Test: Mondraker Foxy Carbon RR Mind - kolo, které myslí i nutí myslet

Autor: Dan Klimeš, kategorie: Test, vydáno: 12.4.2021

Mondraker Foxy Carbon RR Mind není JEN takové normální kolo. Aby vystoupilo z řady dnes nabízených enduro, výrobce ho vybavil vlastním rozumem. A proto zapomeň na to, že stačí kolo vybalit z krabice, smontovat, nafoukat pláště, podle gumičky nastřelit tlaky do vidlice a tlumiče a vyjet. Kdepak, toto je kolo, který vyžaduje přípravu. Protože ten, kdo je připraven, není překvapen. Kolo pro svou správnou funkci totiž nabízí možnost vyhodnocení tvé jízdy a fungování obou pružících jednotek. A díky informacím, které se ti vrátí zpět, můžeš docílit lepších jízdních vlastností.

Kouzelný čep a "blatníček"

V krku vidlice je namontovaný "blatníček", který snímá vzdálenost od čidla na její levé noze. Tyto dva komponenty mezi sebou komunikují a vyhodnocují funkčnost a chod vidlice. Druhý snímač je na jednom z čepů uchycení tlumiče a funguje podobně. Data z těchto snímačů můžeš přes appku od Mondrakeru nahrát do telefonu. Ale než k tomu dojde, musíš kolo nastavit. A k tomu ti dopomáhej Mondraker appka!
Teda když pominu, že registrace proběhne ve španělštině, tak pak už stačí jen načíst QR kód tvého kola a začít ladit. Doporučuji si vzít na pomoc parťáka a obrnit se trpělivostí. V aplikaci si navolíš, zda chceš jízdní režim Standard, Comfort nebo Race. Podle toho přifukuješ, ladíš odskok a tlumení, resp. obráceně nebo kombinuješ. Když na tebe obě ledky na "blatníčku" zasvítí zeleně a na displeji zmizí červený nápis mischmasch můžeš vyrazit.
Bohužel aplikace není dokonalá, protože nezohledňuje konkrétní typ vidlice a tlumiče, kterými je moje kolo osazený. V mém případě Öhlins RXF 36 M.2 a Öhlins TTX Air 205x62.5. Prostě očekávej "jen" univerzální nápovědu, přifoukni - ufoukni, povol - dotáhni. Nic světoborného, ale s prvotním nastavením pomůže.

 

Jaké ovšem bylo moje zklamání, když jízdní vlastnosti Foxy byly diametrálně jiné, než bych si od takového kola představoval. Takže vem kolo na svůj oblíbený trail, pumpičku do kapsy a jde se ladit. A trpělivost a ještě jednou trpělivost. Protože až poté dokážeš z této rakety vyždímat maximum. A jakože toto kolo si zaslouží být maximálně využitý a dostávat pořádně za ušiska!

Dlouhý, krátký, moderní

Mondraker Foxy dodržuje všechny moderní standardy a požadavky nás bajkerů. Vymazlený karbonový rám, devětadvacítkový kola, 150 mm dlouhá teleskopická sedlovka od Foxu, čtyřpístkový brzdy od Sramu se zakusují do dvousetmilimetrového, resp. stoosmdesátimilimetrového kotouče, vzadu 12 pastorků, představec 30 mm drží 780 mm široký řídítka. Reach náležitě dlouhý (470 mm) a zadní stavba ukázkově krátká (435 mm). Úhly sedlovky a vidlice jsou také IN viz. tabulka.

V terénu

Podvozek máme tedy odladěný a jdeme na vostrý ježdění. První pocity jsou nečekaný: hlava se mi motá z té výšky, ve které sedím, a natažený jsem jak na XC kole. S výškou středu 352 mm od země, 160 mm zdvihu vpředu, 150 vzadu si připadám jak na štaflích. Do prvních zatáček se vzájemně zkoušíme, kdo z koho. Zda moje vůle a ruce budou silnější než rozum této karbonové lišky prohnané. Ale stačí druhá, třetí jízda a moje prvotní pocity jsou tytam. 
Mezi tím ještě několikrát ladím nastavení odpružení. Zatímco vidlice se mi daří vyladit do úplného topu a i v chladných dnech chodí citlivě a v celé délce zdvihu, tak v nastavení tlumiče trochu tápu. I když jsem otevřel, co se dalo, tlumič se mi zdá tuhý, pomalý a na tvrdém podklady necitlivý. Ale když jedu terénem, tak tyto pocity nemám. Nejen subjektivně, ale i dle výstupů ze snímačů na kole vidím, že vše funguje jak má. Vnitřní nohy vidlice i pístnice jsou od gufer vzorně vyleštěné.



Do kopců velmi hrdě

Možná díky - na drobné nerovnosti - méně citlivému tlumiči kolo na přejezdech mezi jednotlivými traily slušně letí. Díky nataženější pozici si v těchto chvílích připadám jako cross country jezdec. Jakmile se však cesta zlomí dolekopcom tento pocit mizí a ze mne je opět čistokrevný enduro jezdec na kole, které mne posouvá. Na kole, se kterým chci sjet tamtu skalku, dát si tenhle drop nebo přeskočit tento strom. 

Mind - revoluce nebo jen evoluce?

Mondraker Foxy Carbon RR není jednoduchý kolo. Když si dáš práci se správným  nastavením, bohatě se ti odmění. Je to kolo s přidanou hodnotou. Snímače a výstup z nich může začínajícím jezdců pomoci s prvotním nastavením. Dál pak už musíš jen jezdit a vnímat své pocity, odezvu kola a ladit všechna nastavení, kterými podvozek od Öhlins disponuje. Pokročilým zase přinese appka informace o tom, jak a kde (ano, uvidíš i záznam trasy na mapě, profil, chod pružení, využití zdvihu, rychlost atd.) letěli a kde vzniká ještě prostor ve zdvihu a tudíž možnost vylepšit nastavení. 
Pokud seš trochu hračička, ladič nebo "jen" chceš mít nastavení kola fakt dokonalý, tak u tohoto bajku máš k seberealizaci neomezený prostor. Podvozek společně se snímači mají tolik variant nastavení, že by v tom byl čert, aby sis to nenaladil podle své chuti. No a pak přijdeš domů, stáhneš špinavý hadry a data ze špinavýho kola a můžeš analyzovat. Tady jsem jel tak a tak, skočil jsem si tolikrát, vidlice se zanořila tolik, tlumič tolik. To, že vidíš využití zdvihu mi přijde jako největší devíza tohoto MIND systému.

All mountain i enduro

Je důležitý říct, že Mondraker tohoto bajka zařadil do škatulky allmountain - enduro. A troufám si říct, že udělal dobře. Na tomto kole si dokážu představit celodenní švih i drsnější enduro závody. Je fajn že ani do kopce se s ním neperu a nemusím ho přemlouvat k nabírání výškových metrů. Vyzkoušel jsme ho na šlapavých vyhlazených i na řádně naklopených přírodních trailech a na obouch odvedl dobrou práci. Jen na těch druhých chce pevné vedení a stejně tak "pevnou ruku", která ho pošle do vzduchu. S váhou 13,8 kila to chce trochu více grifu. Ale když už tam jednou je, tak dopady jsou jako do peřinky. Nutno však poznamenat, že komplet celý testování probíhalo v rozmezí teplot -2 až + 6 a řádně rozbahněném jarním terénu. 

     

Nenapádná elegance

Když na tohoto bajka kouknu, tak mi brada nepadá, chybí mi tady nějaký wau efekt. Ale ona je to fakt liška prohnaná, která trochu mate a své lepší já nedává tak úplně na obdiv. Stačí přijít blíž a zaměřit se na detaily. Už jen výztuha za hlavovou trubkou a průchod tlumiče sedlovou trubkou si zaslouží naši pozornost. Chvíli společně stráveného času a máš ten pocit, že "to chceš".
Co však nechceš, je čištění "kapsy", kde se nad středem šlapání potkává vahadýlko přepákování a tlumiče! To je místo, kde není místo a tak se zde usazuje vše, co v lese potkáš. A vyšťourat to odtud ...

Něco k vylepšení?

Stejně tak bych měl drobnou výtku k "blatníčkům". Od toho nad předním kolem bych vzhledem ke tvaru a umístění očekával i jinou funkci, než jen řídící jednotka a snímač (protikus je nalepený na levé noze vidlice). Bohužel funkci blatníku neplní ani vzdáleně. Škoda, bylo by to další přidaná hodnota navíc. Navíc zespodu je nabíjecí usb vstup (v našem případě nebyl ničím krytý, bo krytka se někde při přepravě vytrousila) a QR kód kola.
Zadní blatník má nejspíš za úkol chránit tlumič a čepy zadní stavby před nečistotami. Vzhledem ke snaze o co nejkratší stavbu je prostor mezi ním a pneumatikou velmi, ale velmi malý. 

"Moje" čtyřpístky G2 od Sramu měly hooodně pomalý nástup. V podstatě jsem jezdil s neustále centimetr namáčknutou brzdou, protože zabíraly až později. Pak ale zabraly dobře. Nijak ostře, spíš citlivě a celkem čitelně. Možná to ovšem byla chyba testovaného kusu a potřebovaly by odvzdušnit. 
Tohle kolo jako každá správná liška má vlastní rozum. Ten ti může pomoci. Ale je jen na tobě, jak vyvážíš svůj rozum a cit s tím liščím. Pokud se ti to podaří, sjedete trail oba se vztyčeným ocasem (teda hlavou).

Pod čarou

Znáš to, když něco doděláš a po chvíli tě napadne, jak to udělat jinak nebo co ještě doplnit?! Takže tady je pár poznámek pod čarou:

Obě čidla obsahují integrovanou baterku, kterou, jak jsem uvedl výše, je potřeba čas od času nabít. Záleží na tobě, jak je budeš využívat často. Jestli podle nich jen nastavíš a pak necháš. Nebo jestli si před každou vyjížďkou zapneš záznam trasy (v telefonu v appce Mondraker). Pokud zvolíš druhou variantu, tipuji výdrž 200 - 250 kiláčků.
S tím je spojený i nabíjení. Obě čidla jdou nabíjet zároveň, páč nabíječka má dva ocásky. Nabití je otázkou pár desítek minut.
Pokud si povedeš záznam přes Mondraker appku, tak záznamy lze synchronizovat se Stravou.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Honza S. (jmeno (a) prijmeni.cz) 12.4.2021 000 13:41

    Nějaké fotky z toho, jak se sjíždí trail se vztyčeným ocasem, by nebyly? Pak by ta recenze byla úplně dokonalá. :-D

  • anonymní uživatel Karel 12.4.2021 000 21:55

    Ta věc je víc příbuzná s vibrátorem než s kolem

  • anonymní uživatel Tomasson (calgar (a) post.cz) 13.4.2021 000 0:55

    Jakou velikost rámu jsi měl na testu a kolik měříš?

    • anonymní uživatel Jožo/Fero/Lojzo 14.4.2021 000 19:16

      Podľa dĺžky sedlovej rúrky by som povedal na 99,9%, že testovaný kus na fotografiách je vo veľkosti M (reach 470 mm).

    • anonymní uživatel Dan 14.4.2021 000 21:28

      emko na mých 174 centy

      • anonymní uživatel Tomasson (calgar (a) post.cz) 21.5.2021 000 10:03

        Díky za info. Já mám 181 cm, takže ideál asi L-ko?

  • anonymní uživatel agrrr 14.4.2021 000 17:19

    Zdar, tiez by ma zaujimalo, kolko vlastne merias ? Vlastnim Foxy R a je pravda, ze posed je trochu vyssie, no mam 180cm na velkost ramu M (kvoli forward geometri) ale nechal som vsetky podlozky pod predstavcom. Dik za info :)

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí