Test: blatníky SKS Mudrocker a voda nemá šanci

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 21.5.2021

Jak se ochránit před vodou a blátem zespodu od kol? Jediná možnost jsou blatníky. Německá společnost SKS Germany je výrobcem doplňků pumpiček a vychytávek na kolo. Jejich nejnovějším počinem v oblasti blatníků je model Mudrocker.
Správně koncipované blatníky chrání nejen jezdce před nepřízní počasí, ale také ochraňují kluzáky, pouzdra a ložiska. Tím mohou docela zásadně prodloužit životnost těchto komponentů.

Vzhled, účel světí prostředky

Samotnou kapitolou je vizuální stránka. U předního blatníku asi nelze mít výhrad, siluetu kola v podstatě nenaruší a vypadá dost elegantně. U zadního blatníku je to trochu diskutabilní, ale pokud se řídíme pravidlem, že účel světí prostředky a preferuješ funkci před vzhledem, pak není co řešit.

Vyzkoušel jsem kompletní set blatníků Mudrocker, blatníky se prodávají ale samostatně. Oba blatníky jsou vyrobeny z černého cirka 2,5 mm tlustého pevného plastu, jejich hmotnost je 110 gramů v případě předního resp. 180 gramů v případě zadního blatníku. Kompatibilní jsou s koly o průměru 650b a větší.

Pořádné lapače

Přední Mudrocker je rozměrově cca 49 x 10 cm veliký. Délkově, v zadní části při pohledu shora lícuje s zadní hranou 29" pláště.
U zadního blatníku je to s rozměry složitější. Umožňuje totiž prodloužení délky a to na obou koncích, základní díl měří 68 x 10 cm a jednotlivá prodloužení 10 a 20 cm. Prodlužovací díl směřující k rámu stačí jen nacvaknout, zatímco díl směřující dozadu od kola je nutno přimontovat, vzít vrtačku vyvrtat do vyznačeného místa dírku a pomocí plastového nýtu zafixovat.

Jak je přidělat?

Na výběr jsou tři možnosti montáže. Lze použít jak klasické stahovací pásky, tak pásky se suchým zipem s silikonovým proužkem zabraňujícím klouzání a také montáž do můstku vidlice. Záleží na každém jakou variantu si zvolí či co mu umožní jeho vidlice. Využití klasických zip tie stahovacích elektrikářských pásků asi není třeba popisovat. Stejný způsob tedy uchycení do předem připravených děr využívají i pásky se suchými zipy. Poslední možností je kombinace montáže do podkovy vidlice a stahovacích pásků. Do těla blatníku pomocí dvou malých šroubků připevníme žebro a to následně pomocí šroubů přišroubujete do podkovy. Počítá se s vidlicemi Fox, Rockshox a Ohlins. Nicméně tuto možnost využijete pouze pokud máte novější vidlice, například na testovaném kole se spodními nohami Rockshox Lyrik tyto díry najdete.

Montáž do podkovy vidlice a s využitím zip tie stahovacích pásků se nabízí především pokud neuvažujete o častém sundávání blatníku. Pokud ale blatník chcete používat pouze v deštivém počasí je ideální přichycení suchými zipy. Během pár desítek sekund blatník bezpečně zafixujete a díky silikonovým páskům se na vidlici nehne a drží velmi pevně. SKS smyslí i na detaily a součástí balení jsou i samolepící fólie, které nalepíte na styčná místa pásku s vidlicích a lze zabránit případnému odření.

U zadního blatníku je montáž o fous složitější. Jde ale primárně o prvotní montáž hobby chytání správného úhlu a nastavení blatníku. Ten se uchycuje na sedlové vzpěry zadní vidlice a pomocí gumových klínku lze nastavit jeho úhel, potažmo vzdálenost od pláště. Pak již zbývá jen přichycení, opět jsou na výběr stahovací pásky a nebo sucháče.
Nastavení úhlu blatníku hodně ovlivní úhel sedlových vzpěr na které se blatník montuje, není to tak, že by jsi měl na každém kole na výběr. Na testovacím GT Zaskar LT jsem reálně mohl využít pouze jednu možnost, při druhé buď byl blatník příliš blízko plášti a nebo kolidoval se sedlovou trubkou. Ale na fullu, na ebiku GT eForce AMP šly nastavit obě možnosti bezproblémově.

 

Bláto na hřišti ani v obličeji nečekej

Vzhledem k velikosti blatníků se dalo očekávat, že jejich funkce bude velmi dobrá. V praxi se očekávání dokonale naplnilo. Délka a šířka blatníků zajistí, že jen absolutní minimum nečistot od kol pronikne k jezdci. Eliminace vody zespodu je doslova dokonalá, můžeš jet klidně potokem a budeš "v suchu". Slabinou jsou samozřejmě boty, ale nepromokavé ponožky tento problém snadno vyřeší.
Nemít bláto v obličeji a díky tomu moci jet bez brýlí, to chceš. Stejně tak nemít "blato na hřišti" i čistá záda a batoh v případě zadního blatníku oceníš.

Festovní, ale chtělo by to víc

Nicméně především u horského kola je důležité, jak jsou blatníky tuhé a jak festovně drží. Zda-li nepruží při dopadech skoků či dropech a nedotknou se do rámu nebo plášťů. V tomto ohledu je přední SKS Mudrocker absolutně bez ztráty kytičky. Zadní na tom již tak slavně není, v maximálním prodloužení s nasazeným zadním dílem i menší komprese blatník "ohne" a ten se dotkne pláště. Poznáš to velmi snadno dle zvuku nárazu. Pokud blatník zkrátíš, páka se zmenší a výrazně ubude nárazů blatníků o plášť. V podstatě se s ním setkáš jen na dopadech skoků. Prostě ti na dopadech někdo zatleská!

 

Cena odpovídá kvalitě

V čem blatníky SKS Mudrocker dominují? Rozhodně velikostí. Další předností je bezpochyby i zpracování a způsob uchycení ke kolu. Cena rozhodně odpovídá, zvláště při srovnání s klasickým blatníkem vyseknutím z fólie. Ten vyjde na pár stovek, výrazně sofistikovanější SKS Mudrocker vyjde na necelou tisícovku. Já to vnímám jako fér cenu.

S Mudrockery se prostě na počasí vymlouvat nelze. Ostatně, na kolo není nikdy špatné počasí...

Infobox

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel mára (cech.marek50 (a) gmail.com) 21.5.2021 000 18:21

    Ahoj. Fungoval by zadni i na celoodpruzenem kole ?

    • anonymní uživatel Shu Lin 21.5.2021 000 18:46

      Blatnik by chvíli fungoval, ale odpružení moc ne... po chvíli by se to vystřídalo

    • profilová fotka Keli 21.5.2021 000 19:47

      Ano, zkoušel jsem na GT Force. Blatník nikde s rámem nekolidoval.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí