MojeKolo

Test: pneumatika Michelin e-WILD navýší dojezd ebiku. Opravdu?

Autor: Dan Klimeš, kategorie: Test, vydáno: 2.2.2022

Rozmohl se nám tu takový nešvar, takové slovíčko, resp. takové písmeno. A to je E! Dnes v době bezkontaktní jsme nucení všechno řešit přes e-mail, nakupovat v e-shopu, být součástí e-U a mít všechno na e-lektřinu. A u toho bych zůstal. E-biky se v testech dolekop.com objevují stále častěji. A tak není divu, že i výrobci komponentů a příslušenství na ty éčka reagují. Jedním z nich je Michelin se svými e-plášti: Michelin E-WILD! Zhruba před rokem jsem testoval WILD AM2 a jak již název napovídá, e-wild bude více e-bike friendly. Měl by tedy být, tak to prubnem.

Guma, kterou mišelin vyvinul nebo spíš upravil speciálně pro e-biky. Měla by snést  vyšší zátěž a hlavně by měla šetřit e-nergii. Energii jezdce i baterky. Dle informací výrobce je vnitřní vrstva gumy a středová část běhounu uzpůsobená pro lepší výkonnost a odvalování, a také pro šetření spotřeby energie. Prý díky tomu dokáže ušetřit až 12 %!!!

Až 12% navíc

12 % navíc se hodí vždycky, ale tolik proměnných, který hrají v neobjektivitu! Začnu tedy tím, že si zkusím najet okruh, od kterého se odpíchnu. Zatím mám obuté Maxxisy, šířka 2,8", váha 922 gramů včetně zbytků tmelu. K tomu připočteme 24 kilo váhu kola a 78 kg moji maličkost. 

Abych poznal přidanou hodnotu, měl by být okruh co nejdelší. Ale to bychom byli na špatných www. Nás zajímá hlavně cesta dolekop.com, resp. v tomto případě horekopcom za co nejmíň. Když převedu ušetřenou energii na vzdálenost při najetých 100 kilometrech je 12 kiláků navíc moc nebo málo? Ale v našem případě můžeme mluvit o podstatně kratší vzdálenosti. Cestou do kopce baterku nešetříme. Můj Scott je ročník 2018  a má najeto přes 6000 km. Referenční okruh obsahuje 4 traily na 48 kilometrech, na kterých vyjedu 1000 výškových metrů. Venku necelé 3°C nad. Bláto všude. Nebude to nic moc. 
Větší část okruhu jedu na první stupeň dopomoci, párkrát si pomůžu režimem trail, dolů pomoc vypínám. Směrem vzhůru teda letím na hranici pětadvacítky a tak mi energie z baterky mizí téměř před očima. Nešetřil jsem ji, ani ona mne neušetří. Na 35. kiláku mi šťáva dochází! No beru to tak, že testy mají být přísné. Takže zbývajících deset domů přísných bude. 
Zamyšlení: 35 km + 12 % navíc je kolik? 39,2. Uvidíme.

        

První zkušenosti

Začátkem listopadu ho na první dobrou nahazuji a protože i v Brně leží sníh, jedem to hned vyzkoušet. Díky celkem agresivnímu vzorku se plášť zakusuje i do ušlapaného sněhu a drží a drží. Vpředu vede jistě, vzadu neprokluzuje (ano, provedení přední a zadní gumy je rozdílné). Guma zimou nijak netvrdne, celkem slušně se lepí i k odhaleným kamenům.
Kolo několikrát proženu i po asfaltových a šotolinových cyklostezkách. I s tímto divokým vzorkem se plášť hodně dobře odvaluje. Asi bych měl zmínit, že mám v testu šířku 2,6 palce! Oproti původnímu Maxxisu je mírně hubenější. Mohu porovnat jízdu dvou vedle sebe jedoucích e-biků - jeden na 2,8" a druhý na 2,6". Mišlény i s těžším kolem i jezdcem od prvního šlápnutí širším plášťům ujíždí. Líbí se mi, že zmizelo hučení kol. 
Jedna z dalších testovacích jízd má lehce přes 50 kilometrů (30 % asfalt, zbytek lesní cesty).  Terén není nijak těžký, spíš je po zimě ale krutě podmáčený. Na všech cestách leží vrstva bláta a místy ještě led. I tady oceňuji hrubý vzorek. V blátě drží směr bez zaváhání, slušně se čistí a na asfaltových přejezdech jako nic. Proti širším dvaosmičkám s nízkým vzorkem výrazné plusové body.

Přidá grip, přidá i na jistotě

Začátkem ledna nám už počasí dovoluje vyrazit na naše oblíbené traily. Ráno přimrzlé, ale s postupující denní dobou povolují. Rozjíždím se a dostávám to trochu do ruky. Prosinec byl fakt bajkově slabý. Za dva dny mám za sebou přes 90 kilometrů a 9 trailů různých obtížností. Od vyhlazených, přes řádně odkloněné až po pěkné skalky. Baterka na konci vždy na nule. Některé své předchozí superlativy, však musím opravit. Na silničních přejezdech jsem klukům na 29" nestačil. Ale to samozřejmě dávám za vinu menšímu průměru kol. Tímto ovšem výtky končí. Ten plášť drží, dává mi slušnou jistotu. I v řádným odklonu vede jistě a nemá tendenci sklouzávat. 
Pár jízd a troufám si i na těžší věci. Škoda jen, že to na fotkách není tak poznat. Místa, kde vidla i tlumič šli na doraz, jsem si dal jen s lehkým zaváháním. A to si přiznejme že e-spark není enduro stroj! Asi dvakrát se mi stalo, že mne chytla drážka za předek a stočila mi ho jiný směrem, než jsem původně měl v úmyslu jet. Ale vždy to skončilo bez ztráty kytičky. 
Co jsem při první jarním opatrném najíždění kiláků hodně ocenil, byl grip při brždění. Za celou dobu jsem neměl pocit, že bych někde nedobrzdil. I na listím pokrytém blátíčku s naprostým přehledem a grácií.

Na referenční okruh se nevrátím

A teď bych se měl vrátit na svůj referenční okruh. Nevrátím! Nemá to smysl. Je tolik proměnných, které je potřeba brát do celkové rovnice, že - podle mne - nelze objektivně říct, ano, s touto gumou ušetříte tolik a tolik energie. Největší vliv má okolní teplota. Už pár stupňů kterýmkoliv směrem - zvláště okolo nuly - vyvolá diametrální rozdíl v dojezdu.
Ale měl jsem to štěstí jezdit dva dny porovnávat s dalšími dvěma e-biky. Stejné traily, stejné výškové metry (95 km, 2000 metrů horekopcom), +- 10 kilo mezi jezdci, 29" versus 27,5" (parťáci však nastavený motor na 26", takže byli o fous rychlejší, což se může podepsat na rychlosti vybíjení jejich baterky), rok 2020 versus 2018, všichni motor Shimano (můj Spark E8000, další kolo také a poslední E7000) a všichni také 504 Wh baterky. Vždy jsem z toho vyšel lehce vítězně. Když kluci byli na nule, tak já měl ještě pár wattů v zásobě. Jednou na 26 kiláků, podruhé na 8. 
Nutno přiznat, že jsem neměl příležitost Michelina vyzkoušet za absolutního sucha. Ale nebojím se, že by to byla špatná volba.

e-Wild bych doporučil

Plášť jako takový není úplnou novinkou a tak, když jsem si hledal více informací, narazil jsem na zkušenosti typu - trhající se patka a házení. Ano, může se stát, že narazíte na vadný kus. To se nejspíš stane každému bajkerovi, který střídá pláště častěji. Nutno však vzít v potaz, že ebajkový plášť dostává zabrat víc než klasika. Zatížení je větší, síly kroutícího momentu vyšší. 
I přes tyto informace si dovolím e-Wild doporučit, já s ním problémy nezaznamenal. A osobně říkám, že už nikdy na e-bika nepřijde plášť širší jak 2,6 palce, i když i tento plášť se vyrábí v rozměru 2,8".

Za mne je 12% dojezdu navíc spíše marketingový tah. V hlavě se mi nabízí myšlenka, pokud plášť o 12% více jede, tak někde se muselo přece ubrat. Kde?
Nebo jen má naprosto geniální směs? Možná na tom něco bude, Keli měl na hardtailu obutou kombinaci Michelin Wild AM2 a Force AM2 a jeho dojmy byly, že kolo s nimi neskutečně letí.

Ofiko informace říká...

Pro zvídavé čtenáře ještě pár nezbytných, ač možná nudných čísel a informací výrobce: Konstrukce Gum-X3D obsahuje 3 specifické směsi gumy, díky čemuž by měl plášť nabízet skvělou přilnavost, trakci a výdrž na měkčím terénu. Zvýšená odolnost je dosažena technologií Gravity Shield. Jedná se o odolnou a lehkou vrstvu vláken (oplet) s hustotou 3x33 TPI, která je speciálně navržena pro Enduro e-biky. Navíc je zde ochrana Pinch Protection, která zvyšuje tuhost u patek proti procvaknutí pláště. Díky vyšší životnosti běhounu se snižuje spotřeba energie e-kola a výsledkem je delší dojezd. Plášť je samozřejmě připraven i pro bezdušový provoz (Tubeless Ready).

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Villain 2.2.2022 - 6:34

    E je nové BIO, čili způsob jak vytáhnout z ovcí víc peněz... ;)

    • anonymní uživatel Mára 2.2.2022 - 9:57

      aaaa... rozmáhá se nám tady takový nešvar, slovo "ovce". Slovo, které používají nejvíc právě ovce co ostatní označují ovcí a tím sami sebe v hlavě utvrzují v tom, hlavně abych já ovce nebyl.

      • anonymní uživatel Míra (jackliveshere (a) seznam.cz) 2.2.2022 - 10:44

        No, použil si to slovo 4 krát, gratuluji :)

      • anonymní uživatel MOPED NEPATŘÍ DO LESA 2.2.2022 - 17:19

        Potrefená ovce zabečela.

  • anonymní uživatel Shu Lin 2.2.2022 - 10:36

    Mišáky mám rád, ale tenhle plášť vypadá už na pohled strašně pomalej, pochybuju že v praxi bude jinej

  • anonymní uživatel Karel 3.2.2022 - 18:25

    Ebajk dělá z lidí E!E

    • anonymní uživatel šimpanz (šimpywimpy (a) bananovarepublika.cz) 4.2.2022 - 8:55

      ano, stejně jako alkohol! :D

  • anonymní uživatel Filiper 14.6.2022 - 12:50

    Zkoušel jste někdo tenhle plášť na normálním bajku? Mně se akorát odporoučel Wild Enduro na zadku a tenhle vypadá vzorkem úplně stejně. Navíc i tabulková hmotnost a popisky jsou stejný.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí