reklama

Test: přilba Smith Forefront 2 - Koroyd kam se podíváš

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 2.6.2021

Smith svoji přilbu Forefront 2 představil již před nějakou dobou, ale doposavad jsem neměl možnost se s ní potkat. Až v letošním roce. Jaká je vlajková loď kategorie malých přileb amerického výrobce? Odpoví následují recenze.

Smith Forefront 2

Smith Forefront 2 je klasickou přilbou určenou na trailové či enduro ježdění, na ježdění, kde míra ochrany je důležitější než hmotnost či odvětrání. To však neznamená, že by váha nebyla důležitá i v této kategorii. Vizuálně se jedná o přilbu klasického tvaru s lehce prodlouženou zátylkovou částí.

Koroyd, hlavní konkurenční výhoda

V čem je tato přilba jiná od konkurence? Rozdílů je hned několik. Zřejmě největší konkurenční výhodou přileb Smith je využití technologie Koroyd. Ta pochází z leteckého průmyslu, tam slouží k absorpci nárazu při případném leteckém neštěstí, najdeme jí v nohách sedadel. U Smithu Koroyd ji najdeme ve velké části přilby, kde slouží stejně jako v letadlech, k pohlcení energie při potenciálním nárazu. Plastové trubičky se z deformují a díky tomu se energie nárazu nepřenese do hlavu.
Materiál Koroyd jsou v podstatě plastové trubičky, teplem a tlakem spojené do sebe bez využití jakéhokoliv pojiva. Výhodou Koroydu je nízká hmotnost a obří absorpce nárazové energie. To vše při nižší hmotnosti a také lepších tepelných vlastnostech, zmíněné platí pokud Koroyd srovnáme s klasickým "polystyrenem" využívaným v jiných helmách.
Stále mluvím o hmotnosti, ta ale přitom není nějak "šokujícně" nízká, jak by se z předchozího textu mohlo zdát, Smith Forefront 2 váží 374 gramů.

Výhodou Koroydem překrytých ventilačních děr je minimalizace vniknutí hmyzu či bláta k hlavě. Není to 100% ochrana, vzhledem k několika otevřeným otvorům, ale něco zachránit může.

Spolupráce brýlí a helmy

Druhou velkou výhodou Smithu je velmi dobrá integrace a spolupráce s brýlemi stejné značky. Smith se na ochranu hlavy zaměřuje komplexně, nejsou to "brýle nebo přilby", jsou to "brýle a přilby". Rozdíl je obzvláště patrný při využití velkých sjezdových brýlí. V přední části helmy, v čelní hraně najdeme nasávací otvor, který umožní lepší přívod vzduchu a zlepší tak proudění vzduchu v přilbě. Dalo by se říct, že brýle plynule navazují na helmu a vzduch je nasáván skrze ně. Výhody jsou jasné, minimalizace zamlžení brýlí.

MIPS nechybí

Vnitřku helmy dominuje Mips, všeobecně známá ochranná mezivrstva mezi hlavou a přilbou chránící proti poškození mozku rotačními silami při pádu. Mips uvnitř dobře maskuje jak velkou část přilby tvoří trubičky Koroydu, teprve až po jeho vyjmutí je patrný rozsah.

Nastavitelný kšilt

Kšilt přilby je výškově stavitelný a nejvyšší pozici pod něj lze umístit MX brýle. Bohužel se ale brýle nevejdou pod štítek celé, jejich spodní hrana pak lehce zavazí ve výhledu.
Pokud vozíš menší brýle, tak i s nimi helma počítá, lze je zastrčit zezadu do štěrbin v přilbě. Díky tvaru přilby jsou zde fixovány velmi kvalitně a nespadnou ani při jízdě.
Zajímavá je i možnost montáže kamery, z vršku přilby je třeba odstranit krytku a do připraveného závitu lze našroubovat držák kamery. Ten, na rozdíl od látkového pytlíku na helmu, není součástí balení a je nutno jej přikoupit.

Vnitřní tvar dost univerzální

Všechny možné vychytávky jsou dobré, ale zásadní u každé přilby je jak sedí. Tvar lebky je velmi individuální, tuto Forefront 2 přilbu si vyzkoušelo vícero lidí a všichni si pochvalovali, jak jim dobře na hlavě sedí. A to i bez nutnosti silného stažení kolečkem. Já toto jen potvrzuji. S plešatou hlavou je vnitřní tvar přilby zásadní, absence mých vlasů a minimální množství výstelek v helmě není vůbec znát. Helma se za jízdy na hlavě nepohybuje a sedí jako přilepená.

Obvod mé hlavy je 56 cm a zvolená velikost M je optimální, mám dostatečnou rezervu v upínacím systému na obě strany. To kdyby mi třeba začaly zase růst vlasy...

Stahovací kolečko a klasická přezka

Samozřejmostí je stahovací kolečko na zátylku, Smith stahovací systém se nazývá Vaporfit. Stahování má velmi jemné odstupňování. Helmu si lze stáhnout doslova dle libosti. 
Kolečko respektive stahovací systém lze výškově nastavit, nicméně pozice úplně nejvýše je víceméně teoretická, protože pokud se v ní stahovací systém nachází je prostoru pro otočení s kolečkem velmi málo.
Zapínání využívá klasickou přezku, osvědčené a funkční řešení, které ovšem nedosahuje komfortu jako u přileb s magnetickým zapínáním Fidlock.

Odvětrání, lepší průměr

Že je odvětrání a dobrá tepelná pohoda uživatele je důležitou součástí přileb Smith, předchozí tvrzení dokládá i relativně malé množství výstelek. Méně výstelek, více proudícího vzduchu a méně tepla na hlavě. 
Odvod ohřátého vzduchu od hlavy podporují navíc i trubičky Koroydu, komínový efekt je znatelný především, když nejedeš. Při jízdě vzhledem k naklonění přilby Koroyd lehce brání nasávání vzduchu horními děrami. Naštěstí průběžný tunel skrze vnitřek helmy umožní vzduchu k lebce jinou cestou. Když to shrnu, ano, na trhu najdeme i více větrající přilby. Forefront 2 se svým odvětráním patří spíše k lepšímu průměru.

Závěrem

Druhá generace přilby Smith Forefront 2 je velkým posunem oproti svému předchůdci především po vizuální stránce, nevypadá tolik futuristicky a je více konvenční. Posunem je i navýšení množství ventilačních otvorů a ventilace celkově. Forefront 2 je technologicky vyspělá přilba, která dobře sedí, za jízdy se ani nehne, k tomu dobře větrá. A navíc má vynikající nastavování stahovacího systému, takže si helmu každý nastaví naprosto k obrazu svému.

  

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel whatever 6.6.2021 000 19:02

    Ty bryle se daji do prilby zaparkovat i zepredu (tj nejen zezadu jak je nafoceno). Do stejne drazky pod ksilt jen se otoci vzhuru nohama.

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 7.6.2021 000 9:59

    to není moc pohodlné řešení ale :-) zas je to pohyb navíc, kterej stojí čas a ČAS JSOU PENÍZE ))))

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí