Novinka: nový Pivot Firebird 29 má jediný cíl - být nejrychlejší enduro bike

Autor: Rob Trnka, vydáno: 10.8.2021

Pivot Firebird se stal synonymem závodního endura u Pivotu. Je to nejostřejší enduro kolo v nabídce a podle toho reaguje na požadavky, které přicházejí z prostředí továrního týmu a závodů EWS. Nyní přišel čas představit přepracovaného Firebirda.

 

Je tu nový Pivot Firebird 29!

Firebird měl a dále má jediný cíl - rychlost. Být nejrychlejší enduro bike pro týmové jezdce a pro všechny, co na Firebirdu závodí. A nejen v enduru, ale aby bylo také nejrychlejším parkovým kolem. Zjednodušeně napsáno, vznikal s vizí být nejrychlejší v Moabu i v Morzine. Firebird je vaše vstupenka do světa rychlosti.

 

Rám je vyrobený hollow-core technologií z nejkvalitnějšího karbonu. Moderní geometrie reflektuje požadavky dnešního závodního nasazení v EWS, stabilní i obratná a je laděná pro každou velikost zvlášť, ať už měříte 152cm nebo 205cm. U Pivotu není "eSko" pouhou zcvrklou variantou "XLka". A to se netýká pouze rozměrů, kdy například každá velikost má svou délku zadní stavby od 43,1cm velikost S po 44,5cm na velikosti XL v "Low" pozici Flip Chipu, ale každá z velikostí je přesně dimenzovaná i stran materiálu. Pevnost, tuhost, pružnost rámu velikosti S není stejná jako u rámu XL, kde je logický předpoklad jiného dynamického namáhání. Do všech velikostí se vejde bidon.

Zmiňovaný Flip Chip je jednoduchý otočný díl v horním čepu zavěšení, který umožňuje efektivně a rychle upravit geometrii pro preferovaný jízdní styl nebo trať. Otočením Flip chipu z "High" na "Low" se sníží výška středu z 355,8mm na 350mm a sedlová trubka se napřímí o 0,6°.

165mm DW-link Firebidra vychází ze sjezových kol, je připraven pro pružinové i vzduchové tlumiče a perfektně spolupracuje se 170mm předního zdvihu. 
DW-link je úžasně citlivý na všechny podněty přicházející od terénu, ale zároveň velmi netečný k tahu řetězu, proto je tak efektivní při silovém šlapání, kdy se nepropadá do tlumiče. Polopaticky a zjednodušeně napsáno - do tlumiče jde to, co přichází odspodu od kol, nikoliv to co přichází od shora od vašeho těla. Přes veškerou sjezdovou kapacitu skvěle naladěného 165mm DW-linku, má Firebird stále na mysli i potřebu dostat se na vrchol kopce a stoupá mnohdy lépe, než jiná kola s řádově nižšími zdvihy. Pro správné vyvážení Firebirda byl tlumič umístěn vertikálně, čímž vznikl kompaktnější design i prostor pro bidon. 

Firebird je kompatibilní s 29", 27,5" i MX (mullet) osazením kol. Rámem projdou 29"x2,6" nebo 27,5"x2,8" a to píšeme o reálných podmínkách, nejen na stojanu v obchodě. Podílí se na tom i rozměr zadní osy standardu Super Boost Plus. Ten umožňuje zkloubit jinak velmi těžko zkloubitelné: 29" kolo, 165mm zdvihu, správnou délku zadní stavby, tuhost,  správnou řetězovou linku, místo pro jezdcovi paty při šlapání a to vše designově čistě . Obšírněji si o zmiňovaném standardu můžete přečíst v žurnálu dovozce Protocycles zde.

Kompletní stavby jsou namixované natolik rozmanitě, že si vybere každý, ať už preferuje vybavení Shimano nebo Sram. Rám je možné osadit Fox senzorikou Live Valve, která je ve Foxu laděná přesně pro Firebirda. Bezhlučné vnitřní vedení bowdenů a kabeláže včetně elegantních portů je u Pivotu již standardem. Stejně tak možnost uchycení nářadí Topeak, který se jmenuje Pivot Dock Tool System. Celkové provedení je pedantsky precizní, dotažené do nejjemnějších detailů, na čemž si Pivot vždy dával velmi záležet. 

Detailní specifikace naleznete u distributoři Pivot - www.protocycles.cz.

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí