Test: 100% Armega Nightfall - velké brýle s skvělým odvětráním

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 1.10.2021

Jestli je nějaká firma nebo značka spojená s motokrosem, tak je to zcela nepochybně 100%. Tato americká firma svojí historii píše od roku 1982 a je producentem výrobků určených pro právě zmíněný motokros, sjezd, bikros a podobné disciplíny. V nabídce má jak brýle, přilby, oblečení anebo i chrániče. Nejvíce je ale proslavená svým brýlemi. Není snad závodního pódia, kde by tato značka neměla zastoupení.
Do testu jsem dostal vlajkovou loď segmentu brýlích model Armega v barevném provedení Nightfall s čirým sklem. Jsou skutečně tak dobré nebo se jedná jen o velmi dobře propracovaný marketing? Jsou v něčem opravdu unikátní? V čem překonávají konkurenci? Pokusím se zde odpovědět.

Všechny MX brýle jsou stejné. Skoro.

Všechny velké brýle motokrosového ražení vyšších řad jsou si velmi podobné. Mají kvalitní sklo, kvalitní výstelky, kvalitní odvětrání a možná by se dalo říct, že se liší jen tvarem a nápisem na pásku. Trojité polstrování výstelek, lité sklo, široký pásek se silikonovým proužkem nebo třeba velký zorník nechybí ani na modelu Armega. Tak v čem je sakra ten rozdíl?

Malé i velké

Lidi se mne často ptají jestli mi nejsou Armegy malé. Ony totiž na obličeji vypadají o hodně menší než ve skutečnosti jsou. Nejde tak o velikost zorníku jako o část doléhající tváři. Ta je při pohledu zepředu relativně malá a velmi těsně obkružuje oči. Mám hlavu spíše menší velikosti, ale i opravdový hlavouni s Armegami nemají problém. Proč je ale oblast u obličeje tak malá? Přemýšlel jsem nad tím a došel jsem k názoru, že se jedná o minimalizaci překrytí obličeje sklem. Jak je to myšleno? Pokud sklo překrývá nejen oči, ale i velkou oblast okolo nich, volnou kůží se člověk se může více potit a větší plocha určitě uvolní více potu než menší plocha. Více potu znamená více par, a to znamená větší šance na zamlžení. Z tohoto pohledu dává minimalizace velikosti dosedající na obličeji smysl, že?

Zamlžení a zapocení, to neznám

Za dobu co jezdím na kole, jsem vyzkoušel poměrně dost brýlí. Od základních modelů až po ty nejvyšší. A pokud bylo pěkně, slunečno, teplo, tak si byly brýle v podstatě rovny. Ano, v některých bylo trochu tepleji, ale nebylo to nic zásadního. Rozdíl nastal jakmile se počasí zhoršilo. Mlha, déšť, velká vlhkost, to je teprve prubířský kámen. Čím nižší model brýlí jsem měl, tím bylo mlžení horší. Často jsi se dostal do stavu, že než jet ve skleníku se 100% vlhkostí, tak jsem brýle odložil a jel bez nich. Lepší modely s vlhkostí bojovaly lépe, ale Armega je na úplně jiném levelu. Není to jen menší zakrytou plochou zmíněnou v předchozím odstavci, ale především v systému odvětrání. Ten je totiž neskutečně propracovaný. A nejde jen o mlžení, ale i o tepelný komfort na obličeji.
Armega má perforované výstelky, které navazují na dvojitý rámeček brýlí. Vnější rámeček je perforován ve stejných místech jako výstelky a teplo i pot od obličeje jím může prostoupit do prostoru mezi "rámečky". Zde nastoupí svoji funkci obtékající vzduch, teplo a pot tak říkajíc "odsaje". Zní to dost neuvěřitelně, ale fakt to funguje a pocit na obličeji je o dost příjemnější. 

Výměna skla během pár sekund

Spousta firem a samozřejmě i 100% řeší snadnou výměnu skel. Zorník v rámečku drží pomocí šestice "nácvaků". U výměny je důležité slovo, protože k výměně zorníku je potřeba poměrně velká síla. Tu je nutno použít na povolení dvou zacvakávacích elementů (žluté klipsy) na bocích skel. To jsou ony . Poté již jde sklo ven z rámečku skoro samo. Pro nasazení skla využiješ logicky opačný postup a opět nesmí chybět dost velká síla pro zajištění nácvaků. Člověk se prostě nesmí bát zatlačit, sklo je dost tuhé, takže není třeba mít strach, že by se snad poškodilo. 

Jak se v nich kouká?

No popravdě řečeno, o Armegách ani nevíš. Nerušený výhled, to je naprosto přesné označení pohledu skrze tyto brýle. 
Nepřekvapí, že obrovský zorník nabídne obří výhled. Nikde, ani na okrajích zorného pole není patrný rámeček. Ruku na srdce, vnější rámeček okolo skla je tak minimalistický, že byl zázrak, pokud by byl v zorném poli vidět. 
K dispozici jsem měl čiré sklo, které je pro sjezd či enduro, pro disciplíny, kde se často střídá slunce, stín i světlejší a tmavší prostředí, nejlepší. Nelze hovořit o jakémkoliv zkreslení, sklo u Armega snese nejostřejší kritiku.

Stejná situace je i v otěruvzdornosti. U některých značek se i při maximální snaze neubráníš škrábancům i při letmém dotyku skla. Armega mezi ně rozhodně nepatří. Vyzkoušeno i v totálním marastu na Klínovci při Českém poháru ve sjezdu. Tamní jemné blátíčko s příměsí kamínků je super kvalitní brusná pasta, ale i přesto zůstaly Armegy bez škrábance. Ano, mohl jsem použít strhávačky, piny na ně sklo má. Osobně jsem si na používání slíd nikdy nezvykl a za další je tu ekologický aspekt. Nechceš přece v lese nechávat ležet stržené fólie.
Jediné místo, kde na skle nacházím oděrky jsou místa, kde je sklo v rámečku jištěno pomocí klipsu. Na funkci rostlináře to vliv nemá a koukání už vůbec ne. 

Sklo má rádo prach. Až nezvykle mnoho. Pokud brýle neukrýváš v přiloženém pytlíčku setkáš se s tím, že sklo doslova přitahuje prach. Zda-li je to kvůli statické elektřině či je důvodem něco jiného nevím, ale sklo působí na drobné částečky prachu jako magnet.  

  

Pokud by ti čiré sklo bylo málo, tak věz, že k brýlím lze pořídit další, zabarvené zorníky, včetně zorníků s technologií HiPer vylepšující kontrastní zobrazení barev a detailů.

Jakmile vyzkoušíš, nechceš jinak

100% Armega nejsou levné brýle, s cenou okolo dvou a půl tisíce patří k vyšší cenové relaci. Nicméně, stačí si je jen na chvíli nasadit a cena ti nepřijde nijak přestřelená. Pocit na obličeji je prostě jiný než u ostatních brýlí, jakmile vyzkoušíš, tak pochopíš. 

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí