Test: Mondraker Crafty R - ebike, který chce skill a koule

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 26.4.2021

Nemít v nabídce ebike je v dnešní době skoro drtivou většinu značek nepředstavitelné. Ani Mondraker není vyjímkou a ebiky má v nabídce již delší dobu. Jaký je nejnovější model Crafty odpoví následující test.

Mondraker je znám svoji Forward Geometry, agresivní geometrií, která sází na dlouhý přední rámový trojúhelník a krátké představce. Před lety s Forward Geometry Mondraker způsobil revoluci, ale bude podobné řešení fungovat i na kolech s motorem?

Hliník i Zero Suspension System

I Crafty je typický Mondraker, sdílí identický vzhled jako většina kol této značky, nechybí obligátní díra v oblasti za hlavovou trubkou a jednotná linie horní rámové trubky a sedlových vzpěr zadní stavby. Stejně tak nalezneme i Zero Suspension System - odpružení zadní stavby otáčející se kolem virtuálního bodu. Zde ale doznalo drobných změn, důvodů je povícero, ať již je to vyšší hmotnost elektrokola, tak také nutnost montáže elektromotoru.
Rám je vyroben z hliníkové slitiny a pochvalu Mondraker zaslouží i za ochranu motoru pomocí integrovaného krytu.

Crafty disponuje kombinací zdvihů 160 a 150 milimetrů. V kombinaci s 29" koly a docela sjezdovou geometrií tak máte dostatek zdvihu na jakémkoliv trailu.

Není to pírko

Hmotnost, Crafty s pedály lehoučko překonává 25 kilogramů a to samozřejmě ovlivňuje jízdní vlastnosti. Označit Crafty jako hravé či živé bych si asi netroufl. Spíše bych volil slova jako stabilní, jistý a přímočarý. Přímočarý ve smyslu změny jízdního směru, položená vidlice, dlouhá zadní stavba a lehce vyšší hmotnost definují ovladatelnost. Nad průjezdy zavřených zatáček musíš docela přemýšlet, Crafty se jednoznačně neotočí na pětníku. Zkušený jezdec s tím problém mít nebude, méně zkušeného to může limitovat. Attack pozice s hmotností více na předku je nezbytný postoj pro využití potenciálu Craftyny.

Silný Bosch

Mondraker vždy sázel na pohony od Bosche, ani zde tomu není jinak. Motor Bosch čtvrté generace funguje bezvadně, jeho chytrý eMTB režim je velmi příjemný a v podstatě není třeba nic řešit.
Baterie disponuje kapacitou 625Wh, které zajistí reálný dojezd okolo 40 kilometrů s 1500 výškových metrů převýšením. Baterie není vyjímatelná, resp. bez demontáže s nářadím. Osobně to jako problém nevnímám, vzhledem k ceně baterie je jen minimum jezdců, kteří by baterii měnili uprostřed vyjížďky.
Informace o jízdě, stavu baterie a další zobrazuje barevný displej Bosch Kiox, který svým designem působí na ostém enduro kole trochu nepatřičně. Vystupuje dost výrazně nad úroveň kokpitu a je doslova na ráně. Jeden větší pád a jezdci zbydou oči pro pláč. Osobně by se mi menší, spartánský ovladač Purion líbil více. Informace o wattech bych asi na enduro kole klidně oželel.

Výbava, v základu

Písmeno R v názvu u Mondrakeru vždy ukazuje úroveň osazení. Erko je základ. Odpružení na Foxu, 38 vepředu i DPX2 tlumič vzadu fungují spolehlivě, dvanácti rychlostní pohon Sram v podobě mixu NX řazení, GX šaltru a SX kazety taktéž. Ač to nevypadá na první pohled, v praxi NX řazení s přehazovačkou GX spolupracuje velmi dobře. Vliv na to má i ebike specific možnost řadit lehčí převody jen po jednom.
Asi největší slabinou jsou brzdy, základní Sram G2 R s těžkým ebikem doslova bojují, nástup brzdné síly je lehce řečeno pozvolný a tím limitují potenciál kola, je totiž třeba brzdit o dost dříve než by bylo s ostřejšími brzdami třeba.

V terénu

Výjezd na do kopce v náročném terénu je zábavný, motor dodává hodně síly a velkorysý rozvor i delší zadní stavba zase jistotu. Kolo nemá ani v extra prudkém terénu tendence stavět se na zadní. Na Mondrakeru vyjedeš doslova nesmysl.
Nicméně priorita Crafty není ve výjezdech, Crafty je kolo do nejtěžšího terénu. Na tvrdé traily. Tam se mu líbí, tam exceluje. Avšak klade velký důraz na jezdce. Pokud je zkušený a má pevnou ruku, bude nadšený, začátečník potenciál kola nedokáže využít. A to nejen kvůli vysoké hmotnosti, tak i kvůli geometrii. Označit Crafty jako hravé kolo... jednoznačně nelze. Tester Béďa jako dlouholetý sjezdař a milovník agresivního jízdního stylu si Crafty pochvaloval.

Pochvalu zaslouží odpružení Fox, které ač je v základu, tak bylo odladěno pro těžší elektrokolo a se zdvihem pracuje velmi chytře. A platí to jak pro vidlici, tak pro tlumič. Obojí je nastaveno v "defaultu", tak že pojme jak drobné nerovnosti a zároveň nabídne dostatek progresivity chodu. Když to shrnu, Crafty má blíže ke sjezďáku než k hravému trailbiku.
Zmíněné platí i pro skákání, odlepit kolo do vzduchu, do bunnyhopu, chce hodně snahy, naopak velký sjezdový posílák, tam je doma. Přímočarost je u Crafty klíčová vlastnost. Zatáčkovité mírné flow traily není zcela šálek kávy tohoto kola, pocitově... kolo nejede a nejede. Naopak, prudký trail, rozsekaný, rozbitý, kamenitý, kořenatý, tam na Crafty chceš jezdit.

Musíš mít skill a koule

Mondraker Crafty R v černobílém provedení elegantní kolo. Barevná kombinace umně maskuje hrubější spodní rámovou trubku i motor a na první pohled není do očí řvoucí, že Crafty je ebike. O jeho potenciálu na ostrých tratích již řeč byla, je jen na jezdci zda má koule a dost skillu jen využít.

Další infromace hledejte na mondraker.com nebo mondrakercz.cz.

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí