Test: helma Poc Kortal a brýle Devour - skvěle se doplňující se partneři

Autor: Keli, vydáno: 4.10.2021

Trailovo endurová přilba POC Kortal Race MIPS je nejnovějším počinem švédského výrobce přileb. Jaká je, odpoví následující recenze. Vyzkoušel jsem ji i s obřími brýlemi POC Devour.

POC Kortal Race MIPS

Piece of cake, to je význam zkratky POC. Jednoduché jako facka, nicméně produkty této firmy jsou velice propracované, ač to na první pohled není úplně vidět. Důkazem je i přilba Kortal Race MIPS. Nenápadných vychytávek je spousta, pojďte si je přiblížit.

 

Mohutný zátylek

Ochrana hlavy je zásadní funkcí přilby. To je jasné, stejně tak je jasné i to, že největším podílem na ochraně hlavy je velikost pokrytí lebky. Přilba Kortal je v tomto ohledu poměrně velkorysá, především v oblasti zátylku. Tato část přilby je dost protažená a blíží se svojí velikostí k přilbám integrálním. 
Stejně jako u jiných přileb značky POC i zde najdeme takzvané aramidové můstky, které zvyšují strukturální pevnost přilby. K nalezení jsou pod vnějším krycím plastem a o jejich existenci napovídá drobné okýnko, kterými je lze zahlédnout.

 

Kde je MIPS?

Všeobecně známá čtyři písmena zkratka MIPS v názvu přilby znamenají, že uvnitř přilby najdeme systém chránící mozek před rotačními silami vzniklých při pádu. Když se ale podíváte dovnitř přilby žádný MIPS nevidíte. Kde je? Ať hledám, jak hledám, tak jediné co by připomínalo MIPS je samolepka s nápisem MIPS Integra. Trocha hledání na internetu a již vím o co jde. MIPS Integra je nejnovějším verzi MIPSu. Jeho předností je absolutní integrace do přilby. Výhodou je, spolu s minimální hmotností, také nulové zhoršení tepelné pohody hlavy v přilbě. MIPS Integra může být, a u této přilby je přímo integrován do vnějšího povrchu EPS. V podstatě v přilbě není o žádnou vrstvu navíc, tak jak ji známe z jiných MIPSových přileb. Povrch MIPS částí vnitřku je velice hladký a výstelky po něm ochotně kloužou.
Rozdíl v hladkosti povrchu je vidět na fotkách níže, pod výstelkami je velice hladký a mimo něj již tak hladký není. POC tvrdí, že je rozsah pohybu v rozmezí 10 až 15 mm já bych byl se držel trochu více u země, ale jistá dávka pohyblivosti tam je.

Kšilt se při pádu odlomí, neodlomí

Dalším prvkem který zásadně ovlivní bezpečnost při pádu je odlomitený kšilt. I když odlomitelný není asi zcela správný výraz, protože kšilt se při pádu může bez poškození vycvaknout a následně jej lze nasadit zpět. Opětovné nasazení vyžaduje správný "grif", protože tuto činnost pravděpodobně nebudeš dělat na každé vyjížďce, tak to zabere trochu času. Ale jako bezpečnostní prvek je to skvělá věc.

Bezdrátové Recco a NFC čip

Předchozí vlastnosti se týkaly aktivní bezpečnosti, nicméně POC šel v otázce bezpečnosti dál. V případě, že již nastane pád, tak pro tento případ je přilba vybavena dvojicí bezdrátových systémů, které fungují bez jakékoliv baterie. Nejedná se o systémy, které by detekovaly pád, vysílaly souřadnice nebo posílaly zprávu o pádu kamkoliv do světa. Prvním z nich je systém, který umožní dálkové vyhledání. Teď mluvím o takzvaném Recco Reflectoru, speciální anténě, která odráží signál, který používají záchranáři například při vyhledávání v lavinách nebo v divočině. V lavině s cyklohelmou asi ležet nebudeš, ale pokud člověk leží někde uprostřed lesa a přilétá k němu vrtulník, tak jeho nalezení bude snazší než bez Recca. Druhý systém, je alespoň pro mne mnohem zajímavější vychytávkou než je NFC čip integrovaný do přilby. "twICEme NFC Medical ID" je čip do něhož lze nahrát informace o uživateli, o jeho zdravotním stavu, o nouzových kontaktech, používaných lécích a mnohem víc. Pomocí volně dostupné aplikace pak lze jakýmkoliv telefonem s NFC čtečkou během okamžiku načíst informace o jezdci. Stačí spustit aplikaci a přiložit telefon k přilbě. Jednoduché a funkční. Ano, stejnou služby by udělal náramek s údaji na ruce, ale pokrok nezastavíš.

 

360 Fit - zatočí se kolem celé hlavy 

Stahovací systém funguje naprosto bezvadně, pomocí 360° Fitu se helma stahuje okolo obvodu celé hlavy. Stahovací kolečko má navíc poměrně jemné odstupňování, takže lze stažení bezvadně vyladit.
Zadní část stahovacího systému je výškově nastavitelná. Zapomeň na složitou práci s nacvakávacími čudlíky, u Kortalu lze výšku ve třech pozicích nastavit pouhým posunutím.
Upínací pásky pod bradou se zapínají pomocí klasické přezky, vzhledem k ceně bych ocenil sofistikovanější a uživatelsky příjemnější zapínání například pomocí Fidlocku. Délka pásků příliš prostoru k prodloužení nenabízí, i přesto, že se pohybuji u spodní hranice velikosti M (55-58 cm) a nemám zásadně vysokou hlavu, tak mám pásek vytažen téměř na maximum.

 

Kortal a Devour - skvělí partneři 

Ochrana hlavy jako celek je poměry důležitým claimem, který POC propaguje. Přilba Kortal Race MIPS je optimalizována pro použití s brýlemi Devour a velkými brýlemi Ora. Já k přilbě dostal právě prvně zmíněné Devoury a byl jsem z nich nadšený. Obrovská plocha vzorníku je svou velikostí srovnatelná s velkými brýlemi, ale tepelný komfort odvětrání je o několik levelů dál. To oceníš především v parném létě. Velikost brýlí je opravdu obří a pro jezdce s menší hlavou může být až příliš velká. Řekl bych, že já jsem tak na hraně, pro přiblížení, obvod hlavy je 56 cm.

Bez rámečku, ale přesto tam je 

Konstrukce brýlí je trochu jiná než na co můžete být zvyklý. Obroučky brýlí jsou schovány za zorníkem a vnější strany jsou takřka neviditelné. Vidět je pouze několik (6) nacvakávací elementů, které zorník přichytávají k obroučkám.
Brýle umožňují nastavit sedýlka v nosníku, tak aby brýle dokonale seděly na jakémkoliv v nose. Jednotlivá sedýlka jsou uchycena na kloubu a jednoduchým vytočením lze měnit jejich pozici.
Obdobně jednoduše lze i změnit délku nožiček ty jsou nastavitelné ve třech pozicích a díky tomu brýle pojmou jak menší, tak větší hlavu a nebudou řezat do uší.

Skla Carl Zeiss Clarity

Devour přichází s dvěmi zorníky jedny zrcadlové zatmavené do slunného a druhé čiré do horšího počasí. Zatmavené zrcadlovky nejsou příliš tmavé, ale pokud je pod mrakem při jízdě v lesích jsou až moc tmavé. Oba vzorníky nesou označení Carl Zeiss Clarity a přesto jsou cylindrického tvaru, tak mluvit o jakémkoliv zkreslení není na pořadu dne. Na výběr je v 8 různých typů zabarvení skel, testované jsou v provedení Clarity Trail.

 

Sklo je z obou stran potaženo hydrofobní a oleofobní vrstvou a také ochranou proti oděru. Ta z vnitřní strany však neodolala poškrábání krátce po vytažení z krabičky, při snaze odlepit samolepku označující ochranu proti UV záření se mi nehtem vnitřek podařilo drobně poškrábat. A to jsem se snažil být maximálně opatrný.
Hydrofobní ochrana funguje bezvadně, pokud ti na brýle kápne kapička potu okamžitě sjíždí a mizí ze vzorníku.
POC řešil i odvětrání brýlí, na horní straně brýlí najdeme několik větracích otvorů, které zajistí kvalitní přívod vzduchu a zabrání zamlžení i v extrémním vlhku.

Brýle s hraniční velikostí pro mou hlavu

Teprve s brýlemi jsem si uvědomil jak MIPS Integra funguje. V jízdě v rozbitém terénu při kvalitním stažení přilby se přilba na hlavě zlehoučka pohybuje, jako by naklápí a přední část může narážet do horní hrany brýlí. Je to trochu nepříjemné, ale díky tomu že brýle na nose sedí velmi dobře, tak se jedná jen o zvukový problém. U člověka s větší hlavou, se problém pravděpodobně nevyskytne, protože bude mít větší prostor mezi horní hranou brýlí a spodní hranou čelní části přilby. Již jsem říkal, že mám pro Devoury obličej hraniční velikosti...

Odvětrání a pohodlí

Již v prvních jízdách jsem vnímal nejvíce odvětrání a pohodlnost nošení. Množství vzduchu proudící okolo hlavy u Kortal je naprosto úchvatné. Pro člověka, který se extrémně potí je tato vlastnost vítaná. Jednou se mi stalo, že jsem za jízdy předními nasávací otvory nasál muchu, extrémně nepříjemná situace, když ti něco bzučí v přilbě, ale po pár metrech muchu přilbou protlačil proud vzduchu dozadu a pryč.
Helma se velmi příjemně nosí, mám hlavu docela průměrného tvaru, ani moc kulatou, ani moc šišatou a přilba na ní sedí bezvadně i bez nutnosti silného stažení stahovacího systému. 

 

Výrobky POC patří k těm dražším na trhu, nicméně svými vlastnostmi, které nijak okatě nehlásájí do světa, tě při nasazení na hlavu přesvědčí, že cena odpovídá kvalitě. A kdybych měl vypíchnout dvě zásadní výhody, které u Kortalu vyzdvihnout, tak je to jednoznačně při pádu odpojitelný kšilt a použití NFC čipu s informaci o jezdci. Obě dvě bych rád uvítal ve všech přilbách.

https://www.pocsports.com/collections/new-arrivals/products/kortal-race-mips
https://www.pocsports.com/collections/sunglasses-performance/products/devour   

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel HZ 4.10.2021 000 19:51

    Brýle neseděli, ale seděly..
    Jinak super článek :)

    • profilová fotka Keli 5.10.2021 000 9:41

      Občas i/y uteče :)

  • anonymní uživatel Luboš 6.10.2021 000 9:06

    Bohužel přilbu nelze použít prakticky s jinými brýlemi než těmi doporučenými. Přilba je to hezká, ale mně nesedí, starší model Tectal sedí parádně, ale tento problém mám i u jiných značek, že mi jeden model sedí a druhý ne ve stejné velikosti.

  • anonymní uživatel kamil (kamil (a) seznam.cz) 7.10.2021 000 10:36

    Využití brýlí bude určitě široké, i přes to doufám, že trend těchto plácaček zachvíli pomine.. Víc pozérské brýle jsem dlouho neviděl.

    • anonymní uživatel Shu Lin 7.10.2021 000 10:52

      připadal bych si v nich jako Leták

      • anonymní uživatel Honza S. (jmeno (a) prijmeni.cz) 7.10.2021 000 10:58

        Však to chtějí všichni být jako on, ne? :-D

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí