klepání, a také servisování. Výměna zadní brzdové hadice je s vnitřním vedením za trest. Ve Skotsku o tom ví a proto Deviate vnitřní vedení používá chytře, kde je to nutné vede hadici vnitřkem, kde ne, jde venkem rámu. Pod horní rámovou trubkou proto najdeme vedení, které na první pohled není vidět, to je ona druhá varianta. Pro teleskopickou sedlovku je však takové vedení nevhodné, tak jde trubičkou rámem.

Máš rád tlusté gumy? Deviate ti udělá radost, tire clearence zadní stavby je neuvěřitelná, rám pojme až 2,8" plášť.

Použitá kladka je relativně dost veliká, možná to nevypadá vizuálně nejlépe, ale funkčně je to skvělá věc. A to jak s ohledem na namáhání ložisek, tak tichost. Větší kolečko se otáčí pomaleji a díky tomu je tišší. Hlasitost je naprosto srovnatelná s jakýmkoliv kolem standardní konstrukce, bez kladky. 
Kdo maže, ten jede. Pravidlo, které znají i ve Skotsku a proto do čepu u kladky namontovali mazací port, kterým lze snadno vyměnit vazelínu a zajistit tak onu zmíněnou tichost. Podobný port najdeme i u čepů v přepákování, chválím.

Do kopce

Použitý tlumič Cane Creek Double Barrel Inline je skvěle laditelný, umožní nastavit vše co si dokážeš představit, rychlou, pomalou kompresi, ale i odskok. Navic má i kouzelnou páčku Climb Switch, která řeší výjezdovou část bajkování. Při otevřeném tlumiči jsem registroval drobounké pohupování, ale i pro mne, který houpání nenávidí, to bylo zcela v mezích snesitelnosti. Když k tomu přidám lenost natáhnout se k páčce na nízko umístěném tlumiči, tak po pravdě musím přiznat, že jsem většinu výjezdů absolvoval s otevřeným tlumičem a rozhodně neměl pocit, že bych nějak ztrácel energii. Když shrnu předchozích několik řádků do šesti slov: Deviate Highlander jde pěkně za pedálem.
A ani bych se nebál pružinového tlumiče, s chytrým tlumákem z Highlandera uděláš neskutečnou žehličku, která do kopce neskutečně poletí. Bohužel si ale zvedneš lehce hmotnost, pružina prostě něco váží. Ale osobně bych pro ni hlasoval.

Výhoda jednočepového zavěšení zadní stavby je tuhost a hmotnost. Jeden masivní čep musí být a je zákonitě tužší než více čepů. Ke každém čepu musí být vůle, jinak by se neotáčel a více čepů, více vůlí a tím pádem větší flexe. Stejné je to s hmotností, více čepů, více ložisek bude vážit více než systém s nižším počtem čepů. Tolik teorie. Highlander v testovaném provedení s pedály a vložkou v zadním plášti váží 15,5 kilogramů. To sice není žádný ultralight, ale tuhý je Highlander velmi slušně, až nadstandardně tuhý. 

Vysoko umístěný čep je tradičně spojen kladkou skrze kterou prochází řetěz. Důvodem je eliminace vlivu tahu řetězu na odpružení. Délka řetězu při propružení zůstává skoro konstantní, to znamená, že i systém je velmi aktivní při šlapání, krásně žehlí, ale přitom se minimálně houpe. Při jízdě z kopce je zase minimalizován kickback, tahání za pedály.

Dolekopcom

Už jsem to psal výše, hlavními a převažujícími pocity při jízdě jsou hravost a ovladatelnost. Přesně jak má být více nazdvihovaný trailbike či all mountain. Hodně mě překvapilo jaký potenciál kolo má, ač disponuje jen 14 cm zdvihu vzadu, tak jsem se s ním nebál vyrazit na ty nejostřejší tratě, které se v našem revíru nachází. Deviate se zdvihem pracuje velmi chytře a v nikde jsem neměl pocit, že by mi chyběl zdvih. Jízdu bych popsal jako klidnou, s dostatkem jistoty. Geometrie je skvěle odladěná a výborně spolupracuje s odpružením, tato kombinace přinese neskutečný grip v podstatě v jakémkoliv terénu.

 

Při zdvihu je znatelný posun zadní osy dozadu, to je pro někoho potenciální nevýhoda jednočepu. Já to naopak vnímám jako výhodu, která zajistí skvělou prostupnost terénem, zadní kolo totiž uhýbá překážkám a díky tomu se lépe převalí přes překážky. Pocitově máš k dispozici hrozně moc zdvihu.
Jo a taky, při zdvihu se prodlouží rozvor a díky tomu získáš další jistotu třeba na dopadech skoků. Na druhou stranu dostat kolo do manuálu je o fous těžší.

Nevýhoda jednočepu je jednoznačná, při brždění klesá aktivita odpružení. Na některých kolech je to znát poměrně dost, zde jsem nějaké zásadní problémy nevnímal. Ve srovnání například s virtuálem je třeba více přemýšlet nad tím, kde a jak budeš brzdit. Pokud filozofii jednočepu přijmeš, staneš se lepším jezdcem :) 

Highlander vs. Druid

Docela nedávno jsem měl možnost jezdit na obdobném kole, Forbidden Druid a ten se od Deviate Highlander nijak zásadně vizuálně neliší, stejný způsob odpružení, stejná kladka, stejně nízko umístěný tlumič. Skoro jako by to byla stejná kola. To však jen po vizuální stránce, v jízdě jsou dost odlišná. Deviate ač má více zdvihu je svým vyzněním míň sjezdový než Forbidden, který má o 2 centimetry zdvihu méně. Ač byl Forbidden dost hravé kolo, tak Highlander je znatelně hravější. Za mě je to jedno z nejzábavnějších kol, které jsem za posledních několik let jezdil.

WonderFULL Deviate

Deviate má i českého dovozce, WonderFULL bikes se specializuje na stavbu unikátních kol, zaměřují se na značky, které nejsou tuctové a Deviate přesně zapadá do jejich konceptu. Deviate zatím nabízí jen rámové sady, které cenově začínají na necelých 90 tisících korunách, liší se dle použitého tlumiče. Toto konkrétní kolo je s komponenty Shimano XT, Formula Cure 4, Deity, Ergon a odpružením Cane Creek vyjde na 168.000 Kč.
Pokud tě Deviate Highlander zaujal, spoj se s Petrem nebo Zdeňkem.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Dylinizator (Volnas (a) spd. Eu) 29.3.2021 000 20:31

    Problem jednocepu pry hodne tkvi v prenosu vahy napredek pri brzdeni, vysledkem prilis velka tuhost pruziny ktera pak skace po vrchach kořenů a nezamackava se jimi. Detail clanek aktualne na vitalmtb. Com od borca team robot

  • profilová fotka hobit 29.3.2021 000 21:56

    "... tak jsem se s ním nebál vyrazit na ty nejostřejší tratě, které se v našem revíru nachází." Doufám, že ze zmíněných tratí nejsou ty fotky :D

  • anonymní uživatel Honza S. (jmeno (a) prijmeni.cz) 29.3.2021 000 22:13

    Ten kladkostroj je tak příšerně hnusný, až se mi skoro líbí. A doufám, že ten designový klacek na podepření kola je součástí dodávky. :-D

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí