MojeKolo

Test: sjezďák Canyon Sender CFR SL z tebe udělá rychlejšího jezdce

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 30.8.2021

Kolo určené na závodní sjezd. Otestováno důkladně a to i na DH závodech.

 

Sender je to nejostřejší kolo, které v nabídce Canyonu najdeš. A právě kolo, na kterém se prohání tým CANYON COLLECTIVE FACTORY TEAM na závodech Světového poháru jsem měl poměrně dlouho k dispozici a pořádně vyzkoušel. A to v i prostředí, do kterého je určeno. Na závodech ve sjezdu. Jaká je karbonová závodní raketa odpoví následující test.

Černý elegán

Sender CFR SL nejvyšší model sjezdové řady německého direct sale výrobce Canyon, jeho cena se na začátku srpna pohybovala okolo 168 tisíc korun. Na výběr jsou k dispozici dvě barevné kombinace, týmová červenobílá a tato testovaná s označením Stealth. Sender CFR SL v lesklém černém provedení je bezesporu elegantní. Černá je prostě sázka na jistotu. A když černou doplní decentní, v podstatě z dálky neviditelné polepy, tak máš kolo, které z módy nevyjde po dlouhou dobu. Vlastně nikdy.

 

Rám z karbonu

Jednotlivé karbonové části rámu, přední trojúhelník a zadní stavbu propojuje přepákování z hliníkové slitiny. Co se týče tuhosti, tak oblast čepů je tradičně nejslabší místo všech celoodpružených kol. U Senderu však konstruktéři nic neponechali náhodě a použití opravdu oversize ložisek a čepů společně s poměrně velkým množstvím materiálu dodává neskutečnou tuhost. Slova jako kroucení či nedostatečná tuhost v souvislosti se Senderem rozhodně použít rozhodně nelze. 

MX Link - inspirováno motokrosem

Systém odpružení zadní stavby vypadá na první pohled velice složitě a komplikovaně. Nicméně jedná se v podstatě o Horst link, čtyřčepové zavěšení zadní stavby, která má navíc jedno přepákování vedoucí k tlumiči.

Musím říct, že jsem se trochu potýkal s nastavením odpružením tak, aby bylo k obrazu mému. Především s vidlicí jsem dost bojoval. V základním nastavení byla vidlice velmi lineární a až po dodání dvojice tokenů, tolik jich bylo v balení u kola, se progresivita trochu zlepšila. Ale potřeboval bych jich více, mnohem více. Tak abych nemusel chod tolik řešit skrze ovládání komprese.

U tlumiče toho tolik jako na vidlici nastavit nemůžete, k dispozici je jen pomalá komprese a odskok, nic víc, nic míň. Nicméně s MX Linkem spolupracuje velmi dobře a nikde, na žádné trati, mi více nastavení nechybělo.

  

Pokud očekáváš od Senderu absolutní žehličku, která baští i ty sebemenší nerovnosti možná budeš zklamán. Anebo budeš muset odpružení výrazně, ale opravdu výrazně poladit. V továrním nastavení jen s minimem změn je kolo takové závodně tuhé. Drobné nerovnosti zlehka přehlíží, ale naopak dodá maximální oporu ve středu zdvihu. Chod zadní stavby mi přišel docela progresivní, především ve srovnání s vidlicí.
Co bych vypíchl je skvělá odezva na šlapání, pohupování při šlapání je minimální a kolo jde neskutečně za pedálem. Stejnou pochvalu si zaslouží i imunita na vliv brždění na chod zadní stavby.
Že Sender není žehlička nevnímám jako nějakou chybu, jedná se o závodní raketu a ne kolo na kterým bys primárně měl blbnout bikeparku. Na to jsou určena vysokozdvihová kola, které udělají lepší službu a navíc více pojedou.

Nesmíš zapomenout na třmen

Rám umožňuje i poměrně výraznou změnu geometrie a to na dvou místech. Jednak otočením kamenů v zadních patkách je možno zkrátit respektive prodloužit zadní stavbu a druhou změnou je možnost prodloužení nebo zkrácení hodnoty Reach o 8mm otočením kamene v oblasti hlavového složení.
Změny jsou poměrně výrazné a jsou okamžitě citelné. Změnit setup z extra stabilního kola na kolo hodně agilní je otázkou několika minut. Ale nesmíš zapomenout na třmen zadní brzdy. Ten je třeba posunout odpovídajícím způsobem. Pokud to neuděláš, odnesou to brzdové destičky, protože budou brzdit jen částí brzdného obložení a do kytek půjdou po pár jízdách. Stane se ti to jednou, příště už stejnou chybu neuděláš, to ti garantuji. 

 

Výtku bych měl k otáčení zadního kamene, v zadní stavbě, ten na straně u přehazovačky je do rámu namontován a zajištěn šroubem na druhé straně tomu tak není a drží ho jen osa náboje. Pokud si nedáš pozor při vytahování zadního kola vypadnutí z rámu nic nezabrání.

Osazení v topu

Co se týče komponentového osazení, tak zde v podstatě není slabina. Není co bys vyměnil, prostě top verze komponentů na všech místech. Komponentovému výpisu dominuje značka Sram resp. RockShox. Odpružení v ultimátním Boxxeru a tlumiči Super Deluxe DH, brzdy Code RSC, sjezdové sedmirychlostní řazení Sram X0 a stejné označení nesou i karbonové kliky s délkou 160mm.
Řídítka a představec i gripy, vlastně celý kokpit má pod palcem značka G5 tovární komponentová značka Canyonu.
Posledním dílkem do skládačky je sedlo Ergon, to sice patří k těm méně pohodlným a můj zadek s ním tedy není absolutně kompatibilní. Naštěstí na sjezdovém kole toho moc na sedátku nenasadíš.

Ochrana nechybí

Rámu nechybí ochranné prvky. Jeden najdeme zespodu hlavní spodní rámové trubky v oblasti středu. Zde se jedná o gumový kryt, který je poměrně tuhý a pokud do něj narazí kámen je to poměrně slyšet. Avšak ochranná funkce je dokonalá. Pod bočnicemi se skrývají i šrouby vedoucí k přepákování tlumiče.
Další chrániče najdeme na spodní trubce zadní stavby v oblasti řetězu profilovaná guma z hora a také i ze spodní části chrání zadní stavbu velmi dobře a díky tomu je kolo za jízdy velmi tiché.

Přestože je tlumič umístěn poměrně nízko a přímo před zadním kolem, tak před nečistotami je chráněn velmi dobře pomocí integrovaného blatníku.

     

Drobnou výtku bych měl k ramínku, u jeho spodního uchycení se zde rádo zachytává bláto a dostat ho od tam není vůbec snadné, v podstatě bez vytažení zadního kola je to nerealizovatelné. Lesklý lak předního rámového trojúhelníku není z nejkvalitnějších a nejtvrdších k jeho poškrábání stačí i jen minimální síla. Použití ochranné fólie se přímo nabízí.

Závodní kolo otestuješ nejlépe na závodech

Kde vyzkoušet závodní sjezdové kolo? No jedině na závodech a tak jsem po letech vyrazil na sjezdové závody. Dal jsem si na Senderu celkem tři akce Českého poháru ve sjezdu. Rokytnice nebyla tou pravou zkouškou pro kolo kalibru Sendera. Naopak Špičák a Klínovec byly dráhy, které dokázaly kompletně prověřit potenciál a kvality kola. V Rokytnici a na Špičáku jsem jel s krátkou zadní stavbou, naopak na Klínovci, kde se jezdí výrazně rychleji jsem nasadil zadní osu do zadní pozice.

V krátkém provedení je kolo velice obratné a zatáčí doslova na pětníku. Samozřejmě je třeba myslet na to, že se jedná o kolo s poměrně velkým rozvorem a 29" koly. 
Ovladatelnost ovlivňuje i hmotnost, ta se s pedály pohybuje lehce nad šestnáct kilo. Váha jako má kdejaké enduro kolo, ale tady máš víc zdvihu a dvojkorunkovou vidlici! 
Navíc je hmotnost skvěle rozložená, Sender je dost dobře vyvážený. S tlumičem nízko máš neskutečnou stabilitu a pocit jistoty. Pocitově není žádná dráha moc rozbitá, i v nejvíce rozbitém terénu, v ostrých rockgardenech či top speed úsecích je kolo klidné a jisté. 

   

A navíc je Sender hodné kolo, minimálně na mne bylo, protože mne vždy podrželo a spadl jsem s ním jen dvakrát. Což je na mne jako velmi známého "vozemboucha" potěšující. Ani doraz po dopadu na přeletěném dropu nepoznáš. Že jsi byl na dně zdvihu ti napoví až spadlá gumička z pístnice. Nicméně se správně nastaveným sagem je však tato situace díky progresivnímu chodu zadní stavby velmi výjimečná.

Největší rozdíl oproti jiným kolům jsem pociťoval až v týdnu po závodech necítil jsem v podstatě žádnou únavu. A nebylo to rozhodně tím, že bych měl nějakou super kvalitní předstartovní přípravu, ale tím jak kolo jezdce šetří. Tím jak chytře využívá zdvih, nechodí příliš do dorazů a díky tomu je rychlé a přitom úsporné na sílu jezdce.

Má slabinu? Nemá!

Má Sender nějakou slabinu? Nemá. Já na ni alespoň nenarazil. I po třech závodních víkendech je kolo v dokonalém stavu, nikde žádná vůle, vakl či něco podobného.
Canyon Sender tě zrychlí, a nejen to díky svým 29" kolům, ale především svým jízdním projevem. Prostě i z průměrného jezdce udělá lepšího závodníka. Moje výsledky z letošní sezóny jsou toho jednoznačně důkazem.

Infobox

Sjezďák Canyon Sender CFR SL
Cena k konci července 2021: 158.999 Kč

Akční foto: David Chmelík, Filip Hůšť, Martin Bruder, Roman Jahelka

Podobné články

Diskuze

  • profilová fotka Vencik 30.8.2021 000 7:43

    Na tom Boxxeru je bohužel moc velká negativní komora, takže nástup opory je bohužel až pozdě a propadá se.. stejně jako Lyrik bez C1.. :/ bohužel... mám ty střeva v revizi do MY17 s tím že z toho mám Dual Air a pokud je to nafoukaný stejně tak se to propadně o 90 čísel jen tak... pokud je dole -5-10 Psi je to totální bomba

    • anonymní uživatel tyo (joko (a) voko.ono) 3.9.2021 000 0:04

      voe mam na hardtailu yari v tom rc2 2.1 + nejnovejsi vzduch debon , tokeny na max a nejsem spokojen s progresivitou. tlak prefoukany o 20 psi mam 90kg a nejsem zadny hc... je to njake divne sem prave cekal ze chod 2021 debonu je bezva ze komprese nemusi tolik brzdit olej

      • profilová fotka Vencik 6.9.2021 000 11:51

        tak pokud tokeny na max tak se nedivím... já 105 psi a dva tokeny a Quark v okej... a včera na HT peklo na Klínovci do pohody

  • anonymní uživatel lukáš (zeber (a) centrum.cz) 30.8.2021 000 11:58

    Bike moc povedený a pěkný, ale s cenou 158 na RSX a k tomu brzdy SRAM? :-D

    • profilová fotka Pavel 31.8.2021 000 11:41

      Hele... co je blbého na brzdách Code RSC? Docela by mě to zajímalo...

      • anonymní uživatel Lukáš (zeber (a) centrum.cz) 31.8.2021 000 21:09

        V mém okolí nebyl snad nikdo,kdo by byl s brzdama Sram spokojen. Sám jsem 2je brzdy sundával z nových kol,snažil jsem je prodat na různých bikebazarech a ani za 1500/set brzd je nikdo nechtěl....

        • profilová fotka Pavel 31.8.2021 000 22:43

          zvláštní... v mém okolí mají všichni Sram brzdy a jsou spokojení. Já jsem asi 2 roky měl úplně ty nejlevnější - Sram Guide R a úplně v klidu jsem s nimi odjezdil i třeba Livigno, Zermatt a Madeiru, kde se jezdí i 2000 výškových metrů. Nikde žádný problém a brzdily vždy dostatečně. Spíš než v brzdách je podle mě problém v lidech, ne všichni brzdí stejně... Viz co si vzpomínám, jak tady na DK byl kdysi bikecheck sjezdového Intense Rosti Štencla a spousta lidí se divilo, že má na něm pouze obyčejné, dvoupístkové XT... Někomu to prostě stačí...

          • anonymní uživatel lukáš (zeber (a) centrum.cz) 1.9.2021 000 6:15

            Hmmm,já konkrétně jsem měl přímo ty stejné jak ty Guide R a když jsem je vyměnil za Zeečka tak ten rozdíl byl nepopsatelně lepší (a to se považuju za laika) a okamžitě jsem ty Zee pořizoval i na druhé kolo,takže si nemyslím,že to je v lidech,ale na druhou stranu,100 lidí,100 chutí a každý asi může vnímat brzdy jinak. Nedávno kámoš pořídíl Norco Sight a taky tam má CODE RSC a na starém kole měl Sainty a říkal,že to mu to kolo prostě nebrzdí tak jak byl zvyklý.Ono asi na tom ,,lidovém rčení ,, : Sram řadí,Shimano brzdí- něco bude :))

          • anonymní uživatel lol 1.9.2021 000 12:23

            Já si teda myslím, že Sram řadí, Sram brzdí a Shimano leda tak se zastavenou fabrikou čumí :-)
            Nauč se brzdit a nevymlouvej se na výkon brzd.

          • anonymní uživatel lukáš (zeber (a) centrum.cz) 1.9.2021 000 13:24

            lol: Ty budeš asi expert, když poznáš z textu jak kdo brzdí :-D

          • anonymní uživatel lol 1.9.2021 000 13:37

            Ne, jenom vím jakou mají které brzdy účinnost. Ale co čekat od borce, kterej se diví cenovce kola...akorát plácáš nesmysly :D

          • anonymní uživatel kuba (jokolo (a) centrum.cz) 1.9.2021 000 15:45

            brzdy nejsou jen o vykonu, ale taky treba o modulaci a teplotni stabilite kroku, mel jsem shimano xt, nelibil se mi krok, vymenil jsem za guide r, ty byly slabe, takze mam code r a super. shimana maji obecne vysoky vykon ale spatnou modulaci - funguji on/off - lze dohnat organickyma destickama, pridaji modulaci na ukor vykonu. sram ma super modulaci, ale slabsi vykon, lze dohnat sintrovanyma desickama, dodaji vykon na ukor modulace. a nebo si koupit magury co maji oboji viz test hyr... enduro-mtb.com/... specialne ty guide r jsou opravdu na prd, zvlaste kdyz mela prvni generace problem s nabobtnanim pistku v pace, takze se musel vymenit, guide rs uz ma lepsi prepakovani, takze je o dost lepsi, lidi to nechteli, resit takze je rovnou sundavaj z novych kol a pak jsou na bazaru za 1500kc, ale treba na dirtaka to neni spatna brzda :)

          • anonymní uživatel Shu Lin 1.9.2021 000 16:56

            mně shimana sedí jak výkonem, tak modulací. vepředu zee, vzadu xt, sintry s chlazením. ale co na nich mám opravdu rád, je jejich jednoduchá servisovatelnost - to je pro mě jejich nejsilnější výhoda. navíc ty kotouče s eloxovaným unašečem prostě žeru.

          • anonymní uživatel lukáš (zeber (a) centrum.cz) 2.9.2021 000 6:36

            Kuba : jo souhlasím, navíc třeba ty Guidy se mi strašně rychle zavzdušňovaly, což u Zee se mi skoro neděje. Navíc musím dát za pravdu i Shulinovi, že údržba či odvzdušnění u Zee je fakt brnkačka :)) K příspěvku Lola se už ani nevyjadřuju, nemá to cenu :-D

          • anonymní uživatel lol 2.9.2021 000 7:42

            No to nemá, když ti chybí skill i servisní znalosti :D

          • anonymní uživatel Roman 2.9.2021 000 7:58

            Code RS/RSC jsou dobré brzdy (síla dostačující a skvělá modulace) , ale guide R/T/.. jsou totální shit a 2 píst SLX je o dost lepší. Z mích brzd mám teď nejoblíbenější TRP G-spec DH. Jinak mám saint na DH. SLX 4-píst na Trailu a apex na Gravelu:)

          • anonymní uživatel lol 2.9.2021 000 8:13

            slx dvoupíst lepší? Nevím no, XTčka jsem musel hodit do koše, totální brak...asi příště budu muset zkusit nižší řadu :)

          • anonymní uživatel Shu Lin 2.9.2021 000 11:23

            tak to se o ně asi neumíš starat, radši už nic nezkoušej

          • anonymní uživatel Roman 2.9.2021 000 12:15

            Lol: Možná stačí nebýt pako, že?

          • profilová fotka Pavel 2.9.2021 000 23:09

            no jako nechtěl jsem tím říct, že SRAM Guide R jsou brzdy s ultimátním účinkem... ale jen, že mi to v klidu stačilo i na dlouhé a prudké kopce. Teď mám na kole Formula Cura 4 a je to samozřejmě dost rozdíl, Formula brzdí naprosto pekelně...

      • anonymní uživatel Ondra (mam_ale (a) nedam.cz) 4.9.2021 000 14:23

        Blbá je na nich ta značka. SRAM brzdy byly špatný už dávno předtím, než se jmenovaly SRAM ;). Jako servisák jsem proklínal každej moment, kdy někdo přišel s tím, že chce *cokoliv* kolem Avidů. Ty brzdy byly peklo odjakživa, jak na servis (i jen na pitomé odvzdušnění a to i se setem za několik set, zatímco na Shimana stačila jedna stříkačka s akvaristickou hadičkou), tak na ježdění. I když vlastně na ježdění byly dobrý, protože ježdění s nima bylo hodně progresivní tím, jak (ne)brzdí :D. Avid brzdy nikdy neuměl udělat a ani SRAM se to po nich nenaučil, bohužel. "SRAM řadí, Shimano brzdí" platí a to velmi oprávněně, bohužel (lepší by bylo kdyby obojí řadilo i brzdilo :)).

  • anonymní uživatel Pavel RB (rysavy (a) seznam.cz) 5.9.2021 000 0:02

    Nikdy jsem pořádně nezkusil kotoučovky od Sramu, ale co s pamatuju z bike etapáků jako je Sudety Challenge nebo MTB Trilogy potřeba závodníku něco dělat s brzdami se Shimana týká zcela minimálně. Sram se zavzdušňoval a jinak sr.. asi 1000x častěji. Na celopéru i HT mám XT 2 pístky, kovové desky s chladiči a kotouče XT (plátovaný kotouč a duralový unašeč). Brzdí velice dobře, údržba je proveditelná i v domácích podmínkách stejně jako nastavení brzd. Za mě Shimano XT (dobrý poměr výkon cena) a minimum starostí. Chápu, že se tu řeší zjezdové brzdy, ale trail kola nejsou tak daleko.

  • anonymní uživatel Antonín Peterka (Tonda.peterka36 (a) gmail.com) 31.3.2022 - 9:57

    Je to pěkné čupapi

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí