reklama

Test: Evaprotect - vložka do pláště z Česka - nenasákne ani mililitr

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 17.1.2022

Na trhu je neskutečná spousta vložek do plášťů. Ale asi jen jedna se vyrábí v České republice, vložka Evaprotect. Dostala se mi do testu a zde jsou mé zkušenosti. Vložku vyvíjel a vyrábí Kuba Janeček z Plzně. Ten několik let ladil materiál i tvar, a výsledná verze je zde. 

Evaprotect - plochý děrovaný pásek

Vložka samotná je v podstatě pásek dlouhý cca 2 m s šířkou 5 cm a centimetrovou výškou. Uprostřed něj lze lze nalézt ve zhruba 8 cm rozestupech 10 mm otvory, které mají usnadnit proudění bezdušového tmelu v plášti. Jak je vidět nejedná se o nic revolučního, podobných vložek je na trhu několik. V čem se ale Evaprotect od ostatních vložek liší je použitý materiál. Jak již název napovídá Eva, klasická Eva tlumivá, kterou najdete snad ve všech druzích obuvi v mezipodešvi. Je to pěna, která se po stlačení pomalu vrací do svého základního tvaru. Její výhodou jsou uzavřené póry a díky tomu minimální nasákavost.

EVA, doslovně Ethylenvinylacetát má ideální vlastnosti pro vložky do plášťů. Vyniká svou lehkostí, ohebností a odolností proti prasknutí. Je zároveň měkký i pružný. Disponuje také dobrou tlumivostí a to za jakýchkoliv běžných teplot.

Vložku je třeba doupravit

Drobnou nevýhodou vložky Evaprotect je nutnost upravit si ji pro použití na kolo. Vložka totiž přijde jako pásek a je nutno její délku zkrátit či prodloužit dle obvodu kola na kterém bude použita. Vložka je v délce pro 27,5 palcové kolo a pokud ji chceš použít na 29" musíš lepit. Vlastně lepit musíš i na ostatních průměrech.

V balení je i prodlužující díl kterým délku vložky prodloužíš. Pomocí odlamovacího nožíku si jej odřízneš na délku dle tvé libosti a následně stačí slepit dohromady.
Proto stačí klasické kontaktní lepidlo na lepení záplat na duše. Práce s ním je jednoduchá a rychlá. Nicméně úprava vložky ti vezme minimálně deset minut.
Měl jsem obavy, zda-li lepidlo udrží části vložky při zatížení v plášti. Vydrželo. Kuba pro jistotu doporučuje spoj ještě pojistit dodávaným suchým zipem. Za mne je to ale zbytečné.

  

Kuba ti ukáže jak na to

Hmotnost a nenasákavost

Hmotnost a nenasákavost jsou za mě dvě zásadní výhody vložky Evaprotect. Hmotnost je velmi dobrá, 103 gramů je prostě super. V kole jsem měl vložku více jak dva měsíce a její hmotnost se nijak nezměnila tedy nenasála snad ani mililitr mléka. Stejně dobrá jako hmotnost je i cena, necelá pětistovka, levnější vložku snad nenajdeš.
Vložka během testu svoji délku skoro nezměnila, ano, skoro, trochu se natáhla, napovídá tomu deformace děr v podélném směru. Každopádně prodloužení není nijak zásadní. 

 

Ochrana proti procvaknutí

U spousty jiných vložek výrobci tvrdí že pozitivně ovlivní jízdní vlastnosti kola, tedy že se zlepší grip plášťů. U spousty z nich je to pouze marketingové tvrzení a je fér říct, že u spousty z těchto vložek rozdíl v jízdních vlastnostech nepoznáš. Evaprotect o ničem takovém nemluví a vložka je určena primárně k ochraně proti procvaknutí pláště. V tom funguje spolehlivě. Tak dobře, že jsem v rámci testovacích jízd dokázal zničit ráfek, ale plášť i vložka zůstaly bez známky poškození. 
Bohužel ale malá tloušťka vložky nedokázala zabránit deformaci ráfku. Objem ničím nenahradíš platí jak v automobilovém průmyslu, tak i u vložek do plášťů. Tenší vložka nedokáže zachytit tolik energie jako ta s větším množstvím materiálu a část energie nárazu pak logicky přejde i na ráfek. 
Nicméně výrobce na to tuto skutečnost upozornil v návodu. Pokud lámeš ráfky, Evaprotect není pro tebe. A bohužel musím říct, že já občas ráfky lámu.
Kuba nyní pracuje na odolnější verzi, řekněme DH verzi z materiálu s vyšší viskozitou a větší pohltivostí energie.

Má potenciál

Evaprotect má rozhodně potenciál, nicméně tato verze je spíše do lehčího terénu, na méně nazdvihované kolo a pro méně agresivního jezdce. Lehký trailbike, to je podle mě ideální adept na vložku Evaprotect. Agresivní enduro jezdci nebo sjezdaři si budou muset počkat na více odolnou verzi. Já čekám!

A navíc, Kuba již testuje verzi, která by zjednodušila přípravu vložky před samotným použitím. Aby jsi nemusel být zručným kutilem. Musím říct, že se na ni těším. 

Hledáš další info? Klikej na www.evaprotection.com!

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel MD 17.1.2022 - 8:20

    Existuje nějaký důvod, proč tu vložku neudělat delší na 29'' a případně si ji seříznout na 27,5''? Tohle nastavování mi připadá technologicky docela slabé.

    • anonymní uživatel orbann (orbann (a) seznam.cz) 18.1.2022 - 9:30

      hele to by bylo moc jednoduchý, a taky bys nemusel používat ten "extender" a to by byla škoda ne.
      Proč na 29" dělat rysky pro případné zkrácení na menší rozměry, když si můžeš vlepit extender žejo.

    • anonymní uživatel exot (hanousek.jir (a) gmail.com) 18.1.2022 - 10:24

      Důvod extenderu je asi jednoduchý: Pěna se prodává v deskách po 1m x 2m :)
      www.gumex.cz/...

      • anonymní uživatel Hey 19.1.2022 - 2:05

        Ty jo a ja myslel ze to zabralo 4 roky vyvoje dle clanku :D... ale tak jsem v CR. Vojebavecky :)

  • anonymní uživatel @MD 17.1.2022 - 10:29

    me by spis zajimalo, zda existuje nejaky duvod, proc nekoupit poradny plast, treba sjezdovyho Mishelaka, a na vlozky se uplne vysrat...

    • anonymní uživatel Roman 17.1.2022 - 13:45

      Pokud vozíš karbon, tak je lepší mít vložku + lehčí plášť. Na DH vozím na alu DT DH maxxis a k tomu cushcore a ráfky mají jen lehké promáčkliny. Když jsem loni prorazil DH plášť tak jsem na cushcore dojel na karbonovém ráfku 650m výškových. Dole zaknotoval, nafoukl a pokračoval. Bez vložky bych si dal 40min procházku. Vložka je po teleskopu nejlepší vynález posledních 10let.

  • anonymní uživatel Tosi dela strandu (genius (a) seznam.cz) 17.1.2022 - 11:50

    Takze jen okopiroval Effetto Mariposa Tyreinvader !!! Ma co vylepsovat chlapec tohle je dost trapné . Alespon jeho cena je slušna když se jedna o kopii

    • anonymní uživatel MD 17.1.2022 - 13:34

      Pokud jsem dobře pochopil, tak Effeto se prodává v páru za nějakých 900kč , tohle stojí 490,- kus. Takže cenově je to nastejno a navíc si člověk nemusí nic stupidně nastavovat, lepit, ale v případě potřeby jednoduše zkrátí.

      • anonymní uživatel Tosi dela strandu (genius (a) seznam.cz) 17.1.2022 - 16:02

        Presne tak a ta origo se da koupit v akci za 850 .

    • anonymní uživatel Kuba (jay.jayos (a) centrum.cz) 18.1.2022 - 16:51

      Já bych k tomu jen zmínil, že jsem to měl v kole a testoval už 2 roky před tím, než se Effeto dostalo na trh. Trochu jsem kopíroval Hucka, ten byl tehdy skoro jediný na trhu. Zkoušel jsem i jiný tvary. Moje chyba, že i testovací vzorky jsem dával na web. Když to začali prodávat italové, málem jsem to vzdal a vykašlal se na utopený prachy. Holt větší firma, nižší náklady na výrobu.

      • anonymní uživatel orbann (orbann (a) seznam.cz) 18.1.2022 - 19:11

        Na hlášky typu zes něco okopíroval není potřeba reagovat. Ale že by Mariposa okopirovala produkt díky tvejm příspevkům testovacích vzorků na web, mě fakt moc pravděpodobný nepřijde :-). Neřikám že to je unreal

  • anonymní uživatel Komár (Komar (a) seznam.cz) 18.1.2022 - 7:43

    Jelikož se EVA prosekne při každém zmáčknutí o kamen, ani o výdrži se zde nedá určitě mluvit, ale jako placebo dobrý!

  • anonymní uživatel Jezevec (Jezevec (a) jezevcik.com) 18.1.2022 - 9:31

    Celkem dobré ohýbání veškerých předchozích kidů, které jsem si na Dkey přečetl, obzvlášť ovlivnění jízdních vlastností k lepšímu gripu. I nudle z dekáče dokáže ovlivnit jízdní vlastnosti, ale tento výrobek ani ťuk.

    • anonymní uživatel Roman 18.1.2022 - 13:37

      Tak nemusíš být moc chytrý aby ti došlo, že nudle z Decathlonu zabere o dost víc místa a bude měnit vlastnosti o vesmír víc než úzký proužek, který je v kontaktu s pláštěm minimálně.

      • anonymní uživatel josho (jozbull (a) gmail.com) 21.1.2022 - 7:08

        zmena vlastností je hlavne v tom, že si môžeš dovoliť jazdiť na nižších tlakoch.

  • anonymní uživatel happy (syabo.jirka (a) seynam.cz) 18.1.2022 - 22:35

    super prace kubo,drzim palce at se to chyti:)!

  • anonymní uživatel Mario 19.1.2022 - 13:06

    Další zbytečná píčovina co si každej může udělat doma sám, pěnovou desku EVA různě tlustou jde koupit, nařezat si to asi bude umět jak chce většina zručnějších a díry si do toho taky uděláš kolik chceš.. vojebávka dobrá. Ale ty roky vývoje, to se cení...

    • profilová fotka Martin Saida 21.1.2022 - 10:41

      Jasně že si to každej může udělat doma ale kdyby jsi neviděl tento článek tak tě ani nenapadne že nějaká eva pěna existuje. Platíš za ten nápad....ale to hádám úplně nechápeš :)

      • anonymní uživatel Mario 22.1.2022 - 20:46

        Po detsky plavecky penovy tyci byla EVA pena druhej material z ktery jsem si vlozku ala Huck Norris jeste na 27,5 kolo cca pred 5ti lety vyrobil a svete div se spojoval jsem to taky suchacem.. ale zas tak super material a reseni mi to tedy neprislo.

  • anonymní uživatel Karel 20.1.2022 - 13:58

    A nebylo by lepší podporovat jakoukoliv českou výrobu? Čecháček má ale bohužel v povaze na vše z česka jenom p*čovat

    • anonymní uživatel Honza S. (jmeno (a) prijmeni.cz) 20.1.2022 - 15:06

      Jakoukoliv a za každou cenu? Ne, to by fakt lepší nebylo, sorry. Zákon trhu je neúprosný.

  • anonymní uživatel Cimus 22.1.2022 - 9:31

    Hosi. Jasne. Muzes si to koupit v metrazi. I duralove trubky si muzes koupit. Musi te to napadnout. Vseci tu picujete a je vam to jasne az po tom co to tu vidite. Aj kdyby to byla uplna picovina. Borec se za to postavil vlastnim jmenen. A to se ceni. Tak radsi mlcte.

  • anonymní uživatel Ádoš 22.1.2022 - 11:10

    já nemám problém podporovat české výrobce - a taky to programově dělám, od bot, přes oblečení, až po outdoorové vybavení apod.
    Na druhou stranu slepě podporovat úplně každý produkt/službu, jenom proto, že se pod to podepsal Jan Novák. To zas ne.
    Tohle nehodnotim, už se vyjádřilo dost lidí.

  • anonymní uživatel bok 25.1.2022 - 10:17

    asi budu radši řešit novej plášť než novej ráfek

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí