Test: dres Moab IV a kraťasy Bracket řešení od Vaude pro parné letní dny

Autor: Eda, kategorie: Test, vydáno: 29.8.2021

Německý výrobce oblečení a obuvi Vaude má v nabídce rozmanitou škálu výrobků. Do testu jsme od Vaude dostali i dres s dlouhým rukávem Moab IV a kraťasy Bracket, které oceníte především v parných letních dnech. Jejich priority jsou pohodlné na nošení a skvělá prodyšnost. Eda je vozil a zde jsou jeho zkušenosti.

Recyklát v hlavní roli

Ekologie a udržitelnost je ve Vaude velkým tématem a proto nepřekvapí, že použitý materiál lze bez problému nazvat ekologický. Jak u dresu, tak kraťasů jsou tkaniny, které Němci používají vyrobeny z recyklátu ze starého oblečení, rybářských sítí a PET lahví. To rozhodně zaslouží pochvalu.

Dres Moab IV - ideální do parných dnů

Střih je z mého pohledu někde mezi slim fit a klasickým rovným střihem. Testovaná velikost je L a při mých 183 cm a 83 kg mi byla testovaná velikost tak akorát. Dres při jízdě nevlaje za jezdcem, ale je v něm stále dostatek prostoru k pohybu. Při testování jsem pod ním často vozil i páteřákovou vestu a bez problému jsem v ní mohl mít i věci potřebné k vyjížďce. 
Pružnost látky dresu je na dobré úrovni. Samozřejmostí střihu dresu je prodloužený zádový díl, který by u žádných dresů a bund určených na kolo neměl chybět.

    

Dres je velmi vzdušný a je vhodný spíše do teplých dnů. Což je super například pro bikeparkové ježdění, kde na Vás na lanovce svítí sluníčko a z kopce dolů jste v lese ve stínu. V chladnu vás rozhodně nezahřeje tak, jak byste si představovali. I přesto, že má dres dlouhé rukávy, doporučil bych jej spíš jako letní variantu.

Přední díl je méně síťovaný než boční pruh a zadní díl. Ty jsou opravdu hodně prodyšné. Vzhledem k vysoké prodyšnosti látky dres také velmi rychle uschne. Zkoušel jsem v něm jet i v opravdu teplém dni, kdy teploty ve stínu atakovaly 30 °C a bylo to lepší, než jsem čekal. Materiál je při nošení velmi příjemný a nikde nic nekouše ani neškrábe.
Doporučená cenu dresu je 65 Euro. Je dostupný ve třech barevných provedeních.

Kraťasy Bracket - pružné a vzdušné

Kraťasy Bracket jsou opět z recyklovaného materiálu, stejně jako dres. Navíc je na nich použita i základní povrchová úprava odpuzující vodu. Látka vodu lehce odpuzuje, ale žádnou velkou nepromokavost nečekejte. Tak ani tyto kraťasy nejsou zamýšleny. Je to spíše ochrana proti stříkající vodě či blátu, protože to se tak na tkanině mnohem méně zachytává a kraťasy zůstávají déle čisté.
Na druhou stranu ale dobře větrají a člověk se v nich moc nepaří. Základní látka je pružná do všech směrů, a tak se i při případném pádu trochu natáhne. Nečekejte ovšem výdrž materiálu jako u sjezdových kraťasů z pevnějších a mnohem méně prodyšných materiálů.

Střih bych nazval hodně volným. Testovanou velikost L jsem musel mít maximálně staženou, aby mi nepadala. Zde se Vaude opět drží svého spíš velkorysejšího značení velikostí oblečení. To ale na druhou stranu přináší výhodu v tom, že jsou kraťasy při nošení velmi pohodlné. Žádné tahání nebo omezení pohybu. Rozparky na koncích nohavic jsou také dobrým řešením při použití velkých chráničů kolen. Nohavice se o chrániče nezachytávají a ani v sedě při šlapání tak není pohyb omezený. Dobrou pohyblivost v kraťasech zajišťuje také všitý zadní díl z pružné gumy. Takže ani při pořádném stažení v pase vás nebudou kraťasy škrtit. Pružný díl se lehce natáhne a pěkně utažení vyrovná. Zapínání v pase je řešeno klasickou sponou známou z motokrosových kalhot. Tomuto systému není co vytknout a funguje bezvadně.

Kraťasy mají tři kapsy - dvě na pravém stehně a jednu na levém. Pokud byste v kapsách nic nevezli, můžou sloužit zároveň jako odvětrání. Mají totiž uvnitř síťku. Na kole vozím mobil v kapsách na pravé straně a zde je větší z kapes umístěna tak, že je více před stehnem než vedle stehna. Proto pak při jízdě a šlapání nelítá mobil v kapse, ale pěkně drží na jednom místě. 
Doporučená cena kraťasů je 105 Euro a jsou také dostupné ve třech barevných provedeních.

Kam ho vzít?

Tato testovaná kombinace dresu a kraťasů je pro mě ideální na každodenní vyjížďky na trailech či bikeparkové ježdění v horkých letních dnech.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Ricco 4.9.2021 000 16:28

    Nezapari se a nezamlzi displej na telefonu, kdyz jsou kapsy ze sitoviny primo na stehne?

    • anonymní uživatel Eda 6.9.2021 000 9:46

      Se zamlžováním displeje telefonu problém nemám.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí