Test: Acepac Onyx 5 - vychytaná ledvinka, která nahradí batoh

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 7.6.2021

Ledvinky frčely hlavně v devadesátých letech, ale v posledních letech se zase vrací do módy. Nikoliv však jako součást běžného, civilního, šatníku, ale jako sportovní doplněk. K tomu, k čemu byly určeny. Nějaké ledvinky jsem již vyzkoušel a dalším kouskem je ledvinka s názvem Onyx 5 od náchodské firmy Acepac
Acepac je na trhu již dlouhá léta. Specializuje se na vybavení pro outdoor, respektive zaměření Acepacu směřuje přímo na brašny a batohy pro bikepacking a adrenalinovější ježdění v terénu.

Náhrada za batoh?

Onyx 5 je větším modelem z nabídky ledvinek Acepacu (menší model Onyx 2 je úplně minimalistický). Onyx 5 je ledvinkou, která svojí velikostí aspiruje na náhradu za velký batoh a to i pro celodenní vyjížďky.
S batohy Acepac má společný nejen bederní systém a i odpovídající zádovou část. Ano, stejné řešení najdete i na jejich větších batozích. 

Pět litrů objemu není málo

5 litrů objemu je poměrně velké číslo, bavíme-li se o ledvince. Onyx 5 odnese spoustu věcí, ale je třeba dobře balit. Je to hodně o rozložení obsahu, co kam umístit. Možností je spousty a dobrá volba je základ.
Onyx totiž disponuje velkou, hlavní vnitřní kapsou, která je rozdělena na několik menších. Obsahuje síťované kapsičky, vypolstrovanou kapsu na zip i místo pro vodní vak. K tomu přidává i kapsy na bederním pasu a také dvě boční kapsy na těle ledvinky do nichž lze umístit například bidon nebo další propriety.
Posledním úložným místem je přední kapsa rozměrově ideální na velký telefon.

Rozměrově je ledvinka docela velká, 21 x 30 x 11 cm (výška x šířka x tloušťka). Díky možnosti stažení pomocí dvojice stahovacích pásků lze velikost - tloušťku - zmenšit a ledvinku splácnout.

Potřebuji víc místa

Pokud by vnitřní i vnější kapsy byly málo, Onyx nabídne na spodní straně šikovně ukryté stahovací pásky, kterými si možnost uchycení nákladů výrazně rozšíříte. Myslel jsem si, že tyto popruhy asi nikdy nevyužiji Nicméně hned první jízda, když jsme s dětmi vyrazili na traily a oni mi po kilometru jízdy říkají: "Tati, nám je vedro vezmeš nám a mikiny?" Kam je ale dát když mám jenom ledvinku? Smotal jsem mikiny, vydoloval z úkrytu popruhy a mohli jsme jet dál. Očekával jsem výrazné zhoršení nošení ledvinky, ale nic takového se nekonalo. Ať už to byla jízda, dropy či skákání jako bych tam žádné mikiny neměl. Skvělá vychytávka.

Nosí se skvěle

Jak se ledvinka nosí a jak sedí? V tomto ohledu musím Acepacu rozhodně složit poklonu, protože ani kompletně plná a relativně těžká ledvinka se při jízdě na zádech nehýbe. Velká výška ledvinky přes 20 cm a k tomu rozsáhlé křídla bederního popruhů ji na zádech zafixují dokonale.

Osobně se snažím vozit ledvinku co nejníže, tedy nikoliv v oblasti beder, ale ještě o kousíček níže. Tak, že mi leží těsně nad kostmi pánve. Já pozici stahovacího pásu nazývám "pod čárou ponoru". Díky tomu je kontaktní plocha se zády menší, ledvinka drží jako by spíše svoji spodní polovinou a záda mohou lépe dýchat. Taktéž je možno stáhnout bederní pás opravdu silně, protože netlačí na břicho, ale spíše do oblasti podbřišku. Tento způsob nošení nezvládne každá ledvinka, ale Acepac její díky velké ploše křídel bederního pásu to umí dokonale.
Pokud ale ledvinku nosíš standardně, je uchycení snad ještě lepší. I s velmi lehkým stažením bederního pásu se ledvinka na zádech nehne a to doslova v žádné situaci.
Křídla bederáku jsou rozdělená na dvě části, takže s tělem v kontaktu je menší část materiálu, ale přitom uchycení je stejně kvalitní jako by byly plná.

Fíčury a vychytávky

Na spodní straně přední části najdeme i reflexní pásek, který zároveň tvoří i poutka například na uchycení blikačky či čehokoliv jiného.
V jedné z do bočních kapes najdeme i pláštěnku ve svítivě zelené barvě. Přestože je složená, tak zabírá na můj vkus docela velké místo a vyplatí se ji nevzít, pokud je předpověď milosrdná a nehrozí déšť.
U Acepacu mysleli také na uložení klíčů. Uvnitř nalezneme sponu s krátkou "machršňůru" na konci s kroužkem na který lze klíče připevnit. Jelikož střídám vícero klíčů, tak bych uvítal spíše karabinku než kroužek. Nicméně tohle je opravdu malinkatý detail.

    

Trvanlivost a cena, výhody Acepacu

Největší konkurenční výhodou u Acepacu je trvanlivost a cena. Moje zkušenost s touto značkou říká, že jejich výrobky jsou doslova nesmrtelné. Přestože ledvinku nemám dlouho tak si troufnu tvrdit, že vydrží dost dlouho, protože Acepac nešulí kvalitu a sází na kvalitní materiály. Ať už to je základní tkanina, tak zipy či přezky.

A cena za takto vychytanou ledvinku dát necelých 1 500 Kč? To je super nabídka, ne?

Něco navíc?

Hledáš něco navíc? Onyx 5  respektive jeho pláštěnka se dá použít i jinak...

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Strýčeksýček (porn333 (a) seznam.cz) 7.6.2021 000 21:06

    Škoda, že k podobným testům nebývá i nějaká kratší video recenze (v rámci pár minut). Myslím si, že by to článek ideálně doplnilo. Obzvláště, když promo videem nedisponuje ani výrobce. :-/ O "ledvince" už delší dobu uvažuji, obzvláště takhle v létě, na menší pojezdy v nižším řádu hodin (2-4h) a recenze byla užitečná. Jen si říkám, jestli na takto dlouhé výjezdy není zbytečně velká a Onyx 2 zase malá?! Nebyl by možný nějaký srovnávací test? Předem díky.

    • profilová fotka Keli 8.6.2021 000 9:39

      Díky za zpětnou vazbu. Je to všechno jen o čase, tím, že jsem na vše víceméně sám, tak je to složitější. Video o pár minutách znamená několik hodin práce. A já navíc preferuji písmenka :)

      • anonymní uživatel Strýčeksýček (porn333 (a) seznam.cz) 9.6.2021 000 22:30

        Jasné, rozumím. Třeba až synátoři dorostou do školního věku a začnou je víc zajímat počítače, tak třeba zabřednou i do videotvorby a střihačství. :-) Do té doby si tedy vystačíme i s texty. Ať se daří.

  • anonymní uživatel Roman 8.6.2021 000 6:29

    S Onyxem už mám něco najeto a jsem nadšený. Perfektně stabilní, chytré prvky, velká, ale jde stáhnout. Dám do ní péřovku, nebo lehký gore a k němu suché merino triko. A pořád jsou volné spodní popruhy, které jdou schovat.
    Jediné co bych udělal jinak je vnitřní rozpoložení kapsiček. Ty bych dal do přihrádky za zipem aby když člověk cpe do ledviny bundu nezachytával o nářadí, nebo montpáky. Perfektní je malá kapsička na suchy zip na boku. Tam mám aplikátor knotů a nářadí. pláštěnka funguje a drží na místě. A převoz plechovky, či lahváče už jsem taky využil:)

    • anonymní uživatel Strýčeksýček (porn333 (a) seznam.cz) 9.6.2021 000 22:34

      A vozíš ji spíš na delší (půl denní/celodenní vyjížďky), anebo spíš na kratší (2-4h)? Já jen jestli není zbytečně velká? Na celodenní (Nové město pod Smrkem apod.) totiž vozím Evoca FR Lite race i s páteřákem, ale takhle na kratší výjezdy kolem bydliště bych na léto uvítal něco menší a ideálně ne batoh. Předem díky.

      • anonymní uživatel Roman 10.6.2021 000 18:36

        Tak teď bylo takové počasí, že jsem nevěděl, zda bude zima, teplo, nebo pršet, takže jsem jí vozil furt. Na kratší i celodenní. Batoh už vozím jenom když jedu někam spát a je chladno. Jinak se zabalím do řídítkové brašny a ledviny. Batoh je zlo. Zbytečně velká určitě není. Dá se stáhnout a pak je to jen placička.

  • anonymní uživatel daywak (daywak (a) gmail.com) 15.6.2021 000 8:10

    Ahoj, nemáte tu ledvinku někdo vyzkoušenou s nasazeným páteřákem? Myslel jsem použít to jako náhradu za batoh při sjezdech, ale nedokáži odhadnout, jak se to bude chovat s vestou a páteřákem, který je dlouhý až na kostrč.
    Jinak jako vždy parádní recenze, díky za inspiraci.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí