Test: Acepac Zam 15 Exp - Gaspiho bágl je boží

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 12.7.2021

Výsledek spolupráce Acepacu s Richardem Gaspim Gasperottim nese stejné jméno jako jeho freeride série. Batoh Zam je určen do přírody i do města. Civilní vzhled, lehká váha a možnost zvětšení objemu.
Jeden batoh na všechno? Tak by se dal označit batoh Zam 15 Exp od Acepacu. Dopoledne do práce a odpoledne na kolo. I tak se dá použít. A v obou oblastech neudělá ostudu.

Míň propracovaný? Ani ne!

Rozdíl od ostatních Acepac batohů je znát na první pohled. Vzhledově jednodušší, dalo by se říct míň propracovaný, ale to je jen zdání. Ano, má míň stahovacích pásků, přidej k tomu primitivní bederní pás... Tohle snad ani není batoh na kolo. Může se zdát, ale opak je pravdou. Zam totiž sdílí většinu vychytávek více technicky zaměřených Acepac batohů. Například shodný zádový systém, stejné ramenní i hrudní popruhy, LCG, možnost vodního vaku i chrániče páteře. Ale navíc přidává možnost uložení notebooku nebo třeba boční vstup. A také šikovné zvětšení objemu.

    

Je 15 litrů málo? 

Když je 15 litrů málo, tak si udělej 20. Jak? Snadno. Okolo celého obvodu batohu najdeme nenápadný zip. Po jeho rozepnutí se objeví cca šest centimetrů složené látky. A právě těchto šest centimetrů dokáže zvětšit objem o oněch 5 litrů. Pět litrů se zdá jako zanedbatelná hodnota, ale není, vnitřní objem batohu se výrazně zvětší, odvezeš o třetinu víc věcí. 

Boční vstup

Ptám se sám sebe, potřebuji boční vstup do batohu, když mám horní? V podstatě nepotřebuji. Ale to neplatí, pokud nemám batoh Zam. Totiž boční vstup neslouží jen pro přístup k nákladu, ale umně skrývá síťovanou kapsu na bidon či láhev. Ta je pak snadno přístupná, díky upevnění je stále na jednom místě a v batohu nelítá. I do jedné z vnějších kapes lze také umístit láhev, takže zcela bezpečně lze odvézt dvě lahve.

Spousta kapes

Vnitřní organizér je vychytaný. Nabídne dostatečný počet kapes, různých velikostí a tvarů. Nechybí kapsa na nářadí, na brýle, na klíče. Stejně tak nechybí ani návod jak komunikovat s posádkou vrtulníku při zásahu.
Z vnější strany nalezneme boční kapsu, kterou bohužel částečně blokuje pláštěnka, takže k pokud by jste tuto kapsu chtěli použít na bidon, ona to umí, tak pláštěnka musí dovnitř do batohu.

Bágl má kapsu na vodní vak, páteřák nebo notebook. Asi bych všechny tři naráz nevozil, minimálně vozit noťas a chránič páteře zároveň je zbytečné dublování ochrany. Pokud si ale notebook s sebou vezmeš i menší kapsičku na zip, do které můžeš vložit myš, nabíječku a další nezbytné propriety.

Obvykle umožňují batohy Acepac rozšíření pomocí různých popruhů, ani zde tomu není jinak. Na spodní hraně batohu se nachází dvojici popruhů, sloužící k uchycení například chráničů a nebo speciálního acepacového rozšiřovacího modulu Bar Drybag 8L.

Myslelo se i na přilbu, na přední straně jsou čtyři poutka do nichž se uchytává síťka na helmu, ta však není součástí, jedná se o příplatkovou výbavu. S trochou improvizace si ale i tak přilbu na bágl v pohodě připevníš, vystačíš si jen s pásky helmy nebo s těmi, které jsou na spodní straně batohu.

Jak se nosí?

První co zaujme je nízká hmotnost, batoh je lehký jako pírko. Pokud je prázdný, tak jej na zádech skoro necítíš. Obdobné je to i pokud je naplněn. Bederní pás má spíše symbolickou funkci, rozhodně nelze počítat, že by pobral část hmotnosti. Ale přesto, i s zcela zaplněným batohem jsem nevnímal nějaké řezání ramenních popruhů. Rozložení hmotnosti na ně je příkladné.
Výhodou minimalistického bederáku patří i minimální vliv na tepelnou pohodu jezdce. 
Jednu zajímavou vychytávku oceníš především při civilní nošení batohu, možnost skrýt bederní pás dovnitř zad doslova během pár vteřin je fantastická.

  

Pidi bederáček tě na bocích hřát nebude, stejné je to i s rameny. Do dělených popruhů se váha dobře rozloží a zároveň můžou ramena dobře "dýchat".
Obecně platí, že bikové batohy Acepac jsou spíše kratší, především pokud je srovnáte s některými modely od CamelBaku či Evoc. Nicméně stále zůstává cílem nosit batoh co nejníže. Takže si jej můžeš popustit na ramenních popruzích a posunout si těžiště batohu blíže k těžišti jezdce. Zmíněné funguje dokonale dokud jízda nedrncá, jakmile začne, tak batoh začne lítat nahoru dolů a narážet zezadu do přilby. Toto však není případ Acepacu, zmíněný problém vyřešila parta okolo Lukáše Soumara šikovnou vychytávkou LCG, Low center of gravity. LCG je nastavitelný pružný panýlek spojuje ramenní popruhy a zabrání batohu pohybu na zádech nahoru. V podstatě LCG zajistí, že se panýlek zastaví o zadní stranu krku a batoh už výše nemůže. LCG se lze upravit jak šířkově, tak výškově, osobně bych jej ale i v nejvyšší pozici klidně snesl ještě výše, blíže krku.

 

Můj jednoznačný favorit

V letošní nabídce batohů Acepac je Zam mým jednoznačným favoritem. A nejen mým, partnerka Elis si na něj dělá taky zálusk.
Civilní vzhled kombinovaný s velkou praktičností je pro mne jasná volba. Můj výběr trochu ovlivňuje i to, že s batohem nejezdím neustále, preferuji volná záda a větší volnost pohybu. Pokud bez batohu nevyjíždíš, možná budeš hledat techničtější batoh. Například model Acepac Flite. Na něj se podíváme někdy později.

Infobox

Acepac Zam 15 Exp
Barevné provedení: černá, šedá (testovaná)
Cena: 2.510 Kč

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí