Novinka: NukeProof Megawatt - stejný jako Mega V4, ale s motorem

Autor: Keli, vydáno: 1.7.2021

Trend růstu kategorie elektrokol je velmi výrazný již několik posledních let. Značka, která e-bike nemá ztrácí poměrně značnou část trhu. Tuto skutečnost si uvědomovali i u Nukeproof a proto zhruba dva roky zpátky začali s vývojem e-biku Megawatt. Cílem bylo vytvořit kolo, které má být stejné jako Mega V4 ale s motorem.

Od all mountain až po super enduro

Výrobce své kolo doporučuje pro použití od ostřejšího all mountain až super enduro ježdění, tomu napovídá i použitý zdvih 170 mm jak na předním, tak na zadním kole.

  

Inspirace je patrná

Inspirace modelem Mega je jasně patrná, obdobné křivky nalezneme snad ve všech směrech. Ostatně základním požadavkem bylo: "musí to vypadat jako Mega!" 
E-bike se vyvíjel ve stejné době jako nejnovější hliníková varianta Mega V4. A není proto s podivem, že využívá spoustu velmi podobně tvarovaných trubek, výrobce tak logicky šetří náklady. Megawatt je vyroben z hliníkové slitiny 6061-T6, trubky jsou trojnásobně zeslabované a k tomu navíc i hydroformované. Kompletní kolo velikosti M postavené na bezdušových pláštích váží 23,9 kg.

       

Čtyřčep s Horst linkem

Stejně jako jeho "analogový" bratr sdílí Megawatt stejný systém odpružení, doslova stejné čtyřčepové zavěšení zadní stavby využívající takzvaný Horst link, čep dělící řetězové vzpěry. Nicméně odpružení bylo optimalizováno pro použití na e-biku. Poměr přepákování byl upraven tak, aby kolo nebylo tolik progresivní na konci zdvihu. Stejně tak byl upraven i antisquat, tak aby kolo zůstávalo velmi aktivní i při šlapání. Protože se jedná o ebike, tak prioritu má funkce odpružení před efektivností šlapáním. Motor jezdci pomůže.

 

Motor od Shimano 

Zásadním rozdílem klasické oproti modelu Mega je přítomnost motoru. Nukeproof vsadil na motor Shimano EP 8. Energie pro něj dodává ve spodní rámové trubce integrovaná baterie s kapacitou 504 nebo 630 Wh.

Geo jako Mega, skoro

Zajisté nepřekvapí, že i geometrický je to jako Mega - nízké, dlouhé a položené kolo. Rozdíl zde ale je v podobě zadního kola o průměru 27,5". Mega využívá takzvaný mullet design s větším předním kolem a menším zadním kolem, jako na MX motorce.

Megawatt bude k dispozici ve třech provedeních lišící se výbavou, přičemž předběžná cena základního modelu Comp by dle informací od českého dovozce bikeporn.cz měla začínat na 160.000 Kč.

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí