MojeKolo

Mondraker Superfoxy R - na hliníku a Ohlinsu

Autor: Keli, vydáno: 14.2.2022

S "úpadkem" kol kategorií freeride a sjezd na módě nabývá kategorie jiná. Super Enduro. Bajky, které mají schopnosti jako sjezdové a přitom do kopce stoupají jako endura, to jsou superendura. Jedním z takových kol je i model španělské značky Mondraker, Superfoxy R.

Ač Mondraker je proslavený především svým karbonem, tak Superfoxy v provedení s označením R je postaveno na rámu z hliníkové slitiny, které doplňuje odpružení Ohlins, 29 palcová kola Mavic Deemax, komponenty Sram a doplňky vlastní značky On-off. 
Superfoxy R je rozhodně nepřehlédnutelné kolo, barevná kombinace, kterou Mondraker označuje jako Frost green / Black / Ohlins Yellow vyniká. Kolo v podobných barvách abys pohledal.

Mondraker se svou "Forward geometry" nastavil před lety trend jak mají vypadat moderní kola. Tuto koncepci samozřejmě využívá i Superfoxy. Taktéž nechybí ani virtuální zavěšení zadní stavby s označením Zero suspension system. Stejně jako u svých karbonových bratříčků, i zde je využita Superboost zadní osa, díky ní, mimo vyšší tuhosti zadního kola, má zadní pneumatika dostatek prostoru okolo šlapacího středu.

Geometricky Superfoxy sází na vyváženou geometry, nehledej žádné extrémy. Na dnešní dobu délkově standardní rámový trojúhelník doplňuje relativně dlouhý zadek. Ve velikosti L je reach 490 mm a zadní stavba 445 mm. Očekávej spíše stabilitu v rychlosti i v rozbitém terénu než hravost a otáčení kola na pětniku.

Co by to bylo za superenduro bez pořádného zdvihu, 170 mm zdvihu na vidlici sekunduje 160 mm zadního zdvihu. Obojí krotí vzduchové odpružení švédských specialistů Ohlins, vidlice RXF 38 M.2 nabídne rychlou i pomalou kompresi, odskok a díky dvojici vzduchových komor i možnost skvělého tuningu. Stejná kroutítka, tedy rychlá i pomalá komprese a odskok najdete i na tlumiči TTX Air.

   

Aktuální cena hliníkového super se pohybuje okolo 133 tisíc Kč (např. na DN Bike.cz), což možná na první pohled není úplně málo, ale vzhledem k osazení bych si dovolil tvrdit, že se jedná o velmi slušnou cenu. Jak se vám hliníková Superfoxy líbí?

 

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Shu Lin 14.2.2022 - 8:51

    pro jaký kola se vlastně vyrábějí všechny ty X01, EX, GX, když na kola za 130k se dávají SX+NX?

  • anonymní uživatel Ludass 14.2.2022 - 13:28

    ZBrd ?!

    • profilová fotka durisa 16.2.2022 - 14:40

      :D přesně ten

  • profilová fotka honzasiska 16.2.2022 - 7:29

    jako ten mizernej pohon bych za 130k asi ještě zkousnul, ale code R, to je fakt plivanec do ksichtu :)

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí