MojeKolo

Novinka: nový Canyon Torque - umí velká i malá kola, ale i mullet

Autor: Keli, vydáno: 7.12.2021

Kolo, které zvládne neostřejší závody EWS, největší skoky v bikeparcích a neztratí se ani na Rampage. Jaké to je kolo? Jednoznačně Canyon Torque. Jeho nejnovější generace nabídne spoustu zdvihu, dva různé materiály rámu, různé varianty kol a nejen to. Kompletní info na novém Torque je zde.

Canyon Torque, kolo, co zvládne cokoliv

Kompletně přepracovaná celá rodina kol Torque zvládne cokoliv a od dovádění v bikeparku až po striktně závodní použití. K dispozici bude celkem šest modelů v různém provedení rámu. Ten může být jak z hliníkové slitiny, tak z karbonových vláken. Na výběr bude ve verzích 29", 27,5", ale i v provedení mullet s rozdílnými průměry kol. Stejně tak bude kolo i v několika velikostech zdvihu, vždy dle použitých kol: 29" modely Torque budou mít 170 mm zdvihu na obou kolech, sedmadváca 180 mm vepředu a o pět milimetrů méně vzadu. Mullet pak bude disponovat 170 mm vepředu a 175 mm vzadu.

 

Co je nového?

Zásadní změnou je úprava jak předního, tak zadního rámového trojúhelníku. Nová verze má více položenou hlavovou trubku, upravený offset vidlic a prodloužený reach. A také vzpřímenější sedlovou trubku. Montáž košíku také rozhodně potěší.
Co mají všechny modely společné jsou následující parametry. Dlouhý rozvor zajišťujě stabilitu v rychlosti, zatímco kompaktní zadní stavba usnadní ovládání kola v utažených zatáčkách. Postavená sedlová trubka zlepší efektivitu šlapání ve výjezdech.

 

Ale stejně jako je každý jezdec jiný, jezdí v jiném terénu, jiným stylem, tak ani jedno kolo nemůže vyhovovat všem. A proto Canyon nabízí možnost volby, tři varianty průměrů kol zajistí, že pro sebe optimální najde doslova každý. Čistá devětadvacítka má skvělou trakci, skvěle brzdí, ale je hůře ovladatelná a také trochu těžší. Sedmadvacítkový model je výrazně ovladatelnější, o fous lehčí, ale nebude tolik rychlý jako kolo na velkých obručích. A mullet? Ten si bere to nejlepší z obou zmíněných variant.

 

Karbon není jako hliník

Torque na karbonovém rámu je lehčí než ten na hliníku. Nicméně obě varianty jsou zhruba o 200 gramů lehčí než jejich předchůdci. Výhody karbonu jsou kromě hmotnosti, také tuhost. A další výhodou je možnost úpravy geometrie FlipChipem, pomocí něj lze upravit výšku středu o 8 mm a také změnit hlavový úhel o 0,5 stupně. FlipChip na hliníku najdeme, zde je geometrie na pevno, hlavovka a střed odpovídá nastavení Low pozici u karbonového rámu a sedlovce v Hi pozici (78 st.).

     

Triple phase suspension

Stejně jako na jiných vysokozdvihových kolech i zde Canyon používá tzv. Triple phase suspension. Optimalizovaný systém odpružení ověření na závodech Světového poháru ve sjezdu, který dodává citlivost na počátku zdvihu, velkou oporu ve středové části a oproti svému předchůdci byla navýšena i progresivita chodu.
Torque je kolo primárně určené na jízdu z kopce dolů, proto u něj efektivita šlapání není úplně nejdůležitějším parametrem. Tvůrci jen zlehka navýšili hodnotu AntiSquat v oblasti sagu (30%), následně však jeho hodnota prudce klesá, to zajistí minimální negativní vliv tzv. pedal kickbacku na chod odpružení v ostřejším terénu.

Modelová řada

Kompletní informace o modelové řadě Canyon Torque najdete na webu Canyon.

Torque 5

Torque 6

Torque CF 7

Torque CF 8 (Mullet)

Torque CF 8 Fabio Wibmer (Mullet)

Torque CF 9

 

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Shu Lin 7.12.2021 000 16:39

    maximální velikost převodníku u C verze? hliník nevypadá tak dobře....

    • profilová fotka Keli 7.12.2021 000 18:58

      Maximální hodnota 34z, minimální 30z.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí