Test: Acepac Bike Transport Bag - lehký transportní obal pro kolo

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 24.5.2021

Cestuješ hodně? Hodně s kolem? A nemusíš zrovna lítat letadlem, i do vlaku a jiných dopravních prostředků se hodí transportní obal na kolo. Prostě velký kufr na celé kolo. Jeden takový má nově Acepac v nabídce. Jaký je? Jak se vyrovná konkurenci? Zde je můj pohled na Acepac Bike Transport Bag.

Hmotnost a cena, tím drtí konkurenci

Hlavní výhody? Hmotnost a cena. Hmotnost je zásadní, především pokud budeš bag používat při cestách letadlem, tam za každé kilo navíc platíš. Acepac Bike bag váží přesně 4,5 kg. Když se podívám po konkurenci, tak ta většinou váží téměř dvojnásobek. A podobné je to s cenou, ta je také skoro dvakrát tak větší.
Často ale za vyšší cenu dostaneš i nějaké výhody navíc, transportní kolečka, lepší fixaci obsahu k zavazadlu atp. Rozhodování není jednoduché, pokud s kolem cestuješ často, tak se větší investice víc vyplatí. Pokud bike bag budeš využívat pouze nárazově, tak acepakový ti udělá dost podobou službu. 

Provedení

Acepac Bike Transport Bag se skládá ze dvou velkých kapes, jedna na kola a druhá na rám a řídítka. Na ty je k dispozici futrál na suchý zip, do kterého je umístíte a následně i s futrálem přitáhnete k rámu. 
Vnitřní materiál zavazadla i futrálu na ródla by se dal označit jako tuhý polyethylen s poměrně velkorysým vypolstrováním vrstvenou PE pěnou Atilon pro dosažení tuhosti a ochrany. Z vnějšku pak najdeme Nylon 6,6, velmi odolnou a otěruvzdornou tkaninu, která má zajistit velkou životnost zavazadla. Stejný matroš Acepac používá i na svých batozích.

Co víc?

Co dál najdeme? Uvnitř jedné z kapes lze ještě najít "kapsičku" na drobnosti, pedály atp. Spoustu madel na přenášení a také praktický popruh přes rameno, takže bike bag můžeš nést jako klasickou kabelu. Objem lze lehce zmenšit pomocí pomocí dvou pásků, ty se ale stahují pouze před horní hranu a ne kolem celého obvodu zavazadla. Samotné zapínání je řešeno dvojicí zipů s protiběžnými jezdci, u nichž je možnost uzamčení.

Za pár minut je sbaleno

Sbalení kola je jednoduché, doslova stačí pár minut, jediné co je nezbytné, je odmontovat pedály, kola a řídítka. Kola do jedné kapsy, do druhé řídítka a rám. Samozřejmě před tím dát ródla do futrálu, pedály do boční kapsy. Pak už jen zatáhnout zipy a hotovo.

Šlo by něco vylepšit? Ano, šlo. Již jsem to zmínil výše. Uvnitř zavazadla absentuje upevňovací systém k tělu "bagu", část rámu v jedné kapse a výplety v kapse druhé jsou volně a můžou se hýbat. Pohybu lze zabránit stažením zavazadla, ale zcela zafixovat jednotlivé části kola nejde. 
Minimálně je nezbytné zajistit kola a zabránit vzájemnému pohybu.

DH kolo sbalíš úplně v pohodě

Co se do vaku vejde? Je to jen na silničku? Ani náhodou, vzal jsem rovnou sjezďáka Canyon Sender s 29" koly ve velikosti L a úplně v pohodě se vešel. Nebál bych se říct, že i s rezervou. 
Pro bezpečnou přepravu je dobré odmontovat přehazovačku. Kolo by se vešlo s ní, ale při neopatrné manipulaci by mohlo dojít k jejímu poškození.

 

Má vůbec slabinu?

Má Acepac bike transport bag nějaký nedostatek? Bohužel má. Netýká se ochrany samotného kola, ale vydrže zavazadlat. Spodní, stojná plocha nemá žádnou ochranu proti otěru či odření. Nenajdeme na ní žádné plastové elementy na kterých by zavazadlo stálo a popřípadě klouzalo při posouvání. Bude třeba si dávat pozor a šoupání bike bagu se vyvarovat.

Shrnutí

Potřebuji ho? Zásadní otázka, její odpověď se ti zodpoví hned při prvním balení kola na delší cestu, například do letadla. Každý, kdo kdy balil kolo do klasické lepenkové krabice ví, jak obtížné je kolo sbalit bezpečně, tak aby se neobouchalo. Pokud to chceš udělat pečlivě, tak si to vezme hodně času a výsledek je docela nejistý. S Acepac Bike Transport Bagem je to mnohem pohodlnější, rychlejší a praktičtější. Za mne je to dobře investovaných pět a půl tisíce.

A není to jen o cestování vlakem či letadlem, stačí jet autem na trip s kámošema. Do bagu sbalíš kolo, oblečení, chrániče, helmy a v podstatě můžeš jet jen s jedním zavazadlem. Když bag bude mít každý, tak nasazení do auta je otázkou vteřin. Odpadá montování kola na nosič, riziko odření kol a kdo ví co ještě. K tomu můžeš připočíst také i jistou verzi maskování nákladu.

Ukázka jak se dá Acepac Bike Transport Bag využít například v kempovacím autě, Peugeor Rifter Long s NoTent postelí a kolo pod ní.

 

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Radek 24.5.2021 000 7:43

    Bez koleček a možnosti šoupání po zemi mi to přijde na cestování úplně nepoužitelný. Jako obal na kolo do auta je asi ok.

  • anonymní uživatel Mara 24.5.2021 000 8:11

    Bez transportnik kolecek nepouzitelny na cestovani… kdo s kolem cestuje hodne, hlavne letadlem vi sve…

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí