Zajímavost: Archer D1x Trail - bezdrátové řazení pro jakoukoliv přehazovačku

Autor: Keli, vydáno: 4.11.2021

Budoucnost je v elektronice, možná s tímto názorem souhlasit nebudeš, ale trend je jednoznačný. Americká značka Sram má bezdrátové řazení v nabídce již několik let, co nevidět na ni naváže i japonský gigant Shimano. Než ale jeho elektronické řazení přijde na trh jsou zde i menší společnosti, které si chtějí přihřát polívčičku. Jedna z nich je i kalifornská firma Archer components. Jak jejich systém Archer D1x Trail funguje?

Jak to funguje?

Jedná se v podstatě o bezdrátové propojení z ovládací jednotky na řídítkách a centrální jednotky umístěné na zadní stavbě poblíž klasické přehazovačky. Ano, systém využívá klasickou mechanickou lankovou přehazovačku. Jak  celý systém funguje? Z řídící jednotky vychází klasické lanko v bowdenu, to míří do přehazovačky. Krabička v podstatě jen tahá lanko dle povelu z ovladače. Je to takový semi elektrický systém, kombinující bezdrátový přenos a mechanické ovládání přehazovačky.

Nespornou výhodou je možnost namontovat tento systém na jakékoliv kolo s klasickou přehazovačkou od libovolného výrobce. Díky možnosti nastavení pomocí mobilní aplikace lze upravit počet pastorků, který systém ovládá. Dvě, tři a nebo 12 koleček, nic z toho není problém. Archer D1x zvládne až 20 převodu a každý z převodu lze vyladit do absolutní dokonalosti díky možnosti nastavení tahu lanka po 0,25mm krocích.

   

Jak rychle funguje?

Archer oproti první verzi zapracoval na rychlosti a s novou Sprint baterií je nyní řazení o 50% rychlejší.

Dvě varianty tlačítek

Výrobce nabízí dvě varianty ovládacích tlačítek, první vyžadující menší sílu pro zmáčknutí a druhá varianta vyžaduje naopak více síly a má více znatelné cvaknutí. Na festivalu Sea Otter v Americe Archer představil i zcela novou řadící páčku, která vypadá jako by z oka vypadla té od Sramu.

 

Budoucnost nebo slepá cesta?

Archer D1x Trail je kompletně vyráběn v Kalifornii a výrobce si za něj řekne necelých 390 dolarů. K tomu je třeba přidat i cenu za přehazovačku. Popravdě řečeno, v součtu se cena blíží zcela elektrické sadě Sram GX.

Jedná se o slepou cestu jako bývaly semi hydraulické brzdy nebo je to to budoucnost? Co myslíš?

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Martin 4.11.2021 000 11:39

    Budoucnost je jednoznačně v elektronice, tahat lanko k přehazovačce ani sedlovce už fakt v životě nebudu. Nicméně určitě spíš cestou co jde Sram AXS, ne tímto "mezikusem".

    • anonymní uživatel Ádoš 4.11.2021 000 12:36

      ty bláho neblbni :-D já bych pochopil, že tě neskutečně se*e vyplejtat náboje nebo repasovat vidle s tlumičem, že je to voser na dlouho a já nevim co ještě. Ale natáhnout lanko? :-) čéče, ty když si umažeš packy od kolomazu, tak musíš bejt brutálně nasranej...

      Já si tu od léta roku 2015, co se z DK stalo "DK" občas připadám jak na fóru teploušů.. To není nic proti redakci, těm palec hore. Spíš ta skladba diskutérů je nebe a dudy mezi lety 2005 - 2015.

      • anonymní uživatel Martin 5.11.2021 000 13:58

        Tak to jsi mě dost pobavil :D ber to trošku s nadhledem...

  • anonymní uživatel Tomas 4.11.2021 000 12:31

    to Martin: Kdyby to stálo polovinu, klidně bych nad tímto mezikusem přemýšlel :)

  • anonymní uživatel esmo 4.11.2021 000 13:00

    Tak tohle je skutečně kravina, tahat lanko pomocí bluethoot. Slepá ulička, narozdíl od Sram ASX.

  • anonymní uživatel Shu Lin 4.11.2021 000 13:05

    Santa se semi elektrikou ale hefty vošoupaný že bych se za ně styděl i na kole do hospody

  • anonymní uživatel MD 5.11.2021 000 7:17

    Normálně bych řekl, že to je AXS pro chudé, nicméně, když jsem vzal do ruky kalkulačku, tak v kombinaci s nějakým slušnějším šaltrem vyjde tahle sranda na nějakých 13000,- . GX AXS se dá schrastit za 16? to už není takový rozdíl. Navíc, ten systém je za mě prostě blbost, pořád se ten šaltr tahá lankem.

  • anonymní uživatel šimpanz (šimpywimpy (a) bananovarepublika.cz) 5.11.2021 000 7:54

    jéje, zase nová "technológie" A co čert nechtěl, zase **čovina. (Myslim čert jako čert,ne čert jako Čert) :)

  • anonymní uživatel cibrut (mam (a) alenedam.cz) 5.11.2021 000 10:10

    Za mě el. řazení obecně proč ne, ale vidim to spíš pro hodně velký fajnšmekry nebo hlavně pro závodníky, např. na silničce, kde se hraje pomalu o každou milisekundu, tak tam se přesné a rychlé el. řazení za jakýchkoliv podmínek určitě hodí. Ale na jakou skupinu přesně cílí výše uvedený hybrid, to fakt netušim. Přesnost a rychlost řazení díky "mezikusu" bowdenu s lankem bude rozhdně někde jinde, než u klasického el. řazení. A cena se blíží tomu klasickému. Takže proč to vlastně kupovat? Kdo bude ty peníze mít bude chtít el. řazení, tak si prostě pár tisíc připlatí a má to komplet a se všemi výhodami. Tady budete akorát vyměňovat baterie a opečovávat lanko. Za mě slepá ulička a nejhorší výmysl roku.

    • anonymní uživatel cibrut (mam (a) alenedam.cz) 5.11.2021 000 10:16

      Jinak to první video je koukám 3 roky staré a podle všeho je stále na trhu, takže se nakonec asi Archer D1x drží, ať si tu píšem co chceme :)

  • anonymní uživatel Roman 5.11.2021 000 15:59

    Takhle se to nedá počítat. Když trefíš AXS, tak je v loji a budeš dávat 16tis znovu, tady smontuješ deore 12sp a zaplatíš 1100kč a jedeš dál. A že z okolí vím, že AXS jde ohnout velmi snadno a hloupý systém si s tím neumí poradit a už nikdy to pořádně chodit nebude.

  • anonymní uživatel Loda 24.11.2021 000 13:57

    Za mě zas takový nesmysl to není proč kupovat novou přehazovačku když už tam máš Koupíš jenom tady tohle to řazení a když vidím u některých rámu Jakým stylem je natažené vedení středícího bovdenu tak tahleta věc By se tam určitě šikla nemluvě o tom co psal Roman snad jediná věc které bych se obával je že to by bude dostávat strašnou čočku od řetězu ale to mají asi vyřešené za pár let to bude stát polovičku a na kolech to budeme vídat běžně

  • anonymní uživatel JOhny (honza.gil (a) seznam.cz) 25.11.2021 000 14:49

    Na přehazku to asi nemá moc smysl. co ale takhle na sedlovku ? 210mm axs reverb neexistuje...

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí