Test: Tubolight Evo je nejlehčí vložka do plášťů. A je skvělá!

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 14.5.2021

Vložek do ráfku či plášťů je na trhu neuvěřitelná řádka, někteří výrobci jsou zaměření na zlepšení jízdních vlastností a jiní cílí primárně na ochranu proti defektu. A pak jsou ti tací, kteří kombinují obojí dohromady. Právě do této poslední kategorie patří testované vložky Tubolight Evo.

Největší rozmach vložek do plášťů nastal rozšíření využívání bezdušových kol v gravity disciplínách, v enduru či sjezdu. Bez použití vložky a v kombinaci s nízkým tlakem často došlo k proražení pláště o ráfek, nebo dokonce až k deformaci ráfku při velké ráně. Postupem času se využívání vložek rozšířilo i do závodního cross-country, to především z důvodu nárůstu obtížnosti tratí. Ve sjezdu či enduro nehraje hmotnost úplně zcela zásadní roli, za to v cross-country je hmotnost až na prvním místě. Každý gram navíc především v kolech je sakra znát a proto je i hmotnost důležitá.

Hmotnost? Nejlehčí na světě!

Tímto oslím můstkem jsem se dostal k hmotnosti Tubolight. Výrobce deklaruje, že se jedná o nejlehčí "tire insert" na světě. Zde je hmotnostní porovnání s podobným velmi lehkým řešením od PEPI´S TIRE NOODLE, konkrétně model PTN-R-EVOLUTION v menším provedení S/M váží 78 g a větší provedení M/L 109 g. Matematika první třídy říká že úspora Při použití Tubolight bude 20 respektive 19 gramů. Absolutní hodnota rozdílu není nějak veliká, ale když si to přepočítáte na procenta... tak je to skoro pětina hmotnosti dolů.

Tubolight svůj produkt s označením EVO nabízí ve dvou provedeních lehčím SL a těžším HD. Tvarově jsou shodné, HD je jen lehce rozměrnější. Rozdíl není jen v hmotnosti a velikosti, ale především v odolnosti a tuhosti materiálu. Tubolight je jak pro XC, tak pro enduro a sjezd, což potvrzují i velká jména, která tyto vložky vozí - Amaury Pierron, Myriam Nicole Jolanda Neff nebo třeba Thomas Flueckiger.

Varianty

Provedení Hmotnost Rozměr pláště Šířka ráfku
SL - super light 60g 2.20-2.40" 25 mm - 42 mm
HD - heavy duty 93 g 2.35-2.80" 26 mm - 46 mm
Ventilek 7g

Liší se tvarem

V čem je vložka Tubolight jiná než vložky jiných výrobců? Především díky svému tvaru. V průřezu tvar odpovídá podobě dvou obrácených misek, horní strana širší část shodná jako u konkurence, rozdíl je ve spodní části, části zasazené do ráfku, ta vytváří prostor - tunýlek - mezi ráfkem a samotnou vložkou. Tento tunel jednak usnadňuje montáž a jednak přidává "další komoru" do pláště. Teoreticky a s velkou dávkou nadhledu vložka funguje jako třeba vidlice s více pozitivními komorami, například EXT ERA. U ní, díky řešení s dvěma komorami, je dosaženo výborné opory ve středu zdvihu a lineární chod s lehkou progresí na konci. Samozřejmě u vidlice se pohybuje v úplně jiných měřítkách co se těsnění týče, ale myšlenka u Tubolight je stejná.

Namontuješ snadno

Montáž je velmi snadná, například ve srovnání s Cushcore který má relativně podobný tvar je to jako procházka růžovým sadem. Na ráfky Notubes a WTB jsem Tubolight nasadil bez využití montpák jen za pomoci rukou. Na ráfek jsem nahodil jeden jednu stranu pláště po té vložku a následně druhou bočnici pláště. Vložka obepíná ráfek poměrně těsně, mezi ráfkem a vložkou není žádná vůle. Pro nasazení je třeba vložku zlehoučka natáhnout.
Ještě než nasadíte i druhou bočnici pláště je třeba nalít bezdušový tmel. Ten totiž nelze nalít skrze ventilek resp. lze, ale díky "tunelu" mezi ráfkem a vložkou se nedostane ven do celého prostoru pláště a k bokům ráfku. Fakt se tam nedostane, zkoušel jsem to.

Drží festovně

S velmi těsným obtažení okolo ráfku souvisí i fixace. Tubolight drží na místě jako přilepené. Je to důležité? Určitě, protože pokud se vložka v ráfku pohybuje, její setrvačnost ovlivňuje jak akceleraci, tak brždění. Pohyblivost vložky v pláštích nepoznáš za jízdy, ale poznáš ji například, když je kolo ve stojanu. A vložka resp. kolo není zatížené. Stačí kolo roztočit a prudce zabrzdit, kolo se zastaví a vložka v něm se pohybuje dál. Některá víc, některá míň, Tubolight vůbec.

Ebike a extra nízké tlaky

Přemýšlel jsem na kterém kole Tubolight otestuji, kde dostane vložka nejvíce zabrat. Volba padla na elektrokolo GT Force Amp - e-bike s velkou hmotností určený do ostrého terénu. To bude opravdová zkouška ohněm pro lehoučké vložky. Lehčí verzi jsem nasadil do předního kola a odolnější do zadního. Tak jak to výrobce doporučuje.

Obvykle na kolech vozím i při své hmotnosti 90 kg poměrně nízké tlaky a pokud mám v kolech vložku tlaky ještě snižuji. Po několika vyjížďkách jsem u foukl ze svého základního tlaku a skončil až na hodnotě, 1,4 a 1,6atm. Ano, na na ebiku. Pro úplnost doplním že přední plášť byl Maxxis Minion DHF, kterému garde vzadu tvořil Maxxis Minion DHR.

Vidím jen pozitiva

Jaké jsou jízdní pocity s vložkami Tubolight nebudu rozhodně přehánět, když řeknu famózní. Vyzkoušel jsem hrozně velkou řadu vložek a v podstatě jediná, která se v pozitivním ovlivnění jízdních vlastností blíží Tubolightu je Mr. Wolf Banger. Ten je bohužel ale skoro čtyřikrát těžší.
A v čem je to tak úžasné. Především v schopnosti útlumu nedokáži posoudit který parametr má větší vliv, jestli je to konstrukcí, tvarem nebo použitým materiálem, ale pláště kola neuvěřitelně sedí na jakémkoliv povrchu. Kola se do slova přilepují k povrchu a ani ve velmi rozbitém terénu kamenitém či kořenatém, nemají tendenci odskakovat. Řekneš si, no to je ale díky tomu, že jsi měl velmi měkké gumy. Ano, to je pravda, ale takto nízký tlak bez vložky je limitující. Například při dopadech do kamenů má plášť malou podporu vzduchu a hrozí proražení. A třeba při dopadech na rovnější plochu mají gumy zase tendenci odskočit. S Tubolight se vrací do svého základního tvaru pomaleji, nelze kvantifikovat jak rychle nebo pomalu se vrací, ale rozdíl je znatelný.
Nízký tlak může být na jednu stranu nevýhodou například v terénu kde se potřebuješ pořádně dokola opřít typicky odrazy skoků nebo klopené zatáčky, díky vložce Tubolight jsem nezaznamenal jediné žvýkání pláště, prostě žádný pocit "hužvení". Pláště měly velkou oporu a nežvýkaly se ani při maximálním zatlačení do kola.

Výdrž?

Vydrží? Dalo by se očekávat vzhledem k nízké hmotnosti vložky, že její životnost nebude kdovíjaká. Po třech stech kilometrech v kolech těžkého elektrokola je stále ve stavu nového kusu. Docela mně zajímalo jestli se natáhne. Jestli bude stále doléhat na ráfek tak těsně jako při montáži. Vždy si vzpomenu na vložku Panzer, která se zhruba po měsíci používání natáhla takovým způsobem, že skoro nešla vložit do pláště. To nechceš. Tubolight překvapil. Natažení, pokud vůbec nastalo, tak je neznatelné. Vložka stále leží na ráfku velmi těsně.
Nasává mlíko? Ne, Tubolight není kojenec. Rozdíl v hmotnosti po pár stovkách km je zanedbatelných pár gramů. Tubolight je doslova imunní na pohlcení bezdušového tmelu.

Překvapení? Rozhodně!

Musím říct, že jsem od vložky před začátkem testování v podstatě nic moc neočekával. Prostě jedna z mnoha, která sice vyniká extra nízkou hmotností, ale jinak zcela normální. Po těch pár stovkách kilometrů však musím říct, že je nevrátím. Protože z Tubolight jsem úplně na větvi. Na větvi z toho jak výrazně a to myslím v pozitivním slova smyslu ovlivní jízdu. Myslím, že Tubolight se svojí vložkou Evo hodili rukavici konkurenci a budou jen těžko hledat vyzyvatele.

Tubolight do ČR a SR dováží Aspire Sports, další informace najdeš i na webu výrobce Tubolight.bike. Cena Tubolite Evo vychází na 1.099,- Kč/ks, pár ventilků pak 539,- Kč.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel šimpanz (šimpywimpy (a) bananovarepublika.cz) 14.5.2021 000 7:58

    Ještě že to není psaný v ženským rodě! :)

  • anonymní uživatel Roman 14.5.2021 000 9:30

    To je tak moc pozitivní, že se tomu ani nechce věřit. No ale u Tannusu to bylo taky hodně pozitivní a v reálu zase takový problém udělat defekt nebyl a vložka se časem vymačkala na 1/3 tloušťky. Pepi nudle race váží 50g a moc z ní nezbylo po pár dnech. ARD se vytahalo a bylo úzké. Vittoria se taky asi bude prodlužovat a tak pořád jediné co opravdu stojí za to je cushcore ( sice jde prosekat, ale trvá to dlouho). Bohužel váha a cena tomu dává taky zabrat.

    • profilová fotka Keli 14.5.2021 000 10:01

      S Tannusem bych úplně nesouhlasil, duše v pláštích vozit nechceš. Co se týče natažení, tak se natáhne vše (i pláště se natahují), jde jen o kolik se vložka natáhne. CushCore je fajn, ale pokud jej potřebuješ sundat v lese (např natržený plášť), tak máš velký problém. Rozdíl v životnosti Cushcore od rozměrově větších vložek je dán také tím, že je míň namáhán, do akce se dostane až při velké ráně. Větší vložky typy PTN, Tubolight atp jsou v akci téměř neustále.

      • anonymní uživatel Roman 14.5.2021 000 10:14

        S tím cushcore a většinou plášťů není moc problém. Je to o grifu. Mám vyzkoušeno na EX501, FR560,FR570, nextie carbon. Pláště maxxis, DH (drát i kevlar) ,DD,EXO a jediný plášť kde byl problém byla kenda prototyp co přivezl kamarád ze svěťáku . Stačí montápkou pořádně narvat plášť pod vložku, ale ani tak to dělat v lese nechceš pokud si špinavou vložku nechceš dát přes rameno:) Doma na to mám takovou velkou plastovou špachtli a kbelík. S tím je to otázka 5ti minut. A výdrž je daná spíš materiálem, vždyť vše na trhu je pěna a cushcore je už spíš guma. Tohle by mě zajímalo, ale moc nevěřím tomu, že to člověk nerozřeže o ráfek jako plovací nudli s decathlonu.

        • profilová fotka Keli 14.5.2021 000 13:09

          Ad výdrž, hodně záleží na tloušťce stěn ráfku a jejich zakončení, například dřívější Mavic ráfky byly jak žiletky a ty si podaly jakoukoliv vložku za pár chvil.

    • anonymní uživatel PTBack 14.5.2021 000 10:06

      Jezdím nyní Tannus třetí léto, prasím s tím, jak to jde, protože to jde a vložka samotná je stále v překvapivě dobrý kondici. Průraz jsem neměl žádný. Nemůžu na to říct ani Ň. :)

      • anonymní uživatel Roman 14.5.2021 000 10:17

        A nechceš dva kusy, když jsi tak spokojený? Mám jeden v 27,5 a druhý 29" skoro nejeté, ten slehlý s průrazem jsem vyhodil a tohle má jen nějaké otlaky:)

        • anonymní uživatel PTBack 14.5.2021 000 12:13

          :D :D Ne ale díky. Mám 27'5 i vzadu a myslím, že mi to ještě nějaký čas vydrží a zase pak třeba bude něco novýho.

    • anonymní uživatel hliník 15.5.2021 000 2:28

      Annus vozim taky, na sjezdaku, od ty doby jsem neprorazil a neměnil rafek, vymačká se za rok, tak sem ho koupil s novym plastem znova a to 2x... nemuzu nic vytknout, žádný prasení s tmelem apod... navíc tam mam 1.9 duši která nic nevazi oproti předchozím pokusech s dh dusema... navíc jsou celkem blbe k sehnání, takže to asi funguje nejenom u me...

      • anonymní uživatel Tomislawww 17.5.2021 000 8:01

        Co, prosím tě, používáš za duši? Stavím nové kolo a chci taky vyzkoušet Tannus, ale nemůžu se rozhodnout, jakou duši dát.

    • anonymní uživatel Jurawood (jurawood (a) seznam.cz) 18.4.2022 - 23:06

      Mám po půl roce z 15 mm na 2.5 mm. To není 1/3

  • anonymní uživatel Ľuboš (mylubos.b (a) gmail.com) 14.5.2021 000 14:43

    mohli by ste spraviť aj test insertu Tannus Armour vo verzií Tubeless :) Veľa ľudí zabúda na to že tannus vyrába okrem verzie pre duše aj bezdušový variant.

    • anonymní uživatel Tomasson (calgar (a) post.cz) 14.5.2021 000 20:18

      Ahoj. Já jsem letos v únoru pořídil Tannus Tubeless Armour a zatím jsem spokojený. Váží, ale cca 160 g. Taky by mně zajímala recenze někoho kdo ji používá déle nebo intenzivněji :-)

      • anonymní uživatel Ľuboš 14.5.2021 000 22:52

        Ja ich práve mám tiež, kupoval som aj na základe zahraničných testov a tiež som spokojný, len som im ešte poriadne nenaložil. Zatiaľ ale fungujú pekne, pomaly znižujem tlaky. Opora bočníc plášťov je fakt super, hmotnosť tiež, tmel nesajú a nahodil som ich bez montpák za pár minutiek. Ale rád by som si prečítal dáky aj tunajší test len tak zo zaujímavosti. Hlavne po tomto až podozrivo pozitívnom článku. Zatiaľ by som ale určite nemenil za iné.

  • anonymní uživatel villain (villain) 14.5.2021 000 17:04

    Než tohle, tak už si raději koupím běžně prodávané Mirelonové profily a slepím konce. Náklad do 100 Kč. Tohle není nic víc než hnusný byznys..

  • anonymní uživatel Kristian Dudik (kristian.dudik (a) gmail.com) 14.5.2021 000 17:40

    Objednal som,cena aj hmotnosť akceptovateľné. Podla tvaru by som tipoval,že to bude fungovať aj so štandardným bezdusovym ventilkom. Ani výrobca to nevylučuje. Neskusal si? Prifukovanie,odfukovanie pre nastavenie tlaku fungovalo oukej?

    • profilová fotka Keli 14.5.2021 000 19:40

      Nezkoušel, ale podle mne by mělo fungovat. Díru ve ventilku díky tunelu nic nezakrývá.

      • anonymní uživatel Aleš (Aldaxx (a) seznam.cz) 17.5.2021 000 17:15

        A srovnání s BARBIERI ANACONDA? Ta je váhově podobná, také nenasákává, levnější a při testu Dan Klimneš také defekt neměl.

  • anonymní uživatel Aleš (Aldaxx (a) seznam.cz) 14.5.2021 000 23:59

    Dolekopcom

  • anonymní uživatel Aleš (Aldaxx (a) seznam.cz) 15.5.2021 000 0:05

    A srovnání s BARBIERI ANACONDA? Ta je váhově podobná, také nenasákává, levnější a při testu Dan Klimeš také defekt neměl.

  • anonymní uživatel Kopy 15.5.2021 000 12:05

    to je vědců na kus pěny

  • profilová fotka Wrist 22.5.2021 000 2:48

    Vyzkoušel jsem Smith Slicy a jsem spokojen - po 3/4 sezóny se natáhla jen minimálně, mlíko nesaje a roztrhaná není, plášť maxxis pouze Exo ochrana, tlak 1,7-2,0 bar, účel splnila.

  • anonymní uživatel Jiří 2.7.2021 000 22:20

    Za mě nedoporučuju do pláště 2,4. Abych to tam nacpal ohnul jsem si při instalasi ráfek :´( Tak zpátky na duši a doufat že ráfek ještě něco vydrží.

  • anonymní uživatel Soby (Jirkasobo (a) seznam.cz) 12.7.2021 000 15:56

    Bohužel mám jinou zkušenost s touto vložkou do ráfku. Materiál není vůbec odolný. Už při montáži se mi podařilo ji poškodit montpákou :(

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí