Novinka: RockShox Flight Attendant - automatizovaný systém, který zefektivní tvoji jízdu

Autor: Keli, vydáno: 6.10.2021

Automatizace vládne světu a nevyhýbá se to ani světu jízdních kol. Nejnovějším počinem, který představila americká značka RockShox je produkt zvaný Flight Attendant. O co jde? Tento automatický systém ovlivňuje odpružení na základě vstupů jak od jezdce, tak z terénu. Výsledkem by mělo být vždy optimálně nastavené odpružení a díky tomu jízda rychlejší, efektivnější a méně namáhavá.

 

Pouze větší a velké zdvihy 

Jak vypadá a funguje odpověď RockShoxu na konkurenční řešení Live Valve od Foxu? Zásadním rozdílem je určení Flight Attendantu, ten je určen pro vysokozdvihová trailová kola (nejpatrnější je to u vidlic, tento systém zatím najdeme u vidlic Zeb, Lyrik a Pike). Na rozdíl od Foxu, který je určen pro všechny typy celoodpružených horských kol. Dalším velmi viditelným rozdílem je bezdrátové řešení. RockShox využívá svoji AXS technologii, která je již delší dobu používána u řazení a teleskopických sedlovek. Systém sdílí baterii z AXS ekosystému. Nicméně každá z jednotek má baterii vlastní. Takže při zcela elektrifikované kole (teleskopická sedlovka, řazení, přehazovačka a Flight Attendant) budete potřebovat celkem 6 baterií. Jen pro informaci, hmotnost systému Flight Attendant je přibližně 300 gramů.   

 

Tři senzory

Trojice senzorů umístěných ve vidlici, druhý v tlumiči a ve šlapacím středu vyhodnocuje v reálném čase aktuální stav odpružení, zda-li jezdec šlape či nikoliv a následně automaticky provádí změny nastavení komprese.Mozek celého systému najdeme na pravé noze vidlice v tzv. Control module.  
K dispozici jsou tři režimy podobně jako na klasických vidlicích, Open, Pedal, Lock - otevřený, pro šlapání a skoro zamčeno. V automatizovaném módu systém na základě algoritmů vyhodnocuje stav odpružení a reaguje, v podstatě mezi jednotlivými režimy přepíná tak, aby byla jízda co nejefektivnější.

   

Režimy, je z čeho vybírat

Automatický režim si uživatel může upravit dle svých požadavků tak aby bylo odpružení spíše aktivnější, tedy více do sjezdova, nebo více tužší, tedy více efektivnější šlapání. K dispozici je samozřejmě i manuální režim, kdy lze automatiku vypnout a nastavit si libovolný režim dle své libosti. Jelikož na vidlici nejsou žádná kroutítka, lze si skrze aplikaci nebo ovládací modul nastavit pomalou kompresi v 10 krocích.

Jak již bylo zmíněno lze celý systém nastavit skrze tlačítka na vidlici, ale vzhledem k množství dalšího nastavení je dle RockShoxu nejlepší využívat AXS aplikaci.

Láká tě mít Flight Attendant na svém kole? V současné chvíli není možné Flight Attendant koupit samostatně. V současné době jej můžeme zahlédnout na šestici kol Specialized Enduro, Trek Slash, Canyon Spectral, Canyon Neuron, YT Capra a YT Jeffsy.

Video

Něco navíc?

Mimo automatizovaný systém nastavení odpružení RockShox představil i drobná vylepšení. Například tzv. ButterCups, zlaté reduktory vysokých frekvencí, díky jejich použití je eliminováno až 20% nechtěných drobných "neviditelných" vibrací. Dále je zde inovovaný DebonAir+, vybalancovávající sensitivitu na počátku zdvihu s oporou ve středu s dostatkem zdvihu, když trail začne být větší divočina. Pressure Relief Valves, ventilky na zadní straně spodních nohou sloužící k odstranění nechtěného hromadícího se vzduchu, který může ovlivňovat chod vidlice. Kde jsme to jen viděli...
Stiffness Reducers, pokud nebudeš používat náboj s rozšiřujícími přírubami Torque Caps, tak tohle chceš. Funkce je patrná z fotky.

 

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Zajac 6.10.2021 000 12:57

    Dle počtů sdílení od kluků aspiráků je naprosto jasný, že se na nový produkt prostě všichni moc těší. A to je dobře.

  • anonymní uživatel Kule 6.10.2021 000 13:06

    Uplně vidím, jak o tomto produktu dělá TH rozhovor s Jirkou v rámci svého yt video testu, zatímco v pozadí je vidět Šímu, kterej do sebe cpe po hrstech lexáče a zapíjí to okenou..

    • profilová fotka Jirka 11.10.2021 000 11:15

      nejvíc :-D

  • anonymní uživatel Zajac 6.10.2021 000 13:10

    no a chapu spravne, ze misto toho abys tocil s tema otravnyma trapnyma hejbatkama ktery tam ja osobne treba ani nemam tak tasis kol a v klidesu cestou busem do utechova, v lepsim pripade az do vranova, to naladis a ono si s tema heblama uz potoci samo?

    • anonymní uživatel Kule 6.10.2021 000 13:23

      nebo nalitnes do aspire v poledni pauze, vyrves je secky od obeda, flaknes sebou vo zem a budes kopat nohama a rvat jak otravnej sropl dokud ti to kuci nenaladi do perfketna

  • anonymní uživatel šimpanz (šimpywimpy (a) babanovarepublika.cz) 7.10.2021 000 7:19

    další zbytečná chujovitost, ale což, jak je komu libo.

  • profilová fotka honzasiska 7.10.2021 000 7:45

    no, příští rok už nezbejvá nic jinýho, než se vytasit s autopilotem :)

  • anonymní uživatel MD 7.10.2021 000 8:24

    Už se těším, až budu moct zůstat doma na gauči a kolo bude jezdit venku za mě..

  • profilová fotka Pavel 7.10.2021 000 10:58

    Vždycky, když si pročítám na dolekopu komentáře u podobných technických novinek, tak nabývám dojmu, že i koňské polo a kriket jsou méně konzervativní sporty než cyklistika... Drtivá většina lidí, co si kupují ty nejlepší vidlice a tlumiče na kolo, tak si pomalu ani pořádně neumí nastavit odskok a netuší, k čemu tam vůbec mají ty ostatní kroutítka. Ale když někdo vymyslí fíčuru, která může i těmto technickým nýmandům pomoci s nastavením jejich odpružení, tak to je samozřejmě hned špatně :D

    • anonymní uživatel Roman 7.10.2021 000 12:06

      Tak fičura na nastavení je shockwiz. Tohle jen uzamyká a odevírá. Pokud si špatně nastavíš odskok, tak ho budeš mít nastavený špatně dále. Stejně tlak atd.

      • profilová fotka Pavel 7.10.2021 000 15:13

        aha, tak to se omlouvám... z článku jsem pochopil, že tahle věcička ovládá komplet nastavení vidlice, jako odskok, pomalou kompresi, rychlou kompresi...

  • anonymní uživatel Luděk 9.10.2021 000 8:58

    Znojmo bude stříkat)))

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí