Zajímavost: Supre Drive - tak trochu jiná přehazovačka

Autor: Keli, vydáno: 15.11.2021

Přehazovačka je zásadním komponentem pohonu horského kola. Nicméně od doby svého vzniku před mnoha desítkami let se vizuálně téměř nezměnila. Stále se jedná o paralelogram doplněný dvojicí kladek. 
Během uplynulé doby se objevilo několik způsobů jak přehazovačku eliminovat nebo ji nahradit. Mezi produkty, které se víceméně uplatnili patří především nábojové planetové převodovky. Ty fungují spolehlivě. Nicméně mají jednu zásadní slabinu a tím jsou ztráty v převodovém ozubení. U pohonu lidskou silou jsou to ztráty znatelné. Další obvyklým nedostatkem je nemožnost zařazení převodu při zátěži, absence spojky změnu neumožní. Šlapání s takovou převodovkou pak není přirozené a je třeba si na něj zvykat.

Supre Drive - rozděluje přehazovačku na dvě

Nejnovějším počinem na poli nahrazení klasické přehazovačky jiným způsobem je výrobek od kanadského producenta Cedrica Eveleigha, který přichází s řešením nazvaným Supre Drive. 
V čem se systém liší? Především v rozdělení funkce přehazovačky do dvou částí, jedna část řadí a druhá napíná řetěz. U klasické přehazky horní kladka řadí (posouvá řetěz po jednotlivých pastorcích) a spodní zase řetěz napíná a na změně převodu se vlastně nijak nepodílí.

     

Napínací kladka u převodníku

Systém Supre Drive má umístěnu napínací kladku poblíž šlapacího středu a samotný paralelogram, který přesouvá řetěz po pastorcích je pak umístěn uvnitř zadní stavby. Výhodou tohoto řešení je velká odolnost, přehazovačka je totiž umístěna tak, že je kryta zadní stavbou a je téměř nemožné ji urazit. Oproti klasice není namontována na patce, ale pomocí dvojice šroubů přímo do zadní stavby.

Druhá část soustavy, napínací kladka se otáčí okolo středové osy a je napínána skrze lanko vzduchovou pružinou umístěnou v kartuši ve spodní rámové trubce. Pohyb lanka potažmo napínáku je tlumen hydraulickým tlumičem, který reaguje na rychlost pohybu napínáku. Pokud se napínák pohybuje rychleji (více to drncá), tak tlumič více tlumí (napíná řetěz) a opačně. Díky tomu by měl pohon velmi tichý a fungovat s minimálním odporem při šlapání.

Samé plusy a pozitiva

Samozřejmě jako ostatní systémy má i Supre Drive své výhody i nevýhody. Výhodou je použití standardního řetězu, klik, kazety, řadiče a zadního náboje. Systém je kompatibilní 12rychlostním pohonem s rozsahem 10-51 zubů. Stejně jako klasický systém i Supre Drive využívá dvojice kladek, ty jsou však výrazně větší a díky tomu přináší menší ztrátu než u obvyklého řešení.
A nevýhody? Zásadní nevýhodou je nutnost použití rámu s odpružením s vysoko umístěným čepem a vodící kladkou.

Budoucnost půjde tímto směrem?

Cedric Eveleigh aktuálně jedná s vetším výrobcem rámů a uvidíme, zda-li se tento systém mohutněji prosadí. Jen pro zajímavost, kolo na fotkách a videu je Cedricovy vlastní výroby. Prozkoumej Supre Drive více na webu lalbikes.com.

A pokud by se snad Supre Drive neprosadil, tak nezoufej, jeden z velkých světových výrobců pohonu již delší čas pracuje na novém řadícím systému, který bude v lecčems docela podobný. I on bude mít "přehazovačku" napevno namontovánu do zadní stavby. Stačí pár let počkat a novinka bude na světě. Chceš vědět o kterou firmu se jedná? Napovím, její jméno začíná na S!

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel šimpanz (šimpywimpy (a) bananovarepublika.cz) 16.11.2021 000 9:48

    No vida, konečně můžu k nějaké inovaci napsat, že mi to nepřijde jako kravina. Zajímavé...

  • anonymní uživatel Shu Lin 16.11.2021 000 9:56

    začíná na S jo? tak to bude asi Sava

  • anonymní uživatel Villain 16.11.2021 000 10:35

    První bláto už by létaly k***y!

  • anonymní uživatel hoffman 22.11.2021 000 10:20

    že by urvanie prehadzky bol tak častý a neriešitelný problém, aby to viedlo hned k výmene rámu. ale no tak ..

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí