Test: Huck Norris MegaNorris - tři provedení neprůstřelné ochrany ráfku

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 21.6.2021

Byl první a teď je zpět, je větší a prý lepší. Jedna z prvních, možná úplně první firma, která si uvědomila slabé stránky bezdušového systému byli finští Huck Norris. Ti tehdy přišli se svým řešením, které mělo zamezit proseknutí pláště a přidat ochranu ráfku. Kolik je to let zpátky? Nevím, možná čtyři, možná pět. Za tu dobu se toho na poli tire inserts odehrálo mnoho. Z tehdejší docela revoluční novinky se stala běžná součást horských kol napříč všemi disciplínami . Když na sklonku loňského roku představili Finové novou verzi nazvanou MegaNorris byl jsem zvědavý kam se za tu dobu posunuli. Začátkem roku pak u mne přistála krabice se všemi verzemi MegaNorris a mohl jsem je vyzkoušet na vlastní kola. 

Místo jedné jsou tři

Posun je jednoznačně v nabídce velikostí a určení. Původní jednu verzi nahradily tři, lišící se podle využití. Ať už je to v předním či zadním kole, nebo podle disciplíny, od XC až po DH. Výběr ocení mlsné jazýčky, Toast, Sandwich a Hamburger. Názvy jsou docela odpovídající, když se podíváte, jak jednotlivé verze vypadají.

Když začnu od nejlehčího Toastu, ten vypadá velmi podobně jako původní verze Hucka Norrise. Jedná se o pásek vyseknutý z pěny s několika děrami a profilovanými boky. Původní verzi již nemám k dispozici, ale řekl bych, že rozdílů není mnoho. Toast je určen pro XC kola a nebo na trailové či enduro kola do předního kola.

Verze nazvaná Sandwich je o poznání více odolná než Toast. Skládá se ze dvou různých vrstev různé tloušťky a různé tuhosti. Když řeknu, že Toast připomíná karimatku, tak Sandwich připomíná karimatku podlepenou linoleem. Zatímco karimatka je relativně měkká a v lze ji zmáčknout, tak vrstva, kterou nazývám linoleum, je téměř nezmáčknutelná. Dvě různé tloušťky, dvě různé tvrdosti, a dvě různé funkce. Měkká vrstva by měla dodat tlumení a tvrdá vrstva by měla přidat odolnosti a ochranu ráfku.

Poslední variantou je Hamburger, ten vypadá jako klasický hamburger z McDonaldu. Dvě velké housky, mezi nimi tenký plátek masového karbanátku. Kdo by si myslel, že Hamburger je jen Sandwich s přidaným plátkem linolea nemá pravdu. Rozdíl je totiž v tloušťce měkké tlumící vrstvy, ta je u sjezdové verze výrazně minimalizována a maximalizuje se ochranná funkce.

MegaNorris je jiný

V čem je MegaNorris jiný než ostatní vložky? Jednoznačně ochranou ráfku. Na ochranu klade prioritu, výrazně více než zlepšení jízdních vlastnosti. Pár milimetrů pěny navíc v kombinaci s ještě tužším materiálem logicky nemůže nabídnout nějaké zásadní odpružení či utlumení. Ostatně výrobce to víceméně potvrzuje, když tvrdí, že při velkém nárazu dojde k porušení vnitřních struktur v pěně a tím absorbci energii, která pak nepřejde do ráfku a zabrání tak zničení. Tolik teorie. 
V praxi razím heslo, že objem nenahradíš a zhruba centimetrový plátek se těžko může vyrovnat vložkám násobně větším. Ale za celou dobu testování jsem defekt neměl a stejně tak jsem nezničil ani jeden ráfek. A to ani na jednom z testovacích strojů, kde jsem MegaNorris zkoušel, jak na hardtailu, tak na ebiku a ani na DH kole.

Instalace je za odměnu

Jaké má MegaNorris výhody? Jednoznačně montáž, ta je extrémně snadná. Pásek stačí spojit stahovací páskou a následně vložit do pláště, který je již jednou polovinou, jednou bočnicí, nasazen na ráfku. Poté již jen stačí nasadit i druhou bočnici a je hotovo. Díky tomu že MegaNorris nedoléhá přesně na ráfek a je víceméně volně v plášti je nasazování opravdu snadné a lze nahodit i bez montpák. V podstatě vložka roztahuje plášť zhruba v středu jeho výšky a výrazně usnadní nasazení bezdušáků, nahození do patek je téměř okamžité a to i u plášťů, které bez velkého kompresoru téměř nahodit nelze.
MegaNorris je samozřejmě pouze pro bezdušáky, s duší se z principu nekamarádí. Další výhodou je, že lze použít jakýkoliv bezdušový ventilek, není třeba žádný speciální s dírkama v bocích. MegaNorris s ventilkem nikdy není v kontaktu, takže nehrozí ucpání díry ve ventilku.

Není v ráfku na pevno

Volnost MegaNorrise v plášti znamená, že se může při jízdě volně pohybovat. Výsledek je jasný, občas zaslechneš zvuky, které vydává tření vložky o plášť. Výrobce nabízí řešení, zkrácení celkové délky pásku. MegaNorris pak bude okolo ráfku více obtažen a prostor pro jeho pohyb bude limitován. Vzhledem k tuhosti Norrise pak bude nasazování pláště asi docela boj.

Hmotnost nemalá

Zásadní nevýhodou je hmotnost. Akceptovatelná je snad jen u nejlehčí verze Toast, ale obě dvě další jsou prostě hrozně těžké. Nejvíce odolná Sandwich váží čtvrt kila, čímž se, alespoň dle mého názoru, zcela eliminuje z jiného než závodního použití.

 

Vydrží?

Kolik MegaNorris vydrží? Zde je jednoznačně nárůst oproti první verzi. Ta byla velice málo odolná a její proseknutí bylo otázkou okamžiku. Často uživatelé ji v plášti vozili dvojitě, dvě vložky v jednom plášti. Výrobce tvrdí, že výdrž odpovídá četnosti používání, agresivitě jízdního stylu, tlaku v pneumatikách i terénu, ale rok by měl vydržet.
Při testování se mi podařilo proseknout pěnovou vrstvu nepodařilo, pár set kilometrů na ebiku i hardtailu, jeden sjezdový víkend na DH kole a vložky jsou jako nové. A to při použití extrémně nízkých tlaků v pláštích.

Saje mlíko?

MegaNorris není kojenec, takže mlíko, tedy bezdušový tmel nesaje. Nasákavost je naprosto minimální, nárůst hmotnosti vložek po použití a omytí od tmelu byl v řádu jednotek gramů (kdybych umýval důkladněji, tak bych se asi dostal na původní hmotnost). Nicméně je zde jeden drobný zádrhel nebo spíše je zde hrozná spousta zádrhelů. Díky hrbolatému povrchu vložky se tmel zachytává na jejích stěnách, pokud použijete obvyklé množství tmelu, po sundání vložky zjistíte, že v samotném plášti je úplně mikro loužička a drtivá většina tmelu je na povrchu vložky. Takže ano, mlíko MegaNorris nesaje, ale nachytává si jej na svůj povrch.

Chci ho?

Doporučil bych MegaNorris? Odpověď na tuto otázku mám poměrně vyřešenou. Před čtyřmi lety, kdy nebyla v podstatě na trhu žádná alternativa, byl Huck Norris skvělý. Nyní po letech, s rozsáhlou nabídkou různých řešení vlastně MegaNorris nepřichází v podstatě s ničím novým. A navíc je poměrně těžký. Takže odpověď na otázku z nadpisu je jasná, že? 

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Shu Lin 21.6.2021 000 8:18

    bezduše, to fakt nechceš.... 150g semene a 250g cestující vložky, aby se ti mohl v klopenkách plášť bortit

  • anonymní uživatel Roman 21.6.2021 000 10:32

    Shu Lin: Haha, to víš, že jo ty komediante! Nikdy, nikdy bych už se na duše nevrátil! Doby kdy jsem řešil každou druhou vyjížďku proseklou, nebo bouchlou duši, už jsou dávno pryč. Dám 60ml mléka, vložku dle určení kola a můžu ho rvát jak nikdy před tím.
    Když někdo vozí lehčí pláště a prorazí, tak tam flakneš knot a jedeš dál, žádné hledání trnů a podobné kraviny.

    • anonymní uživatel Shu Lin 21.6.2021 000 10:54

      Vozim 6 vrstvý contiky a tubolita... a nemusim řešit pobouchaný ráfky a proseknutý nebo svlíknutý plaště... fakt super když ti to ostříkne celý záda, to si pak připadáš jak na bukkake party :D bezduše už nikdy

      • anonymní uživatel Roman 21.6.2021 000 11:49

        To že neprosekneš a nebouchneš rafek neni, ale tím, že tam máš duši;)

        • anonymní uživatel Shu Lin 21.6.2021 000 12:37

          no jasně, je to pláštěm, proto nechápu proč tam dávat místo jedný bezproblémový věci jiný 2 problémový (vysoušení, protékání, protáčení, opotřebení) ...ale kdo vozí třeba šváby, tak věřím že musí vymýšlet koniny aby to aspoň trochu fungovalo;)

          • anonymní uživatel Roman 21.6.2021 000 13:08

            Nemá smysl se bavit s někým kdo má tak málo zkušeností jako ty. Dělám servis spoustě lidem a pokud máš i to švalbe v supergravity, tak z toho nic neteče. A vždy je to spolehlivější než duše, natož tubolito co každé druhé utíká kolem ventilku. Za poslední léta řeším defekty na vyjížďkách jen u lidí co mají duše. Jasný občas se stane, že fiknes plášť, ale to duše stejně nezachrání.

          • anonymní uživatel PTBack 21.6.2021 000 14:25

            No,právě že mně už třeba sraly ty situace, kdy jsem ráno přišel ke kolu a bezduše prázdná. A furt dokola něco a řešení složitý. Mám teď Tubolito taky a překvapivě to funguje. Ale tak jasně, třeba nejezdím kudlu jako jiný :D Ale Shu-lin určitě jezdí a taky je spokojenej :D Za mně minimálně to, že to váží 70 g, v Supergrav. plášti a kolo konečně zase jede a procvak žádný. Foukám o chlup víc jak v bezduši ale tak abych byl spokojenej.

          • anonymní uživatel Shu Lin 21.6.2021 000 14:31

            Roman: Nemá cenu se hádat s člověkem, co srovnává super gravity s apexem. Jestli každé druhé tubolito utíká kolem ventilku, tak u bezdušových ventilků platí to samé. Nebo když vezmeme v potaz tvé četné zkušenosti, tak jak často je potřeba kontrolovat tlak u bezduší? Za poslední léta nevídám defekty jen u lidí, co nevozí šváby a je jedno jestli mají duši, nebo jsou zrzaví.

            PTBack: já tam dal radši tu 100g pro "pluska"

          • anonymní uživatel Shu Lin 21.6.2021 000 14:32

            PTBack: ale s větším tlakem je oproti bezduši plášť slále pocitově měkčí, protože v něm prostě pruží další materiál

          • anonymní uživatel PTBack 21.6.2021 000 14:56

            Fakt je, že v psi foukám mnohem víc, než kolik pocitově tam mám, ve srovnání s psi v bezduších. Nafoukám kotel a venku stejně ještě přifikuju. Na ekvivalent dejme tomu 1,3 atm vepředu, na "těžkého sportovce" :D

          • anonymní uživatel PTBack 21.6.2021 000 15:00

            To není blbej nápad. Ale teď o víkendu to dostalo kouř jak má bejt a úplně v pohodě. Ale dyžtak tip, kam to posunout.

          • anonymní uživatel Roman 21.6.2021 000 17:59

            Tak stejně často jako u duší, někdy to ujde za dva dny, někdy to drží 2 měsíce. Záleží na plášti a na tmelu. každopádně stejně foukám podle toho kam jedu a jaké tam je aktuální podloží. Takže tohle neřeším, navíc mám 4 kola, takže bych dofukoval i duše. Za ty výhody mě to jednoznačně stojí.

          • anonymní uživatel Shu Lin 23.6.2021 000 8:59

            duše fakt neuchází za 2 dny... pořád nechápu o jakých výhodách že se tu snažíš bavit, výhody tvoří pláště, ne semeno na always s křidélky

          • anonymní uživatel Roman 24.6.2021 000 20:48

            Jj, duše ujde hned když trefíš trn. Vytahoval jsem z plášťů už několikrát hřeby a drželo to tlak. A DH plášť s pěnou je lepší než DH plášť s duší. O tom se nemá smysl bavit. Nebo ukaž jediného závodníka co vozí duše.

          • profilová fotka Miki 21.6.2021 000 16:59

            No vidíš,já jsem se švábem max.spokojenej a kombu s cushcorem jsem přestal řešit bouchnutý ráfky a duše zpátky ani zadarmo.To že je s tím při instalaci nebo opravě vějtší voser je pravda ale mě to za to stojí.Když jsi spokojen s duší,tak proč ne.Mír.

          • anonymní uživatel Shu Lin 23.6.2021 000 9:05

            Přesně tak, stejně jako ty nechceš duše, já nechci šváby. A ten voser mi za to prostě nestojí. Proti bouchnutí je stejně nejlepší michelin nebo conti, daleko před pěnou... Tak ať to drží

          • anonymní uživatel PTBack 23.6.2021 000 10:11

            Prosím Tě, jak tam máš duše na ty pluska, ty jsou oproti těm standartním tlustší-aby se roztáhly na plus nebo už mají i širší rozměr? Jde mi o to, že si chci Tubo. dát i do pevňáka,kam bych teda dal ty co mám teď a do celopéra bych dal ty pluska, pokud mají ještě tlustší stěnu. Ale mám 2.35, Supergr.,Který jsou trochu užší, tak aby to nebylo zbytečně velký.

          • anonymní uživatel Shu Lin 23.6.2021 000 10:30

            Standardní jsem nezkoušel, takže nevím, ale vycházel jsem z předpokladu, že je výhodnější mít materiál natáhnutý na minimum, než na maximum. Balony to nejsou, mám je v plášti 2,4 a normálně se po nafouknutí roztáhnou.

          • anonymní uživatel PTBack 23.6.2021 000 11:43

            Jasný, dikec!

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí