reklama

Nový Mondraker Summum Carbon - karbon, telemetrie a nastavitelná geometrie

Autor: Keli, vydáno: 9.6.2021

Španělský výrobce Mondraker představil novou generaci své vlajkové lodi, sjezdového kola, Summum. V čem se liší od nedávno představené verze? Základní změnou je materiál rámu, na podzim představená hliníková verze nyní dostává bratříčka v karbonovém provedení. Díky použití uhlíkových vláken Mondraker opět míří do kategorie nejlehčích sjezdových kol, hmotnost rámu bez tlumiče je přesně 2,8 kg.

Nicméně změn oproti hliníku je zde více. Mondraker na svém modelu Summum Carbon nabídne integrovanou telemetrii nazvanou MIND. Technologii, která doposud byla k dispozici na kolech Foxy a Crafty bude nyní pomáhat skrze mobilní aplikaci s nastavením a vyladěním kola i na sjezdovém stroji. Více o MINDu v článku zde.


To však nejsou všechny změny karbonový model je také mnohem více nastavitelný než jeho hliníkový předchůdce. Základní hodnoty jsou velmi podobné, ale dodávaný kit pro úpravu geometrie nabídne dvě alternativní hlavové složení, které umožní změnu hlavového úhlu o jeden nebo dva stupně. Jak do plusu, tak do mínusu. Hodnota hlavového úhlu se pak může pohybovat v rozmezí od 61,5 do 65,5 stupně.

 

Další možností úpravy geometrie je změna délky zadní stavby o 5 mm, takže si jezdec může volit v rozmezí tří variant 450, 455 a nebo 460 mm.
Mondraker Summum Carbon může být stejně jako hliníkáč použitý jak s 29 palcovými koly, tak v takzvaném MX mullet setupu s menším 27,5" zadním kolem.

K dispozici budou dvě provedení, vyšší model Summum Carbon RR to replikou závodního kola týmu MS Mondraker Team. Pokud by jsi chtěl jezdit na stejném kole jako Laurie Greenland, Brook MacDonald a nebo Eleonora Farina, tak máš možnost. Osazení tvoří odpružení FOX Factory, brzdy a pohon Shimano Saint, karbonová kola e*thirteen a pláště Michelin.
Model Summum Carbon R nese osazení na stejném rámu, ale v dostupnější cenové relaci, odpružení FOX Performance, brzdy SRAM, e*thirteen výplety a na nich opět Michelin pláště.

Jak se mám nejnovější sjezďák od Mondrakeru líbí?

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel HZ 9.6.2021 000 10:36

    Kolo vypadá moc hezky, co se týče geo. Barva se mi moc nelíbí a myslím si, že ten mind by si mohli odpustit.

  • anonymní uživatel Fero/Jožo/Lojzo 23.6.2021 000 10:41

    Tento rám sa mi neuveriteľne páči, za mňa - láska takmer na prvý pohľad (farebné prevedenie nie je celkom podľa môjho gusta). Zaujímalo by ma, ako sú vedené káble k brzde a prehadzovačke, pozerám, že nejdú klasicky mondrakerovsky popod domček stredového zloženia, ale prechádzajú plynule z predného rámového trojuholníka do zadnej stavby.

    • anonymní uživatel Shu Lin 23.6.2021 000 11:51

      hadice je vidět na fotce č.6 jak jde ze spodní rámovky mezi středem a čepem do spodní zadní stavby

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí